واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: معاملهگران بورس كالا سردر گم هستند ميلگردهاي چيني تقاضاي بازار را كاهش داد
منيژه حياتيديروز به رغم سردرگمي بازار و آنچه تجار آهن، اشباع بازار مينامند، مجموعا 26هزار و 260تن انواع تيرآهن، ميلگرد و ورق فولادي در بورس كالاي ايران معامله شد.
به گزارش خبرنگار دنياي اقتصاد، در اين روز قيمت انواع ميلگردهاي عرضه شده توسط ذوبآهن اصفهان ثابت ماند و تنها نرخ سبد ميلگرد 12 تا 28اA1- آن در پي رقابت خريداران با اندكي رشد مواجه شد. جالب آنكه 2هزار و 290تن ورق فولاد مباركه نيز عرضه مجدد شده و معامله شد.
با توجه به اينكه بازار آهن در حال پشت سرگذاشتن دوران سخت ركود بوده و به عقيده اغلب فعالان بازار هنوز به روزهاي پرجنب و جوش گذشته برنگشته است، خريدهاي روز گذشته در بورس كالا نويدبخش بازگشت رونق به بازار آهن است اما در همين حال با توجه به اينكه در حال ورود به فصل سرما و كاهش ساختوساز در كشور هستيم، به عقيده فعالان بازار اين احتمال وجود دارد كه اين دوره گذار در بازار آهن طولانيتر بشود.
به عقيده حاضران در تالار بورس كالا، حجم معاملات ذوبآهن در مقايسه با سال گذشته هنوز در وضعيت قابل قبول قرار نگرفته است. يكي از كارگزاران ميگويد: در حال حاضر اغلب مشتريهاي بورس، افرادي هستند كه نقدينگي زيادي دارند و اغلب افرادي هستند كه به صورت عمده و براي پروژههاي نسبتا بزرگ خريد ميكنند.
به گفته وي هنوز تمامي خريداران هميشگي بورس و كساني كه عموما به عنوان سرمايهگذاري از بورس خريد ميكردند حاضر به خريد نشدهاند. وي با اشاره به قانون 3درصد ماليات بر ارزش افزوده ميگويد: خريداران و مشتريان ما هنوز نسبت به اين قانون اطلاع كافي ندارند، خصوصا در حوزه پتروشيمي كه خريداران با بورس به صورت كامل آشنايي پيدا نكردهاند قبولاندن اين قانون جديد بسيار سخت است. به گفته وي كارگزاران براي قبولاندن اين طرح به مشتريان خود همچنان در حال گفتوگو و رايزني هستند تا نقاط مبهم را براي آنها روشن كنند. اين در حالي است كه آموزش و آگاهي دادن به خريداران، وظيفه سازمان امور مالياتي است نه كارگزاران.
اما به گفته يكي از تجار بازار آهن در حال حاضر خريداران بورس كالا اين قانون را پذيرفته و نسبت به آن آگاهي كافي پيدا كردهاند اما آنچه باعث نگراني شده، عدم آگاهي خريداران بعدي بورس است. وي معتقد است در حال حاضر اغلب خريداران با اين ابهام مواجه شدهاند كه آيا ميتوانند اين 3درصد را از خريداران بعدي و خردهفروشان بازار دريافت كنند يا نه.
وي با اشاره به تاثير اين 3درصد بر نرخ ميلگرد و تيرآهن در بازار ميگويد: در حال حاضر خريداران بورس كالا 3درصد را به اضافه هزينه حمل و نقل و هزينههاي جانبي و كارمزد بورس به نرخ ثبت شده در تابلو اضافه و سپس در بازار عرضه ميكنند. در نتيجه به ميلگرد 980توماني بورس، در حدود 28تومان ماليات تعلق پيدا ميكند كه خريدار بعدي بايد به خريدار عمده پرداخت كند. اما در حال حاضر كه نرخها در بازار غيررسمي كاهش يافته و بعضا از قيمتهاي بورس هم پايينتر است، فروختن كالاها با قيمت بورس براي تجار و خريداران عمده بسيار سخت شده است.
اين تاجر بازار خاطر نشان كرد: در حال حاضر به دليل اين كه انبارها از كالا پر بوده و تقريبا بازار از آهنآلات اشباع شده، قيمتها در بازار غيررسمي پايينتر است. در نتيجه خريداران عمدهاي كه از بورس خريد ميكنند نميتوانند اين 28تومان اضافه قيمت را از خريدار بعدي بگيرند.
انبارهاي پر از كالا
يكي ديگر از تجار بازار در خصوص وضعيت فعلي بازار آهن ميگويد: بسياري از تجار ميلگردهايي را در انبارهاي خود دارند كه در مرداد ماه با نرخ 1030تومان خريدهاند و در شهريور ماه نيز آن را تحويل گرفتهاند. اما در حال حاضر كه قيمتها پايين آمده مجبورند با ضرر اين كالاها را عرضه كنند.
