واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: روابط تهران- پاريس در گفتوگو با علي آهني سفير ايران در فرانسه؛تحريمها مانعي براي مبادلات اقتصادي ايجاد نكرده است - احسان مهرابي
اگر برخي از مسوولان جمهوري اسلامي را بهدليل سفرها و ماموريتهاي بيشمار ميتوان كثيرالسفر ناميد؛ علي آهني سفير ايران در فرانسه هم كه آخرين روزهاي ماموريت ديپلماتيكش را در پاريس ميگذراند، ميتواند عنوان كثيرالسفير را داشته باشد. آهني 55 ساله اين روزها چمدان خود را بسته و ساختمان قديمي سفارت ايران در فرانسه را كه در يكي از محلههاي مطلوب پاريس واقع شده ترك خواهد كرد. او پيش از اين نيز سابقه حضور در اين ساختمان قديمي را كه پيش از اين ساختمان بانك جهاني بوده و در سال 41 توسط ايران خريداري شده داشته است اما در آن زمان به جاي نيكلا ساركوزي رئيسجمهور فرانسه، فرانسوا ميتران باتجربه رئيسجمهور فرانسه بود و شايد كار آهني به گونهاي سهلتر. اما اينك او سفارت در كشوري را تجربه ميكند كه مدتي است پيشتاز تحريمها عليه ايران شده است.
آهني البته معتقد است كه ساركوزي با تغيير ديدگاه، واقعبينتر شده است. اين سخن آهني اگر به حساب آشنايي او با فرانسه باشد، شايد پذيرفتني به نظر بيايد. سفير كثيرالسفير جمهوري اسلامي در ميان كشورهاي اروپايي اما آشنايي بيشتري با فرانسه دارد چرا كه دوران تحصيل خود را نيز در فرانسه سپري و دكتري مديريت خود را از دانشگاه ليل فرانسه دريافت كرده و دو دوره نيز سفارت ايران در اين كشور را تجربه كرده است. او در سابقه خود سفارت ايران در فرانسه در سالهاي 1367 تا 1372، سفارت ايران در ايتاليا و مالت در سالهاي 1377 تا1379 و سفارت جمهوري اسلامي ايران در بلژيك و لوكزامبورگ و جامعه اروپا در سالهاي 83 تا 85 را تجربه كرده و در سه سال گذشته نيز سفير ايران در فرانسه بوده است. آهني در ساليان پيشين سمتهاي مختلفي چون دبير بخش اقتصادي روزنامه جمهوري اسلامي، مسوول بخش اقتصادي واحد طرح و برنامه وزارت امورخارجه، رئيس اداره سياسي قاره آمريكا، مدير كل سياسي آسيا و اقيانوسيه، مديركل سياسي اروپا و آمريكا، مديركل اروپاي غربي و معاون اروپا و آمريكا را نيز تجربه كرده است.
***
براساس شناختي كه از شما داشتيم به برخي از دوستان دائماالسفر ميگوييم اما شما دائمالسفير هستيد. ميخواستم با توجه به حضور مجدد شما در فرانسه بپرسم ارزيابي شما از روابط ايران و فرانسه در دوره آقاي ساركوزي چيست؟ آيا اين را ميتوان بهعنوان خطمشي جديد در فرانسه دانست يا همچنان آن را به حساب تازهكاري آقاي ساركوزي ميگذاريد؟
با آمدن ساركوزي يك تغيير رويكرد در سياست خارجي فرانسه و نوعي همراهي با آمريكا و اسرائيل در آن مشاهده ميشود كه اين امر حتي در داخل فرانسه هم قابل انتقاد است اگر چه در توجيه آن ميگويند كه برخي اقداماتي كه ما داشتيم از جمله ارتباط با برخي كشورها كه آمريكا نظر مثبتي نسبت به آنها ندارد نشان ميدهد ما همسو با آمريكا نبوديم و نيستيم اما مجموعه ارزيابي افكار عمومي دنيا اين است كه اين رويكرد گذشته بهعنوان رويكرد گليستي كه در فرانسه مطرح بوده است دچار انفكاك و گسستي شده و با رويكرد جديدي مواجه شده است.
