واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: به رئيس نگاه نكن !
در حاشيه مراسم توديع و معارفه رئيس كل بانك مركزي
1 ـ مي گويند پليس فرانسه داراي قوي ترين گاردهاي ويژه محافظت از شخصيت ها است . همين منابع معتقدند اولين درس پايه اي كه در آموزشهاي پليس حفاظت فرانسه به گاردهاي ويژه داده مي شود اجراي اين اصل است : « به رئيس نگاه نكن . » مربيان گاردهاي شخصيت ها در توضيح اين اصل مي گويند : قرار نيست رئيس خودش را ترور كند. فرض براين است كه فرد يا افرادي مي خواهند رئيس را ترور كنند. پس يك محافظ بايد به فرد يا افرادي كه رئيس را احاطه كرده اند نگاه كند و شش دانگ حواسش را معطوف به اطراف رئيس كند نه شخص رئيس .
2 ـ مدتي است كه يك كار غلط در ميان خبرنگاران مرسوم شده است و آن گرفتن عكس يادگاري با مسئولين جديد و قديم بويژه در مراسم توديع و معارفه ها است . اين رسم غلط در دولتهاي قبل هم كمابيش وجود داشت اما در دولت اخير بويژه با توجه به اينكه دولت نهم ركورددار مراسم توديع و معارفه است به اوج خود رسيده است . اين رسم غلط در مراسم توديع و معارفه در بانك مركزي نيز تكرار شد.
اينكه يك عده خبرنگار دور يك شخصيت جمع شوند و عكس يادگاري بگيرند از پديده هاي نادري است كه در هيچ كجاي دنيا مشابه آن تكرار نمي شود.
ماهيت شغل خبرنگار و وظيفه سنگيني كه عنوان خبرنگار بردوش خبرنگاران گذاشته كاملا مغاير با گرفتن عكس يادگاري با مسئولين است . يك خبرنگار بازرس و محافظ مسئولين از پرت شدن به اشتباهات و جلوگيري از « ترور مديريتي » آنها است . معناو مفهوم « ترور مديريتي » يك مسئول هم اين است كه يك خبرنگار با تهيه گزارشات و يا نوشتن مطالب انتقادي و انتقال نظرات مردم و كارشناسان به مسئول او را از ترور مديريتي محافظت كند.
مراسم توديع و معارفه اخير در بانك مركزي با توجه به شرايط اقتصادي اخير و بحث هايي كه در حاشيه مراسم وجود داشته اقتضا مي كرد كه خبرنگاران به جاي اينكه در تلاش براي گرفتن عكس يادگاري باشند بكوشند براي حل مشكلات اقتصادي بويژه در روزهاي اخير خبر خبر ويژه گزارش عكس و مطلب تهيه كنند.
3 ـ چندي پيش انجمن روابط عمومي هاي ايران از شخصي كه نام او را پدر روزنامه نگاري ايران گذاشته اند تجليل به عمل آورد . با قطع نظر از اينكه عنوان پدر روزنامه نگاري ايران به اين و آن بخشيدن چقدر درست است از چنين شخصي بعيد بود كه دچار چنين اشتباه فاحشي بشود و در چنين مراسمي شركت كند. حرفه روزنامه نگاري با حرفه روابط عمومي كاملا مغاير است . روزنامه نگار با مدير روابط عمومي تفاوت دارد. وظايف روزنامه نگار متفاوت از مسئوليتهاي مدير يا كارگزار روابط عمومي است .
4 ـ كار روزنامه نگاري در ايران از دوران قاجار شروع شد و اگر قرار باشد براي روزنامه نگاري پدر و مادري پيدا كنيم بايد ميان روزنامه نگاران آن دوران آنها را جستجو نمائيم .
5 ـ علم روزنامه نگاري در ايران از مدرسه عالي روزنامه نگاري كه ساختمان آن در ابتداي خيابان پاسداران قرار داشت شروع شد . هم اكنون مدرسه عالي روزنامه نگاري وجود ندارد اما ساختمان مدرسه عالي روزنامه نگاري در ابتداي خيابان پاسداران با همان سبك و سياق معماري قديم پابرجاست و هنوز برج و پاساژ نشده است . پس از پيروزي انقلاب اسلامي همين مدرسه عالي روزنامه نگاري تبديل به دانشكده روزنامه نگاري شد. متاسفانه پس از بازگشايي دانشگاه ها و در مرحله انقلاب فرهنگي اين دانشكده به مجموعه علوم ارتباطات ملحق شد و روزنامه نگاري يكي از گرايشهاي علوم ارتباطات شد. از همان زمان و با توجه به شرايط سياسي و اقتصادي و...گرايش به تاكتيكها و استراتژيهاي خاص ; علم روابط عمومي ها به علم روزنامه نگاري ورود پيدا كرد; درحالي كه ورود علم روزنامه نگاري به علوم ارتباطات بويژه علم روابط عمومي يك خلط مبحث كامل و خطاي آشكار است . براي شفاف شدن وظايف خبرنگاران و روزنامه نگاران و جلوگيري از تبديل شدن آنان به « كارگزاران روابط عمومي ها » بايد دوباره به عقب برگرديم و دانشكده روزنامه نگاري را احيا كنيم و آن را از دانشكده علوم ارتباطات منفك نمائيم . در غير اين صورت هر روز شاهد حركاتي نظير همين عكس يادگاري گرفتن ها در مراسم توديع و معارفه و غش و ريسه رفتن خبرنگاران براي مسئولين خواهيم بود!
ث رضا رضوي
جمعه 19 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]