واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: درباره ايجاد شبكههاي تخصصي و شبكه كودك
تلويزيون- ندا انتظامي:
در آينده نزديك تغييرات عمدهاي در برنامههاي تلويزيون و با لطبع در پخش آن شاهد خواهيم بود.
در سياستگذاريهاي جديد معاونت سيما، مراكز توليدكننده برنامه كه ارتباط مستقيم با پخش ندارند، مانند مراكزي چون سيما فيلم و صبا، به مجموعههايي كه با آنتن در ارتباط هستند، متصل ميشوند. اين مراكز به ترتيب زيرمجموعه شبكههاي اول و دو سيما ميشوند. اما تكليف مركز مستندسازي سيما نيز به چهار گروه مستند در شبكههاي يك، دو، چهار و آموزش واگذار ميشود. اين تغيير با تغيير كاربري شبكه دو به شبكه كودك و نوجوان و خانواده همراه خواهد بود.
مجيد اوجي نظر خود را درباره تخصصي شدن شبكههاي تلويزيوني با طرح يك سؤال ميگويد: « بايد ديد كه هدف از اين تمركز چيست؟»
تهيهكننده سريالهاي «همسايهها» و «شبي از شبها» دليل اين سؤال را به رد يا تصويب فيلمنامهها در شبكههاي مختلف مرتبط ميداند: «واقعيت اين است كه فيلمنامهاي كه در يك شبكه رد ميشود در يك شبكه ديگر تصويب ميشود و دليل آن به سليقه يك شخص برميگردد. بايد ديد اين تمركز، چه راهحلي براي اين مشكل پيدا ميكند.»
اوجي تمركز به اين شكل را از يك طرف براي متخصصين مناسب ميداند و از طرف ديگر تمركز را باعث لطمه به تنوع آرا ميداند: «موافق تمركز در يك مجموعه نيستم. اين تفكيك بهخوديخود در شبكههاي تلويزيون وجود دارد؛ بهعنوان مثال شبكه چهار برنامههاي علمي توليد ميكند و شبكه سه محور برنامههايش جوانان است و برنامه كودك و نوجوان مربوط به شبكه يك و دو است كه در نهايت شبكههاي ديگر هم ميتوانند برنامه مستند جوان يا… توليد كنند. اما اين تمركز موضوعي باعث از بين رفتن تنوع آرا و خلاقيت ميشود.»
به دل كودكان و نوجوانان
اگر تخصصي شدن شبكهها و زير مجموعه شدن موجب نگراني عدهاي از هنرمندان شده باشد بايد هنرمندان حوزه كودك و نوجوان را از گروه مرز جدا كرد، چرا كه آنان با خوشحالي از اين طرح استقبال كردهاند. علي زارعان ميگويد:«رسيدن به شبكه كودك و نوجوان براي همه كساني كه در زمينه كودك يا نوجوان كار ميكنند يك آرزو است. بايد براي رسيدن به اين امر مطلوب، برنامه ريزي كرد. رسيدن به اين موضوع كار سختي نيست.»
بهنظر مدير گروه كودك و نوجوان شبكه تهران براي يكي شدن، اجزاي مجزاي برنامههاي كودك در شبكههاي مختلف نياز به برنامهريزي است: «بايد يك شوراي زير ساخت و يك مانيفست كلي براي راهاندازي شبكه كودك و نوجوان داشته باشيم.»
براي الهه كسمايي كه نزديك به 16 سال براي گروه سني كودك و نوجوان برنامه تهيه كرده است، تفكيك شبكههاي تلويزيون، خصوصا اختصاص شبكهاي مخصوص براي كودك خبر خوبي است؛ هرچند كه بهنظر او تا به امروز هم راهاندازي اين شبكه دير شده است. او معتقد به شبكهاي كاملا تخصصي براي اين قشر و جدا كردن رده سني خردسال، كودك و نوجوان است. او ميگويد: «الان روزگاري است كه مردم وقت ندارند در تلويزيون بهدنبال برنامههاي خودشان بگردند. شبكههاي تخصصي، مخاطب خودشان را پيدا ميكنند. از طرف ديگر اختصاص شبكهاي براي خردسال، كودك و نوجوان باعث ساخته شدن برنامههاي متعدد براي اين گروه سني و جدي شدن تلويزيون براي اين قشر سني ميشود.»
او كه نزديك به 500 برنامه «آستانه» را براي كودك و نوجوان توليد كرده است از موافقان صددرصد شبكهاي براي اين گروه سني است:«گروههاي كودك و نوجوان مخاطب محور هستند يعني نياز مخاطب باعث برنامهسازي ميشود، درست برخلاف ديگر برنامهها؛ مثلا مسابقهاي ورزشي برگزار ميشود و تلويزيون آن را پخش ميكند و مخاطب خيلي در روند ساخت، توليد و پخش برنامه دخيل نيست. اما برنامههايي كه براي كودك و نوجوان پخش ميشود، دليل مهم ساخت، توليد و پخش آن به نياز آنان بر ميگردد؛ نيازي كه يك ارتباط دوسويه را به وجود آورده است.»