اين تغيير رويكرد درباره ايران چگونه است؟
در رابطه با ايران ارزيابي ما اين است كه ديدگاه و نقطهنظري كه ساركوزي در ابتدا داشته دچار تغيير شده و نوعي واقعبيني را در ديدگاه وي نسبت به نقش ايران و روابط با ايران ميتوان احساس كرد، منتها در فرانسه متاسفانه لابي صهيونيستي بسيار قوياي وجود دارد كه باعث شده است با نفوذي كه در محافل سياسي يا بعضا محافل حزبي و پارلماني براي خودشان ايجاد كردهاند شرايط ويژهاي را بهوجود بياورند كه حتي برخي از شخصيتهاي سياسي منطقي از اين قضيه رنج ميبرند كه چگونه يك باند و لابي عليرغم اينكه جايگاه وسيعي هم ندارد اينگونه توانسته شرايط و فضاي فرانسه را در چنبره بگيرد كه اين طبيعتا مانع از اين است كه اينها بتوانند براساس واقعبيني كامل و تامين دقيق منافع ملي فرانسه حركت كنند. ولي برداشت من است كه اين تغيير در ديدگاه و باورهاي ساركوزي مشهود است و اميدوار هستيم با تقويت اين واقعبيني شاهد روند جديدي در روابط باشيم. چون ظرفيت همكاري دو كشور در عرصههاي مختلف بسيار وسيع است. خود مقامات فرانسه هم به اين اذعان دارند كه متاسفانه تا حدي تحتالشعاع بحث هستهاي هم قرار گرفته است و انشاء الله ما با پشت سر گذاشتن اين مقطع شاهد تحول جديدي خواهيم بود.
با استناد به چه نشانههايي اعلام ميكنيد كه دولت فرانسه در رابطه با ايران به واقعبيني رسيده است؟
در مجموعه اظهارنظرها و اطلاعاتي كه از طريق رسانههاي مختلف به دست ميآيد، ميشود اين امر را مشاهده كرد.
اما با وجود مطالبي كه شما بيان كرديد، فرانسه همچنان در پيگيري تحريمها و صدور قطعنامهها عليه ايران پيشتاز است.
بله اين هست. مطالبي كه من درباره واقعبيني دولت فرانسه و تغيير نگاه اين دولت عرض كردم به اين معنا نيست كه تغيير نگرش همهچيز را عوض كرده است. اين چيزي است كه ما هم به آن منتقديم و انتقادمان را هم صريحا به آنها اعلام كردهايم و گفتهايم به نفع فرانسه هم نيست كه اينگونه بخواهد در محدوديتها و تشديد مجازاتها پيشتازي كند و اين رفتارها نميتواند به هيچوجه براي حل مسالهاي كه در پيشرو است مناسب باشد. به هر حال بايد با تدابيري كه دنبال كنيم اين موضوعات را حل كنيم و در مجموع من خوشبين هستم كه تحولات خوبي را در آينده شاهد باشيم.
روابط سياسي ايران و فرانسه تا چه حد در مبادلات بازرگاني دو كشور تاثير داشته است؟
مبادلات بازرگاني در مجموع روند خود را طي ميكند. با فرانسه و برخي ديگر از كشورهاي اروپايي ما شاهد افزايش حجم مراودات بوديم كه خود نشانگر اين است كه بحث مجازاتهاي اقتصادي و تحريمها نتوانسته است مشكل و مانعي براي ما ايجاد كند. طبيعي است كه برخي محدوديتهاي بانكي كار را سختتر كرده اما به معناي فلج كردن كار نبوده است همانطوري كه شركتهاي مختلفي كه ازخود فرانسه با ايران مراوده دارند، كار را ادامه ميدهند.
