واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بلندترين سازه ايراني
مجموعه را بهطور كلي ميتوان به 5 قسمت برج مخابراتي - تلويزيوني ميلاد، مركز جشنوارهها و همايشهاي بينالمللي، هتل پنج ستاره بينالمللي، مركز تجارت جهاني و پارك فناوري اطلاعات و ارتباطات تقسيم كرد.
مهندس سيدرضا ميرصادقي، مدير عامل شركت يادمان سازه با بيان اين كه مجموعه به عنوان مركز ارتباطات بينالمللي تهران، حاصل تلاشهاي بيش از يك دهه جوانان ايراني است كه پس از دوران دفاع مقدس، ايثارگري را در جبهه توسعه و آباداني متبلور كردهاند، ميگويد:
- مجموعه ارتباطات بينالمللي تهران كه شاخصترين سازه آن برج ملي ميلاد است، پس از بررسي 17نقطه پيشنهادي، در بالاي تپه كوي نصر، و در زميني به مساحت 55 هكتار جاي گرفته است.
برج ميلاد داراي چند بخش اصلي شامل فونداسيون و سازه انتقالي به ارتفاع 14 متر و قطر آن در كف 66 متر، ساختمان لابي پاي برج در 5 طبقه با زيربناي حدود 17 هزار مترمربع، شفت بتني برج به ارتفاع 315 متر، سازه و راس 12 طبقهاي با زيربناي حدود 13 هزار و 200 مترمربع (شامل منطقه امن از آتش، تاسيسات مكانيكي و برقي، سالن ديد سربسته، ترياي سالن ديد سربسته، گالري آزاد هنري، رستوران گردان، سكوي ديد سرباز، بخشهاي مخابرات و تلويزيون، رستوران ويژه بخش تاسيساتي وتجهيزات ابزار دقيق، گنبد آسمان و در نهايت دكل آنتن 120 متري است.
ساير اجزاي اين طرح كه به نوعي مكمل برج ملي ميلاد و تكميلكننده اين مجموعه عظيم است، عبارتند از:
سالن همايشهاي بينالمللي تهران:
اين مركز به عنوان يكي از اركان مجموعه ، به منظور برگزاري همايشهاي ملي و بينالمللي ساخته شد كه پيشبيني ميشود با تدوين سند فرهنگي برج ميلاد، اين مجموعه به مركز رويدادهاي مهم فرهنگي تهران و ايران تبديل شود.
اين مركز داراي يك ساختمان مربع شكل به ابعاد تقريبي 80 در 80 متر و ارتفاع 42 متر است و داراي زيربناي حدود 49 هزار مترمربع در 9 طبقه است.
سالن اصلي آن با ظرفيت 1500 نفر، يكي از بزرگترين سالنهاي كشور است و علاوه بر سالن اصلي، 8 سالن فرعي به ظرفيتهاي 60 تا 200 نفر طراحي و اجرا و پاركينگ اختصاصي آن نيز با ظرفيت 240 خودرو، در طبقات زيرين آن احداث شده است.
پاركينگ طبقاتي مجموعه يادمان:
عمليات طراحي و اجراي پروژه پاركينگ طبقاتي مركزي، در زمستان سال 1385 آغاز شد.
براساس مطالعات ترافيكي به عمل آمده، يك پاركينگ با گنجايش حدود 1000 خودرو در موقعيتي با دسترسي مناسب، در مجموعه طراحي و ساخته شد.اين ساختمان شامل يك سازه 5 طبقه با زيربناي تقريبي 32 هزار مترمربع است.
راههاي دسترسي و تونل ارتباطي مجموعه يادمان:
پروژه راههاي دسترسي به مجموعه يادمان، امكان دسترسي از خارج مجموعه به اجزاي مختلف مركز ارتباطات بينالمللي تهران را فراهم ميسازد.
عمليات طراحي و اجراي اين پروژه، در اوايل سال 1386 آغاز شد و در مقطع زماني حاضر به اتمام رسيد.
