واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: كارشناس ارشد هوافضا
شايد وسيعترين كاربرد هواپيماهاي بدون سرنشين در جهان براي مأموريتهاي مختلف عملياتي توسط رژيم اشغالگر قدس انجام شده باشد. تعقيب مبارزان لبناني و فلسطيني، هدفيابي و هدايت بمبهاي ليزري، جنگ الكترونيك و انجام شنود و ساير كاربردهاي نظامي در داخل و خارج منطقه با استفاده از چندين نوع هواپيماي بدون سرنشين ساخته شده توسط اين رژيم، از مواردي است كه تا كنون گزارش شده است.
اين رژيم در سال 1973 از هواپيماهاي بدون سرنشين به عنوان سكوي مراقبت و شناسايي در جبهههاي مصر و سوريه استفاده كرده است. در سال 1982، بكارگيري وسيع اين پرندهها در دره بقاء لبنان، عمليات هوايي موفقيتآميزي را بدنبال داشت. در اين عمليات پرندههاي كوچك اسکات و ماستيف مراقبت و شناسايي فرودگاههاي سوري، سايتهاي موشكي و تحركات سواره نظام را به عهده داشتند.
اسرائيل از هواپيماهاي مدل حامل دوربين در جريان جنگ فرسايشي سال 1968 تا 1970 استفاده کرد و سيستمهاي پيشرفتهتري را به تدريج تکميل کرد. با وجود اين تنها از اواخر دهه 70 به بعد بود که وزارت دفاع اين رژيم شروع به تخصيص بودجه قابل توجّهي براي برنامههاي هواپيماهاي بدون سرنشين کوچک نمود. اين سيستمها شامل دوربينهاي ويديويي با عدسيهاي تله فتو براي کار بر روي يک هواپبماي کوچک بود که بازتاب راداري و بصري کوچکي نيز داشت. تا سال 1981 ارتش رژيم اشغالگر پرندههاي کوچک ماستيف ساخت تاديران و اسکات يا زاهاوان (در عبري به معناي عقاب) ساختِ شرکت صنايع هوايي رژيم صهيونيستي را آزمايش کرد. اين نمونهها به طور مرتّب در تهاجم سال 1982 به لبنان به کار گرفته شدند و در جريان اين جنگ به تکامل رسيدند. اسکات و ماستيف سيستمهاي بسيار پيشرفتهاي ميباشند که هر کدام در حدود 39 کيلوگرم محموله حمل ميکنند. اين پرندهها قادرند به عنوان هواپيماهاي ساده در شرايط تاکتيکي و در امور نظامي پايين و نزديک به واحدهاي زميني اطّلاعات مورد نياز را در اسرع وقت فراهم نمايند. اين پرندههاي بدون سرنشين حدود 50 کيلوگرم وزن داشتند و داراي 3 تا 4 ساعت مداومت پرواز بودند. از لحاظ هواپيماهاي بدون سرنشين رزمگاهي، اسرائيل از باتجربهترين و موفقترين ارتشهاست و اين سامانه يک عنصر ضروري از زرادخانه نيروي هوايي اين رژيم محسوب مي شود. امّا به علت آنکه تصاوير ويديويي اين پرندهها چندان واضح نبود، امکان استفاده اطلاعاتي از آنها وجود نداشت. آنها بيشتر به عنوان مکملي براي فانتومهاي شناسايي عکسبرداري، براي آخرين بازديدها و نظارتها قبل از عمليات بمباران هوايي و يا پياده شدن نيروهاي کماندويي در محلهايي بودند که حتي قبلاٌَ توسط فانتومها عکسبرداري شده بودند. از شاهکارهاي صنعت پرندههاي بدون سرنشين اسرائيل، پرنده Hermes 450 ساخت Silver Arrow ميباشد که مأموريت آن ايجاد توانايي شناسايي و مداومت پروازي بالا (20 تا 24 ساعت) همراه با به کارگيري دوربينهايي با وضوح زياد است. به طور كلي هواپيماهاي بدونسرنشين ساخت اسرائيل از آغاز تاكنون عبارتند از:
در ادامه به صورت اجمالي نگاهي به مشهورترين پهپادهاي اسرائيلي كه هم اكنون نيز توسط اين رژيم مورد استفاده قرار ميگيرد، داشتهايم.
