واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: در آستانه ياد روز حافظ/ آشنايي با فطرت انساني، رمز ماندگاري حافظ
فرهنگي. ميراث فرهنگي . ساير
آشنايي حافظ لسان الغيب شيرازي بافطرت پاك انساني و آميختگي كلام اين شاعر گرانمايه با جان مايه آيات آسماني، مفاهيمي متعالي است كه نياز به تبيين و روشنگري بيشتر دارد.
هر سال همزمان با بيستم مهر ماه كه در تقويم ملي ايرانيان ياد روز حافظ نام گرفته است نشستهاي علمي و فرهنگي براي تجليل از شخصيت متعالي خواجه شيراز و تبيين انديشهها و افكار حضرت لسان الغيب در شيراز برگزار ميشود در آستانه بيستم مهر ياد روز حافظ خبرنگار ايرنا گفت وگوي اختصاصي با دكتر سعيد زاهد رييس بنياد فارس شناسي پيرامون مشي رفتاري و كرداري و انديشههاي متعالي حافظ شيرازي انجام داده است.
رييس بنياد فارس شناسي در اينباره گفت: رمز جاودانه شدن و ماندگاري حافظ در قرنهاي مختلف وپذيرش اين شخصيت متعالي در ميان ملتها ارتباط مستقيم او با قرآن و آشنايي با فطرت پاك انساني است.
دكتر سعيد زاهد افزود: شهر شيراز از قرن هفتم تا قرن نهم رويداد فرهنگي جديدي را به نام مكتب شيراز تاسيس كردكه حافظ در اين مكتب بسياري تاثير گذاراست.
وي گفت: سرآغاز انديشههاي اين مكتب با سعدي آغاز شد و بعدها فلاسفه و بزرگاني مانند قطبالدين شيرازي، جورجاني، دشتكيها وبرخي ديگرازبزرگان از اين مكتب پيروي كردند و مدرسه منصوريه شيراز نيز مركز اين فعاليت ها بود.
دكتر زاهد ادامه داد: حافظ نيز در زماني كه اين مكتب به طور كامل شكل گرفته بود در يك فضاي فكري ارزشمند آثار هنري خود را به وجود آورد.
وي اضافه كرد: در فرهنگ هنر و تمدن اسلامي اعتبار هر انديشه فكري ارجاع آن به قرآن و اثبات اتصال آن به قرآن است.
اين پژوهشگر و استاد دانشگاه شيراز افزود: حافظ فكر، روح و جان خود را با قرآن آميخته و خود را با تخلص حافظ مفتخر ميكند.
دكتر زاهد گفت: حافظ با زمينه قرار دادن كتاب آسماني انديشه و دريافت هاي خود را آزاد ميكند و آنچه تاكنون از آثار حافظ بدست آمده ملاك صحت انديشهها و فرهنگ اسلامي را با خود داشته است.
رييس بنياد فارس شناسي دليل آميزش اشعار حافظ با سليقه عامه مردم را همين آشنايي با قرآن و هماهنگي با فطرت انساني همه انسانها ميداند كه موجب استقبال و علاقه مردم مسلمان و غير مسلمان شده است.
دكتر زاهد به نقل از يك استاد دانشگاه در مورد سخن فوشه دوكور فرانسوي درباره حافظ گفت: زماني كه از اين مترجم فرانسوي در مورد حافظ پرسيده مي شود او با چشمان پر شده از اشك رمز گيرايي، سوق و علايق ملتها به حافظ را عرفان او كه خمير مايه قرآني دارد و در اشعار او موج ميزند، ميداندو علت برداشتهاي مختلف از اشعار حافظ در جوامع را داشتن صور خيال او مي داند.
دكتر زاهد ميگويد: صور خيال در اشعار حافظ نسبت به بقيه شعرا بيشتر است و به همين دليل قوه تخيل خواننده را تحريك ميكند و موجب ميشود مخاطب به وسعت تخيلاتش از شعر برداشت كند.
وي به تاثيرپذيري مستقيم و غير مستقيم شعرا و نويسندگان بزرگي در جهان از حافظ اشاره كرد و از جمله آنان گوته و ديگر شاعران آلماني، امرسون آمريكايي، هوگو نويسنده فرانسوي، پوشكين روسي و ديگر شعراي اروپايي را نام برد.
وي در پايان يكي از راههاي ماندگاري و ايجاد ارتباط نسل آينده با حافظ را استفاده از اشعار و معرفي او در كتابهاي ادبيات مدارس دانست و گفت:
بايد بر روي اشعار، شخصيت و تاثير حافظ بر فرهنگ عمومي بيشتر از گذشته كار شود.
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]