محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827704126
نگاهي به روند پيشرفت پرونده الكترونيك سلامت بيماران
واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: نگاهي به روند پيشرفت پرونده الكترونيك سلامت بيماران
مراجعان دفترچه به دستي را ميبينيد كه هركدام به طرفي ميروند و كاري انجام ميدهند. درماندگي و عصبانيت در چهره آنها موج ميزند.
سونيتا سرابپور- يك سرماخوردگي ساده وممانعت از رفتن به بيمارستان باعث شده بود كه همين بيماري ساده به يك بيماري سخت و مزمن تبديل شود. بالاخره، با اصرار اطرافيان به بيمارستان ميرويد.وقتي وارد بيمارستان ميشويد احساس ميكنيد كه حالتان از هميشه بدتر شده است. مراجعان دفترچه به دستي را ميبينيد كه هركدام به طرفي ميروند و كاري انجام ميدهند. درماندگي و عصبانيت در چهره آنها موج ميزند.
يكي از بيماران زيرلب ميگفت: چند بار بايد يك آزمايش را انجام دهم، چرا بايد اين همه هزينه براي يك آزمايش تكراري پرداخت كنم، تا به حال پيش دكترهاي مختلفي رفتهام هركدام نظرهاي مختلفي دادهاند و .....
ياد گزارشي ميافتيد كه چند هفته پيش در روزنامه خوانده بوديد. در اين گزارش به پروژه «پرونده الكترونيكي سلامت» در كشورهاي پيشرفته اشاره شده بود و اينكه در اين كشورها هر فرد داراي يك پرونده الكترونيكي است كه در اين پرونده تمام سوابق پزشكي بيمار ذكر شده است.
از طريق پرونده الكترونيك سلامت ديگر نياز نيست چند بار آزمايش دهيد يا براي گرفتن آزمايشهاي خود به بيمارستان مراجعه كنيد؛ چراكه جواب آزمايش يا عكسها به صورت اسكن به پست الكترونيكي بيمار و دكتر فرد ارسال ميشود.
همچنين بيماران ديگر دغدغهاي به نام پيدا كردن دارو و سركشي به اكثر داروخانهها را ندارند و ميتوانند از طريق الكترونيكي ببينند كه داروي موردنظرشان در كدام داروخانه وجود دارد و از طريق كارتهوشمند خود آن را خريداري كنند.
در واقع عملياتي شدن اين پروژه در كشورهاي پيشرفته نه تنها باعث كاهش هزينه و زمان ميشود، بلكه تبعات فشارهاي رواني بيماران را نيز كاهش ميدهد.
با خود فكر ميكنيد كه اي كاش اين پروژه در كشور ما نيز اجرا ميشد كه ناگهان با صداي پرستار به خود ميآييد و براي ويزيت وارد اتاق دكتر ميشويد. پروندههاي الكترونيكي بيماران
امروزه كشورهاي توسعهيافته به منظور ارائه خدمات بهتر و بيشتر به شهروندان خود، در زمينه بهداشت الكترونيكي سرمايهگذاريهاي فراواني كرده و توانسته اند از اين طريق، در هر زمان انواع خدمات بهداشتي و پزشكي را در اختيار مردم بگذارند.
يكي از پروژههايي كه اين كشورها از آن استفاده ميكنند پروژهاي به نام «پرونده الكترونيك سلامت بيمار» است كه از طريق اين پرونده پزشكان و مراكز درماني به
" چند بار بايد يك آزمايش را انجام دهم، چرا بايد اين همه هزينه براي يك آزمايش تكراري پرداخت كنم، تا به حال پيش دكترهاي مختلفي رفتهام هركدام نظرهاي مختلفي دادهاند و ....... "
تمام سوابق بيماري فرد دسترسي دارند.
رفع مشكل ناخوانا بودن نسخهها، ارتقاي خدمات سلامت، دسترسي پزشكان به اطلاعات بيماران و كاهش درمانهاي تكراري از جمله مزاياي اين پرونده ذكرشده است.
در دنيايي كه در حوزه بهداشت الكترونيكي روز به روز سرمايهگذاريها افزايش مييابد، مسوولان ايراني نيز در تلاشند از اين قافله عقب نمانند و خود را با پيشرفتهاي روزافزون در اين حوزه هماهنگ سازند.