مستيف
مستيف اولين پهپاد كوچك كاملا اسرائيلي است. از اين پهپاد دو مدل آزمايشي شماره 1 و شماره 2 ساخته شد و در نهايت مستيف 3 به مرحله توليد رسيد. كار توسعه مستيف را ابتدا شركت تاديران عهدهدار بود تا آنكه در سال 1984 فعاليتهاي پهپادي اين شركت به IAI واگذار شد.
مستيف از پهپاد اسكات كوچكتر است و قادر به از پيش برنامهريزي شدن نيست اما ساخت آن باعث حصول يك دهه تجربه ارزشمند براي IAI شد. اين پهپاد امكان برخاستن از روي چرخ و يا پرتاب از روي منجيق هيدروليكي را داراست و به كمك كابل بازداشتي يا چرخ نيز فروي ميآيد.
مستيف با يك موتور پيستوني دو سيلندر، ميتواند دوربين تلويزيوني،ECM/ESM و FLIR را با خود حمل كند.
اين پهپاد از سال 1982 در خدمت نيروهاي دفاعي اسرائيل بوده و در سال 1984 نيز به ايالات متحده فرستاده شد.
اسكات
پهپاد تاكتيكي چندمنظوره اسكات توسط شركت صنايع هوافضاي اسرائيل طراحي و ساخته شد. اين پهپاد كوچك و با ارزش ، با ابعاد كمي بزرگتر و قابليتهاي بهتري از مستيف، از حدود سال 1982 در خدمت نيروي نظامي اسرائيل بوده است. در آن زمان، اين پهپاد در اجراي ماموريتهايش بر فراز دره بقاع لبنان، موفقيتهاي زيادي كسب كرد. ماموريتهاي اسكات شامل شناسايي و جستجو در مناطق جنگي، كنترل ميدان نبرد و تخريب هدف ميباشد. اسكات علاوه بر خدمت در ارتش و نيروي هوايي اسرائيل، به سنگاپور، آفريقاي جنوبي، سوئيس و سريلانكا نيز فرستاده شده است. اسكات از روي منجيق با سكوي هيدروليكي نصب شده برروي كاميون پرتاب شده و امكان برخاستن استاندارد از روي چرخ را نيز داراست.
امكان انتقال از حالت كنترل اپراتوري به حالت پيشبرنامهريزي شده و برعكس، اين امكان را براي فرمانده عمليات اسكات فراهم ميكند كه در بيشتر مدت زمان اجراي ماموريت، به جز در موارد پيشبيني شدهي تغيير ارتفاع يا تغيير مسير پرواز، در سكوت راديويي باقي بماند.
اين پهپاد داراي يك موتور پيستوني دو سيلندر بوده و قابليت حمل دوربين تلويزيوني روزبين، FLIR، بردياب و نشانگر هدف ليزري را نيز دارا ميباشد.
پايونير
صنايع هوافضاي اسرائيل، پهپاد پايونير را با الهام از اسكات ساخت و در سال 1986 تقاضاي خريد آن را از جانب ايالات متحده دريافت كرد. اين پهپاد يك دوربين تلويزيوني با دستگاه جلونگر مادون قرمز را در بخش زيرين بدنه خود حمل ميكند و امكان حمل بارهاي جنگ الكترونيك، FLIR، EW/ECM، تقويتكننده ارتباطات، بردياب و نشانگر هدف ليزري را نيز داراست.
نيروي دريايي و تفنگداران آمريكا از اين سيستم استفاده كردهاند و 48 فروند آن را در طي عمليات طوفان صحرا و قبل از آن بكار بردند. اين پهپادها در 500 نوبت پرواز عمليات مربوطه، 1700 ساعت ماموريت انجام دادند. پايونير علاوه بر ماموريتهاي معموليتر مانند مراقبت و شناسايي هدف، ماموريتهاي جنبي ديگري مثل شكار مين و شناسايي مسير براي هليكوپترهاي آپاچي را هم انجام داده است.
