واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ضرورت توسعه استفاده از انرژيهاي نو
توسعه استفاده از منابع تجديدپذير براي توليد انرژي در ايران را ميتوان با توجه به مشكلات ناشي از خشكسالي و ساير شرايط اضطراري از جمله سيل و زلزله ضروري خواند.
به گزارش مهر، اگرچه طي سالهاي گذشته و در برنامههاي توسعه اي ديده شده كه مقداري از برق مورد نياز كشور از انرژيهاي تجديد پذير( نو) تامين شود؛ اما به دليل مشكلات فراواني كه بر سر راه بكارگيري اين انرژيها در كشور وجود داشت، سرمايه گذاران رغبت چنداني براي حضور در اين حوزه از انرژي در كشور نداشتند.
اما آمارهاي اخير وزارت نيرو نشانگر اين نكته است كه شايد سرمايه گذاري دربخش انرژيهاي نو اگرچه با فراز ونشيبهايي مواجه است، اما كفه مزاياي سرمايه گذاري سنگينتر از مشكلات و معايب آن است و بخش خصوصي حاضر به پذيرش ريسك در اين خصوص شده است.
قدرت نصب شده نيروگاههاي بادي دولتي سالانه 160 ميليون كيلو وات ساعت است و قرار است تا پايان برنامه چهارم اين ميزان به بيش از 320 ميليون كيلووات ساعت برسد.
پس از صدور مجوز تبادل قرارداد و خريد تضميني برق از نيروگاههاي بادي و زيست توده بخش خصوصي، اين بخش جرات بيشتري براي سرمايهگذاري پيدا كرد و هر روز بر ميزان درخواستها براي احداث نيروگاه افزايش مييابد.
اين درحالي است كه از اواخر سال 84 سازمان انرژيهاي نو ايران فعاليت خود را در زمينه خريد برق تجديدپذير از توليدكنندگان غيردولتي آغاز كرده و اگرچه قراردادهاي امضا شده با بخش خصوصي به مراحل اجرايي نرسيده، اما بارقههاي اميد آن شايد محركي براي ادامه راه باشد.
علت اصلي اين امرنيزعدم تعديل قيمتها وواقعي نبودن تعرفههاي برق است كه با توجه به افزايش هزينه سرمايه گذاري درسالهاي اخير، توجيه پذيري اقتصادي سرمايه گذاري در اين بخش را با مشكل مواجه كرده؛ اما بررسيهاي كارشناسي در وزارت نيرو به منظور رفع اين مشكل هم اكنون در حال اجرا است.
مانع ديگر برسر راه حضوربخش خصوصي در سرمايهگذاري در انرژيهاي تجديد پذير را ميتوان مشخص نبودن محل تامين اعتبار بودجه مورد نياز خريد برق از بخش خصوصي دانست كه خود باعث تاخير و نگراني در عقد قراردادهاي خريد برق با بخش خصوصي ميشود.
پس از مراجعه سرمايه گذاران براي تاسيس نيروگاههاي تجديد پذير مراحل مطالعه امكان سنجي توسط متقاضي اعلام ميشود و در صورت تائيد سازمان انرژيهاي نو، پروانه احداث طرح از سوي وزارت نيرو صادر ميشود. در اين مرحله نيز سرمايهگذار ميتواند جهت عقد قرارداد خريد برق و احداث نيروگاه اقدام كند، البته اخذ مجوزهاي اتصال به شبكه و زيست محيطي نيز ضروري است كه قبل از مبادله قرارداد خريد برق بايد اخذ شود.
در مقابل، وزارت نيرو طبق ماده 62 قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت مكلف است برق تجديدپذير را از توليدكنندگان غيردولتي خريداري كند. طبق ماده 62 اين قانون، قيمت تضميني براي هر كيلووات ساعت 650 ريال در ساعت اوج مصرف و بار عادي و 450 ريال در ساعتهاي كم باري تعيين شده است.
اما مشكل عمده اين است كه قيمت ذكر شده در ماده 62 تاكنون تغيير نكرده و با توجه به افزايش هزينههاي سرمايه گذاري در سالهاي اخير، توجيهپذيري اقتصادي سرمايه گذاري در اين بخش با مشكل جدي رو به رو شده است.
اما موضوع خوشحال كننده ديگر صدور مجوز خريد تضميني برق از نيروگاههاي بادي، قرارداد و مبادله مجوز احداث 600 مگاوات نيروگاه بادي خصوصي نيز با دولت است كه نشان ميدهد شايد بتوان بر روي تامين بخشي از برق مورد نياز كشور طي سالهاي آتي از انرژيهاي نو حساب باز كرد، بخصوص اينكه طي سالهاي اخير خشكساليهاي كمقدرت و پرقدرت كشور را در تامين برق با مشكل مواجه كرده است.
