واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: كنترل وزن در جوجه هاي گوشتي با رشد سريع:
پيشرفتهاي سريع صنعت مرغداري در طول 40 سال گذشته باعث به وجود آمدن نژادهائي با رشد بسيار سريع شده است.امروزه مرغهاي گوشتي پرورش داده مي شود كه در طول 40 روز به وزني معادل 2 كيلوگرم مي رسد.عليرغم اينكه اين امر باعث شده است كه طول دوره پرورش كوتاه تر شود و در واحد زمان توليد بيشتر گردد ، تاثيرات منفي نيز بر روي سلامتي حيوان داشته است.حال سوال اينستكه براي رفع اين مشكل چه بايد كرد.
در كنار پيشرفتهاي ژنتيكي تغذيه آزاد و نامحدود به عنوان يك اصل در راه رسيدن به وزنهاي مطلوب به مورد اجرا گذاشته شده است ، به عنوان مثال جوجه ها در زمان تولد 45 گرم و در 28 روزگي 1100 گرم و تا 40 روزگي 900 گرم نيز اضافه وزن پيدا مي كنند.
در حال حاضر به نظر مي رسد كه تغذيه نامحدود براي رشد سريع باعث جمع شدن چربي در محوطه شكمي مي شود و اين بدان معني است كه انرژي در بدن به مصرف نرسيده و باعث افزايش چربي شده است.
روش غذائي نامحدود غذائيت را بالا نمي برد به خصوص وقتي كه دريافت پروتئين و انرژي بيش از نياز بدن است .با توجه به اينكه بيش از 70 درصد هزينه ها مربوط به تغذيه مي باشد به نظر مي رسد كه اين امر از نظر اقتصادي به صرفه نمي باشد.
براي رفع اين مشكل روشي به كار مي رود كه به آن رشد جبراني اتلاق مي شود.بدين معني كه در دوره اي از سيكل توليد تغذيه محدود و در دوره اي ديگر تغذيه نامحدود مي شود ، بدين ترتيب مشكل چربي به ميزان بسيار زيادي حل مي شود.
تاثير تغذيه محدود بر روي مشخصات لاشه
استراتژي رشد جبراني تا رسيدن مرغ به بازار سبب مي شود كه چربي در لاشه جمع آوري نشود .به نظر مي رسد كه به جاي تغذيه مداوم و نامحدود بايستي تاثير تغذيه افزايش يابد.
بيماريهاي شايع در اثر رشد سريع
رشد سريع جوجه هاي گوشتي در مقايسه با اجداد آنها كه رشد طبيعي داشته اند سبب مي شود كه اشكالاتي در استخوان بندي به وجود بيايد و استراتژي تغذيه جبراني با كم كردن سرعت رشد فرصت كافي براي رشدونمو استخوانها و اسكلت بندي به وجود مي آورد و در نتيجه سبب كاهش تلفات مي گردد.
از سوي ديگر كاهش سرعت رشد باعث كاسته شدن بيماريهائي از قبيل آسيت ، سلوليت ، سندروم مرگ ناگهاني و اختلالاتي از قبيل ديس كندروپلازي مي گردد.
يكي ديگر از مشكلات مرغهاي گوشتي كه در اثر تغذيه نامحدود به وجود مي آيد رشد سريع ماهيچه ها در دوران اوليه رشد مي باشد كه مانع تكامل استخوان بندي كه محافظ توده عضلاني بدن است مي شود و باعث عارضه كندروپلازي تي بيا مي گردد كه از اختلالات شايعي است كه در اثر هيپرتروني صفحه رشد تي بيا به وجود مي آيد كه در صورت موازنه نسبت كلسيم به فسفر اين عارضه كاهش مي يابد ، وليكن بهرحال تغذيه محدود مي تواند باعث كاهش اين عارضه مي گردد.
آسيت
آسيت از عوارض شايع در تلفات مرغ گوشتي مي باشد كه در گذشته فقط در نواحي مرتفع ديده مي شد در حاليكه هم اكنون مي تواند در هر نقطه اي ديده شود.عوامل متعددي سبب آسيت مي شوند منجمله رشد سريع ، غذاي پركالري ، شرايط محيطي نامناسب مثل حرارت وضعيت تهويه. در اين شرايط مايع در حفرات بدن جمع شده و منجر به هيپرتروفي بطن راست و نارسائي قلبي مي گردد.
سلوليت
سلوليت به وسيله E.Coli ايجاد شده و از علائم آن وجود خراشهاي عفوني روي سطح پوست مي باشد.پرندگان آلوده كيفيت لاشه خوبي ندارند .اين بيماري در پرندگاني به وجود مي آيد كه آهسته پر در مي آورند.
رشد سريع ممكنست ميزان شيوع اين بيماري را افزايش دهد اگر چه هنوز اين موضوع روشن نشده است .
چگونه مي توان ميزان رشد را كاهش داد
محدود كردن تغذيه
جوجه هاي گوشتي در سه هفته زندگي به سرعت رشد مي كنند ، به عنوان مثال وزن بدن تا سه هفته اول از 45 گرم به 700 گرم مي رسد .تاثير تغذيه در اين دوره بسيار زياد است ، افزايش وزن در اين دوره مربوط به كسب پروتئين مي باشد.
از آنجائيكه سرعت رشد در دوران اوليه پرورش سريع مي باشد ، بايستي ترتيبي اتخاذ شود كه در اين دوره محدوديت غذائي در نظر گرفته شود.به عبارتي فقط به اندازه انرژي لازم تغذيه صورت گيرد.
محدوديت غذايي در اوايل زندگي ، پروتئين در دسترس را كاهش و تاثير انرژي را افزايش داده ، باعث تغيير در تركيب لاشه مي گردد.
كاهش غلظت غذائي
علاوه بر محدوديت غذا از نظر كمي از نظر كيفي نيز مي توان محدوديت قايل شد ، رقيق كردن غذا سبب كاهش غلظت مواد غذائي مي شود ، بخصوص مقدار پروتئين و انرژي .موازنه مقدار پروتئين و انرژي سبب مي شود كه پرنده براي توليد انرژي چربي از چربي بدن خود استفاده كند.
عيب اين روش تغذيه اينست كه برداشت غذا افزايش يافته ، در نتيجه هزينه ها بالا مي رود.
بكارگيري محدوديت در روشنائي
نور دائم ، پرنده را هر چه بيشتر به خوردن تشويق مي نمايد و بدين ترتيب مي تواند به حداكثر رشد برسد .اجراي محدوديت در روشنائي در اوايل دوره پرورش ميزان رشد را كاهش مي دهد ، مي توان تا سن دوهفتگي مدت روشنائي را كم و سپس به تدريج طول روز يا روشنائي را افزايش داد و در نهايت آنرا به 23 ساعت رساند.
نتيجه گيري
با توجه به اينكه شركتهاي توليد كننده جوجه هاي گوشتي همواره درصدد افزايش وزن بدن پرنده در زمان هر چه كوتاه تر هستند و هم اكنون مي خواهند آنرا به كمتر از 40 روز نيز برسانند ، پرورش مرغ گوشتي روز به روز پيچيده تر و مشكل تر مي شود.بايستي توجه نمائيم كه چنين سرعت رشدي عوارض جدي در سلامت گله خواهد داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 774]