يكي از بخشهاي اصلي پروژه راههاي دسترسي مجموعه يادمان كه به ساماندهي ترافيك شبكه بزرگراهي كمك شاياني خواهد كرد، احداث تونل ارتباطي به بزرگراه حكيم در دو باند رفت و برگشت، هر يك به طول 160 متر است كه با 40 هزار مترمكعب خاكبرداري احداث شده است. دسترسي از بزرگراه شهيد حكيم به دليل حجم بسيار بالاي خاكبرداري، زمانبر شدن عمليات اجرايي، محدوديتهاي معماري منظر و توپوگرافي و بالا بودن هزينه از دلايل احداث اين تونل بوده است.
محوطهسازي مجموعه يادمان:
با توجه به مطالعات طرح جامع تهيه شده، 30 هكتار از كل فضاي 55 هكتاري مجموعه به فضاهاي سبز و پاركهاي عمومي اختصاص داده شد، كه عمليات طراحي و اجرايي محوطهسازي و پاركسازي (فاز يك) در اوايل سال 1386 آغاز شد.
اين پروژه از رستوران روباز، پايدارسازي و زيباسازي ترانشهها، توسعه و نگهداري فضاي سبز، ساخت مجسمهها، احداث ساختمان زيرگذر مجموعه و محوطهسازي و آبنما تشكيل شده است.
تاسيسات زيربنايي
به منظور ايجاد امكان بهرهبرداري مناسب از اجزاي طرح، تاسيسات زيربنايي مجموعه بايد به شكل مناسبي طراحي و اجراء ميشد. در واقع اين بخش با تمامي اجزاي طرح ارتباط دارد و انرژي و خدمات مورد نياز را براي آنها تامين ميكند. بخشهاي عمده اين پروژه عبارتند از:
- موتورخانه مركزي ويژه برج و مركز همايشها و كانالهاي انتقال انرژي
- انشعابها و عمليات اجرايي آنها يعني آب، برق، گاز، تلفن و فاضلاب
- پستهاي برق فرعي 20 كيلو ولت و پستهاي برق دائم 20/63 كيلو ولت
- مجموعه ديزل ژنراتور اضطراري برج
- تصفيه خانه و شبكه انتقال فاضلاب و دفع آبهاي زيرزميني و سطحي مجموعه.
- احداث شبكه آبرساني به فضاهاي سبز و شبكه فناوري اطلاعات و ارتباطات، كه باتكميل اين تاسيسات حدود 3 درصد از فاز دوم پروژه نيز در مسير عملياتي شدن قرار گرفته است.
اقدامهاي كمنظير در پروژه برج ميلاد
مهندس ميرصادقي سپس به اقدامهاي كمنظيري كه در پروژه برج ملي ميلاد انجام گرفته است، اشاره ميكند و ميگويد: دركنار پيگيري و ساخت اجزا اصلي پروژه برج ميلاد، اقدامهايي هم براي اولين بار دركشور وحتي جهان تجربه شد كه ميتوان به بالابري سنگين بخش سوم سازه فلزي راس برج به وزن 700 تن، بالابري و نصب دكل آنتن 400 تني و طراحي و نصب 10 هزار متر مربع شيشه، بدون عمليات پروازي در ارتفاع 280 متري با شيب معكوس اشاره كرد.
به موازات اقدامهاي مزبور، ساير تجربههاي كسب شده از احداث برج ميلاد را ميتوان چنين برشمرد:
- تحقق مهندسي و رويكرد سرمايهاي.
- مديريت ريسك در چارچوبي از خلاقيت.
- ساخت پروژهاي ملي و بومي متناسب با معماري ايراني و اسلامي و براساس استانداردهاي به روز شده مهندسي.
- ايجاد مكانيزمي براي دخيل ساختن بخش خصوصي براي سرمايهگذاري در بخشهاي مختلف پروژه برج.
