واضح آرشیو وب فارسی:مهر: وال استريت ژورنال :آمريكا درتقابل با روسيه نيازمند ايران است/ گفتگو با تهران بهترين سياست
يك روزنامه غربي با اشاره به تنشهاي موجود ميان روسيه و آمريكا و امتيازهاي بالقوه موجود در جمهوري اسلامي ايران نوشت : واشنگتن براي مقابله با قدرت روز افزون روسيه نيازمند همكاري با تهران و مذاكره با آن است.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از وال استريت ژورنال، اين روزها در واشنگتن و در كميته نامزدهاي رقابتهاي انتخابات رياست جمهوري آمريكا، روسيه و ايران در حال رقابت براي كسب مهمترين چالش سياست خارجي آمريكا هستند.
در ادامه اين مطلب كه توسط "ولي نصر" از كارشناسان شوراي روابط خارجي آمريكا و از اساتيد دانشگاه "تافتس" نگاشته شده آمده : ممكن است بسياري اين طور فرض كنند كه روسيه مي تواند به حل مشكل ايران كمك كند اما عده كمي وجود دارند كه گمان مي كنند عكس اين موضوع نيز مي تواند درست باشد. در بازي با روسيه ايران عامل بسيار مهمي است و اينكه مسكو چگونه با اين موضوع برخورد مي كند نيز اهميت ويژه اي دارد. و به همين دليل است كه مذاكره با ايران يكي از عوامل مهم در برنامه هاي آمريكا براي بازداشتن روسيه است.
در اين مطلب آمده است : "براي روسيه وجود يك ايران منزوي در مواجه با غرب يك هديه است. زيرا با محدود كردن منابع غني گاز ايران، روسيه مي تواند اروپا را به عنوان يك گروگان در اختيار داشته و در ميان اعضاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي ( ناتو ) شكاف ايجاد كرده و همزمان با آن از فشارهاي بين المللي عليه ايران حمايت كرده و از افزايش واكنشها به حمله خود به گرجستان نيز جلوگيري كند.
به نوشته ولي نصر، "واشنگتن نمي تواند در برابر نفوذ روسيه كه از درياي سياه تا كوههاي آرال كشيده شده مقابله كند مگر اينكه از كارت ايران به عنوان يكي از امتيازهاي خود استفاده كند و اين به آن معناست كه آمريكا مخالفت خود را با صادارت گاز ايران به اروپا رها كرده و تهران را تشويق به حضور در مذاكرات امنيت و ثبات قفقاز كند.
بر همين اساس، "ديك چني" معاون رئيس جمهور آمريكا در سفر اخير خود به گرجستان از ساخت خط لوله انتقال گاز طبيعي براي انتقال انرژي به غرب ( نوبوكو ) كه مورد حمايت اروپاست استقبال كرد . اما بايد اين نكته را ذكر كرد كه بدون استفاده از ذخاير گازي ايران و يا روسيه، در اين منطقه گاز كافي براي صادرات وجود نداشته و بدين ترتيب اين خط لوله اهميت حياتي خود را از دست مي دهد.
به نوشته اين كارشناس شوراي روابط خارجي آمريكا، "تا زماني كه روسيه به گرجستان حمله نكرده بود واشنگتن تنها به فكر دور كردن ايران از پروژه نوبوكو بود. اما هم اكنون كه آمريكا در مقابله با روسيه جدي تر از قبل شده به جاي تنبيه ايران به دليل برنامه هسته اي خود، بايد اروپا را از چنگال روسيه خارج كند و با تكيه بر گاز ايران با احداث اين خط لوله موافقت كند."
به اعتقاد نصر، اين اقدام موجب تغيير رويه بازي مي شود و روسيه نيز از آن آگاه است. زماني كه در سال گذشته "ولاديمير پوتين" نخست وزير فعلي روسيه به ايران رفت، غرب انتظار داشت تا روسيه پيغام سفت و سختي را به تهران درباره برنامه هسته اي خود بدهد، اما حقيقت آن بود كه پوتين با هدف ديگري به تهران سفر كرده بود و آن اعلام حمايت روسيه از ايران در قبال فشارهاي آمريكا در عوض دوري ايران از خطوط انتقال گاز به اروپا بود. و درست اندكي بعد از سفر پوتين به ايران شركت انرژي "گاز پروم" روسيه از تصميم خود براي سرمايه گذاري 200 ميليون دلاري براي احداث خط لوله جديد ايران-ارمنستان خبر داد و برخي رسانه ها اعلام كردند كه تهران در انديشه برخوردار شدن از چتر حمايتي روسيه است.
در ادامه اين مطلب آمده است : "به اعتقاد بسياري از ايرانيها جدا كردن آبخازيا و اوستياي جنوبي از گرجستان واقعه اي است كه اقدام "ژوسف استالين" در سال 1946 را براي جدا كردن دو استان شمالي ايران در ذهنها زنده مي كند. و اين طرز فكر شانسي را براي آمريكا ايجاد مي كند . واشنگتن هم اكنون پي به اهميت نقش ايران براي دستيابي به اهداف مورد نظر آمريكا در عراق و افغانستان برده است. آمريكا پيش از اين و در سالهاي 2001 درباره افغانستان و 2007 درباره عراق با ايران مذاكره كرده و بازي بزرگي كه همچنان در قفقاز ادامه دارد تائيدي است بر حمايت از طرح گفتگوهاي مجدد با ايران."
ولي نصر در ادامه مطلب خود به سفر اخير دكتر "محمود احمدي نژاد" رئيس جمهوري ايران به نيويورك و سخنان ايشان درباره بحران قفقاز اشاره كرد و نوشت : آمريكا مي تواند به عنوان بخشي از مذاكرات منطقه اي درباره منافع امنيت عمومي گفتگو با ايران را آغاز كند و در اين نيز قولهايي را درباره صادرات گاز به ايران بدهد. فقط با تشويق ايران است كه آمريكا مي تواند بين تهران و مسكو شكاف ايجاد كرده و موضع روسيه را تضعيف كند.
اين كارشناس شوراي روابط خارجي آمريكا در پايان مطلب خود نوشت : مذاكره با ايران يك سياست خوب در قبال روسيه است. باراك اوباما در اين باره ( مذاكره مستقيم با تهران ) درست مي گويد و حق با اوست. آمريكا زماني كه ديپلماسي را جدي بگيرد مي تواند با موفقيت با چالشهاي درهم پيچيده جهان مواجه شود و هيچكدام از تاثيرهاي بلند مدت به كارگيري ديپلماسي آشكارتر از برون رفت از دو چالش يعني روسيه و ايران نيستند.
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]