واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به واكنشها نسبت به تغييرات در دولت افغانستان
سياسي. كرزي . دولت . انتخابات
كابل اعلام تغييرات در كابينه افغانستان، شنبه اين هفته با واكنش متفاوتي از سوي نمايندگان و شخصيتهاي سياسي اين كشور رو به رو شد.
به گزارش ايرنا، برخي آن را كودتاي حامد كرزي رييس جمهور اين كشور ياد كردند، بعضي ديگر اين تغييرات را عامل افزايش بحران، تعدادي هم آن را ديرهنگام ظاهري و برخيها نيز آن را اعمال ملاحظات قومي دانستند.
ترميم دولت در حالي صورت گرفت كه كمتر از يكسال به زمان برگزاري دومين دوره انتخابات رياست جمهوري افغانستان، پس از سه دهه جنگ داخلي باقي مانده است.
هر چند كميسيون مستقل انتخابات، زمان برگزاري دومين انتخابات رياست جمهوري و شوراي ولايتي را ۱۸مهر سال ۱۳۸۸خورشيدي اعلام كرد، اما محمد يونس قانوني رييس مجلس ۲۴۹نفري افغانستان روز يكشنبه تاخير در زمان برگزاري انتخابات را تخلف از قانون اساسي دانست.
رقيب انتخاباتي كرزي در دوره نخست رياست جمهوري گفت كه هيچ كس حق ندارد زمان برگزاري انتخابات را حتي يك روز به تاخير اندازد.
دوره پنج ساله رياست جمهوري كرزي خرداد سال آتي پايان مييابد كه در صورت برگزاري انتخابات در تاريخ اعلام شده، زمان رياست جمهوري وي بيش از مدت تعيين شده در قانون اساسي خواهد بود.
پيشتر كرزي در گفت وگو با خبرنگاران گفته بود كه حتي حاضر نيست يك روز هم بيش از آنچه قانون تعيين كرده است، در اين مسووليت باقي بماند.
اين در حاليست كه مخالفان سياسي رييس جمهور بر اين باورند كه كميسيون مزبور نقش اجرايي دارد و نميتواند تاريخ برگزاري انتخابات را تغيير دهد.
بر اساس قانون، مقدمات شروع برگزاري انتخابات بايد دو ماه زودتر از پايان رياست جمهوري يعني در اوايل ماه فرودين ۸۸آغاز شود.
دست اندركاران برگزاري انتخابات استدلال ميكنند، با توجه به شرايط اقليمي كشور و بارش برف و باران امكان شروع امور انتخابات در فرودين ماه ميسر نيست و در اين موقع از سال بسياري از راهها و جادهها در افغانستان به دليل نا مساعد بودن هوا و يخبندان بسته است.
به گفته مسوولان كميسيون مزبور برگزاري انتخابات در ۱۸مهر زمان مناسبي خواهد بود.
اين در حاليست كه كار ثبت نام از رايدهندگان هفته قبل شروع و به مدت چهار ماه ادامه دارد و پيش بيني ميشود، حدود هشت ميليون نفر ثبت نام كنند.
شروع ثبت نام از افرد واجد شرايط حق راي در حالي آغاز شد كه به گفته علم گل كوچي نماينده عشاير در مجلس نمايندگان ۲۲ولايت از ۳۴ولايت كشور با مشكل ناامنيها مواجه است.
اين كشور به دليل مشكل اقتصادي به تنهايي قادر به تامين هزينه برگزاري انتخابات رياست جمهوري نيست، لذا جامعه جهاني با هدف كاهش هزينهها به دولت افغانستان پيشنهاد كرده است كه انتخابات به صورت تجميع برگزار شود كه با اين پيشنهاد نيز مخالفت شده است.
از اينرو نهاد ياد شده ۱۸مهر سال آتي را زمان برگزاري دومين دوره انتخابات رياست جمهوري و شوراي ولايتي تعيين كرد، موضوعي كه اجماع كلي در اين رابطه ميان دولت و گروههاي سياسي مخالف دولت دراين تاريخ وجود ندارد در چنين شرايطي كرزي رييس جمهور افغانستان پس از مدتها شايعه ايجاد تغييرات در دولت را
انجام داد.
