واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گفتوگوي خواندني فارس با رحماني درباره عملكرد دوساله شركت بورس-1 راه اعمال نفوذ و درخواستهاي سفارشي در بورس را بستيم
خبرگزاري فارس: علي رحماني مدير عامل شركت بورس كه از دوسال پيش به خانواده خود گفته به يك ماموريت دوساله مهمي ميرود، در يك گفتوگوي خواندني به ارائه عملكرد دوساله اين شركت تازه تاسيس بورس پرداخته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، بعد از تصويب قانون بازار اوراق بهادار در اول آذر 84 و منسوخ شدن قانون مربوط به سال 1345، دو حوزه نظارت و اجرايي بازار سرمايه از هم تفكيك شدند و مسئولان بورس و اوراق بهادار زمينه تأسيس راهاندازي شركت سهامي بورس تهران را با سرمايه 15 ميليارد توماني مهيا كردند تا بعد از پذيرهنويسي، انتخاب هيئت مديره 7 نفره، ثبت در اداره ثبت شركت ها، نوبت به مرحله اصلي آن يعني انتخاب مديرعامل برسد.
فرايند طولاني انتخاب و معرفي مديرعامل شركت تازه تأسيس بورس در شرايطي طي شد كه شايد در مهر و آبان سال 85 به ذهن كمتر كسي خطور ميكرد كه از ميان 15 نامزد مورد نظر هئيت مديره، علي رحماني با مدرك دكتراي حسابداري از دانشگاه علامه به عنوان اولين مديرعامل شركت بورس براي 2 سال انتخاب شود.
وي با سوابقي چون مدير حسابداري صنعتي صنايع دفاع، مدير شعبه مشهد ليزينگ صنعت و معدن، معاونت مالي و منابع انساني شركت پرس ايران و رئيس هيئت مديره سرمايهگذاري و خدمات مالي پاسارگاد نيك در شرايطي سكاندار شركت بورس شد كه با اقدامات و برنامههاي متعدد و با تفكر توسعه بازار سرمايه ، مورد قبول اكثريت مسئولان، كارشناسان و سرمايهگذاران حقيقي و حقوقي شده است.
وي كه روزانه 13 ساعت فعاليت مي كند ميگويد قبل از تشكيل شركت به عنوان كارشناس بازار سرمايه انتقاداتي به اساسنامه و رويكرد بورس داشتم و در حالي براي تدريس هفتگي به شمال رفته بودم كه طي تماسي از سوي يكي از اعضا هيئت مديره به عنوان مديرعامل شركت بورس انتخاب شدم كه موجب تعجبم شد اما با مذاكرات به عمل آمده با مسئولان سازمان بورس و اعضا هيئت مديره و ارائه برنامهها اين سمت را قبول كردم و به خانوادهام عنوان كردم كه فكر كنيد براي دو سال به مأموريت رفتهام.
شروع مديريت رحماني در حالي اينگونه آغاز شد كه وي معتقد است در بازار مهمي چون بازار هاي مالي بايد تفكرات تنگ نظرانه و مختص عصر كشاورزي را رها كرد و با همدلي و همكاري دست اندركاران در فكر توسعه اقتصاد كشور و ثبيت جايگاه بازار سرمايه در مناسبات اقتصادي بود.
حال بعد از گذشت 2 سال فرصت مناسبي براي بررسي عملكرد اولين مديرعامل شركت بورس دست داده كه در اين رابطه خبرنگار اقتصادي فارس طي گفتوگوي 85 دقيقهاي با رحماني (كه با تكيه بر اساسنامه شركت بورس عنوان بالاترين مقام اجرايي بازار سرمايه را به عهده دارد ) موضوعات مختلف بورس را بازخواني كرده كه قسمت اول اين گفت و گو را ميخوانيد.
