واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: گزارشي از تاثيرات بحران اقتصادي امريكا بر جهان زلزله در امريكا، پس لرزه در جهان
گروه سياسي - تشديد بحران در بازارهاي مالي آمريكا نه تنها كشورهاي منطقه اي آمريكا و اروپا كه داراي داد و ستد گسترده اقتصادي با هم مي باشند، را تحت الشعاع قرار داده است بلكه كشورهاي خاورميانه نيز از اين تاثيرات در امان نبوده اند. اينترنشنال هرالدتريبيون در اين باره نوشته است در شرايطي كه كشورهاي اروپايي اولين جبهه اي بودند كه از تركش هاي شديد بحران اقتصادي امريكا ضربات سهمگيني را متحمل شدند ولي آنگونه كه پيش بيني مي شد اين موج بازارهاي اقتصادي-مالي دبي در امارات متحده عربي را نيز تحت تاثير قرار داده است. اين تاثيرات بحران مالي بر همسايگان ايران اين احتمال را تقويت مي كند كه اين موضوع به ايران هم كشيده شود. اين در حالي است كه برخي از كارشناسان معتقدند اين بحران هم اكنون وارد ايران شده است. همين امر دولت مردان جمهوري اسلامي را وادار به واكنش كرده است. محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت در نامه اي به لاريجاني خواستار تشكيل جلسه سراي قوا براي بررسي اين تاثيرات بر اقتصاد ايران شده است.
تلا ش جهاني براي فرار از بحران
به دنبال تشديد بحران در بازارهاي مالي امريكا، رئيس جمهور اين كشور در ملاقات با نخبگان اقتصادي به چاره انديشي براي رفع اين معضل نمود. براساس اين گزارش با اعلام خبر تصويب طرح هفتصد ميليارد دلاري كه طرح بسته نجات دولت امريكا براي غلبه بر بحران مالي ناميده شد. اين بحران اقتصادي هنوز بر طرف نشده است و در اين خصوص التهاب اقتصادي به آسيا و اروپا نيز سرايت كرده است.بحران مالي امريكا قبل از تصويب و پس از رد برنامه وزارت خزانه داري ايالات متحده براي تزريق 700 ميليارد دلاري به بازارهاي سرمايه اين كشور بحران شديدي را تجربه كرد. سقوط سهام بازارهاي بورس امريكا و متعاقب آن كشورهاي اروپايي، آسيايي و خاورميانه به اندازه اي شديد بود كه مردم امريكا رقابت هاي انتخاباتي نامزدهاي رياست جمهوري اين كشور را براي مدت كوتاهي فراموش كردند و همه نگاه ها متوجه عملكرد نمايندگان دموكرات و جمهوري خواه كنگره شد.ژاپن دومين كشور بزرگ صنعتي جهان نيز در طول يك هفته گذشته مجبور شد در چند مرحله به بازار مالي كشورش پول تزريق كند كه حجم اين تزريق به 170 ميليارد دلار امريكا رسيد. اتحاديه اروپا نيز تصميم دارد 300 ميليارد يورو به بازارهاي بحران زده اروپايي تزديق كند. فرانسه به عنوان رئيس دوره اي اتحاديه اروپا اعلام كرد، قصد دارد با تشكيل صندوق ويژه 300 ميليارد يورويي، هر بانك اروپايي بحران زده را نجات دهد.در همين حال رهبران كشورهاي بزرگ اقتصادي اروپا كه شامل ايتاليا، انگليس، فرانسه و آلمان مي شود در پاريس در يك نشست اضطراري گردهم آمدند تا تحولات و بحران-هاي اقتصادي اخير جهان را مورد بررسي قرار دهند.بنا به گزارش-ها بحران مالي آمريكا بيش از 1/2 تريليون دلار ارزش سهام وال استريت را كاهش داده است. بر اساس اين نظرسنجي، تنها 20 درصد جوانان آمريكايي از طرح بوش براي نجات بازارهاي مالي حمايت مي كنند. بيش از 56 درصد پاسخگويان نيز بر اين باورند كه ادامه وضعيت كنوني موجب وقوع بحران و ركود اقتصادي شديد در آمريكا خواهد شد و اما كاهش بي سابقه شاخص سهام در بازارهاي آسيايي در سال جاري و نگراني اروپايي ها از آينده اقتصادي شان از جمله آثار سو» بحران مالي و اقتصادي امريكا مي باشد. با اعلام خبر تصويب طرح هفتصد ميليارد دلاري اقتصادي در سناي امريكا شاخص سهام در بازارهاي بورس اروپا در حال افزايش است. سرمايه گذاران اروپايي از اينكه مي بينند سناي امريكا به اين طرح راي مثبت داده است نفس راحتي كشيده اند اما همچنان درباره وضعيت اقتصادي امريكا و جهان نگران هستند. بخش توليدي امريكا و بويژه صنايع خودروسازي آن با مشكلات زيادي براي ادامه حيات خود مواجه هستند. اما آنچه در اين راستا مهم به نظر مي رسد آنست كه بايد ديد تاثيرات اين بحران در اقتصاد ايران به چه ميزان تاثيرگذار است.