اين نخستين تغييرات در دولت وي است كه انجام ميشود، كرزي سه نفر از وزيران را جابجا و دو چهره جديد دولتي چندان شناخته نشده را وارد كابينه خود كرده است و با ارتقاء پست محمد صادق مدبر از معاونت به عنوان رييس اداره امور و شوراي وزيران موافقت كرده است.
با اعلام تغييرات در دولت، محمد حنيف اتمر وزير آموزش و پرورش جانشين ضرار احمد مقبل وزير كشور شد، مقبل نيز جانشين شيرمحمد اعتباري گرديد، هنوز براي اعتباري پستي در نظر گرفته نشده است.
فاروق وردگ كه پيش از اين معاون امور پارلماني دولت بود، جانشين اتمر در وزارت آموزش و پرورش شد و اسدالله خالد والي پيشين قندهار كه وزير وقت خارجه كانادا خواهان بركناري وي شده بود، جاشنين وردگ شده است.
كرزي، عبيدالله رامين را كه قبل از وزارت در امور بارزگاني فعاليت داشت، بركنار كرد و آصف رحيمي كه معاون وزير توسعه روستايي بود را به عنوان وزير كشاورزي انتخاب كرد.
گفتني است وزراي پيشنهادي نياز به راي اعتماد مجلس نمايندگان دارند.
روزنامه هشت صبح چاپ افغانستان روز دوشنبه، تغييرات اخير در كابينه را باعث افزايش بحران دانست و نوشت: رييس جمهور به حدي با واژه وحدت ملي بازي كرده كه اين واژه رنگ باخته است.
به نوشته اين روزنامه، نبود تركيب ملي در اين تغييرات يكي از انتقادات اساسي منتقدين نظام است و برخي نمايندگان تغييرات را بازي نافرجام كرزي در راستاي تبليغات انتخاباتي ميدانند.
اين روزنامه به نقل از فضل الله مجددي نماينده مردم لوگر در مجلس نوشته است كه اين تغييرات يك مانور سياسي است و به خاطر كسب رضايت برخي گروههاي داخلي و خارجي صورت گرفته است.
شكيبا هاشمي هم ولايتي كرزي و نماينده مردم قندهار در مجلس نمايندگان گفت كه اين تغييرات اصلا موثر نيست و رييس جمهوري ميخواهد با چنين بازي به چشم مردم خاك بپاشد.
وي اظهار داشت: اين خيلي جالب است كه يك والي ناكام (اسدالله خالد) وزير ميشود و وردگ به سفره از قبل آماده اتمر مينشيند.
وي افزود: كساني كه ظاهر كرزي را ميبينند فكر ميكنند او به همه اقوام احترام ميگذارد و تركيب قومي را در تمام امور رعايت ميكند.
هاشمي كرزي را يك پشتون متعصب عنوان كرد كه به گفته وي در طول اين چند سال تبعيض نژادي را به اوج رسانيده است.
وي گفت: در حاليكه كرزي تبليغات انتخاباتي خود را با تغييرات ناهمگون در كابينه آغاز كرده است، برادرش چهار هزار نفر را در شوراي ولايتي قندهار و چهار هزار نفر را هم در خرقه مبارك مهمان كرد.
اين روزنامه در ادامه نوشت: تغييرات اخير با حفظ احتياط در برهم نزدن منافع كشورها صورت گرفته است و مجلس به اين تغييرات چشم بسته راي اعتماد خواهد داد.
روزنامه راه نجات هم نوشت كه بنا بر اعلام دولت تغييرات براي بهبود اوضاع كشور صورت گرفته است.
اين روزنامه منتقد دولت با طرح اين سووال كه آيا تغييرات در بهبود اوضاع كمك خواهد كرد؟
افزود: چرا براي بهبود اوضاع از افراد جديد استفاده نشده است و تغييرات در حالي انجام ميشود كه مدت كمي به پايان مهلت قانوني رياست جمهوري باقي مانده است.
اين روزنامه ياد آور ميشود كه تغييرات به اين صورت، نه تنها هيچ تاثيري در بهبود اوضاع ندارد، بلكه اوضاع را بدتر خواهد كرد.
راه نجات به نقل از نورالحق علومي، نماينده مردم قندهار نوشت: رييس جمهور و تيم همراهش به تنهايي نميتوانند كشور را اداره كنند، بلكه بايد در اداره كشور، مردم و شخصيتهاي مردمي حضور داشته باشند.
