واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: بررسي علل افت تحصيلي در روستاهاي بخش مركزي بيرجند
تجزيه و تحليل عوامل موثر بر افت تحصيلي يكي از عمده ترين موضوعات تحقيق در نظام آموزشي است. توجه به نتايج اين تحقيقات مي تواند زمينه مساعدي براي تحقق بخشي از اهداف عاليه نظام آموزش وپرورش را فراهم سازد. در اين تحقيق كه در باب افت تحصيلي با توجه به وضعيت اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي خانواده صورت گرفته كه از ميان دانش آموزان مقطع ابتدايي پسرانه و دخترانه و مختلط روستاهاي بخش مركزي بيرجند ۶۰نفر به صورت نمونه انتخاب شده اند و با انتخاب اين تعداد نمونه سعي شده رابطه اي بين افت تحصيلي و وضعيت اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي خانواده مورد بحث قرار گيرد.
محاسبه نرخ مردودي و افت تحصيلي:
دانش آموزاني كه در سال قبل تحصيل كرده اند و مردود شده اند يا مجبورند همان پايه را تكرار كنند و يا مدرسه را ترك كرده اند مشمول افت تحصيلي مي شوند. اين اطلاعات براي برنامه ريز بسيار بااهميت است زيرا تصويري جامع از كارآيي يا كارآيي نداشتن نظام آموزشي و كيفيت خدمات آموزشي در اختيار برنامه ريز قرار مي دهد.
نرخ افت تحصيلي و مردودي جزو شاخص هاي فرآيند نظام آموزشي به شمار مي رود.در برنامه ريزي آموزشي همواره بايد توجه كنيم كه بررسي مسائل مبتلا به نظام آموزشي (مانند افت تحصيلي، كمبود بودجه و...) را در تعامل با كل نظام آموزشي در نظر بگيريم زيرا در سيستم آموزشي همه اجزا با هم در تعاملند و براي تشكيل يك كل واحد با هم ارتباط دارند و با تمام پيچيدگي ها و اجزاي متشكله خود، براي هدف خاصي فعاليت مي كند.فرضياتي كه در اين تحقيق مورد بررسي قرار گرفته اند عبارتند از:
۱ -بين وضعيت اقتصادي والدين و افت تحصيلي دانش آموزان رابطه وجود دارد.
۲ -بين سطح تحصيلات والدين و افت تحصيلي دانش آموزان رابطه وجود دارد.
۳ -بين وضعيت سلامت جسمي والدين و افت تحصيلي دانش آموزان رابطه وجود دارد.
۴ -بين تعداد اعضاي خانواده و افت تحصيلي دانش آموزان رابطه وجود دارد.
۵ -بين وضعيت روحي رواني خانواده و افت تحصيلي دانش آموزان رابطه وجود دارد.
۶ -بين نحوه برخورد معلم و افت تحصيلي رابطه وجود دارد.
پس از تجزيه و تحليل درصد فراواني پاسخ هاي ابراز شده در مورد هر يك از سوالات پرسش نامه مشخص شد كه هر چه وضعيت اقتصادي والدين مطلوب تر باشد معمولا افت تحصيلي كمتري در چنين خانواده اي مشاهده مي شود، همچنين هر چه سطح تحصيلات والدين بالاتر باشد افت تحصيلي كمتر بوده زيرا ميزان رسيدگي والدين به دانش آموزان افزايش مي يابد همچنين در خانواده كم جمعيت، والدين وقت بيشتري را براي آموزش و تربيت دانش آموزان صرف مي كنند و بالاخره هر چه رفتار معلم و روابط عاطفي و رواني والدين مطلوب تر باشد، افت تحصيلي كمتري مشاهده مي شود. پژوهشگران عقيده دارند كه اين پژوهش جامع نبوده و فقط به بخشي از علل افت تحصيلي دانش آموزان پرداخته است، همچنين نتيجه گيري آن صرفا بر اساس پاسخ هاي ابراز شده توسط دانش آموزان بخش مركزي بيرجند بوده و قابل تعميم به تمام مناطق آموزش وپرورش نمي باشد.
همچنين علاوه بر عوامل اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و خانواده عوامل ديگري نيز در افت تحصيلي دانش آموزان دخيل است كه به دليل محدوديت پژوهش و به رغم ميل باطني پژوهشگران قادر به پرداختن به عوامل ديگر نبوده اند.برخي از محدوديت هاي تحقيق عبارتند از:
۱ -عدم همكاري كافي بعضي از مديران مدارس موردنظر براي پركردن پرسش نامه توسط دانش آموزاني كه دچار افت تحصيلي شده اند.
۲ -اطمينان نداشتن محقق از مورد قرار گرفتن عوامل اصلي افت تحصيلي دانش آموزان.
۳ -نداشتن توانايي محقق در كنترل متغيرهاي مستقل و مزاحم.
۴ -هيچ گاه فقط يك عامل باعث افت تحصيلي نمي شود بلكه تركيبي از عوامل مختلف منجر به بروز افت مي شود و واكنش بين عوامل مختلف با هم تحت شرايطي، ممكن است همين نتيجه را سبب شوند.
۵ -فاصله زياد روستاها با يكديگر هماهنگي را مشكل مي ساخت و اجراي نمونه گيري را دشوار مي كرد.
۶ -سطح فرهنگ مناطق مختلف در پاسخ به سوالات پرسش نامه موثر بود.
۷ -كمبود منابع معتبر براي افزايش اعتبار و روايي تحقيق.
پيشنهادات:
پيشنهاداتي كه مي توان در خصوص كاهش افت تحصيلي عنوان كرد عبارتند از:
۱ -افزايش آگاهي و ارتباط مستمر والدين با مدرسه.
۲ -بالا بردن سطح تحصيلات والدين.
۳ -مشاوره و راهنمايي والدين دچار طلاق رواني و دانش آموزان دچار مشكلات روحي رواني.
۴ -بازگو كردن مشكلات درسي و انضباطي دانش آموزان به والدين.
۵ -تشكيل كلاس هاي تنظيم خانواده.
۶ -بالا بردن سطح كيفي آموزش از طريق استفاده از وسايل و مواد آموزشي و روش هاي نوين تدريس.
۷ -ارتقاء سطح علمي و فرهنگي معلمان از طريق برگزاري بيشتر دوره هاي ضمن خدمت.
تهيه كنندگان: رضا مجيدي
محمد نوحي
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 464]