واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: شهرهاي شناور دراقيانوس ،ميزبان نسل آينده بشر
شهرهاي شناور دراقيانوس ،ميزبان نسل آينده بشر خواهند بود
پناهگاهي براي فرار از گرمايش زمين
زمين در حال گرم شدن است و اين فرآيند نگرانكننده بشر را مجبور كرده براي مقابله با پيامدهاي احتمالي و بعضا قابل تصور آن، دور انديشيهاي لازم را انجام دهد. همراه با تداوم فرآيند گرمايش زمين و بالا آمدن سطح آب درياها و اقيانوسها، جايگاه چنداني براي ادامه حيات بيدغدغه بشري وجود نخواهد داشت. به همين دليل طي سالهاي اخير و همزمان با ارائه طرحهاي نوين جهت كاهش آلودگي اتمسفر و به دنبال آن كمك به ثبات جو و آب و هواي زمين، راهكارهايي نيز براي آينده و ارائه جايگزينهاي مناسب به منظور ادامه زندگي مطرح ميشود Lilypad .(ليلي پاد) مفهوم نويني در معماري است كه از آن به شهر شناور ياد ميشود.
طرح اوليه اين پروژه، بتازگي و از سوي گروهي از محققان مطرح شده و گفته ميشود در آينده و در صورت تحقق پروژه ميتواند به عنوان يكي از دهها گزينه قابل طرح درخصوص ادامه حيات در نظر گرفته شود. حقيقت اين است كه هيچ طرح ديگري به اندازه اين پروژه مفهومي، مورد توجه دانشمندان نبوده است.
Lilypad از سوي مبتكري به نام وينسنت كالبات ارائه شده است. اين مفهوم به شهر شناوري بازميگردد كه در آينده در نقش پناهگاهي براي فرار از تغييرات مرگبار آب و هوايي و شرايط نامساعد جوي به كمك بشر خواهد آمد.اين طرح اوليه در حالي مطرح شده است كه از ديد برخي صاحبنظران تنها در حد يك شوخي بيمزه است؛ اما واقعيت اين است كه تداوم آلودگي هوا و گرمايش زمين يك شوخي يا حداقل شوخي بيمزهاي نيست كه بتوان بسادگي از كنار آن عبور كرد و از اينرو پيدا كردن جايگزيني به عنوان مكان مناسب براي ادامه حيات، امري حياتي است. طرحي كه وينسنت مطرح كرده است طرح خارقالعادهاي است كه در قالب تصاوير ارائه شده در زير عينيت پيدا كرده است، هرچند در صورت تحقق اين طرح، قالب نهايي شهر ميتواند چيز كاملا متفاوتي باشد.
تامين منابع انرژي و راهكارهايي موثر
به لطف توسعه فناوريهاي برتر، تامين انرژي مورد نياز براي چنين شهري كار چندان سخت و پيچيدهاي نخواهد بود.
فناوريهاي برتر در زمينه جذب و ذخيرهسازي انرژي خورشيدي، انرژي بادي و همچنين استفاده از سوختهاي زيستي به متخصصان و محققان اين پروژه كمك ميكند تا براي تامين انرژي مورد نياز، بخشهاي مختلف شهر شناور گزينههاي متعددي پيشرو داشته باشند. با استفاده از سيستمهاي مدرني كه در طراحي و ساخت اين شهر به كار گرفته خواهد شد، نهتنها انرژي مورد نياز براي ساخت آن تامين خواهد شد، بلكه اين امكان نيز فراهم ميشود تا با انجام پردازشهاي لازم روي گاز دياكسيد كربن موجود در جو، بتوان آن را در پوسته دياكسيد تيتانيوم جذب كرد.
پذيرش جمعيتي قابل توجه در شهرهاي شناور
در صورتي كه فرآيند طراحي و ساخت اين شهر با موفقيت همراه باشد، شهرهاي شناور ديگري نيز ساخته ميشوند. براساس برآوردهاي صورت گرفته، هريك از اين شهرها بالغ بر 50 نفر جمعيت در خود جاي خواهند داد.
اين جمعيت قابل توجه در حالي در اين شهرها اسكان خواهند يافت كه در مجاورت چشماندازهاي بينظير و دستساز بشري از فضاي طبيعي نظير پاركهاي تركيبيگذران عمر خواهند داشت؛ همچنين پروژههايي درخصوص كاشت و پرورش درختان در محيطهاي كوچك و بزرگ در نظر گرفته شده است تا ساكنان يا به عبارتي پناهجويان فراري از گرمايش زمين در شرايط محيطي مناسبي زندگي كنند. هر يك از شهرهايي از اين دست، پس از ساخته شدن در نزديكي نوار ساحلي اقيانوسها شناور شده و در حد فاصل منطقه استوا تا درياهاي شمالي حركت خواهند كرد. حركت كلي آنها و سمت و سوي آن مبتني بر جريان امواجي است كه در سطح آب اقيانوسها وجود دارد.اين پروژه در خوشبينانهترين حالت ممكن نيز تا تحقق يافتن فاصله زيادي دارد. با اين حال ارزش كلياي كه اين شهرها از جنبههاي گوناگون از جمله شرايط مناسب و مساعد براي ادامه حيات انسان خواهند داشت، پرداختن به آن و فراهم آوردن شرايط اوليه براي محقق كردن آن را ارزشمند ميسازد. در حال حاضر به لطف تصاوير تخيلي ارائه شده از اين شهر، از هماكنون ميتوان ساختار كلي شهري را در ذهن ترسيم كرد كه ساكنان آن به رغم شناور بودن در سطح آب اقيانوسها، احساس نميكنند كه در حالت گشتزني در آبهاي آزاد جهان هستند.
