واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آغاز رونق پاييزي هنر
سرمايه: بسياري از منتقدان هنري معتقدند فصل پاييز، فصل رونق هنر به ويژه هنرهاي تجسمي است. در سراسر دنيا نيز مرسوم است كه بسياري از نمايشگاه ها و
بي ينال هاي هنري برنامه هاي خود را با آغاز پاييز از سر مي گيرند. هنرمندان ايران نيز از اين قانون مستثني نيستند و با آغاز پاييز هنرهاي تجسمي ايران به استقبال اكسپوها و نمايشگاه هاي هنري مي رود. به ويژه كه آغاز پاييز امسال مصادف شده است با پايان ماه مبارك رمضان و عيد فطر كه خود به رونق هنرهاي تجسمي كمك كرده است.
در روزهايي كه گذشت و مي گذرد، نگارخانه هاي تهران شاهد نمايشگاه هاي مختلف هنرمندان هستند اما آنچه در اين روزها به چشم مي آيد رونق نمايشگاه هاي عكاسي به خصوص عكاسي هنري است كه از پنجشنبه 11 مهرماه يكي يكي افتتاح شده و يا در روزهاي آينده افتتاح مي شوند.
در اين ميان روز جمعه با افتتاح همزمان
سه نمايشگاه عكس هاي هنري در سه نگارخانه تهران شلوغ ترين روز هنر عكاسي در سال جاري بوده است نمايشگاه مربع هاي سفيد شادي قديريان در گالري راه ابريشم، كلاژهاي عكس و پارچه رعنا جوادي در گالري گلستان و عكس هاي طبيعت مرتضي پورصمدي در گالري دي. البته به اين نمايشگاه ها بايد نمايشگاه عنوان «نيم قرن حركت» كامران عدل را در گالري آران، عكس هاي علي سياه قلم با عنوان خوابگاه خورشيد در گالري سيحون و نمايشگاه دسته جمعي كودكان موسسه مهر ايرانيان را در گالري فرهنگسراي ملل افزود.
عكس ها و كلاژهاي پارچه اي
گالري گلستان كه به استقبال بيستمين سالگرد تاسيس خود مي رود اين روزها ميزبان نمايشگاه عكس هاي هنري رعنا جوادي است. جوادي در اين عكس ها با تلفيق هنرمندانه از عكس هاي قديمي دو عكاسخانه قديمي چهره نگار و عجميان با پارچه هاي قديمي تصاوير تازه اي را خلق كرده است. جوادي در اين آثار نگاهي نوستالژيك به گذشته و زيبايي هاي آن دارد با استفاده از پارچه هاي قديمي مربوط به سفره هاي عقد، ترمه، قلمكار، بقچه هاي حمام و ... كلاژهايي را با عكس هاي قديمي ساخته است كه يادآور زيبايي هاي زندگي گذشته ماست. او كه مدتي زيادي روي اين عكس ها كار كرده است در مورد عكس هايش توضيح مي دهد: «عكس هاي قديمي و پارچه هاي قديمي بخشي از گذشته ما هستند كه رابطه مستقيمي با زندگي ما دارند. بسياري از عكس هاي قديمي ما عكس هاي زيبايي هستند كه علاوه بر حفظ ارزش هاي خانوادگي و يادگاري بودن به صورت بسيار حرفه اي عكاسي شده اند.
از سوي ديگر پارچه هاي قديمي كه در ايران توسط هنرمندان ايراني بافته مي شد نقش مهمي در زندگي ما ايفا مي كرد و كاربردي بودند و مثل حالا جنبه تزئيني نداشتند. اما الان كمتر خبري از آن پارچه هاي قديمي و اصيل هست. من با تلفيق اينها مي خواستم نشان دهم بايد فكري به حال از دست رفتن اين اصالت ها كرد.»
جوادي با بيان اينكه ما جايي از گذشته خودمان قطع شده ايم، مي گويد: «كافي است فقط به ظاهر شهرمان يك نگاه جدي كنيم آن وقت مي بينيم از معماري شهر گرفته، اجناسي كه در فروشگاه ها براي استفاده در اين به ظاهر فضا هاي زندگي مي فروشند و تا لباس هايي كه برايمان طراحي مي شود هيچ سنخيتي با زندگي ما ندارد. جاي نقش و نگارهاي زندگي قديم در زندگي امروز ما خالي است و ما امروز به آدم هاي بي هويتي تبديل شده ايم كه از زندگي زيباي گذشتگان مان فاصله گرفته ايم. »
جوادي همچنين بر اين باور است كه بايد بشود بدون دورافتادن از گذشته خودمان، چيزهاي خوب دنياي غرب را بگيريم و با ويژگي هاي زندگي خودمان سازگار كنيم.
رعنا جوادي در اين آثار سعي كرده است به ياد آدم ها بياورد كه چه چيزهايي را در گذشته داشته اند و چه راحت آنها را از دست داده اند.او در پوستر نمايشگاهش نيز به دو عكاس قديمي كه عكس ها مربوط به عكاسخانه هايشان است اداي احترام كرده و آورده است: با اداي احترام به آنهايي كه پيش از ما با تلاش هايشان عكاسي ايران را عزت بخشيدند از جمله عجميان و چهره نگار كه عكس هايم با استفاده از آثار ايشان شكل گرفت.
