واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: موضوع ويژه:خواب و بي خوابي
مردم از قديم، خواب را به عنوان قطع زمان بيداري مي شناختند و تصورشان اين بود که وقتي مي خوابيم، مغز ما هم مثل ساير اعضاي بدن به استراحت مي پردازد، اما مطالعات زيادي که درباره خواب انجام شد، نشان داد که خواب ما داراي مراحل مشخصي است که در تمام مراحلش مغز ما فعال باقي مي ماند و البته در هر مرحله اي، اتفاقاتي مي افتد. بعضي از مراحل خواب براي بهره مندي از استراحت کامل و داشتن انرژي کافي در طول روز ضروري است، در حالي که بعضي مراحل ديگر کمک مي کنند تا حافظه مان تقويت شود و مواردي را به ياد بياوريم.در اصل، برخي از عملکردهاي حياتي در زمان خواب رخ مي دهند و ما را قادر مي کنند با حفظ سلامت جسمي و فکري، عملکردي مطلوب داشته باشيم. شايد شما جزو افرادي باشيد که هر شب به راحتي به خوابي شيرين فرو مي روند. شايد هم برعکس؛ وقتي زمان خواب مي رسد، غم دنيا به دلتان مي آيد که حالا چه طور با مشکلات خواب دست و پنجه نرم کنيد. به هر حال، دنياي خواب پر رمز و رازتر از آن است که فکر مي کنيد و مشکلات مربوط به خواب آن قدر متنوع و متعدد است که اگر آنها را بشناسيد، هر بار که راحت به خواب رفته و بيدار مي شويد، هزار بار خدا را شکر مي کنيد. خواب و دنياي عجيب و غريبش موضوع ويژه اين هفته ماست. با ما همراه شويد.
يک خواب و هزار ويک مشکل
آپنه يا قطع تنفس در خواب
بيمار، آقاي 43 ساله اي است که مي گويد: «هميشه خسته ام. نوعي خستگي که اصلاً قابل کنترل نيست. مجبورم حتي در محيط کار هم به گوشه اي بروم و نيم ساعتي چرت بزنم. اگر هم چرت نزنم، به زور کارهايم را انجام مي دهم. حتي گاهي پشت چراغ قرمز خوابم مي برد! حالا ماجرا بدتر شده چون ديگر تمام روز نمي توانم حتي چرت بزنم. همسرم شاکي است که من درطول شب زياد خرو پف مي کنم و ناگهان از خواب بيدار مي شوم...»
پزشکان تشخيص داده اند که اين آقا به آپنه يا قطع ناگهاني تنفس در حين خواب مبتلاست، افراد مبتلا به اين مشکل طي خواب دچار قطع تنفس مي شوند. بنابراين ناگهان با ولع شديد نفس کشيدن بيدار مي شوند و اين ماجرا صدها بار در خواب اتفاق مي افتد، اگر چه اين افراد بيدار شدنشان را در حين خواب به ياد نمي آورند.اين فراد به دليل بدخوابي بيشتر دچار تصادفات خياباني و يا بيماري هاي جدي مثل فشارخون بالا و چاقي مي شوند. احتمال مشکلات ارتباطي و حتي افسردگي هم در اين افراد وجود دارد. بي خوابي شديد، خروپف مکرر، قطع تنفس در خواب و سردردهاي صبحگاهي هم در اين افراد ديده مي شود. اين حالت در مردان ميانسال چاق بيشتر ديده مي شود. اين مشکل و عواقب و عوارض آن به درمان نياز دارد.
بي خوابي پاها
در طول روز چندان مشکل ندارم ولي وقتي براي استراحت به بستر مي روم، پاهايم آزارم مي دهد. دردناک شده و حالتي مثل گزگز پيدا مي کند، طوري که دايم آنها را تکان مي دهم تا کمي آرام بگيرد يا گاهي آنها را جمع کرده، روي پاهايم بالش سنگين گذاشته و يا با آب گرم ماساژ مي دهم اما فايده ندارد. اين حالت نمي گذارد بخوابم و کم کم بي خوابي هم به مشکل اضافه شده است. اين گرفتاري خانمي 32 ساله است که از شدت اين مشکل و بي خوابي در شرف از دست دادن شغل خود است. علت اين سندرم چندان مشخص نيست اما دربارداري، چاقي،مصرف سيگار، کم خوني، فقر آهن، بيماري عصبي، بيماري هاي هورموني، نارسايي کليه، کمبود ويتامين واملاح و مصرف بعضي داروها ديده مي شود. در صورت مختل شدن شديد خواب و فعاليت روزانه، بايد براي درمان اقدام کرد.