فارس: اگر موافق باشيد به دو سال پيش برگرديم كه چطور و چگونه و با چه رويكرد و اهدافي مديريت شركت تازه تأسيس بورس را به عهده گرفتيد؟
رحماني: از گذشته هم درگير بازار سرمايه بودم و بعد از انحلال شركت خدمات مالي و سرمايهگذاري پاسارگاد نيك وارد حوزه مشاوره مالي و مديريت شدم در آن دوران جلسات ماهيانه اي با حضور برخي مسئولان و كارشناسان بازار سرمايه برگزار ميشد. بعد از تصويب راهاندازي شركت بورس انتقاداتي به اساسنامه و آينده آن داشتم . آن زمان روزهاي چهارشنبه براي دانشگاه بابلسر شروع به تدريس كرده بودم كه طي تماسي به من اعلام شد به عنوان مديرعامل شركت بورس برگزيده شدهام و بايد براي بررسي اساسنامه و برگزاري جلسات مشترك به تهران بيايم كه با ابراز تعجب از اين برنامه به تهران آمدم و با بررسي كاملتر و جزئيتر مشاهده كردم كه اساسنامه شركت بورس برخلاف نظرات اوليهام چندان بدون مزايا و نقاط قوت نيست و در مقايسه با قوانين ديگر بورسها از محدوديتهاي چنداني برخوردار نيست. برهمين اساس و با تكيه بر اجماع هيئت مديره شركت بورس و نظر مساعد سازمان بورس و شناخت رئيس سازمان بورس ( به دليل اينكه قرار بود مشاور وي شوم) تصميم گرفتم اين سمت را قبول كنم و بعد از اين تصميم به خانوادهام گفتم كه براي دو سال مأموريت ميروم چرا كه ميدانستم كار سنگيني در پيشرو دارم.
فارس: از شما طرح و برنامهايي هم خواسته شده بود؟
رحماني: خير. اما از قبل بر روي بورس لندن و بورس يورونكست مطالعاتي داشته و به هنگام حضور در جلسات اوليه مدلي از شركت بورس داشتم و احساس كردم كه مي توانم در فضاي موجود كار كنم.
فارس: نسبت به برنامه هاي اوليهتان الآن چند درصد به آنچه ميخواستيد رسيديد؟
رحماني: من مطمئن بودم كه موفق ميشويم به طوري كه كارها و تدريس در دانشگاه را رها و بر روي كار تمركز كردم . سال 83 مقالهاي بنام جراحي در تالار شيشهاي را نوشتم كه جوابي بود به غبارروبي در تالار شيشهاي دكتر عبدو. آنچه مدل من بود همان را استفاده كردم و همان حرف ها را كه چاپ شد كار كردم براين اساس يك مدل مفهومي نوشتم كه بايد سهممان در تأمين مالي اقتصاد كشور افزايش يابد.
فارس: سهم بازار در تامين مالي اقتصاد در گذشته چند درصد بود و به چند درصد رسيده است؟
رحماني: خيلي فاصله داريم . اعتقاد داشتم ارزش بورس بايد دو برابر شود و 40 هزار ميليارد تومان ديگر افزايش يابد و به حدود 77 هزار ميليارد تومان برسد اما از آن زمان تاكنون ارزش بورس هنوز 5/1 برابر هم نشده و به حدود 67 ميليارد دلار رسيده است در حالي كه اگر نقدينگي باشد ميشود تا پايان سال 10 هزار ميليارد تومان ديگر هم به ارزش بورس افزوده شود چراكه دانش و تجربه و پشتكار جواب ميدهدو همكارانم خيلي كار كردند. يك زماني احساس ميكنم دچار بيماري "بيتر" شديم بيتر يعني صلاحيت به بيصلاحيتي يعني قرار دادن آدمي كه صلاحيت دارد و در جايي قرار مي گيرد كه بيصلاحيت شود.
همان سالي كه مديريت شركت بورس را به عهده گرفتم بلافاصله سراغ شركتها رفتيم و رويكردمان اين بود كه به جاي اينكه ديگران
(شركت ها) سراغ ما بيايند ما سراغ آنها برويم.براين اساس به شركتها نامه زديم ، كار گروه تعيين كرديم، مسائلشان را حلوفصل كرديم. خيلي جلو رفتيم به طوري كه اگر بانك ها الآن شروع مي كردند ماه هاي مديد براي واگذاري آماده نميشدند كه خوشبختانه مورد استقبال قرار گرفتيم.
از سوي ديگر در حوزه كارگزاران براين باور بودم كه بايد اجازه داده شود كه اين گروه كارشان را انجام دهند و يعني نوعي تحول .
