واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اختصاصي مهر/رقم جديد كاهو با نام "وارش" معرفي شد
ساري - خبرگزاري مهر: رقم جديد كاهو به نام وارش توسط جمعي از محققان گروه تحقيقات سبزي و صيفي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مازندران معرفي شد.
اين توليد كننده در گفتگو با خبرنگار مهر در ساري اظهار داشت: كميته ملي معرفي رقم در هفتمين جلسه خود، نام وارش را بر اين رقم نهاده كه مورد تقدير معاون وزير و رئيس سازمان ترويج، آموزش و تحقيقات كشاورزي قرار گرفته است.
وي در ادامه سخنانش در رابطه با رقم جديد كاهو وارش كه مناسب كشت در شمال كشور و اقليم مشابه است اظهار داشت: توده محلي كاهو پيچ بابل مخلوطي از فنوتيپ ها و ژنوتيپ هاي مختلف از نظرفرم هد، اندازه و رنگ است و اين اختلاط از بازار پسندي آن مي كاهد.
وي افزود: كاهو پيچ بابل رقم بومي در مازندران است و از معايب آن غيريكنواختي و ناخالص بودن آن است و جهت خالص سازي آن از سال 1377 طي طرح هاي تحقيقاتي در بخش تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مازندران اقدام به سلكسيون (انتخاب) انفرادي شد.
دكتر سيدوحيد علوي، رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مازندران در اين باره گفت: رقم وارش حاصل خالص سازي توده محلي كاهو پيچ بابل است كه داراي عملكرد بالا و كيفيت خواركي مطلوب، بازارپسندي مناسب، مقاوم به بيماري سفيدك داخلي با طول زراعي كوتاه (بين چهار تا پنج ماه ) و سازگار به شرايط آب و هوايي مازندران است.
وي اراضي خشكه زاري و شاليزاري پس از برداشت برنج در شمال كشور و مناطق مشابه را از مناطق مناسب كاشت اين رقم دانست.
علوي گفت: اين رقم نسبت به بيماري سفيدك داخلي كاهو كه در شرايط مرطوب و خنك مازندران در فصل زراعي از بيماريهاي مهم كاهو محسوب مي شود، مقاوم است.
وي خاطرنشان كرد: اين رقم به عنوان يك رقم برتر و سازگار به منطقه با ميانگين عملكرد 40 تن در هكتار در مناطق مختلف مازندران انتخاب شده است.
علوي مهمترين ويژگي هاي اين رقم را صفت هد بسته و كشيده، فرم مطلوب و بازارپسندي آن عنوان كرد و افزود: عملكرد بالاتر نسبت به رقم شاهد و مقاومت نسبت به بيماري سفيدك داخلي كاهو از جمله صفات مهم اين رقم است.
رئيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي مازندران يادآور شد: اقليم معتدل و مرطوب از مناطق مورد توصيه كشت اين رقم بوده و حداقل سطح پيش بيني شده آن در سه سال آينده در استان پنج هزار هكتار خواهد بود.
وي افزود: ميانگين رقم وارش در هكتار 40 تن است اين در حاليست كه ميانگين عملكرد رقم شاهد 24 تن در هكتار بوده كه استفاده از اين رقم، افزايش توليد هشت هزار تن را به همراه خواهد داشت.
علوي در خصوص مشخصات رقم جديد وارش در مقايسه با رقم شاهد گفت: تيپ رشد هر دو رقم زمستانه و طول دوره رشد تا برداشت 130 روز است، طعم مطلوب و ميزان بذر مورد نياز در هكتار 500 گرم است اما ارتفاع بوته رقم وارش 37 سانتيمتر و رقم شاهد 31 سانتيمتر است، وزن تك بوته رقم وارش 400 گرم و رقم شاهد 220 گرم است همچنين تعداد برگ رقم وارش 37 و رقم شاهد 31، رنگ و شادابي رقم وارش سبز شفاف و براق و رقم شاهد تيره و كمي زبر است علاوه بر آن فرم بوته وارش داراي هد كاملا بسته و رقم شاهد نيمه بسته است و مهمتر از همه اينكه واكنش به بيماري سفيدك داخلي رقم وارش متحمل و رقم شاهد حساس است.
مازندران با سطح زير كشت حدود پنج هكتار كاهوكاري ( هم به عنوان كشت دوم پس از برداشت برنج در اراضي شاليزاري و هم اراضي خشكه زاري) يكي از مناطق اصلي كشت اين محصول به شمار مي رود.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]