اين روند باعث شد تا ايران نيز به فكر راهاندازي خدمات بهداشت الكترونيكي بيفتد و با توسعه زيرساختهاي فناوري ارتباطات و اطلاعات، امكان توسعه بهداشت الكترونيكي را فراهم كند. دولت ايران از سال 78 تلاش خود را براي تدوين نظام جامع فناوري اطلاعات آغاز كرد تا با هماهنگي بين بخشهاي مختلف، امكان راهاندازي خدمات پزشكي و بهداشتي به صورت الكترونيكي را براي مردم فراهم كند. يكي از پروژههايي كه وزارت بهداشت سالها است با آن درگير است پروژه پرونده الكترونيكي سلامت بيماران است.
اوايل سال 81 بود كه مسوولان حوزه سلامت كشورمان تصميم گرفتند پروژهاي بهنام «پرونده الكترونيكي سلامت بيمار» را اجرا كنند و قرار بود پس از عملياتي شدن آن امكان ثبت و استفاده يكپارچه از اطلاعات بيماران را كه از قبل تولد تا زمان مرگ آنها ثبت شده است، فراهم شود.
از اينرو فعاليتهاي اجرايي اين پروژه آغاز و در نخستين گام اقدام به تدوين اهداف چشماندازهاي آن كردند.
امكان ثبت و نگهداري اطلاعات سلامت بيماران، دسترسي به سوابق پزشكي بيمار و انجام امر تشخيص و تجويز بر اساس آن، ايجاد زيرساخت اطلاعاتي و فني مناسب براي روان شدن سير اطلاعاتي و در يك كلام صرفهجويي در زمان و هزينه از جمله اهدافي بود كه از سوي مسوولان براي اين پروژه ديده شده بود.
مسوولان اين پروژه درزمان كليد خوردن آن زماني 10 ساله را براي نهايي شدن آن پيشبيني كرده بودند و اين درحالي است كه در جديدترين اظهارات و پس از افتوخيزهاي فراوان سرنوشت اين پروژه به 17 سال ديگر موكول شده است. به اعتقاد اكثر كارشناسان اين حوزه وقتي از طراحي يك پروژه آن هم در زمينه IT بيشتر از دو سال سپري شود ديگر نميتوان روي آن طرح، حسابي بازكرد، چراكه شرايط جامعه با پيشرفت تكنولوژيهاي نوين مدام در حال تغيير است. درحالي كه اكثر فعالان اين حوزه از زمان طولاني 17 ساله براي انجام پروژه پرونده الكترونيكي بيماران تعجب ميكنند، اما حسين رياضي معاون تحقيق و توسعه مركز مديريت آمار و فناوري اطلاعات وزارت بهداشت اين زمان را كاملا طبيعي ميداند و براين باور است كه اگر بتوانيم در اين مدت اين پروژه را به سرانجام برسانيم، از كشورهاي ديگري مانند انگليس، كانادا، آمريكا، دانمارك و... كه چند سالي است اين پروژه را شروع كردهاند، جلوتر خواهيم بود. اما آنچه نگرانكننده به نظر ميرسد، اين موضوع است كه طي سپري شدن اين زمان طولاني دولتهاي مختلفي روي كار ميآيند كه هركدام نظرات مختلفي را اعمال خواهند كرد كه اين شرايط ميتواند لطمههاي جبرانناپذير و دوبارهكاريهايي را در انجام اين پروژه به وجود آورد. رياضي در اين خصوص توضيح ميدهد: «با توجه به اينكه اين طرح نه تنها در كشور ما، بلكه در كليه كشورهايي كه براي اجراي آن سرمايهگذاري كردهاند، طرح بلندمدتي به حساب ميآيد، اگر تمهيدات لازم براي توسعه
" از طريق پرونده الكترونيك سلامت ديگر نياز نيست چند بار آزمايش دهيد يا براي گرفتن آزمايشهاي خود به بيمارستان مراجعه كنيد؛ چراكه جواب آزمايش يا عكسها به صورت اسكن به پست الكترونيكي بيمار و دكتر فرد ارسال ميشود.... "
آن در طول ساليان آتي فراهم نگردد، مسلما بزرگترين خطري كه اينگونه طرحهاي عظيم را تهديد ميكند، تغييرات مديريتي با تعويض دولتها خواهد بود.
به منظور كاهش اين خطر، با پيگيري به عمل آمده اين طرح در شورايعالي سلامت به تصويب رسيده و قرار است كه در برنامه پنجم توسعه نيز به عنوان يكي از موارد ضروري گنجانده شده و به تصويب مجلس شوراي اسلامي برسد.»