ما به كارمان ايمان داشتيم و به جاي آزمون و خطا كار كارشناسي انجام داديم و اعتقاد شديد به مدل علمي و تصميمگيري داشتيم. از تجربه دنيا استفاده كرديم. مطالعه كرديم. عملگرا بوديم نه رويايي. براساس شرايط ، مدل را تعديل كرديم چرا كه پشتوانه علمي وجود داشت. به منابع انساني و آموزششان اهميت داديم. در بورس نيروي انساني حرف اول و آخر را ميزند لذا به سلامت سيستم فكر كرديم. سعي كرديم سيستم پرداخت و محيط كار را رضايت بخش كنيم به عنوان مديرعامل براي كارشناسان شركت بورس وقت گذاشتم و هنوز هم اينگونه ام.
احترام به مردم بحث اساسي است و اينطور نيست كه فكر كنيم ما از بقيه بيشتر ميفهميم بر همين مبنا ديدگاه و كمك ديگران را مورد توجه قرار ميدهيم.
فارس: زماني كه آمديد چه موانع اساسي داشتيد و آبشخور فكريتان چه بود؟
رحماني: هيچوقت مانعي را احساس نكردم و همواره اعتقاد داشتم كه برنامه اي را بايد طراحي و اجرا كرد چون ذات كار اين است كه به هنگام كاركردن بايد تحليل هاي ميداني درباره نيرو ها وجود داشته باشد و طي آن نيروهاي مخالف و همراه را شناسايي كرده و نيرو هاي مخالف را همراه كرد . اينها طبيعي است. با مذاكره و مطالعه و صبر مسائل را پيش برديم وتقريبا" به خيلي از اهدافمان رسيديم اما خيلي از ايدهآلها هم عملي نشد مثل پژوهشكده بازار سرمايه و مركز مالي ايران كه اگر الان وجود داشتند شايد وضعيت بهتري ايجاد مي شد.
درباره آبشخور فكري ام هم بايد بگويم كه براي فعالان بازار و سرمايهگذارها و منافع و حقوق آنها ارزش و توجه قائليم و اين تفكر در تصميماتم لحاظ شد و در پذيرش ها و عرضه سهام شركت ها چرا كه براين باورم فردي كه دربازار سهم ميخرد قرار است با ما بماند.به رئيس سازمان سازمان خصوصي سازي هم گفتم شما سهام شركت ها را مي فروشيد و مي رويد اما ما قرار است بمانيم و با مردم كار كنيم.
در اين رابطه هم رويايي فكر نكرديم چرا كه مي دانستيم شركت هاي دولتي با موانعي براي حضور در بورس مواجه اند . فكر كرديم كه چطور ميشود شفافسازي را بهينه كرد. ادعا نميكنم خيلي شفافسازي شده اما معتقدم كه خوب كار شده . در رابطه با روان كردن بازار هم خيلي خوب كار كرديم.
ما تيم خوبي در هئيت مديره داشتيم. يكي از ويژگي هاي اين هئيت مديره در دو سال اين بود كه همه دنبال حل مسئله بودند نه حاشيه. در هيئت مديره جلسات پر بحثي داشتيم اما از در كه بيرون ميآمديم همه حرف ها و بحث ها را فراموش ميكرديم. هركس جلسه را ميديد فكر ميكرد ما تا 2 ماه با هم حرف نخواهيم زد.كارها را شخصي نكرديم و تمركز روي كار بود. آنها هم افراد فهميده و با دركي بودند.
موضوع بعدي بحث استقلال بورس از هيئت مديره بود كه تا حد زيادي عملي شد و اين طور نبود كه اعمال نفوذ به نفع كسي صورت بگيرد و انصافاً هيچكس خواستههاي مطرح نكرد.
فارس: حتي خواسته گروهي ؟
رحماني: اصلا".
فارس: شما اجازه نداديد؟
رحماني: اصلاً مطرح نشد تا اجازه داده شود. مثلاً در مورد تعيين كارمزد كارگزاران همه بحث كردند و همانجا با شوراها و افراد مختلف جلسه گذاشتيم و تصميمگيري كرديم و تمام شد و اعضاء هئيت مديره توقع خاصي نداشتند.
