واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: تاثیر مثبت ویتامین d در پیشگیری از ms
كمبود ویتامین d با تاثیر بر نوعی ژن ، در ابتلا به بیماری ام اس موثر است.
ام اس نوعی بیماری دستگاه عصبی مركزی است كه بر اثر از بین رفتن غلاف پوشاننده رشته های عصبی ایجاد و باعث اختلالات حسی و حركتی می شود.
پژوهش جدید محققان در كانادا و انگلیس نشان می دهد، ویتامین d فعالیت نوعی ژن موثر در ایجاد ام اس را تنظیم می كند.
محققان دانشگاه های آكسفورد و بریتیش كلومبیا عوامل موثر در فعالیت نوعی ژن مستقر در كروموزوم ماره 6 را كه در ایجاد ام اس موثر است بررسی كردند.
این بررسی كه نتایج آن در مجله ژنتیك پلاس چاپ شد ، نشان می دهد، ویتامین d با تاثیر بر نوعی پروتئین ویژه ، فعالیت این ژن را برای ایجاد بیماری ام اس مهار می كند.
به گزارش مهر، به گفته محققان : كمبود ویتامین d مادر هنگام بارداری ، با این ساز و كار ، احتمال ابتلای فرزند وی را به ام اس افزایش می دهد.
پژوهشگران معتقدند: مصرف مكمل های ویتامین d در بارداری و سال های نخست زندگی كودك ، در پیشگیری از ابتلا به ام اس موثر است
دریافت مقدار کافی از ویتامین d از همان اوایل زندگی احتمال ابتلا به ms را کاهش می دهد.
به گزارش گروه ترجمه سلامت نیوز، ابتلا به ms در مناطقی از کره زمین که از استوا دورتر است ، شایع تر می باشد. در این مناطق، نور خورشید در طول زمستان ضعیف تر می باشد. در این دوران ساخت ویتامین d توسط بدن سخت تر خواهد بود. با این تفکر محققان کانادایی و انگلیسی ژن مربوط به بروز این بیماری را مورد مطالعه قرار داده و متوجه شدند که بر میزان ویتامین d حساس می باشد.
اگر ویتامین d به اندازه کافی نباشد عملکرد ژن به طور صحیح نخواهد بود و احتمال بروز ms به مراتب بیشتر است. با توجه به این حقیقت و اینکه کمبود ویتامین d بسیار شایع است می توان گفت که دریافت مکمل این ویتامین از همان اوایل زندگی خطر ابتلا به ms را کاهش می دهد.
هورمون پاراتيروئيد، كالسيتونين، ويتامين d استخوان
جذب كلسیم و فسفات از روده:
كلسيم به مقدار ناچيزي از روده جذب مي شود. زيرا بسياري از تركيبات آن نسبتاً نا محلول بوده و هم چنين كاتيونهاي دو ظرفيتي بطور كلي از مخاط روده به خوبي جذب نمي شوند.
از طرف ديگر، فسفات در بيشتر اوقات به خوبي جذب نمي شوند به غير از هنگامي كه كلسيم به مقدار قابل توجهي در رژيم غذائي وجود داشته باشد.
كلسيم تمايل دارد كه تركيبات فسفات كلسيم تقريباً غير محلول تشكيل دهد كه نمي توانند جذب شوند بلكه از راه مدفوع دفع گردند.
دفع كلسيم در مدفوع و ادرار
ميزان جذب خالص كلسيم:حدود نه دهم كلسيمی كه روزانه خورده مي شود از طرِق مدفوع و يك دهم باقيمانده از راه ادرار دفع مي گردند.
1000 ميلي گرم مقدار ورودي
350 ميلي گرم جذب روده اي
250 ميلي گرم ترشح در شيره هاي گوارشي
100 ميلي گرم جذب خالص
900 ميلي گرم دفع در مدفوع
100 ميلي گرم دفع در ادرار
حدود دو سوم كلسيم موجود در .....اي گلومري در توبولهاي ابتدائي جذب مي شود. جذب مجدد كلسيم بسيار انتخابي يوده و بستگي به غلظت كلسيم در خون دارد، در صورتيكه غلظت كلسيم خون پائين باشد اين جذب مجدد بسيار زياد است، بطوريكه تقريباً هيچ گونه كلسيمي در ادرار دفع نمي شود. حتي يك افزايش ناچيز در غلظت كلسيم در ادرار را بطور بارزي افزايش مي دهد.
يكي از مهمترين فاكتورهاي كنترل كنندة ميزان دفع كلسيم هورمون پاراتيروئيد است.
دفع روده اي و ادراري فسفات
به استثناي قسمتي از فسفات كه بصورت تركيب با كلسيم در مدفوع دفع مي شود، تقريباً تمام فسفات موجود در رژيم غذائي از روده جذب خون شده و بعداً از طريق ادر ار دفع مي شود.
هنگامي كه غلظت فسفات در پلاسما از رقم بحراني حدود يك ميلي مول در ليتر كمتر باشد هيچ گونه فسفاتي در ادرار دفع نخواهد شد. اما در صورتيكه غلظت فسفات از اين حد بحراني بيشتر باشد ميزان دفع فسفات نسبت مستقيم با افزايش آن خواهد داشت.
كليه ها غلظت فسفات در مايع خارج سلولي را با تغيير دادن ميزان دفع فسفات به تناسب غلظت پلاسمائي آن تنظيم مي كنند.
دفع فسفات از كليه ها بوسيلة هورمون پاراتيروئيد شديداً افزايش مي يابد و بدين وسيله نقش مهمي در كنترل غلظت فسفات پلاسما بازي مي كند.
ويتامين d و نقش آن در جذب كلسيم و فسفات
ويتامين d يك اثر قوي بر افزايش جذب كلسيم از روده و هم چنين اثرات مهمي بر رسوب استخوان و جذب مجدد استخوان دارد.
خود ويتامين d مادة فعالي نيست كه موجب بروز اين اثرات مي شود بلكه ويتامين d مي بايستي ابتدا از طريق يك سري متوالي واكنشها در كبد و كليه ها بصورت فرآوردة فعال نهائي يعني 1، 25 – ديهيدروكسي كوله كالسيفرول در آيد كه منجر به تشكيل اين ماده از ويتامين d مي شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]