واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: در نشست خبري سومين كنگره بينالمللي «عرس بيدل» مطرح شد: فهم درست شعر بيدل رستاخيزي در شعر معاصر بهپا ميكند
گروه ادب: دبير سومين كنگره بينالمللي «عرس بيدل» فهم درست شعر بيدل را موجب رستاخيز در شعر معاصر و رفع گرفتاريهاي آن دانست.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) نخستين نشست خبري «سومين كنگره بينالمللي عرس بيدل» با حضور «هادي سعيدي كياسري» دبير علمي كنگره امروز 22 مهر در محل كانون ادبيات ايران برگزار شد.
در اين نشست سعيدي كياسري، با اشاره به جايگاه بيدل دهلوي در ادبيات فارسي گفت: شخصيت بيدل انگيزهاي براي توجه اذهان بسياري از اهل فرهنگ به اوست، اگر شعر بيدل به درستي فهم شود، بيترديد شعر معاصر به رستاخيزي خواهد رسيد و عرصههاي ديگري براي تجلي و شكوفايي خواهد يافت. حتي بسياري از گرفتاريهايي كه شعر امروز با آن روبروست از بين خواهد رفت.
او ادامه داد: بيدل از سرزميني است كه 700سال زبان فارسي در آن تجلي داشته و آثار بيشماري در اين زبان تأليف، تصنيف و سروده شده، كه گواه اين سخن حجم عظيمي از ميراث فارسيزبانها در شبهقاره است.
كياسري تصريح كرد: كوشش ما در اين كنگره فراهم كردن فرصت گفتوگو و تبادل نظر افراد آشنا با بيدل و قدم برداشتن در راه شناخت بيدل و سبك هندي در ايران است؛ چرا كه بيدل يكي از بزرگترين نمايندگان شعر فارسي، بهنوعي در ايران مورد غفلت واقع شده است.
رئيس كانون ادبيات ايران گفت: زبان خانه تفكر است و در اين همزباني با بيدل بسياري از ويژگيها و تفكرات بيدل آشكار ميشود، اقتضا در ايران بر اين بوده كه ما در اين دوره و زمانه با بيدل آشنا شويم، در خاورميانه، هند، افغانستان و حتي كشورهاي دوردست بيدل شاعري شناخته شده، اما در ايران تا سيسال پيش بيدل به شكل امروز شناخته شده نبوده. اميدورام اين موج معرفتي گسترش بيابد و نتايج و آثارش براي زبان فارسي و شعر فارسي رقم خورد.
او ادامه داد: عُرس بيدل با سالگرد مرگ او شروع شد و تا روزگار ما ادامه يافته، اما از سهدهه پيش ما شاهد شكفتگي واقعي آثار بيدل و شناخت او در ايران و جهان با نگاهي جديد بودهايم، هر فرد به فراخور روحيات خود به سراغ شناخت بيدل رفته، اهل فلسفه با روش خود و اهل ادبيات با روش خود به شناخت بيدل پرداختهاند و عُرس بيدل با شكل و شمايل متتفاوتي در اين سرزمينها برگزار شده است.
كياسري افزود: اين روزها عُرس بيدل در بسياري از كشورها برگزار ميشود، در هند و افغانستان نيز هرساله اين برنامه برگزار ميشود، اما در تنها كشوري كه اين مراسم، پربار برگزار ميشود و اهل ادبيات از آن رضايت دارند، عُرس بيدل در ايران است.
او افزود: سومين كنگره عُرس بيدل با كنگرههاي گذشته تفاوت اندكي يافته است، برنامههاي اين كنگره شامل يك سرفصل اصلي است كه مقالات اصلي با محور تفكر بيدل در آن ارائه ميشود، بخش دوم مربوط به حضور زبان فارسي در شبه قاره است كه مقالات مرتبط با اين موضوع در اين بخش قرار ميگيرند و در بخش سوم، مطالعه روي شاعران سبك هندي كه كمتر شناخته شدهاند صورت ميگيرد.