گزينهاي جديد براي فرار از گرمايش زمين
به نظر ميرسد دريا و اقيانوسها و آبهاي آزاد آنها در آينده پذيراي انبوه جمعيت انساني باشند كه ناگزير به نقل مكان هميشگي و زندگي در شرايط محيطي بهتري شدهاند. بتازگي يك معمار ايتاليايي به نام جيان كارلو زما كه در زمينه طراحي و ساخت سازههاي زيرآبي و نيمهشناور در آب شهرت يافته است 2 طرح متفاوت و در عين حال خيرهكننده از تاسيسات قابل سكونت زير آبي ارائه كرده است كه البته فعلا با هدف سپري كردن اوقات تفريحي در زير آب آن هم براي مدتي محدود ارائه شده، اما به نظر ميرسد بتوان از آن به عنوان محيط زندگي مناسبي براي پناهجويان فراري از گرمايش زمين استفاده كرد.
ساكناني كه در اين خانهها و مجتمعهاي تفريحي و مسكوني حضور پيدا ميكنند ميتوانند از محيط زيست زير دريا و ديگر رموز مربوط به آن مطلع شوند. ايده طراحي و ساخت چنين بناهاي زير آبي ابتدا عمدتا با هدف ايجاد لحظاتي شيرين براي علاقهمندان در گذراندن اوقات تفريحي خود مطرح شد، اما همزمان با افزايش نگرانيها درخصوص تداوم گرمايش زمين، گروهي از محققان اين عقيده را مطرح كردند كه شايد بتوان از محيط زيست زير دريا به عنوان نقاطي هرچند موقت و نه خيلي طولاني مدت براي حيات بشر استفاده كرد.
يكي از اين نوع خانههاي زيرآبي Trilobis نام دارد كه از نام Trilobyte نشات گرفته است. اين خانه زيرآبي 20 متر طول داشته و كاملا غيرآلاينده است؛ همچنين براي اين خانهها سيستمهاي حركتي زير آبي طراحي و ساخته ميشود كه ساكنان آن با استفاده از آنها ميتوانند دقايق جذاب و دلپذيري را زير آب لابهلاي صخرههاي مرجاني سپري كنند.
محققان و طراحان، ايده ساخت قايقهاي تفريحي را نيز مد نظر دارند تا با شناور شدن روي سطح آب اقيانوسها و درياها، علاقهمندان به حضور در چنين خانههايي را به نزديكي آنها منتقل كنند. نكته جالب توجه اين است كه حتي چنين سيستمهاي حركتي روآبي نيز غيرآلاينده بوده و انرژي حركتي مورد نياز خود را از خورشيد تامين ميكنند. صفحات خورشيدي كه مسوول جمعآوري و ذخيرهسازي انرژي خورشيدي هستند در لايه پوستي شكلي قرار دارند كه در سراسر قسمتهاي قايقها كشيده شدهاند. با اين حال جاي هيچ نگراني نيز براي تامين انرژي حركتي مورد نياز براي حركت قايقها در شب وجود ندارد، چون در اين ساعات و حتي روزهاي ابري، انرژي حركتي مورد نياز از طريق باتريهاي ويژهاي تامين ميشود.
محققان اين طرح ميگويند به واسطه شكل خاصي كه اين خانهها دارند، ميتوان مجموعهاي از آنها را در يك نقطه خاص از بستر يا ميانه عمق درياها احداث كرد. هريك از اين خانههاي زيرآبي، گنجايش تا
6 نفر را دارند كه البته داوطلبان زندگي در اين خانهها پس از سپري كردن دورههاي آموزشي خاص، آماده سفر به آنها ميشوند.
با اين حال، خانهها در مدلهاي مختلفي ساخته ميشوند و برخي از آنها كه تا 5 طبقه هم ارتفاع دارند، به نوعي ساخته شدهاند كه قسمتي از بدنه زير آب و قسمت باقيمانده روي آب قرار دارد. اتفاقا سيستمهاي زيردريايي كه به اين شكل ساخته ميشوند را ميتوان با دقت و جديت بيشتري به عنوان شهركهاي كوچك براي پناهجويان فراري از گرمايش زمين در نظر گرفت.در كل به نظر ميرسد در دهههاي آتي، راهكارهاي پيش پاي بشر براي ادامه حيات در قلب گرمايش زمين در نوع خود خيرهكننده باشد.
الهامگيري از طبيعت
الهام گرفتن از چارچوبهاي طبيعي موجود در طبيعت، موضوعي است كه پشت اين ايده وجود دارد. اين شهر كه شايد بتوان آن را با شهر ليلي پوتيها مقايسه كرد، به عنوان شهري با ضريب آلايندگي صفر طراحي و ساخته خواهد شد و براي هميشه در سطح آب اقيانوسها شناور خواهد ماند. در حقيقت آن دسته از مردمي كه در قرون آينده توانايي تنفس و زندگي در شرايط نامساعد جوي و گرم زميني ناشي از گرمايش زمين را نداشته باشند، مسافران هميشگي اقيانوسها ميشوند.
روزنامه جام جم
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 386]