واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبليغ ديني در فضاي مجازي؛ آسيبها و ظرفيتها/ 18«روانشناسي تبليغ» از عوامل موفقيت تبليغ ديني اينترنتي در جذب مخاطبان هدف است
گروه وبلاگ و IT: در فرهنگ اسلامي تبليغ، متعاليترين رسالتي است كه ميتوان در اشاعه فرهنگ قرآني انجام داد، «روانشناسي تبليغ» نيزبه عنوان يكي از مؤثرترين ابزارهاي تبليغ و از عوامل موفقيت تبليغ ديني در جذب مخاطبان هدف در فضاي مجازي بهشمار ميآيد.
در فرهنگ اسلامي، تبليغ از اهميت و جايگاه ويژهاي برخوردار است كه اصل تبليغ ديني در فضاي مجازي رساندن پيام است؛ مهمترين كاري كه يك مبلغ ديني ميتواند براي ترويج مفاهيم اسلامي براي كاربران اينترنتي انجام دهد كه بالاترين مسئوليت اجتماعي است.
تبليغ اسلام ناب زيباترين و متعاليترين رسالتي است كه ميتوان انجام داد. اين رسالت باعث احياي ذهن انساني است كه با نگاهي همراه با تأمل و تفكر در آيات قرآن ميتواند دريابد كه تبليغ دين و فرهنگ اسلام داراي اهميت فوقالعادهاي است.
اما با اين حال پيامرساني الزاماتي دارد كه اولين الزام آن عبارت است از اينكه پيام از هر پيرايهاي پاك باشد، هر جا حقيقت و خود پيام به دلها رسيد بلافاصله عكسالعمل مثبت داشته و هميشه عده قليلي در مقابل آن ايستادگي ميكردند. مثالي واضح براي آن حركت پيامبر اسلام(ص) بوده به طوري كه 10 سال تبليغ 400 نفر كشته بر جاي گذاشت كه اين تعداد شامل 150 نفر از مسلمان و 250 نفر از دشمنان بودند؛ در تبليغ ديني تلاش بايد روي بحثهاي متنوع و موضوعات متنوع اسلامي باشد تا بتواند چهارچوب ذهني براي مردم و كاربران فضاي مجازي ايجاد كند.
نكته بعدي در تبليغ ديني اين است كه روح پيام بايد دعوت به خدا باشد؛ «داعياً الي الله»، كم نبودند افرادي كه با پرچم و شعار اسلام عليه اسلام مقابله كردند، لازمه ديگر تبليغ ديني مجاهدت قربة الي الله بوده و عنصر تأثيرگذار در رساندن پيام نيت است؛ لازمه بعدي دعوت است كه مسير دعوت بايد به سوي امامان باشد، بنابراين بدون دعوت به سوي امامان هيچ تبليغي به سرانجام نخواهد رسيد.
اما آنچه كه امروزه مطرح است موضوع جهانيسازي بوده و سير حركت جهان به سمت جهاني شدن است؛ پس سنت الهي بايد تحقق پيدا كند و بدون وجود يك حكومت جهاني محال است كمالات انساني تحقق پيدا كند و مشكلات بشريت حل شود؛ در حالي كه استكبار ميخواهد مسير را به نفع خود مصادره كنند و در همه اعصار و زمانها براي مقابله با فرهنگهاي ديني و مبارزه با دين خدا از تمام امكانات و ابزارهاي نوين خود استفاده كردهاند.
دشمنان دين با استفاده از پيشرفتهترين ابزار و امكانات تبليغي به تبليغ سوء عليه اسلام اقدام كرده و با ايجاد شبهات ديني و القاي آن بين جوانان، پخش انواع و اقسام نرمافزارها و ديسكهاي تخريبي، ايجاد مذاهب و فرقههاي به ظاهر ديني افراطي و حمايت از آنان بهدنبال تضعيف پايههاي اعتقادي دين اسلام برآمدند.
بنابراين مبلغان ديني و انديشمندان مسلمان در عرصههاي مختلف از جمله فضاي مجازي كه عموميت يافته و اذهان كاربران را به خود درگير كرده، بايد با شناساندن فرهنگ اصيل اسلامي و شناسايي و رفع شبهات ديني، مردم را در شناخت صحيح معارف ديني هدايت و راهنمايي كنند.
از اين شيوهها مي توان به شيوههاي تبليغي در سيره امام علي(ع) شامل حكمت، موعظه، مجادله، حقيقتگرايي و واقعنگري، مخاطبشناسي، كاربرد اصول روانشناسي، تبليغ عملي، معرفي الگوها، روش بياعتنايي، روش دفع بديها به خوبيها اشاره كرد.
در ادامه بايد افزود گرچه اصول روانشناسي در تبليغ به صورت كلاسيك از ابتكار علوم معاصر است ولي سيره رهبران الهي و ائمه اطهار(ع) نشان ميدهد كه آنان همواره در شيوه تبليغي خود به اصول روانشناسي فردي و اجتماعي توجه كامل داشتهاند و در سيره تبليغي اميرالمؤمنين(ع) موارد فراواني ديده شده كه عبارت از تحريك عواطف و احساسات، تنبيه و تشويق، تكرار، تحقير دشمنان و تكريم دوستان و ... است.
از ديگر شيوههاي مهم تبليغ، معرفي الگوهاست كه در اين شيوه مبلغ اينترنتي ميتواند واقعيت را آنگونه كه هست عينيت بخشد كه در شيوه تبليغي اميرالمؤمنين(ع) در اين زمينه كافي است به خطبه 159 از خطب حضرت در نهجالبلاغه مراجعه كرد تا به جلوههايي از آن دست پيدا كرد.
نويسنده: ريحانه منصوري
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]