واضح آرشیو وب فارسی:موج: ناحيه محوري، تعامل شهرداري و شهروندان
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد اجتماعي .
ناصر اماني
يكي از مهم ترين رويكردهاي طرح جديد شهرداري تهران، تبديل شهرداري به يك نهاد اجتماعي است كه مسير اجراي آن تعامل بيشتربين شهروندان و شهرداري با محور قرار دادن محلات و فعال كردن نقش نواحي در اداره شهر است كه بر اين اساس هر منطقه آن از لحاظ وسعت وتمركز جمعيتي معادل خيلي از مراكز استان هاي بزرگ كشور است.طرح ناحيه محوري، بيش از هر چيز به مشاركت متكي است، در هر بعدي كه باشد نياز به شناخت لوازم، مكانيزم ها، بسترها و زمينه ها دارد.
بايد بينديشيم كه توقع ما از مشاركت مردم چيست و مردم تا كجا مي توانند مشاركت كنند؟ اين يعني توان مردم و توقع ها ما كه بايد ببينيم كه اين دو تا چه اندازه نزديك هستند و حيطه ذهني تعلق محله اي مردم كجاست؟بايد ببينيم كه نيازهاي مردم چيست و آنها تا چه حد حاضرند منابع خود را در اين راه به كار اندازند؟
براي توجيه و اطلاع رساني به مردم چه روش هايي را پيش بيني كرده ايم؟ چه انگيزه هايي وجود دارد و چه انگيزه هايي مي توان ايجاد كرد؟ موفقيت طرح ناحيه محوري در زمينه اجتماعي، بيش از هر چيز به شناخت پتانسيل و طراحي گام هاي مطمئن اوليه نيازمند است. بايد مشخص شود كه هر ناحيه به طور خاص، چه امكاني را براي پيشرفت در اختيار دارد؟
به دليل پيچيدگي هاي فراوان و صرف زمان و هزينه هاي هنگفت براي دريافت چنين اطلاعاتي از هر منطقه آن هم توسط شهرداري مركز، باعث شده تا طرح ناحيه محوري كه بر احياي محلات شهري و كاهش ناهنجاري هاي اجتماعي تاكيد دارد دردستور كار قرار گيرد.
هرچه محلي تر پيش برويم، امكان اصلاح برنامه ها بيشتر بوده و حس خوبي در شهروندان ايجاد مي شود كه زمينه هاي مشاركت حداكثري آنان را فراهم مي كند و بي شك نقطه قوتي براي مديريت محلات، مناطق و كل تهران خواهد بود.
اجراي طرح ناحيه محوري، موجب افزايش حضور مردم در برنامه ها مي شود و در نهايت كار به نحوي پيش مي رود كه مردم در برنامه ريزي ها مشاركت كنند و اين كار به قوام برنامه ها، كمك شاياني خواهد كرد.
در حال حاضر شهر تهران داراي 123 ناحيه و 373 محله است. در حوزه مديريتي مي توان گفت كه اين اقدام، تا حدودي تفويض اختيار شهرداران مناطق به شهرداران نواحي است. در اين تفويض اخبار، ارتباط شهروندان با نواحي است و شهردار ناحيه نيز در اداره واحد كوچك تري از شهر سهيم است. اين مورد باعث مي شود تا به شناسايي بهتر مشكلات پرداخته و بتواند براي اداره شهر، تدابير تازه تري بينديشيد.
اما اين مهم ميسر نمي شود مگر اين كه شهرداران نواحي از بين افراد لايق و كارآزموده اي كه آموزش هاي لازم را در اين زمينه ديده باشند، گزينش شوند.
با انجام اين تغييرات در ساختار سازماني شهرداري، شهرداري به سمتي پيش مي رود كه به اهداف جديد خود كه همان احترام به حقوق شهروندان است، دست يابد.
بديهي است كه براي اجراي هر طرح و برنامه هاي، نياز به بازبيني و اصلاح مداوم وجود دارد تا بتوان آن را با آنچه كه مورد نظر بود، هماهنگ كرد. در صورتي كه نواحي بخواهند براي تصميمات خرد و كلان خود از منطقه مجوز كسب كنند، اين كار تنها به طولاني تر شدن زمان تصميم گيري منجر خواهد شد و براي رسيدن به سطح سازماني تخت و افزايش حيطه نظارت شهرداري مركز در بين نواحي شهري، بهتر آن است كه پس از ارزيابي كار و آشنا شدن نواحي با شيوه انجام امور خود، كم كم نقش مناطق كمرنگ شده و از تعداد پست هاي سازماني مناطق شهري كاسته شود. به گونه اي كه ستاد مناطق حجيم و فربه، ستادهاي سبك و چابك كه نقش نظارتي و برنامه ريزي دارند تبديل شوند. به اين ترتيب مي توان حيطه نظارتي شهرداران را بيشتر و قدرت استقلال و تصميم گيري شهرداران نواحي را نيز افزايش داد و شهرداران نواحي، با تعداد شهرداران بيشتري قدرت رقابت داشته و تلاش بيشتري در جهت ارتقاء فعاليت ها و اقدامات خود خواهند داشت.
البته از نظر مديريتي توجه به نواحي مي تواند ايده تحسين برانگيزي باشد، چرا كه از ميان همه رده هاي مديريتي در شهرداري، نواحي قابل كنترل تر است و از منظر انجام امور خدماتي، انتظار مي رود كه بوروكراسي كمتري بر آنها حاكم باشد.
البته نمي توان از چالش هاي مديريتي، هماهنگي ها و اختيارات سخن گفت و از «شوراياري» ياد نكرد.
شوراياري ها بيشتر در سطح محلات درگير كارهاي اجرايي مي شوند. مشكلات محلات را شناسايي كرده و مشاركت مردم را جلب مي كنند. آنچه كه واضح و مبرهن است اينكه، اجراي طرح ناحيه محوري ناشي از آزادي عمل به شهرداران نواحي و اعتماد شهردار تهران در واگذار كردن اختيارات خود تا سطح خود شهري بوده است.
بايد گفت كه طرح هوشمندانه ناحيه محوري كه قابليت آن را دارد كه منجر به ايجاد يكي از مهم ترين نهادهاي دموكراتيك درسطح مديريت شهري شود، اگر دچار شتابزدگي يا با تصميم هاي نابجا صرفا بازسازي روابط شهرداري و شهروندان نباشد اما مي تواند يكي از مظاهر آشكار نوآوري و شكوفايي در سالجاري كه مقام معظم رهبري مدظلله از مديران كشور توقع دارند قلمداد كرد و بنام دكتر قاليباف به عنوان يك مدير شهري جاودانه شود.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]