واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مهاجرت و قربانيان خاموش تبعيض
* اشاره:
نقض حقوق شهروندي در كشورهاي غربي باصطلاح حامي دمكراسي، عمدهترين بحران پناهجويان كشورهاي كمتر توسعه يافته است. تبعيضهايي كه عليه پناهجويان اعمال ميشود، از تبعيضات مذهبي و نژادي گرفته تا بهرهكشي جنسي و كاري، تنها در شرايطي قابل اثبات است كه بتوان مدتي را در كشورهاي ميزبان و درون اجتماع زندگي كرد و شايد به همين جهت است كه اين حاميان دمكراسي! بدون وحشت از متوليان حقوق بينالمللي، بيمهابا به نقض حقوق اقليتها ادامه ميدهند. اين بخش از مقاله، فضاي موجود را بهتر براي خوانندگان گرامي ترسيم ميكند:
***
بسياري از زنان به دليل ازدواجهاي غيابي با مهاجران داراي اقامت، به اين كشور وارد شدهاند و در طول دوران انتظار براي كسب اقامت، مورد تبعيضهاي حقوقي قرار ميگيرند و در صورت كوچكترين اعتراضي با تهديد غيرمستقيم به اخراج روبرو ميشوند، لذا پس از چندي به قربانيان خاموش تبديل ميشوند. زندگي اين افراد آنقدر رقتبار است كه در انتها يا به خودكشي، يا به اخراج به موطن خود و يا به از دست دادن هويت فرهنگي منتهي ميشود.
به دليل شرايط سخت اقامت بسياري از مهاجران و پناهندگان مجبور به روي آوردن به زندگي مخفي ميشوند. زندگي مخفي در اين كشور براي غالب مهاجران و پناهندگان غيرقانوني خصوصا زنان و كودكان چيزي جز نوعي استثمارنيست. به ديگر سخن بسياري از اين افراد، ناچار به صورت كارگر و به عنوان برده مورد سوءاستفاده كارفرمايان خود قرار ميگيرند. شرايط رواني كودكان مهاجر و پناهندگان عميقا تاسفبار است تا جايي كه در فاصله سالهاي بين 2002 تا 2004 كودكان مهاجر داراي اختلالات عاطفي و رواني افزايش داشته و موارد زيادي از بيماري بيتفاوتي در بين كودكان پناهجو به چشم ميخورد.
نقض حقوق شهروندي
حوادث 11 سپتامبر در آمريكا يكي از عمده ترين دلايل براي نقض حقوق شهروندي در كشورهاي حامي دموكراسي غربي محسوب ميشود. پس از اين حوادث، عمده كشورهاي اروپايي و آمريكايي به بهانه مبارزه با تروريسم اقدام به انجام اعمال غيرقانوني و كنترل خارج از عرف روابط خصوصي شهروندان خود نمودهاند كه در اين ميان بيشترين بدگماني نسبت به مهاجران خصوصا مسلمانان اعمال ميشود.
دولت سوئد نيز با توجه به پيامدهاي اين واقعه و به بهانه مبارزه با تروريسم، اقدام به قانوني كردن استراق سمع نمود كه دخالت وسيعي را در حيطه آزاديهاي فردي اتباع و مهاجران در سوئد اعمال ميكند. نقض حقوق مدني در سوئد به بهانه مبارزه با تروريسم همواره مورد انتقاد شديد شخصيتهاي داخلي اين كشور و نهادهاي بينالمللي حقوق بشر قرار دارد.
مواردي از نقض حريم خصوصي به بهانه مبارزه با تروريسم در ساير كشورهاي شمال و شرق اروپا همچون لهستان، چك و فنلاند نيز به چشم ميخورد. به طور مثال، با توجه به ائتلاف لهستان و آمريكا، اين كشور به صورت نامحسوس تدابيري همچون كنترل مكالمات تلفني به ويژه تلفنهاي همراه اتخاذ نموده است.
مهمترين رسوايي در اين خصوص انتشار گزارش شوراي اروپا به عنوان نهاد حامي حقوق بشر است كه به دنبال خبر افشاي زندانهاي مخفي CIA در برخي كشورهاي اروپايي در نامهاي به 46 كشور اروپا ارسال و از آنها خواسته اطلاعاتي را در مورد وجود زندانهاي مخفي CIA در اين كشورها ارائه نمايند.