بحران امريكا در ايران
در اين راستا يك كارشناس اقتصادي اعلام كرد: نه تنها احتمال كشيده شدن بحران اقتصادي امريكا به ايران وجود دارد، بلكه در حال حاضر اين بحران وارد ايران شده است. سعيد ليلاز در گفت و گو با ايسكانيوز در خصوص تاثيرات بحران اقتصادي امريكا بر روي اقتصاد ايران گفت:هنگامي كه تقاضاي امريكا به عنوان بزرگ ترين مصرف كننده مواد خام كاهش يابد، اقتصاد ايران كه بر پايه صادرات مواد نفتي خام استوار است متضرر خواهد شد.وي با تاكيد بر اينكه كاهش رشد اقتصادي امريكا تا پايان سال 2009 نيز ادامه خواهد داشت تصريح كرد: كاهش تقاضاي امريكا براي دريافت مواد خام نفتي به كمترين حد خود در 11 سال اخير رسيده است.ليلاز اذعان داشت: اين كاهش تقاضا باعث افت شديد نرخ نفت در بازارهاي جهاني شده و اقتصاد وابسته به نفت ايران را نيز متاثر كرده است.اين كارشناس اقتصادي اعلام كرد: كاهش هر دلار قيمت نفت، در حدود 900 ميليون دلار از درآمدهاي ايران را كاهش مي دهد.وي ادامه داد: حال كاهش 60 دلاري نفت خام باعث شده است كه ايران در حدود 54 ميليارد دلار از درآمد نفتي خود را از دست بدهد.ليلاز تاكيد كرد: كاهش نرخ نفت بر روي قيمت مواد خام ديگري چون فولاد، روي و... نيز تاثيرگذار بوده و از اين روي شركت هاي كه در بورس نيز سرمايه گذاري كرده اند با كاهش ارزش سهام خود روبه رو خواهند بود.وي در خصوص راه كارهاي مقابله با اين بحران اظهار كرد: بايد وابستگي شديدي كه در سه سال گذشته به واردات پيدا شده است كاهش يابد.اين كارشناس اقتصادي كاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي را از ديگر عوامل مقابله با بحران دانسته و عنوان كرد: در حال حاضر سالانه در حدود 1/2 تا دو ميليارد دلار خودروهاي لوكس وارد ايران مي شود كه بايد فورا جلوي اين صادرات غير ضروري گرفته شود.وي با تاكيد بر اينكه مي توان يك شبه جلوي بسياري از واردات غير ضروري ايران مانند واردات انواع ميوه را گرفت خاطرنشان كرد: با جلوگيري از اينگونه واردات مي تواند درنيمه دوم سال حداقل 10 ميليارد دلار در مصارف ارزي ايران صرفه جويي كرد.به گفته وي بسياري از واردات ايران فوري و لازم نبوده و جلوگيري از واردات به صورت فوري و يك شبه مي تواند كمك شاياني به مقابله با بحران اقتصادي ايجاد شده كند.