وي در ادامه ميافزايد: «خوشبختانه اين موضوع جزو طرحهايي است كه نه تنها در وزارت بهداشت، بلكه در كل كشور نهادينه شده و دولتمردان بر اجراي آن توافق دارند.
در وزارت بهداشت نيز همكاري بسيار خوبي بين واحدها و معاونتهاي مختلف براي توسعه اين طرح وجود دارد.
با اين اوصاف در طول ساليان آتي، خلل جدي در توسعه اين طرح به وجود نخواهد آمد.»
رياضي در ادامه در خصوص بخشهاي مختلف اين پروژه نيز چنين اظهار ميدارد كه: «مهمترين بخش اين طرح، 5 سال ابتدايي آن است كه درصد غالب توسعه در محورهاي مختلف را انتظار خواهيم داشت.
پس از آن با توجه به نيازهاي جديد در حوزه سلامت و همچنين تغيير فناوريها، به بازنگري در معماري و همچنين توسعه جغرافيايي براي تحت پوشش قراردادن مراكز سلامت و جمعيت هدف نياز خواهيم داشت، به طوري كه همواره با فناوريهاي روز دنيا منطبق باشد.
ميتوانيد براي درك بهتر حجم كار، توسعه شبكه تبادل اطلاعات بانكي (شتاب) در عرض چندين سال، بين تنها چند هزار شعبه با خصوصياتي از قبيل تراكنشهاي ساده، تنوع بسيار پايين اقلام اطلاعاتي، تجميع تراكنشها و تمركز آنها از طريق بانك مركزي، توزيع جغرافيايي ساده (صرفا شهرستانها) و فراهم بودن زيرساختهاي تجارت الكترونيكي را با وضعيت توسعه شبكه تبادل اطلاعات پزشكي (به منظور ايجاد پرونده الكترونيكي سلامت) بين چند دههزار مركز سلامت با خصوصياتي از قبيل تراكنشهاي بسيار پيچيده، تنوع اقلام اطلاعاتي (دهها هزار قلم اطلاعات مربوط به سلامت)، عدم امكان تجميع تراكنشها از نظر فني و توزيع شدگي سيستمها، توزيع جغرافيايي بسيار زياد (حتي روستاها) و فراهم نبودن زيرساختهاي سلامت الكترونيكي مقايسه كرد.»
به اعتقاد رياضي پروژههاي تجارت الكترونيكي در دنيا به دليل درگيري با مسائل اقتصادي و مالي، سودآوري و زودبازده بودن بسيار بيشتر مورد توجه و اقبال بخش دولتي و خصوصي قرار دارد تا پروژههاي سلامت الكترونيكي كه اغلب طولانيمدت بوده و از طريق بهينهسازي منابع منجر به بازگشت سرمايه خواهد شد.
متوليان پروژه
به گفته كارشناسان يكي ازدلايلي كه سبب شده اين پروژه با كندي حركت كند و در مراحلي نيز متوقف شود وجود متوليان مختلف در پروژه مذكور است. وزارت بهداشت، مركز صنايع نوين وزارت صنايع و معادن و مركز تحقيقات مخابرات ايران برخي از سازمانهايي هستند كه ادعاي توليگري اجراي اين پروژه را دارند. رياضي در مورد متوليان اصلي اين پروژه ميگويد: «با توجه به ماده 88 برنامه چهارم توسعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي موظف شده تا نسبت به طراحي و استقرار نظام جامع اطلاعات سلامت شهروندان ايراني (پرونده الكترونيكي سلامت) اقدام كند.
ساير موارد اشاره شده نيز، هيچگاه مدعي چنين طرحي نبوده و در حوزه سلامت الكترونيكي طرحها و برنامههاي ديگري داشتهاند. قابل ذكر است كه برخي از سازمانها و نهادهاي ديگر هم پروژهها و طرحهايي با نام «پرونده الكترونيك سلامت» يا «پرونده سلامت الكترونيك» داشتهاند كه صرفا تشابه اسمي بوده و بر اساس تعاريف و استانداردهاي مطرح جهاني در حوزه انفورماتيك پزشكي، تعريف نشده است.
در حال حاضر صرفا طرح پرونده الكترونيكي سلامت
" با خود فكر ميكنيد كه اي كاش اين پروژه در كشور ما نيز اجرا ميشد كه ناگهان با صداي پرستار به خود ميآييد و براي ويزيت وارد اتاق دكتر ميشويد.... "
وزارت بهداشت است كه مبتني بر استانداردهاي مذكور است و از بنيه علمي و عملي مستحكمي برخوردار است.»