پايونير توان برخاستن از روي چرخ، منجيق بادي و راكت بالابرنده را دارد. فرود آن نيز بر روي چرخ با كابل بازداشتي و يا از طريق تور روي عرشه كشتي انجام ميشود.
هدايت اين پهپاد به صورت از پيشبرنامهريزي شده و كنترل اپراتوري انجام ميگيرد.
سرچر
سرچر يك پهپاد شناسايي، مراقبت و پردازش هدف است كه جانشين اسكات و مستيف، و پهپاد نسل سومي محسوب ميشود و نسبت به آنها مداومت پروازي و امكان بقاي بهتري دارد. اين پهپاد در اواخر سال 1989 توسط IAI ساخته شده و در نمايشگاه هوافضاي آسيا به نمايش گذاشته شد. اولين پيشنمونههاي اين پهپاد در اوايل سال 1990 عرضه گرديد و تحويل اولين فروند آن به نيروهاي دفاعي اسرائيل نيز در سال 1992 انجام گرفت.
سرچر ميتواند انواع مختلف بار از جمله دوربين تلويزيوني، FLIR، بردياب و هدفياب ليزري با كانال انتقال همزمان اطلاعات را حمل كند.
این پهپاد داراي يك مود داخلي "بازگشت به خانه" است كه در صورت خرابي كانال فرمان مثلا در اثر ايجاد اغتشاش راديويي دشمن، ميتواند آن را به مقر بازگرداند. پيبردن به اهميت استفاده از بردياب و هدفياب ليزري نيز تجربه مهمي بود كه IAI و ساير سازندگان پهپاد در دوران جنگ خليج كسب كردند.
سرچر هم مانند پايونير توان برخاستن از روي چرخ، منجيق بادي و راكت بالابرنده را دارد و فرود آن نيز بر روي چرخ و يا با كابل بازداشتي انجام ميگيرد.
سرچر 2 نيز پس از انجام اصلاحاتي بر روي نمونه اوليه سرچر به بازار عرضه شد.
كاربران اين پهپاد علاوه برنيروهاي دفاعي اسرائيل، هند،سنگاپور، تايوان، تايلند و سريلانكا بودهاند.
هانتر
پهپاد هانتر بزرگترين پهپاد IAI و جزئي از يك سيستم پردازش هدف و مراقبت در دريا و ميدان نبرد است. اين پهپاد به دو موتور، يكي رانشي و ديگري كششي مجهز است كه اين تدبير اميد بقاي آن را افزايش ميدهد.
هانتر در 30 سپتامبر 1990 براي نخستين بار به پرواز درآمد.
اين پهپاد مدل كوتاهبردتر پهپاد ايمپكت ساخت IAI است اما مداومت پروازي بيشتري دارد. بيشتر حسگرهاي هانتر بر روي يك برجك گردان جمعشونده در زير بدنه قرار گرفته است. جايگاه ديگري هم براي بار اضافي مانند دستگاههاي اختلال الكترونيك يا تقويت كننده ارتباطات وجود دارد.
اين پهپاد داراي دو موتور پيستوني دوار تلهداين كانتيننتال GR-18 بوده و از روي چرخها و يا راكت بالابر بلند ميشود.
دليله
دليله يك آماج پرنده با طرحي الهام گرفته از پهپاد چوكر نورثروپ است. اين پهپاد فريبدهنده در سال 1988 توسط شركت IMI ساخته شد.
دليله كه از روي زمين و يا هر هواپيماي رزمي پرتاب ميشود، با سيستم ناوبري جهاني جهتيابي كرده و پس از پرتاب هدايت كاملا مستقلي دارد.
دليله ميتواند در يك ماموريت تهاجمي، آتش دشمن را به تصور يك هواپيماي واقعي به سوي خود جلب كرده و يا رادار دشمن را با پخش ذرات آلومينيومي مغشوش كند.
اين پهپاد داراي يك موتور توربوجت نوئلپني NPT 151-4 بوده و غير قابل بازيافت است و همچنان در نيروي هوايي اسرائيل مورد استفاده قرار ميگيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 495]