به افزايش مبادلات بازرگاني ايران و فرانسه اشاره داشتيد، با توجه به اينكه برخي قراردادهاي همكاري با فرانسويها در دوره قبلي حضور شما در فرانسه منعقد شده و انتقاداتي مطرح است كه در برخي موارد منافع ايران لحاظ نشده، موضع شما چيست؟
پيرامون همكاري با فرانسه، ايرانخودرو انصافا نقش بسزايي با مديريت قوي آقاي منطقي دارد و در عرصه داخلي و بيروني درخشيده است. حركتها اميدبخش است و طبيعي است كه با مشكلات عديده داخلي و خارجي مواجه هستند اما درعين حال با موفقيت حركت ميكنند. البته درست است كه روحيه زيادهخواهي و فزونطلبي حاكم است و شركتهاي فرانسوي و غيرفرانسوي تا آنجايي كه بخواهند سعي ميكنند كمتر بدهند و بيشتر بگيرند. اما من يادم است زماني كه من در دوره قبلي سفارت در فرانسه حضور داشتم بحث پيشبرد پروژه پژو بود، مراودات زيادي با ژاپنيها بود اما ژاپنيها هرگز حاضر نشدند در همكاريهاي صنعتي فعال شوند و تنها ميخواستند بفروشند و بروند بدون اينكه همكاري صنعتي داشته باشند. در آن مقطع با فرانسويها وارد مذاكره شدند خب شايد الان كه خيلي دقيق بررسي كنند بگويند كه كاش آن موقع بيشتر ميشد اما اگرشرايط آن زمان را در نظر بگيريم كه چگونه و با چه شرايطي ديگر كشورها برخورد ميكردند، نميشود خيلي ايراد گرفت كه چشمشان را بستند و منافع ملي را نديدند. الان اگر بنا به همكاري باشد شايد بهگونه ديگري تصميم گرفته شود اما درباره قراردادهاي آن زمان بايد شرايط را واقعا ديد.
وضعيت فعلي اين همكاريها چگونه است؟
در برنامهها و قراردادهاي جديد يكي از نكات خوبي كه مطرح ميشود بحث سهم صادراتي ما است كه موثر است و بايد برآن تاكيد كرد. طبيعتا در ابتداي همكاري با ما فرانسويها حاضر نبودند خودشان را در گروه كار ما قرار دهند و نتوانند جواب دهند اما شرايط ما به جاي مناسبي رسيده و شرايط فراهم شده است. در ملاقاتي كه من با رئيس قبلي پژو داشتم از كيفيت توليد ما در داخل بسيار ابراز رضايت ميكردند و اين براي كشوري مانند ما حائز اهميت است كه پژو با اين عرض و طولي كه دارد از كيفيت خودروي ما ابراز رضايت ميكند و اين جاي تقدير دارد و به آساني به دست نميآيد. پيشرفتهايي كه اينك حاصل شده حاصل 20 سال تجربه است.
بعد از بازگشت به ايران چه ميكنيد، آيا براي سمت جديدي براي دوران بازگشت به ايران با شما مذاكره شده است؟
روال كار وزارت خارجه اين است كه يك نفر در هر ردهاي ماموريت خارج از كشور دارد و تا دوره ماموريت تمام نشود به ماموريت بعدي نميرود مگر ادامه ماموريت باشد، مانند خود من كه بروكسل بودم و به اينجا آمدم. معمولا زمان ماموريت تا 4 سال است، بعد از اين دوره كه تمام ميشود نصف ميزاني كه فرد در خارج بوده بايد در داخل بماند. در نتيجه قسمت اول سوال شما روشن است اما براي قسمت دوم بايد منتظر ماند.
برخي شايعات حاكي از حضور شما در يكي از معاونتهاي وزارت امورخارجه است.
در وزارت خارجه معمولا شايعات پخش ميشود تا بعد ببينيم چه ميشود.
وضعيت ذهنيت و تبليغات رسانههاي فرانسه درباره ايران چگونه است و چه ذهنيتي از ايران در رسانهها و افكار عمومي مردم فرانسه وجود دارد؟
كار خوبي كه از طريق سفارت انجام شده است ارتباط با رسانههاي قوي فرانسه بود و بيش از 100 ناهار و شام و جلسات با خبرنگاران فرانسوي داشتيم. از اين جهت من خودم از مجموع كار با رسانهها چه مصاحبه و چه جلسات اختصاصي و چه استفاده از فرصتهايي كه حضور مستقيم در برنامههاي تلويزيوني بود و ميزگردهايي كه داشتيم راضي هستم. هرجا كه يك فرصت چند دقيقهاي پيش ميآمد براي حفظ منافع ملي و اطلاعرساني بيشتر استفاده ميكرديم. در تجربهاي كه داشتيم و در بحثهاي راديو و تلويزيوني مستقيم شركت ميكرديم. برخلاف مصاحبههاي مكتوب يا حضوري كه بعضا ميتواند دچار تعديل شود وقتي كه در ميزگردهاي مستقيم حضور پيدا ميكرديم پخش ميشد و تاثيرگذار بود.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
چهارشنبه 17 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]