تجربيات مفيد ديگران
اگر اين دسته بندي صورت بگيرد، اتفاق تازهاي در تلويزيون ايران افتاده است. هر چند در قانون نانوشتهاي خودبهخود مخاطبان تلويزيون ميدانند كه برنامههاي مورد علاقه خودشان را در كدام شبكه تلويزيون بيابند، اما براي درست پيدا كردن راه نياز به استفاده از تجربيات ديگران در اين زمينه است. زارعان بهره بردن از تجربيات متخصصين حوزه ارتباطات و رسانهها براي رسيدن به اين امر را مفيد ميداند:« با استفاده از تجربيات متخصصين ميتوان از الگوهايي استفاده كرد و براساس اين الگوها حركت كرد. دنيا براساس اين الگوها حركت كرده و جواب گرفته است.»
بهنظر مدير گروه كودك و نوجوان شبكه تهران اين الگو پيچيده نيست و دليل آن هم ساده است: «اين الگوها بارها توسط شبكههايي تلويزيوني دنيا آزموده شده است و دراين آزمون خطاها و كم و كاستيها بررسي و مشكلاتشان برطرف شده است.»
زارعان كه به اين امر خيلي خوش بين و اميدوار است، معتقد است كه شبكههاي تلويزيوني در تمام دنيا به سمت تخصصي شدن پيش ميروند: «اين روش در دنيا جواب داده است كه به شكل منطقي معطوف به موفقيت است.»اما اوجي نظر ديگري در اين رابطه دارد: «شبكههاي تلويزيون ايران توليدكننده هستند. با توجه به اينكه توليدات برنامههاي مستند در شبكه چهار متمركز است، اما شبكه تهران يا شبكه دو و سه هم ميتوانند مستند توليد كرده و پخش كنند؛ يعني تلويزيون و شبكههاي ما عمومي هستند.»
او به نكته ديگري اشاره ميكند:« در دنيا علاوه بر شبكههاي عمومي شبكههاي خصوصي نيز وجود دارد شبكههايي مثل زد دي اف كه همه برنامهاي پخش ميكند اما شبكه «والت ديزني» فقط توليدات والت ديزني را پخش ميكند يا شبكه «ام بيسي اكشن» فقط فيلمهاي اكشن پخش ميكند، يعني مخاطب خودشان را دسته بندي كرده اند، اما اين شبكهها برنامه توليد نميكنند بلكه فقط برنامههاي توليد شده را پخش ميكنند، چرا كه خصوصي بوده و سراسري نيستند.»
جذب نيروهاي كار آمد
اوجي كه سال قبل سريال «نشاني» رادر ماه رمضان به روي آنتن فرستاد معتقد است كه اين تقسيم بندي جواب نخواهد داد، دليلش هم روشن است: «ما به سمت جذب متخصص در هر رشته نميرويم. از طرف ديگر هر روز به تعداد تهيهكنندهها افزوده ميشود كه از حرفه ديگري به اين سمت آمدهاند و متخصص نيستند. حالا با تفكيك شبكهها نياز به خوراك در تلويزيون بيشتر ميشود، در نتيجه تعداد كارگردانان، بازيگران و تهيه كنندهها زياد ميشود بدون اينكه تخصصي در اين كار داشته باشند.»
او در ادامه اضافه ميكند: «اگر اين اتفاق بيفتد بايد به سمت جذب نيروهاي متخصص رفت، نه اينكه چون فلان كارگردان و يا فلان تهيهكننده كه تا به حال برنامه مستند تهيه ميكرده در استخدام شبكه دو است بايد امروز برنامه كودك تهيه و توليد كند.»كسمايي هم با اوجي موافق است، بهنظر او تهيه كنندگي و كارگرداني امري تخصصي است: «قرار بود كه شبكه كودك با ادغام گروه كودك و نوجوان شبكه يك و دو اتفاق بيفتد؛ اين يعني اينكهتركيب نيروهاي متخصص گروه كودك و نوجوان، تاسيس شبكهاي مستقل را به همراه داشته باشد.»
بهنظر او سازمان صدا و سيما بايد نيروهاي تخصصي را شناسايي كند و با بررسي كارشناسانه از افراد مجرب استفاده كند:« استفاده از نابلدان باعث ضربه خوردن آنتن ميشود در اين صورت هم بودجه از بين رفته است و هم مخاطب را از دست دادهايم.»
شبكههاي محلي براي تلويزيون
اگر اين تغييرات در شبكههاي تلويزيون اتفاق بيفتد، تنها شبكه دو سيما برنامههاي كودك و نوجوان پخش ميكند، اما در شبكههاي تلويزيون ايران، شبكههاي ديگر تعريف شده است كه به نام شبكههاي محلي در هر استان به صورت مستقل و جداگانه فعاليت ميكنند كه هر كدام براي خود بنا به نياز آن استان برنامه ميسازند. برنامه كودك و نوجوان شبكه تهران از جمله اين برنامههاست كه اگر اين شبكه هم تاسيس شود اين گروه به برنامههاي خود ادامه خواهد داد. علي زارعان دليل اين اتفاق را به محلي بودن اين شبكه مرتبط ميداند: «شبكه ملي با شبكه محلي تفاوت دارد. شبكه ملي تخصصي است اما شبكه محلي عمومي است و براي گروه مخصوصي برنامه توليد ميكند.»
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]