راه رفتن در خواب
حالتي است که در طي خواب فعاليت هايي انجام مي شود که مربوط به زمان بيداري است. دراين مشکل فرد درحين خواب و بدون بيدار شدن از بستر بلند شده و حرکت مي کند، راه مي رود و يا حتي کارهايي که در طول بيداري انجام مي داده تکرار مي کند معمولاً در افرادي ديده مي شود که استرس و اضطراب فراوان داشته و يا سابقه خانوادگي دارند. برخلاف تصور با کابوس و يا رويا ربطي ندارد. آدم ها در سنين مختلف با آن درگير مي شود و اعمال مختلفي از خود بروز مي دهند که غيرقابل باور است مثل خوردن، حمام کردن، دست شويي رفتن، صحبت کردن، لباس پوشيدن، رانندگي کردن، نقاشي کردن، سوت زدن، رقصيدن و حتي قتل!چشمان فرد در اين حالت کاملاً باز است. معمولاً بزرگ ترين مشکل اين افراد ايمني خودشان است که ممکن است به خطر بيفتد. در صورت تکرار و مساله ساز بودن اين وضع حتماً بايد براي درمان اقدام شود.
کم خوابي
مشکل من از 13 سالگي شروع شده است. در به خواب رفتن هيچ مشکلي ندارم ولي هرکاري مي کنم بيش از سه يا چهار ساعت نمي توانم بخوابم. در تمام طول روز خسته ام و اين خستگي شبانه روزي مرا از پا انداخته است. کم خوابي که با کم بودن شديد ساعات خواب همراه است مي تواند حاد يا مزمن باشد. در اين افراد که از خواب کافي محروم هستند مشکلاتي مثل درد عضله، سردرد، توهم، لرزش دست، تحريک پذيري، کاهش حافظه، بداخلاقي در کودکان و حتي روان پريشي ديده مي شود. کم خوابي در طول مدت روي مغز، رشد و فرآيند ترميم بدن تاثيرات منفي مي گذارد.
چرا خوابمان نمي برد؟
اين افراد در شروع حفظ خواب و يا هر دو مشکل دارند که عملکرد آنها را در طول روز با مشکل مواجه مي کند. اين مشکل بسيار شايع است و در 30 تا 50 درصد افراد ديده مي شود. اين مشکل در تمام رده هاي سني هست ولي در زنان شايع تر است. علل شايع بي خوابي شامل اين موارد است:
*ناراحتي جسمي (سرما، گرما، نور، صدا و محيط نامطلوب)، کار کردن در شيفت هاي متغير، شرايط پر تنش زندگي ، مصرف بعضي داروها، سيگار، کافئين و الکل.
*مشکل در بهداشت خواب مثل نامطلوب بودن محل خواب، خوردن و فعاليت بدني درست قبل از خواب، گرسنه بودن حين خواب و کار کردن و مشغوليت فکري در بستر.
*شرايط رواني و طبي مثل بيماري هاي تنفسي، نارسايي احتقاني قلب، بيماري انسدادي تنفسي، چاقي، ريفلاکس معده، پرکاري تيروييد، مشکلات ادراري، درد مزمن، پارکينسون، زوال عقل، افسردگي، سايکوز (روان پريشي)، مانيا(شيدايي)، اضطراب، اختلال استرس بعد از حادثه، يائسگي، عادت ماهيانه، بارداري و تب. بعضي مواقع بي خوابي دليل جسمي يا بيمارگونه ندارد بلکه عادات غلط افراد باعث آن مي شود. مثلاً بعضي ها عادت دارند در حين خواب به جاي ريلکس کردن خود به تمام موضوعات روز فکر کنند که اضطراب آنها را افزايش مي دهد.
به نشانه هاي بي خوابي توجه کنيد: اختلال در عملکرد روزانه، خستگي و خواب آلودگي در روز، تغييرات خلق، کاهش توجه و تمرکز، کاهش انرژي، اضطراب، کاهش عملکرد اجتماعي، سردرد و افزايش اشتباهات و خطاها. رفع اين مشکل به درمان و استفاده از راهکارهاي خاص نياز دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]