واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
حدود ۳۰۰ سال پیش سیاهچاله یی که در مرکز کهکشان راه شیری مخفی شده است، از خوابی طولانی بیدار و وارد مرحله جنون خوراکی شد.
پژوهشگران می گویند این جنون قرن هجدهمی موجی از پرتوهای ایکس را به دنبال داشت که در ابرهای مجاور سیاهچاله منعکس شد. بعد از این بیداری و سپری شدن جنون غذایی که به مرگ یک ستاره انجامید، سیاهچاله آرام گرفت. انرژی آزادشده توسط این واقعه آنقدر قوی بود که انعکاس های آن هنوز روی یک ابر بین ستاره یی نقش بسته و باقی مانده است.
ممکن است این یافته ها که توسط دانشمندان ژاپنی گزارش شده اند، توضیح دهد چرا سیاهچاله کهکشان ما (Sagittarius A*) در مقایسه با هیولاهای هم اندازه خود در کهکشان های دیگر اینقدر آرام است. «تاتسویا اینویی» که سرپرست این گروه از دانشمندان است، می گوید؛ «شاید این آرامش به این دلیل است که هیولا بعد از این فوران انرژی آرامش گرفته است.»این دانشمندان با ترکیب داده های سه کاوشگر که کیهان را برای پرتوهای ایکس جست وجو می کنند، به این اطلاعات دست یافتند. اطلاعات جمع آوری شده طی سال های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۵ یک نور کوتاه مدت ولی شدید پرتوهای ایکس از یک ابر بزرگ را آشکار می کند که ۳۰۰ سال نوری دورتر از سیاهچاله کهکشان راه شیری قرار دارد. این ابر Sagittarius B۲ نامگذاری شده است.
ردیابی مولکول های آهن در داده های طیفی، عامل اصلی در آشکارسازی منبع این پرتوهای ایکس بود. دانشمندان بر این باورند که جنون سیاهچاله باعث بیرون ریختن پرتوهای ایکس شد که این پرتوها نیز الکترون ها را از مولکول های آهن موجود در ابر جدا کردند. حرکت الکترون ها به جلو و عقب باعث فعال شدن حسگرها در ردیاب های پرتو ایکس نصب شده روی ماهواره های ژاپنی، اروپایی و امریکایی شد. پروفسور «کاتسوجی کویاما» که در این تحقیق شرکت داشت، می گوید؛ «با رصد روشن شدن این ابر و اینکه چگونه طی ده سال روشنایی آن کمرنگ شد، به این نتیجه رسیدیم که فعالیت این سیاهچاله به ۳۰۰ سال قبل برمی گردد.
۳۰۰ سال پیش، این سیاهچاله یک میلیون بار درخشان تر بود و فورانی که توسط آن آزاد شد به طور غیرقابل باوری قدرتمند بود.» فوران های تازه تری از پرتوهای ایکس نیز گزارش شد. سال گذشته یک گروه از دانشمندان به سرپرستی دکتر «مایکل مونو» از موسسه فناوری کالیفرنیا یک انفجار ضعیف تر ولی تازه تری از سیاهچاله کهکشان راه شیری (Sagittarius A*) را کشف کردند که سه تا چهار میلیون برابر خورشید وزن دارد. این انفجار نیز با بررسی پرتوهای ایکس منعکس شده از یک ابر گازی کشف شد. طی این انفجار، جرمی به اندازه سیاره عطارد بلعیده شد. «مونو» در این باره چنین می گوید؛ «این سیاهچاله ۵۰ سال قبل یا زمانی در حدود آن، آخرین غذای کافی خود را بلعیده است. شاید در آن زمان محیط اطراف سیاهچاله صد هزار برابر درخشان تر از زمال حال بود.» جزئیات عادات خوراکی این سیاهچاله هنوز مشخص نیست.
یک فرضیه عنوان می کند این هیولا مواد بادهای ستاره های جوان پیرامون را به داخل می کشد. ممکن است فوران ۳۰۰ سال پیش این سیاهچاله بر اثر انفجار یک ابرنواختر به وجود آمده باشد که مواد را به سمت سیاهچاله پرتاب کرد .
www.ParsSky.com
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]