واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آواز شجريان با 3 ساز جديد در تهران پيچيد
بخش اول كنسرت با اجراي تصنيف مرغ خوشخوان به پايان رسيد و گروه بعد از آنتراك 20 دقيقهاي به صحنه بازگشتند تا قطعاتي از ساختههاي مجيد درخشاني را كه برگرفته از رديفهاي ميرزا عبدالله بود، در دستگاه همايون اجرا كنند.
اولين شب كنسرت «محمدرضا شجريان» به همراه گروه شهناز شب گذشته در تالار بزرگ كشور برگزار شد.
به گزارش فارس، ترافيك سنگين ميدان فاطمي از ساعت 30/18 حكايت از آن ميكرد كه مشتاقان استاد آواز ايران از 2 ساعت قبل از اجرا خود را به مكان برگزاري رساندهاند تا بار ديگر شاهد هنرنمايي اين اسطوه آواز باشند.
بنا بر اين گزارش، دربهاي تالار بزرگ كشور حدود ساعت 19 باز شد تا ازدحام مردم جلوي درب كم شود.
حدود ساعت 30/20 گروه شهناز متشكل از نوازندگاني چون: حسين رضايينيا: دف و دايره، حميد قنبري: تنبك، كاوه معتمديان: كمانچه، سينا جهانآبادي: كمانچه و صراحي، شاهو عندلبي: ني، رادمان توكلي و مجيد درخشاني: تار، مژگان شجريان: سه تار، مهرداد ناصحي: قيچك آلتو و سراهي، حامد افشاري: قيچك باس، سحر ابراهيم: قانون، رامين صفايي: سنتور، مهدي اميني: رباب و بمتار و محمدرضا ابراهيمي: عود به همراه محمدرضا شجريان با تشويقهاي پياپي مردم به صحنه آمدند تا بخش اول اجراي خود را با عنوان «مرغ خوشخوان» در دستگاه شور اجرا كنند.
بعد از اجراي پيش درآمد توسط گروه، شجريان به ساز و آواز با مجيد درخشاني نوازنده تار پرداخت و سپس با تك نوازي رباب مهدي اميني تصنيف پيام نسيم آغاز شد.
بعد از چند دقيقه تك نوازي، شجريان به همراه نواي صراحي كه خود ابداع كننده آن بود با سينا جهانآبادي به اجرا پرداخت.
به گزارش فارس، در اين بخش كه تمامي قطعات از ساختههاي شجريان بود گروه قطعه چهارمضراب را نواختند و سپس مژگان شجريان با سه تار خود قطعه آوازي ديگري را آغاز كرد. كه بعد از آن شجريان بار ديگر با صراحي به اجراي آواز خراساني پرداخت.
بخش اول كنسرت با اجراي تصنيف مرغ خوشخوان به پايان رسيد و گروه بعد از آنتراك 20 دقيقهاي به صحنه بازگشتند تا قطعاتي از ساختههاي مجيد درخشاني را كه برگرفته از رديفهاي ميرزا عبدالله بود، در دستگاه همايون اجرا كنند.
بعد از ورود به صحنه شجريان ضمن تشكر از مسوولان وزارت كشور و تالار گفت: در اين كنسرت علاوه بر اجرا قصد معرفي سه ساز جديد كه از ساختههاي خودم است را داشتم.يكي ساز «صراحي» است كه همان طور كه در بروشورها آمده از خانواده كمانچه و قيچك است و امكانات سازهاي خانواده ويلن را از نظر نوازندگي و وسعت صدا دارد.
وي افزود: در حال حاضر بيشترين نياز ما چهار اندازه «سوپرانو»، «آلتو» ، «باس» و «كنترباس» دراين ساز است و امكان ويژه آن تعويض صفحه آن است كه باعث تغيير در رنگ صوتي اين ساز ميشود و اين صفحه كه حكم تارهاي صوتي ساز را دارد، پوستي و گاه پوست همراه با چوب است و اين ساز را نوازندگان كمانچه، قچك، ويولن، ويولنسل و كنترباس به راحتي ميتوانند، بنوازند.
شجريان در ادامه با اشاره به معرفي دو ساز ديگر خودش بيان داشت: از سال 1340 روي سنتور و زيباتر كردن صداي آن كاركردهام و اين اواخر با تحقيقات تخصصي كه روي آن داشتم به نتايج خوبي رسيدم تا كيفيت صدا را هم بالا ببرم، بهطوريكه همه جاي ساز سنتور صدايي يكدست داشته باشد.
وي در خصوص ساز «صراحي بمتار» افزود: طي همه اين سالها نياز بود تا صداهاي بيشتري براي بم اركستر داشته باشيم و بعد از جستوجوي بسيار براي پيداكردن سيمهاي مختلف در تمام دنيا، موفق به طراحي بمتار شدم. اما متاسفانه فرصت كافي نداشتيم تا نتهايي هماهنگ با اجراي گروه براي اين ساز بنويسيم و تنها اجرايي مجزا براي ساز در نظر گرفتيم، ولي در برنامههاي آينده گروه، قطعا نتهايي هماهنگ با بقيه گروه براي آن تنظيم خواهيم كرد.
بعد از صحبتهاي شجريان، بخش دوم كنسرت كه «رندان مست» نام داشت با يك پيش درآمد و زنگ شتر آغاز شد و سپس گروه تصنيف چشم ياري از ساختههاي شجريان، باد صبا ساخته حسام السلطنه مراد با تنظيم درخشاني بر روي شعري از ملكالشعراي بهار آواز شوشتري با شعري از سعدي، چهار مضراب بيداد، تصنيف رندان مست بر روي غزلي از مولانا و چند ساز و آواز را اجرا كردند.
كنسرت گروه شهناز با شجريان اين بار هم با اجراي مرغ سحر به پايان رسيد.
*در حاشيه كنسرت
- همايون شجريان اين بار هم مهمان كنسرت پدرش بود كه با ورودش به تالار با تشويق هاي بسيار مردم رو به رو شد.
- طراحي صحنه و بليطهاي اين كنسرت نسبت به اجراي قبلي تغيير نكرده بود.
- اين كنسرت برخلاف اجراهاي قبلي بازار سياهي را به وجود نياورده بود و تنها در مقابل تالار برخي از افراد بليتهاي خود را با همان قيمت ميفروختند.
جمعه 19 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]