ايجاد كارگاه عملي براي آموزش مهندسان جوان و تدوين سند فرهنگي برج ميلاد.
ضمن آن كه در پروسه تكميل پروژه علاوه بر جنبههاي تكنولوژيك و فني، اصل نماديافتگي برج ميلاد با تاكيد برهويت فرهنگي آن براساس بسترهاي طبيعي و تاريخي شهر تهران نيز مورد توجه قرار گرفته است. در ارائه سند فرهنگي نيز در نهايت به يك سري بايدها و نبايدها، برنامههاي كوتاه مدت 2 تا 5 ساله، ميان مدت 10 ساله و بلند مدت 30 ساله ميرسيم كه چشمانداز بهرهبرداري از برج ميلاد را تعريف ميكند.
برج ميلاد، نماد ملي
به اعتقاد رئيس شوراي اسلامي شهر تهران، اگرچه برج ميلاد براي تهران طراحي شد، اما به عنوان نمادي ملي است كه در دوران انقلاب اسلامي ساخته شده است.
مهندس مهدي چمران، در مراسم بهره برداري آزمايشي فاز اول برج ميلاد با بيان اين كه معماري ايراني در دوران انقلاب اسلامي زياد نيست كه بتوان در مقياس بينالمللي مطرح شود ، گفته است: اين نماد در مقياس بين المللي به عنوان نمادي پايدار به حساب ميآيد.
مهندس چمران همچنين ميگويد: دوران قديم در شهرهايمان نمادهايي داشتيم كه در روز و شب نقطه اتكايي براي يافتن مكان و يافتن آن شهر بود و هنوز هم آثار اين معماري باقي مانده است.
او ميافزايد: معماري اسلامي ما هيچ وقت المانهاي بيمصرف هم از نظر عملكردي و هم زيبايي نداشته است و خوشحاليم كه در تهراني كه چنين نمادي نداشتيم، طراحي كه از 16 سال قبل شروع شد و با افت و خيزهاي فراوان همراه بود، هم زمان با آغاز فعاليت شوراي شهر با سرعت مطلوب حركت كرد و به سرانجام رسيد.
مهندس چمران همچنين ميگويد: مشكل بودن كار را نميتوان به راحتي احساس كرد چرا كه ساخت اين برج حتي با فنآوري امروز نيز بسيار مشكل بود و با تلاش شبانهروزي، پشتكار و حمايت به پايان رسيد. ما در شرايطي كه مجبور بوديم ابزار را از خارج وارد كنيم، دچار مشكلاتي شديم، سرماي زمستان گذشته نيز از ديگر مشكلات بود و سرانجام اين مشكلات با تلاش و همت مسئولان و مهندسان و كارگران برطرف شد و شاهديم امروز تهران نمادي از معماري اسلامي و ايراني دارد كه با فن آوري روز دنيا انجام شده است.
برج ميلاد، متعلق به همه ايرانيان
دكتر محمدباقر قاليباف، شهردار تهران نيز در مراسم بهرهبرداري آزمايشي از فاز يكم پروژه برج ميلاد گفته است: از اهداف انقلاب اسلامي ساختن ايراني آباد، آزاد، مستقل و برخوردار از امنيت و داراي شان و منزلت والاي انساني و همچنين رسيدن به حيات طيبه اسلامي بود و حركت مجاهدانه ملت ايران كه با هوشمندي امام(ره) و اصول عقلاني انقلاب بنا شده بود، با خلق حماسههاي شكوهمند گره خورد او با تاكيد بر اين كه انقلاب اسلامي بيماري خودكمبيني جامعه ايراني را درمان و تكيه به عزت ملي را جايگزين آن كرده است، ميافزايد: دفاع مقدس به عنوان بازتابدهنده روح انقلاب اسلامي به ظهور رسيد و ايران و ايراني آموخت چگونه با وجود تحريمهاي گسترده، با اتكا به خدا و روحيه رزمندگان و توانمنديهاي دروني، به جايگاههاي رفيعي دست يابد و مشكلات بعد از اين دوران مانع از رشد انديشه ناب ايراني نباشد.