به گفته مقامات وزارت نيرو، مطمئنا براي ترغيب هر چه بيشتر بخش خصوصي به سرمايه گذاري در نيروگاههاي بادي و زيست توده اصلاح قيمت پايه خريد برق از اين نيروگاهها مفيد خواهد بود كه هماكنون اصلاح قيمت پايه خريد برق از نيروگاههاي تجديدپذير در حال بررسي است.
به هرحال قرار است كه سهم توليد انرژي الكتريكي از منابع تجديد پذير نسبت به كل توليد برق كشور تا پايان برنامه چهارم به يك درصد افزايش يابد كه به نظرمي رسد كه براي تحقق اين امر بايد مشوقهاي بيشتري براي حضور بخش خصوصي درانرژيهاي تجديد پذير فراهم كرد.
اين امر مستلزم نصب نيروگاههايي با ظرفيت 500 مگاوات است. به گفته مقامات مسئول، تحقق اين هدف با توجه به برنامه ريزيهاي انجام شده در بخش انرژيهاي نو، كاملا امكان پذير است و هماكنون افزون بر 128 مگاوات ظرفيت نيروگاهي نصب شده، قرارداد ايجاد 600 مگاوات نيروگاه بادي نيز با بخش خصوصي منعقد شده است.
از سوي ديگر، ايران از ظرفيتهاي مناسبي در بخش منابع تجديد پذير از جمله انرژي بادي، خورشيدي، نيروگاههاي آبي كوچك تا زير 10 مگاوات، ژئوترمال يا زمين گرمايي، جريانهاي دريايي، زيست توده و ضايعات زباله، كشاورزي، دامي و گاز حاصل از تصفيه فاضلاب شهري برخوردار است كه با برنامه ريزي مناسب ميتوان از اين منابع براي تامين بخشي از انرژي الكتريكي مورد نياز كشور استفاده كرد.
اطلاعات اوليه نشان ميدهد كه امكان توليد بيش از 10 هزار مگاوات انرژي الكتريكي با استفاده از باد در كشور وجود دارد، از سوي ديگر ايران در زمينه توليد توربينهاي بادي نيز در منطقه خاورميانه به عنوان كشوري پيشرو محسوب ميشود و هم اكنون توان توليد توربين بادي با ظرفيت 660 كيلووات در كشور وجود دارد.
با برنامه ريزيهاي صورت گرفته، ظرف 2 سال آينده امكان توليد و نصب نخستين توربين بادي با ظرفيت بالا در كشور فراهم ميشود. از سوي ديگر با اشاره به ظرفيت تابش نور خورشيد به ميزان متوسط روزانه 5 كيلووات ساعت بر متر مربع در 90 درصد مساحت كشور و وجود سالانه بيش از 300 روز آفتاب خيلي موثر است و بر اين اساس، در آينده نه چندان دور خورشيد به عنوان يك منبع بزرگ توليد انرژي الكتريكي و حرارتي براي كشور محسوب خواهد شد.
از ژئوترمال يا گرماي داخل زمين به عنوان منبع تجديد پذير ديگري براي توليد انرژي الكتريكي و حرارتي در كشور نام برده ميشود كه براساس مطالعات صورت گرفته، پتانسيل خوبي در اين خصوص در كشور بخصوص در مناطق برخوردار از چشمههاي آبگرم، وجود دارد و با فعاليتهاي صورت گرفته در منطقه مشكين شهر به عنوان نقطه پايلوت، ظرفيت مناسبي براي راه اندازي نيروگاههاي بخاري ايجاد شده است.
به گزارش مهر، براساس برنامه ريزيهاي صورت گرفته، اروپا و برخي ديگر ازكشورهاي جهان تلاش ميكنند تا سال 2020 سهم توليد انرژي از منابع تجديد پذير را به 20 درصد افزايش دهند.تاكنون حدود 22 هزارمگاوات توربين بادي و بيش از 2 هزار و 500 مگاوات سامانههاي خورشيدي براي توليد انرژي در آلمان نصب شده است.
در سالهاي آينده استفاده از منابع تجديد پذير براي توليد انرژي به دليل پيشرفت فناوري، محدوديت استفاده از سوختهاي فسيلي و نيز پايين بودن قيمت تمام شده، توسعه بيشتري خواهد يافت.
به گزارش مهر، توسعه استفاده از منابع تجديد پذير براي توليد انرژي در ايران را نيزمي توان با توجه به مشكلات ناشي از خشكسالي و ساير شرايط اضطراري ازجمله سيل و زلزله ضروري خواند.
البته دولت بايد حمايت بيشتري از سرمايه گذاران براي ورود به اين عرصه داشته باشد و مجلس نيز تامين اعتبار لازم براي خريد برق توليدي از منابع تجديد پذير را صورت دهد تا بتوان سهم انرژيهاي نو از توليد برق كشور را به يك درصد در پايان برنامه چهارم توسعه رساند.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]