او درباره آمار مقالات ارائه شده چنين گفت: بهطور كلي بيش از 93 مقاله درباره بيدل و تفكرش و 35 مقاله با موضوعات حضور شعر فارسي در شبهقاره و شاعران سبك هندي در اين كنگره عرضه ميشود، اين در شرايطي است كه بيش از دو برابر اين تعداد، مقاله به دفتر كنگره ارسال شده بود كه اين تعداد به عنوان مقالات برگزيده انتخاب شدهاند.
مقالات برگزيده شده براي اين دوره كنگره «عرس بيدل» عالمانه و غيرتكراري است
كياسري در رابطه با كيفيت مقالات اين دوره از كنگره گفت: مقالات برگزيده شده براي اين كنگره عالمانه و غيرتكراري است و دامنه نويسندگاني كه به اين موضوعات پرداختهاند، بسيار وسيع است و عمدتاً از محققان توانا هستند، مقالات داخلي نيز مقالات بسيار جذاب و عميقي است و بسياري از موضوعات اين مقالات تازه و جديد هستند و كمتر با آنها روبرو شدهايم.
او ادامه داد: از كشورهاي اروپا تا شبه قارههند به اين كنگره مقاله ارسال شده است، تاجيكستان 8 مقاله، پاكستان 17 مقاله، ازبكستان 3 مقاله، آلمان 4 مقاله، فرانسه و تركيه هر كدام 2 مقاله و تونس 1 مقاله آمار برخي از كشورهاي شركتكننده در اين مقاله است.
او ادامه داد: بيشتر تحقيقاتي كه تاكنون در ايران شده مبتني بر رويكرد ادبي بوده، اما از سهدهه پيش جوهر تفكر بيدل شناخته شد، بيدل را نميتوان شاعري محض دانست، اهل فكر، اهل فلسفه و اهل معرفت تازه شناخت بيدل را شروع كردهاند.
كياسري مكان برگزاري كنگره را سالن همايش وزارت كشور اعلام كرد و گفت: ما در برگزاري اين كنگره با هيچ نهاد و سازماني غيرايراني همكاري نداريم و تنها شبكه راديو فرهنگ، سازمان ميراث فرهنگي و كانون ادبيات در برگزاري سومين كنگره عرس بيدل همكاري دارند.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار ايكنا مبني بر آثار كنگره عرس بيدل در شناخت اين شاعر گفت: در سومين كنگره تلاش داريم تا مقالات ارائه شده در اين كنگره و كنگرههاي قبل را به چاپ رسانيم، در كنگره اول استقبال شاعران و اهل تحقيق بسيار كم بود، در دومين كنگره با استقبال بهتري روبرو شديم و در سومين كنگره با استقبال و ابراز علاقه و توجه فراوان اهل تحقيق روبرو هستيم، ديوان بيدل بر اساس نسخخطي معتبري كه در دست داشتيم در حال تدوين است، البته در مراحل تصحيح است كه مرحلهاي بسيار وقتگير و سخت است.
او درباره برنامههاي اجرايي و جنبي اين كنگره گفت: ارائه موسيقي مرتبط با اشعار بيدل، بانك اطلاعاتي مربوط به نسخخطي و چاپ سنگي آثار بيدل، نمايشگاه آثار مكتوب و غيرمكتوب ايراني و غيرايراني در رابطه با بيدل، لوح فشرده بيدلخواني استاد سرآهنگ و ديگران از برنامههاي جنبي اين كنگره است.
كياسري در پايان درباره مهمانان ويژه اين كنگره گفت: عرس بيدل كنگرهاي علمي و پژوهشي است و در آن نيز شخصيتهاي دانشگاهي و فرهنگي حضور خواهند داشت، هرچند ما دعوتنامههايي براي مقامات رسمي كشور ارسال خواهيم كرد و سال گذشته نيز دومين كنگره با پيام رئيسجمهور و حضور مشايي معاون وي آغاز شد. در اين كنگره «افتخار عارف» شاعر مشهور پاكستاني، «كارانسينك»، شاعر معروف هندي، «رياض پنجابي» و «مشيرالحسن» دو تن از رئوساي دانشگاههاي پاكستان و چندين چهره بزرگ فرهنگي ديگر بهعنوان مهمان ويژه در كنگره حضور خواهند داشت.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]