واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: شايد بسياري تصور ميكنند كه رنگآميزي و آرايش ناخن مخصوص بانوان سالهاي اخير است و گذشتگان ما حداكثر از حنا و رنگهاي طبيعي معدودي براي زيبا ساختن ناخنهاي خود استفاده ميكردند اما خوب است بدانيم كه تاريخچه رنگ كردن ناخنها به حدود سه هزار سال پيش از ميلاد مسيح بازميگردد.
آن سوي ديوار چين
چينيها براي اين كار از رنگي استفاده ميكردند كه از مخلوط صمغ عربي، سفيده تخممرغ، ژلاتين و موم زنبور عسل ساخته شده بود. آنها گل رز كوبيده شده را نيز به اين مخلوط اضافه ميكردند تا به آن رنگ دهند. چنين مخلوطي وقتي براي چند ساعت روي ناخن گذاشته ميشد، رنگي قرمز يا صورتي ايجاد ميكرد.
سرزمين اهرام ثلاثه
مصريها نيز از رنگهاي قهوهاي- قرمز گياه حنا براي رنگ كردن ناخنها و نيز نوك انگشتان خود استفاده ميكردند. در آن روزگار، وضعيت ناخنها، وضعيت اجتماعي و مالي افراد را مشخص ميكرد. به طور مثال تزيين يا براق كردن ناخنها، تنها از عهده اشرافزادگان ثروتمند برميآمد. چنين افرادي، گاهي ناخنهاي خود را با طلا و نقره نيز ميآراستند و اين امر را نشانه اشرافزادگي خود به حساب ميآوردند. مصريها نيز براي نشان دادن رتبه اجتماعي خود، از رنگهاي گوناگوني در ناخنهاي خود استفاده ميكردند. نفرتيتي، ملكه معروف مصري، ناخنهاي دست و پايش را به رنگ قرمز درميآورد و جالب اينكه در آن زمان، زنان ديگر حق استفاده از رنگ قرمز را در ناخنهايشان نداشتند و تنها ميتوانستند از انواع كمرنگتر استفاده كنند.
عصر حاضر
بعدها در حدود قرن 19 ميلادي، افراد ناخنهاي خود را توسط روغنهاي معطر قرمز ميكردند و سپس با يك تكه چرم آنها را براق ميكردند. لاكهايي با شكل و شمايل كنوني در حدود سالهاي 1920 به بازار عرضه شد و با استقبال زنان از آنها، بازار پر رونقي در اين صنعت شكل گرفت.
مواد تشكيلدهنده لاكهاي ناخن، عموما فتالاتها، حلالها و فرمالدييد هستند كه به اين مواد، رنگها و ساير نگهدارندهها نيز افزوده ميشوند. بسياري از سازمانهاي بهداشتي، اين مواد را براي سلامت انسانها خطرناك ميدانند و بعضي ديگر، مردم را مطمئن ميسازند كه آنها سالم هستند و هيچ خطري ندارند.
فتالاتها
فتالاتها گروهي از مواد صنعتي هستند كه در سال 1930 اختراع شدند و امروزه در صنايع بسياري كاربرد دارند. از معروفترين آنها، ديبوتيل فتالات يا است كه باعث انعطافپذيري لاكها و جلوگيري از لب پر شدن آنها ميشود.
ديبوتيل فتالات در لوسيونها، بعضي شامپوها و بسياري از محصولات آرايشي بهداشتي به كار ميرود و درباره ايمني آن تحقيقات زيادي صورت نگرفته است. البته در سالهاي اخير تحقيقات تازهاي روي آن انجام شده است و در حيوانات آزمايشگاهي كه در معرض ديبوتيل فتالات قرار ميگرفتند، نقايص جنيني به خصوص در سيستم تناسلي حيوانات نر ديده شد. به همين علت در جواب اينكه آيا مصرف لاك در دوران حاملگي ضرر دارد يا نه، به تازگي عنوان شده است كه زنان به خصوص در دوران حاملگي و شيردهي بهتر است از مصرف لاكهايي كه در آنها از ديبوتيل فتالات استفاده شده، خودداري كنند.