شهردار تهران، همچنين ميگويد: مديريت شهري با تاسي از تعاليم عاليه اسلام ، روحيه جهادي و تاكيد بر رعايت كرامت انساني و تامين خدمات اجتماعي در جهت خدمت به مردمي كه در طول 30 سال از هيچگونه فداكاري و ايثار دريغ نكردند ، گام بر ميدارد. وي با بيان اينكه ملت ايران در تمامي مشكلات توانسته است انسجام خود را حفظ و همت و اراده ملي خود را به رخ جهانيان بكشد، ميگويد: وضعيت كنوني تهران هنوز با آنچه كه شايسته مردم پايتخت ايران است، فاصله زيادي دارد.
شهردار تهران با بيان اينكه نگاه سرمايهاي به طرحها و مرتفع كردن مشكلات از جمله فعاليتهايي است كه مورد توجه قرار دارد، ميافزايد: برجي كه در سال 72 فقط به عنوان برج مخابراتي تعريف شده بود، به همت متخصصان داراي طرح جامع شد و با كارويژههاي جديد مركز مطالعات زيست محيطي و ابنيهاي در كنار بخشهاي ارتباطي و سرمايهگذاري در آن، ايجاد و پاياني موفق داشت.
شهردار تهران با اشاره به اينكه برج ميلاد چهارمين برج بلند دنياست و اين موضوع حساسيت و توجه به اتمام كار آن را صد چندان ميكند، ميگويد: عمليات احداث برج و مجموعههاي آن در طول 6 سال برنامهريزي شد و كمبود اعتبارات، مشكلات فني، اعمال تحريمها، افزايش قيمت مصالح و سرماي 37 درجه زيرصفر در زمستان گذشته مانع انجام اين كار نشد ، هرچند كه اجراي طرح را به درازا كشاند و اين پروژه بيش از زمان پيشبيني شده طول كشيد. به همين دليل مديريت تهران با عذرخواهي از شهروندان و اولويت تخصيص اعتبارات از اتلاف منابع و تحميل هزينههاي گزاف به تهران جلوگيري كرد و كار با سرعت ادامه يافت.
دكتر قاليباف با اشاره به برنامههاي درنظر گرفته شده براي برج ميلاد ميگويد: براي متبرك شدن اين پروژه و دميدن روح معنويت در فضاي مجموعه، دومين مسابقات بينالمللي قرآن دانشجويان و همچنين اجلاس شهرداران كلان شهرها، در اين برج برگزار خواهد شد.
راه دشوار ساخت برج ميلاد
احمد دنيامالي، معاون فني عمراني شهرداري تهران، با بيان اين كه احداث برج ميلاد با ارتفاع 460 متر، راهي دشوار را پشت سر گذاشته است ميگويد: شهرداري تهران توانست با تكيه و اعتماد بر سه راس مثلث مشاور، پيمانكار و كارفرما و با همياري و همدلي اعضاي شوراي شهر پروژه را كه با فرازوفرودهاي فراوان مواجه بود، به انجام برساند و برگ زرين و شاخصي از خدمت را در كارنامهاش ثبت كند. امروز مطمئن هستم كه برج ميلاد صرفنظر از ارتقاي توان مهندسي، به عنوان يكي از شاخصههاي اصلياش از اين طرح نه تنها محل غنيسازي اوقات فراغت شهروندان و مركز اتفاقات مهم فرهنگي كشور خواهد بود، بلكه با فراهم آمدن شرايط بازديد، به رصدخانهاي تبدل ميشود كه رفتار شهري را عيان ميسازد و مردم را به تفكر و نيك نگريستن در حوزه رفتار شهري و آشنايي بيشتر با شهر تهران، دعوت ميكند.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 278]