واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اجلاس بزرگ سران آفريقا در تهران برگزار ميشود
سرويس سياسي - اجتماعي: معاون آفريقايي وزارت امور خارجه توسعه روابط با قاره آفريقا را از اولويتهاي دستگاه سياست خارجي اعلام كرد و خبر داد كه قرار است اجلاس سران آفريقا در تهران در چارچوب بررسي راههاي گسترش روابط دوجانبه ايران با كشورهاي اين قاره برگزار شود.
محمدرضا باقري كه با خبرنگار اطلاعات گفتگو ميكرد، در اين باره توضيح داد: در جريان اجلاس سران اتحاديه آفريقا در شرمالشيخ مصر و در بيانيه پاياني آن، از ايران به عنوان شريك استراتژيك آفريقا نام برده شد و بر همين اساس تصميم گرفته شد كه سران كشورهاي آفريقا سال آينده ميلادي (2009) در تهران نشستي را برگزار كنند. لذا در نشستي كه قرار است اتحاديه ياد شده در ژانويه 2009 در آديسآبابا برگزار كند، زمان و جزئيات برپايي نشست تهران نهايي شود.
وي با بيان اين كه مشتركات زيادي براي كار با آفريقا وجود دارد، به موضوع دين و فرهنگ و برخوردي كه دنياي استعماري با كشورهاي آفريقايي در طول تاريخ داشته است، به عنوان زمينههاي اساسي توجه تهران به گسترش روابط با كشورهاي آفريقايي اشاره كرد و افزود:
منافع ايران در صحنه بينالمللي اقتضا ميكند كه از ظرفيت فراوان 54 كشور آفريقايي غافل نباشد. ضمن اين كه اين كشورها اعضاي سازمان ملل، غيرمتعهدها، سازمان كنفرانس اسلامي، گروه 77 و دي 8 (مصر - نيجريه) هستند و تاثيرگذاري خوبي در كميسيون حقوق بشر دارند.
معاون وزير امور خارجه بازار آفريقا را منبعي مهم براي كسب درآمد از طريق صدور كالاهاي ايراني خواند و افزود ضمن اينكه دلايل سياسي، اقتصادي و فرهنگي زيادي براي توسعه روابط دوجانبه با كشورهاي آفريقايي وجود دارد، مردم آفريقا هم علاقه خاصي به ايران دارند و آن را شريك خوبي براي خود ميدانند.
باقري در چارچوب توسعه روابط بيشتر با كشورهاي آفريقايي، گشايش سفارتخانههاي جديد ايران در اين قاره را مورد اشاره قرار داد و گفت: البته در زمينه روابط دوجانبه كارهاي خوبي آغاز شده كه نمونه آن ايجاد كارخانه توليد خودرو سمند در سنگال، توليد تراكتور در اوگاندا و نيز همكاري با برخي ديگر از كشورهاي آفريقايي در بخش انرژي، بازسازي نيروگاه، تعمير و نگهداري هواپيما، صنعتي كردن بخش كشاورزي و ... است.
معاون وزير امور خارجه با اشاره به توجه ساير كشورها از جمله تركيه، چين، آمريكا، ژاپن و برخي كشورهاي اروپايي به ظرفيتهاي آفريقا، گفت: ما نيز خود را شريك آفريقا ميدانيم و در زمينههاي مختلف ميتوانيم مكمل هم باشيم.
وي با اشاره به لزوم آگاهي و شناخت مردم ايران به ويژه بخشهاي خصوصي از امكانات، ظرفيتها و نيز نيازهاي كشورهاي آفريقايي گفت: هم بخش خصوصي و هم مسئولان دولتي بايد بيشتر آفريقا را بشناسند زيرا تصور بسياري از اين قاره، فقر، تنگدستي، بيماري و ... است.
در حالي كه آفريقا داراي زمينهاي حاصلخيز فراوان و ظرفيتهاي بالا براي سرمايهگذاري در همه زمينهها با سودآوري بالاست.