او مي گويد:«عجميان و چهره نگار
دو عكاس تهراني و شيرازي بودند كه عكس ها و نگاتيوهاي اين دو عكاسخانه را من و همسرم بهمن جلالي پيش از آن كه با تخليه عكاسخانه نابود شود، براي دفتر پژوهش هاي فرهنگي خريداري كرديم و بخشي از مجموعه چهره نگار را در زمان تاسيس عكسخانه شهر به صورت امانت در عكسخانه گذاشتيم. اين دو عكاس به عنوان ده ها نمونه عكاساني هستند كه آثارشان اين گونه در حال از دست رفتن است و بايد كاري براي گردآوري آنها كرد. من نمونه هاي زيادي را به ياد مي آورم كه آثارشان از دست رفت و نتوانستيم كاري انجام دهيم.»
او اين عكس ها را به صورت كلاژ با پارچه ها درست كرده و بعد با دوربين ديجيتال عكاسي كرده است. تعداد عكس هاي اين نمايشگاه ابتدا 24 قطعه بود كه درنهايت بعد از بازبيني به21 قطعه عكس كاهش يافت. قيمت تابلوها نيز از 800 تا 600 هزار تومان متغير است.
در نخستين روز برگزاري نمايشگاه كه با استقبال بسياري از علاقه مندان هنري رو به رو شد بيشتر از 12 تابلو از 21 تابلوي اين نمايشگاه فروخته شد و چندين نفر نيز سفارش دادند.
مربع هاي سفيد و هراس هايي از جنگ
گالري راه ابريشم كه اين سال ها بيشترين فعاليت خود را روي عكاسي متمركز كرده است نيز از روز جمعه ميزبان نمايشگاهي از جديدترين عكس هاي شادي قديريان
با موضوع جنگ است. نمايشگاه كه از
دو بخش هيچ در هيچ و مربع هاي سفيد تشكيل شده است نگاه تازه اي به جنگ و حاشيه هاي آن دارد. در بخش هيچ در هيچ كه قديريان آن را با شعر تصور كن كه توسط جان لنون همراه كرده است بسياري از ابزار جنگي را با رنگ هاي سرد در ميان وسايل عادي زندگي تصوير كرده است. تصويري از يك ماسك شيميايي در ميان اسباب بازي هاي كودكانه، لباس سربازي خاكي و پر از لكه هاي خوني در ميان لباس هاي زنانه، قمقمه اي ميان يخچالي با غذاهاي تازه و... بخش عمده اي از اين تصاوير است. در بخش دوم نمايشگاه كه مربع هاي سفيد است همان ابزار جنگي در ميان قاب هاي سفيد رنگي است. در تمام اين تصاوير روبان هاي قرمز رنگي كه به دور اين ادوات جنگي به چشم مي خورد.قديريان كه بيشترين تمركز عكاسي خود را روي موضوع زنان گذاشته است معتقد است كه در اين عكس ها اگرچه حضور فيزيكي زنان را نمي بينيم اما حضور دارند. او درباره اين مجموعه با بيان اين كه چندين سال است دنبال عكاسي از چنين مجموعه اي است مي گويد: «موضوع جنگ هميشه از كودكي تاكنون به ويژه در نسل ما همراهمان بوده است.»قديريان كه متولد سال 1353 است در زمان جنگ تحميلي در دوران كودكي و نوجواني بوده و معتقد است: «تاثيرات جنگ و هراس هايي كه داشتيم تا سال ها با ما همراه بوده است و جدا نبود. بعد از آن نيز جنگ در اين منطقه همراه ما بوده است. همين باعث شد من دست به خلق اين مجموعه بزنم و به نوعي تنفر خود را از اين پديده نشان دهم.»
او كه در چند سال گذشته بيشترين نمايشگاه را در خارج از ايران برگزار كرده است و كمتر نمايشگاه انفرادي در تهران داشته است برپايي اين نمايشگاه را پيشنهاد آناهيتا قبائيان مدير گالري راه ابريشم مي داند.
در اين نمايشگاه حدود 21 عكس با قيمتي ميان سه تا پنج ميليون ارائه شده است. در نخستين روز اين نمايشگاه كه آن هم با استقبال گروه زيادي از علاقه مندان روبه رو شد چندين عكس به فروش رفت.
كودكانه هايي به مناسبت روز جهاني كودك
11 دختر بچه پنج تا 10ساله تجربه هاي عكاسي خود را در استقبال از روز جهاني كودك از ديروز در گالري فرهنگسراي ملل به نمايش گذاشتند.
اين كودكان كه از دو سال پيش زير نظر حسن سربخشيان عكاس خبرگزاري آسوشيتدپرس آموزش عكاسي را آغاز كردند در دومين نمايشگاه خود بخشي از عكس هايي را كه در تابستان گر فتند.
در اين نمايشگاه 50 عكس از آثار كودكان در ابعاد 60ھ50 حاصل سه ماه عكاسي در تابستان 87 به نمايش درمي آيد. افسانه، بيتا، زهره، سپيده، سحر، سميه، عسل، گلناز، نسترن، نگار، نگين و ياس شركت كنندگان اين نمايشگاه هستند.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 254]