واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ارتباط رژيم غذايي با سرطان
كارشناسان براين باورند منشأ 80 درصد سرطانها، محيطي باشد و رژيم غذايي در 35 درصد انواع سرطانهاي شايع در جهان موثر است. كه مهمترين عوامل محيطي عبارتند از استعمال و پرهيز از دخانيات و سنتها و عادات در رژيم غذايي.
چربي و روغن دو جزء اساسي رژيم غذايي انسان هستند:
در صنعت روغن گياهي را با هيدروژندار كردن توسط گرما و گرد نيكل همراه با تزريق گازهيدروژن با فشار اسيدهاي چرب سيرنشده (سيس) به اسيدچرب سيرشده (جامد) تبديل شده و مقداري هم به ايزومرترانس تبديل ميشود (25 درصد) ايزومرهاي ترانس اسيدهاي چرب باعث افزايش كلسترول خون و بروز سكته ميشود.
مقدار ترانس در چربي حيواني و لبنيات 5/1 ـ 6/10 درصد و درمارگارين 6/0 تا 5/23 درصد وجود دارد. كه مصرف روزانه نبايد بيشتر از حدود 5 گرم اسيد چرب ترانس باشد.
مصرف گوشت قرمز: با مصرف گوشت قرمز غلظت آهن رسوبي بدن افزايش مييابد و خطر ابتلاء به سرطان روده كه با توليد راديكالهاي هيدروكسيل افزايش مييابد و درهنگام پختن غذا مواد سرطانزا ايجاد ميشود كه در سرطان كبد ناشي از همين نوع آمين و تحليل شبكه پروتوپلاسم ماهيچه قلب نيز منجر ميشود.
آبهاي كلردار: پژوهشگران براين عقيدهاند كه افرادي كه از آب كلردار مينوشند نسبت به افرادي كه استفاده نميكنند 21 درصد بيشتر در معرض سرطان مثانه و 38 درصد بيشتر در معرض سرطان روده هستند.
سرخكردنيها از جمله چيبس: مادهي سمي اكريلاميد موجود در سيبزميني سرخ كرده با تضعيف سيستم ايمني بدن ابتلا به بيماريهاي عفوني و سرطان را افزايش ميدهد.
عوارض عصبي اختلال در هوشياري، ضعف تحريكپذيري تغييرات رفتاري، ناباروري، سقط، قرمزي پوست و چشمها ميتوان نام برد.
راههاي جلوگيري از سرطان
مكانيسمي كه باعث توليد گونههاي راديكالي در سلول ميشود و نقش مواد غذايي اكسنده در جلوگيري سرطان نشان ميدهد مكانيسمهاي حفاظتي طبيعي نقش بسيار مهمي دارند كه توصيههاي غذايي مدارك محكم براي اثرهاي حفاظتي از سرطان بشري است:
كارتنؤييدها و ويتامين A:
شواهد مبني بر جذب بسيار كم اين ويتامين در افراد مبتلا به سرطانها از جمله سرطان ريه و پايين بودن سطح ريتنويل سرم خون است. كه در ميوه و سبزيجات كه غلظت ايندول و فنول آنها كه خاصيت ضداكسنده قابل توجهيدارد اثر حفاظتي داشته و خطرسرطان را كاهش ميدهد.
ويتامين C:نقش مهم در غيرفعال كردن راديكال آزاد و حفاظت در برابر پراكسيده دار شدن چربيها دارد و شواهد مبني برجذب كم اين ويتامين در خون افراد مبتلا به سرطان از جمله سرطان معده نشان ميدهد.
غذاها حاوي اومگا ـ 3 اسيدهاي چرب: سرعت و رشد تومورها مهاجرت كننده به نواحي بدن را پايين ميآورد و سرعت شيوع تومورها را كاهش ميدهد كه در روغن ماهي قدرت پروستا گلاندينها كه در حين پيشرفت سلول ايجاد ميشود را تعديل ميكند.
توصيه آخر اين كه داشتن وزن بالا به ويژه در سنين بزرگسالي خطرناك است. امروزه مدارك محكم و مهمي در دست است كه با جلوگيري از خوردن بيش از حد چربي و الكل و افزايش اثر حفاظتي توسط ميوه و سبزيجات و مواد ضداكسنده با رژيم غذايي مناسب و افزايش مصرف انرژي با ورزش و بدور از اضطراب عوامل مخرب روحي و رواني ميتوان با اميدواري زندگي پرازنشاط و سلامتي براي خود و جامعه فراهم كرد.
پرويز محمدي دبير دبيرستانهاي اسلامآباد غرب
دوشنبه 22 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]