باقري در همين زمينه با تاكيد بر اينكه ايران هم ميتواند از امكانات آفريقا استفاده كند و هم تجارب خود را در اختيار آن قرار دهد به وجود زمينههايي براي آموزش مردم آفريقا در امور فني و بهداشتي و انجام كارهاي درماني اشاره كرد و گفت: ايران زمينه خوبي براي آموزش فني و حرفهاي جوانان آفريقايي، اجراي طرح واكسيناسيون، آموزش پزشكي، اعزام پزشكان عمومي،صدور خدمات فني و مهندسي و اعزام نيروي كار ماهر دارد و ما درصدد هستيم با برنامههاي در دست اجرا اين كار را تسريع كنيم.
باقري با بيان اين كه بيشتر كشورهاي آفريقايي از ثبات سياسي لازم براي انجام سرمايهگذاري مطمئن در سطح كلان مانند ساخت سد و ايجاد تاسيسات صنعتي و ... برخوردارند گفت: به طور كلي هرچه در ايران توليد ميشود در آفريقا خريدار دارد و بازار آن مشتاق كالاهاي ايراني است.
معاون وزير امور خارجه با اشاره به مشكل دوري راه و سختي دسترسي به آفريقا، به طرح افزايش خطوط كشتيراني و تاسيس خط هوايي مستقيم ايران با آفريقا اشاره كرد وگفت: اكنون دو خط كشتيراني با آفريقا وجود دارد كه بايد به 3 خط افزايش يابد. ضمن اين كه ارتباط هوايي با آفريقا نداريم كه در برنامه داريم با 2 كشور مهم خط هوايي داير كنيم.وي همچنين خبر داد كه دولت تصميماتي براي ايجاد سازمانها و تشكيلات جدي براي كار با آفريقا اتخاذ كرده است.
وي در اين زمينه خاطرنشان كرد: براساس اين تصميمها برخي وزارتخانهها راهكارهاي اجرايي براي حضور جديتر در آفريقا را تعيين خواهند كرد.
باقري با اشاره به اين موضوع كه قرار است ايران در اجلاس سران آفريقا در تهران بر روي دو سه موضوع براي كار تمركز كند، افزود: بايد تصميمهايي بگيريم كه قابل پياده و عملياتي شدن باشد زيرا برخي از كشورهاي آفريقايي از اين كه در گذشته تصميمهايي اتخاذ شد ولي صورت عملي به خود نگرفت، گلايه داشتهاند.
وي توجه به آفريقا را در دولت نهم كمتر از توجه آن به آمريكاي لاتين ندانست و در عين حال خاطرنشان كرد: معتقد نيستيم كه دولتهاي قبلي با آفريقا كار نكردهاند. ولي مترصد كار جديتر با آفريقا هستيم.
باقري با اشاره به لزوم حمايت دولت به ويژه صندوق ضمانت براي صيانت از سرمايه بخش خصوصي براي حضور در آفريقا گفت: ما بايد تلاش كنيم مانند برخي كشورهاي عربي و آسيايي جمعيتي را در آفريقا داشته باشيم و ايرانيهايي در آن منطقه ساكن شوند و بتوانند در توسعه آن كشورها نقش آفرين بوده و تجارب خود را در اختيار مردم محروم آفريقا قرار دهند.وي در همين زمينه به طرحي اشاره كرد براساس آن چند هزار خانواده ايراني بتوانند در آفريقا ساكن شوند.
باقري اعلام كرد كه در همين چارچوب اكنون بيش از 120 پزشك در آفريقا ساكن شدهاند و بايد زمينه مناسبي را براي حضور پزشكان بيشتري فراهم كرد.
وي گفت: درمانگاههاي هلال احمر ايران در 9 كشور آفريقايي فعال است و بلحاظ خدمات پزشكي بسيار ارزان و موثري كه دارد مورد علاقه و سپاسگزاري مردم و دولتهاي آفريقايي است.وي با اشاره به اين كه وظيفه دولت كار بيشتر با آفريقا براي حضور بخش خصوصي ايراني در آن قاره است، حجم روابط اقتصادي ايران و آفريقا را بسيار ناچيز و غيرقابل بيان دانست و خبر داد كه البته دليل آن روي كاغذ ماندن بسياري از توافقهاي دوجانبه است كه صورت عملي به خود نگرفته است.
باقري گفت معاونت آفريقاي وزارت امور خارجه در خدمت تجار و صاحبان صنايع است كه علاقهمند به كار در آفريقا باشند و در اين خصوص آمادگي ارائه خدمات لازم را دارد.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]