وي در ادامه تصريح ميكند كه گاهي اوقات نيز ديده ميشود كه برخي از افراد اين طرح را با «كارت هوشمند» مترادف ميدانند.
در صورتي كه اين طرح، پروژه بزرگي است كه در بخش بسيار كوچكي از آن، ميتوان از ابزارهايي مانند كارت هوشمند نيز در محيطيترين سطح، يعني مراكز ارائهدهنده خدمات سلامت و شهروندان، استفاده كرد. در حال حاضر هزينه-فايده اين ابزار و فناوري مشخص نشده است.
اما گفته ميشود، يكي از اصليترين مباحث پروژه مذكور اين است كه علاوه بر پزشك، بيماران نيز بتوانند پرونده خود را مشاهد كنند.
معاون تحقيق و توسعه مركز مديريت آمار و فناوري اطلاعات وزارت بهداشت در مورد چنين امكاني براي كاربران ميگويد: «با توجه به معماري تدوين شده، از نظر فني به دو شكل اين امكان وجود خواهد داشت.
يكي از طريق نمايشگر اين پرونده كه بر روي بستري مانند پورتال قرار خواهد گرفت و ديگري از طريق نرمافزارهاي مراكز ارائهدهنده خدمات سلامت كه با اين پرونده در ارتباط بوده و با آن تبادل پيام خواهند داشت.
به منظور جلب مشاركت مردم در تامين سلامت خود و ارائه خدمات نوين الكترونيكي به آنها، در گامهاي بعدي با تدابير امنيتي مناسب، هر شهروند خواهد توانست پرونده سلامت خود را به صورت الكترونيكي رويت كند». رياضي در ادامه به امنيت اطلاعات بيماران اشاره ميكند و ميافزايد: «اين موضوع به صورت ويژه جزو جداناپذير معماري سيستم بوده و تمهيدات فني و اجرايي آن انديشيده شده است. خصوصا اينكه موضوع امنيت اطلاعات سلامت، موضوعي بسيار نو در كشور بوده و پيچيدهتر از امنيت اطلاعات ساير حوزهها است.
بدين منظور از استانداردهاي عمومي مديريت امنيت اطلاعات و استانداردهاي اختصاصي آن در حوزه سلامت بهره گرفته شده است. علاوه بر آن نياز به تدوين آئيننامهها و دستورالعملهاي خاص اين حوزه نيز وجود دارد.»
پروژههاي ناتمام وزارت بهداشت
در حال حاضر وزارت بهداشت پروژههاي گوناگوني را در زمينه فناوري اطلاعات و ارتباطات دردست اجرا دارد. بانك اطلاعات تجهيزات و امكانات پزشكي، بانك اطلاعات دارو و غذا، سامانه پزشكي از دور، تقويت شبكه داخلي دانشگاههاي علوم پزشكي، راهاندازي كتابخانه ديجيتالي و بانك اطلاعات پزشكي ازجمله اين پروژهها هستند كه تاكنون سرنوشت مشخصي پيدا نكردهاند.
اما رياضي براي اجراي هرچه سريعتر پروژه پرونده الكترونيك سلامت بيماران برنامه خاصي را در نظر دارد. به گفته وي اين موضوع بايد در دو بخش فني و اجرايي اتفاق بيفتد. در بخش فني تدوين استاندارد پرونده الكترونيكي سلامت ايران، طراحي و استقرار نرمافزارها و ملزومات آنها و ادامه روند اجراي طرحهاي مطالعاتي جزو برنامههاي اين مركز است. در بخش اجرايي، تامين زيرساختهاي لازم از قبيل قوانين و مقررات، فرهنگسازي، آموزش مديران، كاربران و نيروهاي تخصصي، ايجاد رشتههاي دانشگاهي و مراكز تحقيقاتي انفورماتيك پزشكي و تدوين فرآيندها و ملزومات اجرايي آن در دستور كار قرار دارد.
با اجراي اين برنامهها ميتوان اميد داشت كه حداقل اين پروژه تا 17 سال ديگر سرنوشت معيني داشته و به بهرهبرداري برسد.
جمعه 19 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[مشاهده در: www.hamvatansalam.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]
-
گوناگون
پربازدیدترینها