هر بحثي كه احساس ميكردم بازار بايد بداند و در هيئت مديره مطرح ميشد قبل از جلسه هئيت مديره در سايت ميگذاشتم تا يك گروه از بقيه بيشتر نداند.مثلاً صورتهاي مالي بورس را كه دوشنبه در جلسه مطرح ميشد كه سودش مشخص است شبانه در سايت ميگذاشتيم گاهي اوقات هم برخي انتقاد ميكردند كه چرا طرح هايي را كه به نتيجه نرسيده اعلام ميكنيد كه ميگفتم اگر قرار است عرضه، پذيرش يا تقاضايي صورت گيرد همه بايد بدانند. شفافيت زياد بود و ما كسي را نامحرم نميدانستيم.
فارس: پس معتقديد تضاد منافع مطرح نيست؟
رحماني: تضاد منافع به درستي تبيين نشده است.يك بحث تضاد منافع در بورس است .تصور ما هم چيز ديگري بود در حالي كه گزارش مقام ناظر بورس استراليا ميگويد تضاد منافع تجاري با مسئوليت هاي نظارتي بورس در ذات خود تضاد منافع دارد.چون گاهي اوقات به عنوان شركت بورس بايد درصدد حفظ منافع سهامداران بود و بايد كاري كرد كه حجم معاملات و عرضه ها افزايش يابد و از طرفي بايد مسئوليت هاي نظارتي را درست انجام داد تا بازيگران بازار كار خود را به درستي انجام دهند و كسي ضرر نكند.
در استراليا نظارت بر بازار مستقل شده و كميته نظارت بر بازار تشكيل شده اما هيئت مديره شركت داستان خاص خودش را دارد و هيچ كس در اين هئيت به دنبال منافع شخصي و گروهي نبود و همه مباحث مطروحه منطقي بود. اگر هم كسي مخالف موضوعي هم بود دلايل خود را ميگفت و دلايل به نقد كشيده مي شد و طبق نظرات همه افراد تصميمگيري و بحث تمام ميشد. بحث اساسي اين بود كه هئيت مديره شركت بورس در اجرا مسئلهاي نداشت و اينگونه نبود كه در مرحله اجرا كسي تماس بگيرد و خواستار انجام كاري باشد .
فارس: يكي از نگرانيهاي افكار عمومي بازار سرمايه به هنگام انتخاب مدير عامل شركت بورس اين بود كه شخص مديرعامل به نوعي زير بليط سازمان بورس خواهد بود و در اصل مجري طرحهاي اين سازمان خواهد شد. اين موضوع را چطور پاسخ ميدهيد؟
رحماني: سازمان بورس و اوراق بهادار با توجه به مقام ناظر بودن بايد بر عملكرد شركت بورس نظارت داشته باشد كه در جايگاه خود درست است .
فارس: اما تحتنظر بودن يك چيز است اعمال نظر چيز ديگر.
رحماني: واقعيت امر اين است كه مسئولان سازمان بورس براي تثيبت جايگاه شركت بورس بسيار كمك كردند و در استقرار شركت زمينه هاي مورد نياز را فراهم اوردند اما اين كه اعمال نظري وجود داشته باشد چنين نبوده و نيست. بورس يعني بازار قانون مدار و نظامند و تحت نظارت كه بايد مقررات در آن رعايت شود و در حالي نظارت پذيري در كشور اندك است كه بورس را بايد در قالب خود و وظايف مربوطه ديد و بر همين مبنا، طي اين دو سال به خاطر اينكه برنامهها و اهداف اجرايي شود، شركت بورس فراتر از وظايف فعاليت كرد و به عنوان مدير عامل شركت بورس در اين مدت از ارتباط منطقي و مطلوبي با مسئولين سازمان بورس برخوردار بودم و مسائل مربوطه به درستي انجام ميشد.
اين هم قابل درك است كه سازمان بورس و اوراق بهادار مسئول پاسخگو است و به همين دليل بايد نظارت هايي را بر عملكرد ديگر اركان بازار سرمايه داشته باشد.
ادامه دارد...
گفت و گو از علي رضايي زاده
انتهاي پيام/
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]