وي تغييرات در دولت را، اساسي ندانست و گفت: بايد تحولاتي ايجاد كرد كه در آن طيف وسيعي از مردم حضور داشته باشند، در حاليكه در تغييرات فعلي رييس جمهور است و تيم كاري سابقش!
به نوشته اين روزنامه: مردم بر اين عقيده هستند كه اگر يك وزير و يا مسوول دولتي، در يك پست ناموفق است، با تغيير و جابجايي وي در پست جديد، او چگونه ميتواند در آن پست موفق عمل كند؟
اين روزنامه در ادامه نوشت: معلوم نيست كه نقش دولتهاي خارجي در اين تغييرات تا چه اندازه است، آيا اين اقدام با در نظر گرفتن منافع مملكت و مردم صورت گرفته است يا خير؟
آرمان ملي ديگر روزنامه افغانستان نوشت: كرزي در ترميم كابينه ملاحظات قومي را در نظر گرفته است و سرانجام پس از ماهها انتظار، اينكار با يك عمل قوم گرايانه به شكل ناقص انجام شد.
اين روزنامه مخالف دولت افزود: كرزي بر خلاف توقع مردم كه همانا برچيدن بساط وزراي ناكارآمد و جذب افراد با كفايت بود، تنها قادر شد پنج تن از اعضاي حكومت را جابجا كند و دراين راه پاي از گليم اعتبار كابينه كنوني نيز فراتر گذاشت و با تحويل وزارت كشور به يك پشتون، حق قوميت ديگري را نيز پايمال كرد.
به نوشته آرمان ملي ضراراحمد مقبل از ياران كرزي بود كه مورد بيلطفي قرار گرفت و به يك وزارت درجه دوم، تنزل مقام يافت.
اين روزنامه افزود: افغانها ميدانند كه جابجايي اتمر به خاطر توجه كرزي به معارف نبود، بلكه ميخواست با اين كار از مديريت اتمر در جابجايي كادرها در وزارت كشور بر بنياد مراتب قومي و آنهم به سود قوم پشتون كار بگيرد.
اتمر اين كار را تا جابجايي در پايينترين مراتب وزارت آموزش و پرورش انجام داد و معلوم است كه وي در وزارت بسيار مهم كشور نيز چنين راهكاري را در پيش خواهد گرفت.
اين روزنامه تاكيد كرد: تغييرات در كابينه در حالي انجام ميشود كه از عمر ناميمون حكومت كرزي فقط ۹ماه باقيمانده است و پس از آن مردم بر اساس قانون اساسي، شاهد انتخابات ديگري خواهند بود.
به اعتقاد نويسنده آرمان ملي، گرچه تغييرات در كابينه بسيار ضروري بود ولي بايد اين كار با دقت و رعايت موازيني انجام ميشد كه مردم توقع آنرا داشتند.
آرمان ملي افزود: فاروق وردك چهرهاي است كه گرايش قومي او بيشتر از اتمر در امور كاري ديده شده است.
اين روزنامه نوشته است تغيير در كابينه هيچ دردي از دردهاي بيشمار افتصادي و اجتماعي مردم را درمان نميكند.
آرمان مالي اين تغييرات را كودتا عليه حضور تاجيكها در دولت تلقي كرد و نوشت: در تغييرات تازه، حنيف اتمر كه نيروي امنيتي حزب دموكراتيك خلق بود، به وزارت كشور رفت.
ضرار احمد مقبل كه در گذشته از همكاران نزديك احمدشاه مسعود بود به وزارت مهاجرين رانده شد.
اين روزنامه افزود: كرزي از آغاز كارش تاكنون به جاي ساختن ملت واحد كه وظيفه هر رييس جمهور است، برعكس به كار قومي ساختن هرچه بيشتر كشور و پاشيدن تخم نفاق و بدبيني در ميان مردم كار كرده است.
نتيجه اين روياروييهاي قومي شورش مردم شمال و نقاط مركزي عليه دولت خواهد بود.
اين شورشها يا جنبه قومي خواهد داشت، يا جنبه قومي خواهد گرفت و يا جنبه قومي داده خواهد شد.
به اعتقاد نويسنده آرمان ملي از اين وضعيت ناتو و كشورهاي هم پيمان آن
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]