استفاده ازبحران آمريكا به نفع ايران
اين در حالي است رئيس اتاق بازرگاني; صنايع و معادن ايران معتقد است اقتصاد ايران در منطقه خاورميانه شرايط ويژه اي براي سرمايه گذاري دارد و ما بايد از اين فرصت ها و بحران ها به نفع خود بهره ببريم. محمد نهاونديان در برنامه گفتگوي ويژه خبري شبكه دوم سيما در اين باره افزود: بايد از بحران اقتصادي آمريكا و فرار سرمايه ها از غرب به نفع سرمايه گذاري در ايران استفاده شود. وي در عين حال هشدار داد ; اگر جريان عادي زندگي و اقتصادمان را به درآمد بالاي نفت متكي كنيم; ايجاد خطر براي اقتصاد ما بسيار جدي است. رئيس اتاق بازرگاني; صنايع و معادن ايران گفت: در اوضاع كنوني; با توجه به ظرفيت بالقوه و بسيار بالاي منابع طبيعي و نيروي انساني ايران، مي توانيم حتي با جلب سرمايه هاي مالي ايرانيان داخل و خارج كشور; شرايط سودآوري را در اقتصاد ايران فراهم كنيم. نهاونديان بهره گيري از اين فرصت به نفع اصلاح مديريت اقتصادي كشور را خواستار شد. رئيس اتاق بازرگاني; صنايع و معادن ايران درباره پيامدهاي منفي بحران اقتصادي آمريكا بر اقتصاد ايران گفت: درست است كه اين بحران اثر ناچيزي بر بازار مالي ما دارد اما از طريق نفت كه در واقع; كانال اقتصاد ايران با اقتصاد جهاني است; مي تواند به ما آسيب بزند. وي با اشاره به افزايش چشمگير قيمت نفت در سال گذشته افزود: اين افزايش قيمت تا حدي بر اقتصاد آمريكا و جهان تاثير گذاشت و در آن موقع; توجه سرمايه گذاران به اوراق بهادار جلب شد و آنان به بازار كالا روي آوردند و همين موجب افزايش قيمت در بازار مواد غذايي و بازار نفت و بروز پديده تقاضاهاي كاغذي در بازارها شد. نهاونديان اضافه كرد: در همين راستا; در پي بحران اقتصاد آمريكا; به يك باره و در سه هفته اخير در بازار نفت نيز كاهش شديدي پيدا شد. وي در اين زمينه; به اهداف تشكيل حساب ذخيره ارزي در كشور اشاره كرد و گفت: هدف از تشكيل اين صندوق آن بود كه ما به هيچ وجه تكليف بودجه جاري دولت و جريان جاري زندگي مردم را به مازاد درآمد نفت وصل نكنيم. نهاونديان اضافه كرد: هدف اين بود كه اگر قيمت نفت بالا رفت; اين درآمد به صندوق ذخيره ارزي برود تا به اين طريق هم به سرمايه گذاري در بخش خصوصي و توانمندسازي توليد ملي كمك كند و هم ذخيره اي براي كشور در شرايط بحراني باشد. وي تصريح كرد: بحران اقتصادي در آمريكا و بازارهاي جهاني اكنون بايد هشداري براي ما باشد تا انضباط مالي را اصل قرار بدهيم زيرا اگر اين كار را نكنيم اين بحران ها ممكن است فشار خود را به جاي ديگر ببرد و در نتيجه قيمت نفت به شدت افت كند. رئيس اتاق بازرگاني ايران گفت: در اين شرايط; اگر ما قول ها و تعهداتي را براي صندوق دولت و حساب ذخيره ارزي ايجاد كرده باشيم و نتوانيم جواب دهيم; مشكلات جدي پيدا خواهيم كرد
نامه دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام به رئيس مجلس
محسن رضايي در نامه اي به علي لاريجاني خواستار تشكيل جلسه سران قوا براي بررسي تاثير بحران مالي جهان بر اقتصاد ايران شد. به گزارش ايسنا دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام به رئيس مجلس شوراي اسلامي پيشنهاد كرده است در نشست سران قوا، وزيران اقتصاد و دارايي و نفت و نيز رئيس كل بانك مركزي حضور داشته باشند تا ضمن شناسايي كامل فرصت ها و تهديدهاي بحران مالي پيش روي بازارهاي جهان، تصميم هاي اتخاذ شده در تدوين بودجه سال آينده كشور مدنظر قرار گيرد. رضايي در اين نامه از لاريجاني خواسته است كه در جلسه سران قوا موضوع تاثير بحران مالي جهان بر اقتصاد ايران به ويژه از نظر تحولات احتمالي بازار نفت بررسي شود و براي تبديل تهديدهاي اين بحران به فرصت براي كشور تصميم گيري شود. وي در نامه خود به رئيس مجلس شوراي اسلامي ضمن تحليل بحران اقتصادي جهاني و پيامدهاي احتمالي آن روي اقتصاد ايران، راهكارهايي براي مقابله با آثار اين بحران در داخل كشور و همكاري با كشورهاي منطقه در كاهش آثار منطقه اي بحران ارائه كرده است. پايگاه اينترنتي محسن رضايي گزارش داده است كه وي در نامه خود بر استفاده از ظرفيت هاي اقتصادي و پيامدهاي مالي اين بحران به ويژه جذب سرمايه هاي سرگردان ايرانيان خارج از كشور تاكيد كرده است.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]