به تازگي تحقيقي روي 300 نفر مرد و زن 20 تا 60 ساله انجام شد و جالب اينكه در بدن تمام اين افراد ديبوتيل فتالات پيدا شد. ميزان اين ماده به خصوص در زنان 15 تا 45 ساله بالاتر بود. اين امر احتمالا به دليل مصرف بيشتر لوازم آرايش و لاكها در اين گروه سني از زنان است.
فرمالدييد
فرمالدييد يكي از مواد شيميايي است كه در فرمول بيشتر لاكها به عنوان نگه دارنده به كار ميرود و ممكن است براي سلامت انسانها مضر باشد.
فرمالدييد يك تركيب شيميايي آلي فرار با بوي قوي است كه در صنعت به خصوص در ساخت پلاستيكها و چسبهاي صنعتي مثل چسبهاي كاغذ ديواري يا چسبهاي پاركتها به كار ميرود. تنفس اين ماده، مشكلات تنفسي شبيه به آسم، سرگيجه و گيجي ايجاد ميكند و از آنجا كه باعث ايجاد حساسيت ميشود، آبريزش چشم، سردرد و تهوع را نيز در افراد به وجود ميآورد.
حلالها
تولوئن يكي از حلالهاي معروف در لاكها است كه باعث يكنواختي لاك ميشود. گفته شده كه اين ماده شيميايي كه از مشتقات نفتي است، ممكن است سرطانزا باشد. اين ماده نيز بر اثر استنشاق و يا تماس با پوست، گيجي يا حساسيت پوستي ايجاد ميكند.
در بسياري از افراد كه در سالنهاي زيبايي به طور دايم با لاكها سروكار دارند، مشكلات زياد حساسيتي يا ريوي ديده شده است. توصيه شده كه در اين سالنها حتما از تهويههاي قوي استفاده شود و اين افراد در هنگام بارداري تا حد ممكن به اين محيطها نروند. البته بعضي لاكهاي سالم هم وجود دارند كه در ساختمان آنها از ديبوتيل فتالات يا فرمالدييد استفاده نشده است. يكي از آنها لاكي با پايه آب و مخلوطي تهيه شده از عسل است. اين لاك، مواد شيميايي بحثانگيز را ندارد اما اشكال آن، اين است كه چند ساعت وقت ميبرد تا خشك شود و اگر اين زمان را صرف نكنيم، زود از روي ناخن كنده ميشود. مصرف چنين لاكي وقتگير است ولي شايد ارزش امتحان كردن را داشته باشد.
در سالهاي اخير با اعتراضاتي كه مصرفكنندهها و گروههاي گوناگون و فشاري كه اين گروهها بر كارخانههاي سازنده لاك و ساير محصولات آرايشي وارد كردند، بعضي سازندهها اعلام كردند كه تولوئن و فرمالدييد را از محصولات خود حذف كرده و ديبوتيل فتالات را نيز به زودي حذف خواهند كرد. البته اين مساله فعلا به طور داوطلبانه و تنها از سوي بعضي كارخانههاي معروف اعلام شده و بسياري كارخانهها هنوز از همين مواد در محصولات خود استفاده ميكنند و متاسفانه در بسياري موارد حتي نام اين مواد را نيز روي برچسب محصول درج نميكنند.
اتحاديه اروپا به تازگي استفاده از فرمالدييد و ديبوتيل فتالات را در محصولات آرايشي ممنوع كرده است اما در آمريكا هنوز قانوني در اين مورد وضع نشده است. Fda در آمريكا بر مواد شيميايي موجود در لوازم آرايشي، كنترل چنداني ندارد و نميتواند كارخانهها را مجبور كند كه قبل از فروختن كالاهايشان روي مواد تشكيلدهنده آنها آزمايشهاي ايمني را انجام دهند و تنها پس از مصرف، اگر مشكلي پيش بيايد، محصول موردنظر را از بازار جمعآوري خواهد كرد. در هر صورت پس از اطلاع از وجود چنين موادي در لاكها، استفاده از آن را به عهده خودتان ميگذاريم. شايد ارزش داشته باشد كه پول بيشتري صرف كنيم و از محصولاتي استفاده كنيم كه از مواد شيميايي كمتر يا كم خطرتري براي توليدشان استفاده ميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 520]