احتمال افزايش قيمتها ضعيف است
يك تاجر بازار معتقد است يكي از دلايلي كه باعث شده نرخ بازار از بورس پايينتر باشد، همين مساله و موجودي بالاي انبارها است.
به گفته اين فعال بازار تعداد زيادي از تجار كالاهاي موجود در انبار خود را عرضه نميكنند به اين اميد كه قيمتها در آينده بالا برود اين در حالي است كه به عقيده وي با توجه به ورود بازار به فصل سرما اين احتمال كه قيمتها افزايش پيدا كند بسيار ضعيف است و حتي احتمال كاهش وجود دارد.
وي ميافزايد: تمامي اين احتمالات و عدم وجود پيشبيني واضح از آينده به همراه اجراي قانون ماليات 3درصدي باعث شده تا بازار در سردرگمي به سر برده و ريسك خريد بالا برود.
بازار به سمت شفافسازي ميرود
در حالي كه تعدادي از فعالان بازار اجراي قانون ماليات 3درصدي را يكي از دلايل كاهش تعداد خريداران بورس ذكر ميكنند در مقابل برخي ديگر اميدوارند اين مساله باعث شود تا شفافيت بازار آهن بيشتر شده و دست واسطههايي كه تمايل به ثبت معاملات خود ندارند، كاهش يابد.
اما در همين حال برخي خريداران از اين امر نگرانند كه اين قانون در نهايت موجبات سوءاستفاده برخي فروشندگان خود را در بازار فراهم كند و به بهانه وجود اين 3درصد ماليات، بر نرخهاي نهايي بازار بيفزايند.
يكي از خريداران بازار آهن درخصوص اين قانون ميگويد: ما معتقديم اين قانون و 3درصد ماليات بايد اجرا شود اما نبايد در شرايطي به بازار تحميل ميشد كه نرخ محصولات پايين آمده. وي معتقد است در شرايطي كه خريدار و فروشنده بر سر تنها يك قانون، چانهزني ميكنند و در حالي كه قيمت شمش به شدت در بازارهاي جهاني كاهش پيدا كرده. اين قانون به بازار تحميل شد و بيش از همه توليدكنندگان را با مشكل مواجه كرد.
وي با اشاره به فروشهاي ميلياردي ذوبآهن در فصل گرما ميگويد: اين شركت پيش از اين در تابستان چندين ميليارد فروش داشت اما قانون مذكور باعث شد تا تقاضا در بازار در حدي كه هميشه بود، نباشد. ضمن آنكه فروش محصولات اين شركت در بلوكهاي بزرگ و حجيم دست خريداران خرد و كوچك را از بورس كوتاه كرده است.
ميلگردهاي چيني تقاضاي بازار را كاهش داد
يكي از فعالان بازار واردات ميلگردهاي چيني و انباشت محصولات وارداتي در انبارها را يكي از دلايل عدمتقويت بيشتر تقاضاي بازار آهن ذكر كرد و افزود: عرضه محصولات بازرگاني دولتي در شرايطي اتفاق افتاد كه بازار نياز به محصول داشت و قيمتها رو به افزايش بود اما طي يك ماه اخير عرضه اين محصولات در بازار خصوصا در بازار خردهفروشي به كاهش تقاضا دامن زد بنابراين بهتر است در اين زمينه تصميمات لازم گرفته شود.
رقابت براي خريد ميلگرد A1 ذوبآهن
ديروز در بورس كالاي ايران ميلگرد 12-A3 ذوبآهن، 560 تن عرضه شد كه همين مقدار كالا با نرخ 9800 ريال معامله شد.
سبد ميلگرد 16 تا 22ا A3- اين شركت هم 15هزار و 840 تن با نرخ 9500 ريال و سبد ميلگرد كوتاه 12 تا 25ا -A3 آ3 هزار تن با نرخ 7هزار و 500 تن معامله شد.
نرخ سبد ميلگرد 12 تا 28-A1 ذوبآهن نيز به دليل ثبت تقاضاي بالاتر از عرضه پس از رقابت به 11هزار و 327 ريال رشد كرد.
سبد ميلگرد 16 تا 32-A3 اين شركت نيز 790 تن با نرخ 9700 ريال معامله شد.
سبد ميلگرد 25 تا 14-A3 فولاد آذربايجان هم بالاخره200 تن با نرخ 9600 ريال فروش رفت.
ورق فولاد مباركه 877 تومان
ديروز يك عرضهكننده كه بيش از اين ورق فولاد مباركه را خريده بود با نرخ 8400 ريال سبد ورق گرم 8، 10 و 15 را عرضه كرد كه خريدار آن را با همين نرخ خريد كرد.
ورق 8×1500 اين شركت هم با نرخ 8400 ريال معامله شد.
در گروه فولاد مجموعا 26هزار و 260 تن كالا به ارزش 246 ميليارد و 329ميليون و 300هزار ريال كالا معامله شد.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]