واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مؤلفههاي قرآني زندگي ايدهآل/ 12عضو هيئت مديره انجمن بانوان قرآنپژوه:مودت، رحمت و سكينه سه تعبير قرآن از اركان خانواده ايدهآل است
گروه اجتماعي: زندگي در خانواده معنا مييابد و از آنجايي كه قرآن توفيق رابطه زن و مرد در خانواده را بر اساس مودت، رحمت و سكينه تعريف ميكند لذا براي رسيدن به زندگي ايدهآل اين سه ركن اصلي را بايد در صدر توجهات قرار داد.
«مهديه شجاعي» عضو هيئت مديره انجمن قرآني بانوان قرآنپژوه در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، با تقسيمبندي زندگي به دو بعد فردي و اجتماعي، برشمردن مؤلفههاي قرآني زندگي ايدهآل را نيازمند درنظر گرفتن اين دو امر دانست و گفت: مجموع زندگي فرد شامل رابطه او با خود، اجتماع، هستي و خداوند است و مؤلفههاي زندگي ايدهآل نيز از همين بين تبيين ميشوند.
وي با اشاره به بخشي از آيه 77 سوره «قصص» كه ميفرمايد «وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ؛ همچنانكه خدا به تو نيكى كرده نيكى كن» افزود: اين آيه تنها گوشهاي از وظايف فرد را در ارتباط با چهار شاخصه فوق بيان ميكند كه بايد در همه امور مورد توجه افراد باشد.
شجاعي عبارت توصيفي «حَيَاةً طَيِّبَةً؛ زندگى پاكيزه يا حيات [حقيقى]» را در قرآن مصداق زندگي ايدهآل برشمرد و گفت: خداوند در آيه 97 سوره «نحل» مؤمنان را شايسته زندگي ايدهآل يا حيات طيبه ميداند و ميگويد «هر كس از مرد يا زن كار شايسته كند و مؤمن باشد قطعا او را با زندگى پاكيزهاى حيات [حقيقى] بخشيم و مسلما به آنان بهتر از آنچه انجام مىدادند پاداش خواهيم داد.»
مدرس علوم قرآني دانشگاه آزاد واحد تهرانجنوب با نتيجهگيري از بخش نخست صحبتهاي خود، تصريح كرد: با استناد به آيه مذكور افراد براي اينكه زندگي مطلوبي را كه مبتني بر آداب قرآني است تجربه كنند بايد از ويژگيهاي يك مؤمن بهرهمند شوند.
معرفي چهره مؤمن پرسش ديگر ما از اين پژوهشگر قرآن بود كه وي در پاسخ گفت: آيه 156 سوره «بقره» پاسخ اين پرسش را با اين جملات ميدهد كه «الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ؛ [همان] كسانى كه چون مصيبتى به آنان برسد مىگويند ما از آن خدا هستيم و به سوى او باز مىگرديم.»
شجاعي با طرح اين مسئله كه مؤمن در چارچوب توحيد تعريف ميشود تصريح كرد: اگر كسي توحيد را بشناسد و ساير امور را در حد يك مجرا براي رسيدن به مؤلفههاي الهي بداند، شايستگي مؤمن بودن را پيدا ميكند.
وي واژههاي ايمان، مؤمنين، توابين، طاهرين و... را از جمله اشارات قرآن به ويژگي مؤمن دانست و افزود: راهكار رسيدن به زندگي ايدهآل، تجربه اين خصلتهاست.
در ادامه اين گفتوگو خبرنگار ايكنا نظر شجاعي را درباره ويژگيهاي زندگي ايدهآل از منظر جوان امروزي جويا شد كه اين پژوهشگر قرآني معتقد بود متأسفانه جوان امروز به دليل فاصله گرفتن از خدا و پرداختن به مفاهيمي مانند اومانيسم كه تنها نفس انسان را معتبر ميداند از زندگي ايدهآل فاصله ميگيرد.
شجاعي از اين قبيل تفكرات با عنوان «تفكرات سوپرماركتي» ياد كرد و گفت: آموزههايي كه در حال حاضر جوان ما با آنها سر و كار دارد نه تنها او را به آرامش دعوت نميكند بلكه عزت و كرامت نفس را نيز از او سلب ميكند.
اين مدرس دانشگاه، دانشجويان و دانشآموزان را كانون خطرات حاصل از افزايش اين تفكرات دانست و گفت: من در دانشگاه با دانشجوياني برخورد ميكنم كه متأسفانه به سمت مسيحيت گرايش يافته و آموزههاي اسلام را به راحتي كنار ميگذارند.
اين پژوهشگر قرآن دليل تشديد اين آسيب را سليقهاي برخورد كردن با آموزهها و مفاهيم دين عنوان و اظهار كرد: ياد و خاطره جوانان دوره انقلاب به اين دليل ماندگار شد كه نه خلطي در مباحث اعتقادي خود داشتند و نه اجباري در عمل به دستورات دين، به عنوان مثال فعاليت گشت ارشاد كه در حال حاضر در سطح جامعه حضور دارد به هيچ وجه فرهنگي نيست بلكه بيشتر شخصيت فرد را خرد ميكند.
وي افزود: از سويي ديگر مسلمانان جامعه امروز نيز به دين خود پايبند نيستند، زماني كه پدر خانواده در كسب و كار خود غش در معامله دارد مسلماً بچه هم به دين شك ميكند.
رسانهها، روحانيون و پدر و مادر مهمترين گروههاي مسئول براي رفع اين آسيب بودند كه شجاعي به آنها اشاره كرد و افزود: آشنا كردن فرد با خدا خيلي بهتر از جمع كردن ماهواره است.
بيان راهكار پر كردن اين خلأ با استفاده از فرامين قرآني پرسش ديگر ما از شجاعي بود كه وي در پاسخ «معاصرسازي» را كاربرديترين مسير دانست و در تشريح گفته خود تصريح كرد: اگر ما معتقديم كه بايد بر اساس شيوه زندگي حضرت زهرا(س) زندگي كرد در ابتدا بايد ببينيم كه آيا ميتوان مهريه حضرت زهرا(س) را براي ازدواجهاي كنوني درنظر گرفت؟
وي با اشاره به اينكه زهد و تقوا مهمترين مؤلفه زندگي حضرت علي(ع) و حضرت زهرا(س) بود، گفت: اين قبيل تفكرات بايد به جوان امروز القا شود اما هميشه دستنخورده باقي ميماند و تغييري نيز نميكند تا از اين رهگذر به الگوي راستين زندگيهاي قرآني دست يابد.
عضو هيئت مديره انجمن قرآني بانوان قرآنپژوه اعتقاد داشت كه پياده كردن الگوي راستين زندگيهاي قرآني در زندگيهاي امروزي بستگي به نوع دادههاي محيطي دارد و از اين رهگذر خانوادهها مسئوليت بسيار بزرگي نسبت به فرزندان خود دارند.
وي در پايان وجود مودت، رحمت و سكينه را از نشانههاي «خانواده ايدهآل» دانست كه در قرآن به آن اشاره شده و اظهار كرد: دين براي همه است و هر شخصي بايد براي موفقيت خودش از اين فرصت محدود استفاده و از لذت زندگي ايدهآل بهرهاي ببرد.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 376]