در همين ارتباط در سال 2001 محافل حقوق بشري سوئد شديدا اين كشور را براي بازگرداندن دو تبعه مصري، احمد عجيزه و محمد الزري، به كشورشان با همكاري سازمان اطلاعاتي آمريكا و به دليل مبارزه با تروريسم مورد انتقاد قرار دادهاند. گروههاي حقوق بشري، اطمينان بخشي ديپلماتيك براي پرهيز از شكنجه اين افراد را براي بازگرداندن ايشان كافي ندانستهاند. نحوه اخراج اين دو از فرودگاه بروما در استكهلم به شكلي بود كه ضمن به زنجير كشيده شدن اين افراد و رفتار شرمآور به قاهره اخراج شدند.
اسلامگرايي مردمي و اسلامستيزي سياسي
دين رهايي بخش اسلام به دليل برخورداري از ظرفيتهاي معنوي، الهي و انساني در حال يافتن جايگاه خود در كشورهاي غربي و اروپاي ميباشد. همه روزه گزارشهايي از گرايش شهروندان غربي به اسلام در رسانههاي مختلف به گوش ميرسد. براساس گزارشي از كريستين ساينس مانيتور روند رشد اسلامگرايي در ميان زنان اروپايي افزايش چشمگيري يافته است. اين گرايشها بعد از حوادث 11 سپتامبر افزايش يافته و تعداد زنان اروپايي كه دعوت اسلام را پذيرفتهاند از مردان فزوني يافته است. عمده علاقمندان به اسلام در اروپا كه توفيق پذيرش اين دين حياتبخش الهي و سرشار از جنبههاي انساني را يافتهاند بر صلحگرايي، خانواده محوري، سادگي و الهام بخش بودن آن تاكيد نمودهاند. ايشان دين اسلام را پيامآور عشق، بردباري و صلح دانسته و جنبههاي رحماني آن را مدنظر داشتهاند. هرچند متاسفانه به دليل ضعف تبليغي ساير فرق اسلامي برخي گرايشهاي اهل سنت افراطي و يا شاخه افراطي وهابيت نيز وجود داشته، ولي در مجموع گرايشهاي اسلامي در اروپا آن قدر رونق يافته كه نگراني بسياري از سياستمداران غربي را برانگيخته است.
در كنار اين خيزش اسلامي شاهد نوعي مقاومت نامحسوس نهادهاي دولتي و سياسي در مقابل اسلامگرايي در غرب هستيم. اقدامات انجام پذيرفته در برخي كشورها همچون دانمارك و سوئد در اهانت به پيامبر اكرم(ص) و انتشار تصاوير موهن از ايشان ر قالب همين موج اسلامستيزي قابل بررسي و تامل است.
نژادپرستي افراطي
مهاجر ستيزي يا به عبارت بهتر خارجي ستيزي در كشورهاي غربي به واژه جديدي در ادبيات سياسي اين كشورها تبديل گرديده است. اخيرا در بسياري از كشورهاي اروپايي، گروههاي نئونازيستي و فاشيستي سر برآورده و با هدف قرار دادن مبارزه بيامان با افراد خارجي و مهاجردست به اقدامات تهامي وسيعي عليه مهاجران زدهاند. در برخي از كشورها كه كمتر داعيه حقوق بشر دارند شواهد حكايت از اين دارد كه نيروهاي مذكور تحت حمايت سازمان يافته دولتي و امنيتي قرار دارند. اين گونه افراد فضاي اجتماعي را شديدا تغيير داده وعملا به عنوان تهديد دائمي براي مهاجران قلمداد ميشوند. در اوايل قرن 21 اتحاديه اروپايي در گزارشات خود از كشورهاي سوئد و آلمان به عنوان مكانهايي كه روند نژادپرستي در آنها رو به افزايش است ياد نموده است. بديهي است در اين خصوص نيز مسلمانان از اهداف عمده محسوب ميشوند. نمونههاي متعددي از اقدامات نژادپرستانه عليه مسلمانان در سوئد گزارش شده است كه از جمله اين موارد ميتوان به آتش زدن مدرسهاي اسلامي و بخش اعظمي از مركز اسلامي مالمو در سال 2003، تهديد كارگران ساختماني يك شركت سوئدي كه كار بازسازي مسجد مسلمانان شهر مالمو را تقبل نموده بودند، آزار و اذيت مسلمانان و توهين به مساجد ايشان از جمله شعار نويسي، تهيه طومار عليه فعاليتهاي مساجد و كارشكني در روند اداري بناي مساجد توسط گروههاي ناسيوناليست و نژادپرست اشاره نمود.
كمتر شخص مهاجري تاكنون مشاهده شده كه جداي از شغل و حرفه خود مورد تهديد گروههاي ناسيوناليست افراطي قرار نگرفته باشد يا از تهديد ايشان نگران نباشد.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 314]