واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: دومين همايش بين المللي صادرات گاز ايران آغاز به كار كردحركت به سمت قراردادهاي صادرات گاز نوذري: نوسان شديد در بازار نفت قابل تحمل نيست
گروه اقتصادي ـ مركز همايشهاي صدا و سيما، يكبار ديگر به كانوني براي گردهمايي نفتيها تبديل شد تا وزير نفت و مديران ارشد اين وزارتخانه دور هم بنشينند و پيرامون موضوعي واحد سخن بگويند و بشنوند. محور بحث همايش روز گذشته، بود كه به سبب اهميت خود، 100 شركت كننده خارجي را هم براي دو روز به تهران كشانده است.
به گزارش سياست روز،اين كنفرانس، مطابق برنامه ريزيهاي انجام شده، با رويكرد توسعه صنعت گاز و چالشهاي آن در بازارهاي جهاني با هدف تبيين تصويري واقعي از بازارهاي جهاني گاز، به ويژه فرصتها و استعدادهاي بالقوه صادرات گاز جمهوري اسلامي ايران و بررسي مسائل فني و سرمايه گذاري صنعت گاز در مركز همايشهاي بين المللي صدا و سيما برگزار ميشود. شركتهاي توتال(فرانسه)، شل(انگليسي-هلندي)، بي پي(انگليس)، سينوك(چين)، او.ام.وي اتريش)، از جمله شركتهايي هستند كه نمايندگان آنها در همايش بين المللي صادرات گاز شركت دارند. همچنين شركتهاي فعال در صنعت نفت و گاز از كشورهاي امارات، كره جنوبي، يونان، اسپانيا، ژاپن، قطر، اتريش، لهستان، و روماني در اين همايش حضور يافته اند.
چرا فقط يك درصد
چراغ اول اين همايش را وزير نفت روشن كرد. او كه ميرود تا آخرين زمستان كاري خود را در دولت نهم تجربه كند، گفتار خود را با طرح اين پرسش كه شروع كرد. غلامحسين نوذري بلافاصله پاسخ پرسشي كه خود طرح كرده بود را اينچنين داد: وزير نفت توليد كنوني گاز كشور را روزانه 500 ميليون متر مكعب برآورد كرد و افزود: چرا بايد با اين ميزان توليد هنوز نگراني براي كمبود گاز زمستان وجود داشته باشد؟ اين مسئله اساسيترين مسئله پيشروي صنعت گاز است. نوذري سپس فرصت را مغتنم شمرد و پيش از هر چيز نسبت به آمار مصرف هشدار داد: غلامحسين نوذري اما خيلي سريع بحث را به سمت صادرات گاز برد:
وي با بيان اين كه امسال ظرفيت توليد گاز كشور به 700 ميليون متر مكعب در روز ميرسد، خاطر نشان كرد: 50 ميليون مترمكعب از اين ميزان از طريق فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي و 20 تا 25 ميليون متر مكعب آن از مناطق مركزي بر ظرفيت توليد افزوده خواهد شد، بنابراين چرا با اين ميزان توليد بايد نگران تامين گاز در زمستان باشيم. نوذري اما در توضيح ارتباط ميان طرح تحول اقتصادي و سياستگذاري بخش انرژي تاكيد كرد: طرح تحول اقتصادي دولت نهم با محور هدفمند كردن يارانهها بهترين مسير براي اصلاح ساختار اقتصادي كشور به ويژه در بخش انرژي است.
قيمت كرسنت معلوم نيست
مذاكرات صادرات گاز اما همواره به دليل برخي اشكالات، مورد انتقاد بوده است. نوذري در اين باره با اشاره به برخي از آسيبها در مذاكرات صادرات گاز گفت: اين مذاكرات بايد شفاف، روشن و همه جانبه و با درنظر گرفتن منافع ملي كشور باشد؛ منافع ملي تنها در بخشهاي اقتصادي نيست بلكه روابط تجاري، سياسي و توسعه همكاريهاي منطقهاي نيز ميتواند مبناي خوبي براي انعقاد قراردادها با درنظر گرفتن شرايط دو طرف به صورت برنده - برنده باشد. وزير نفت با اشاره به اين كه نياز انرژي جهان و سهم ايران از ذخاير گاز مشخص است، افزود: در اين كنفرانس بايد مشخص شود كه از چه طريقي سهم خود از تجارت گاز در بازار جهاني را حفظ كنيم و متناسب با ذخاير افزايش دهيم.
نوذري سپس به ميان خبرنگاران آمد و صراحتا اعلام كرد كه توافقي با كرسنت صورت نگرفته است: وزير نفت افزود: براي فروش گاز به امارات مشكلي نداريم اما بايد قيمت فروش گاز در اين قرارداد اصلاح شود. وي ادامه داد: تا كنون توافقي با اين شركت انجام نشده است و بر سر هيچ مبلغي براي خريدگاز مذاكره نكرده ايم. وي در مورد آخرين وضعيت صادرات گاز به دو كشور پاكستان و هند توضيح داد: در مذاكرههاي اخير 4 تا 5 بند قرارداد مورد مذاكره قرار گرفته به طوري كه در رابطه با نحوه گشايش ال سي و اصلاح قيمت توافقهايي نيز حاصل شده است.
وي تامين امنيت عرضه گاز به پاكستان را بر عهده ايران دانست و خاطر نشان كرد: اما تامين امنيت خط لوله گاز بر عهده پاكستان خواهد بود و امكان امتداد اين خط لوله تا چين هم وجود دارد. نوذري با اشاره به تلاشهاي صورت گرفته براي تامين گاز زمستاني در شركت ملي گاز و شركت ملي نفت گفت: تا كنون تعميرات اساسي پالايشگاهها انجام شده خطوط لوله جديد ساخته شده و پيش بيني ميكنيم امسال با بهره برداري از فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي و پروژههاي نفت مناطق مركزي در مجموع 75 ميليون متر مكعب به توليد گاز كشور افزوده شود. نوذري با اشاره به اصلاح قيمت در قرارداد خريد گاز از تركمنستان تبيين كرد: اميدواريم اين قرارداد تا سال 2009 ميلادي نهايي شود و در مجموع 100ميليون متر مكعب گاز به ظرفيت خطوط ملي گاز كشور تزريق شود. وزيرنفت در ادامه با اعلام آمادگي صادرات گاز به كشور ارمنستان افزود: اما تاكنون مقامات ارمنستان آمادگي خود را براي تحويل گاز ايران اعلام نكرده اند.
وزير نفت گفت: تلاطم بازار نفت به حدي است كه به طور مداوم قيمتها در بي سابقه ترين شكل خود در حدود 5 دلار بالا و پايين ميشود كه اين موضوع قابل تحمل نيست. نوذري گفت: قيمت 100 دلاري نفت نيز مناسب نيست. وي با اشاره به افزايش هزينههاي كشورهاي توليد كننده تصريح كرد: اين قيمت براي توليد كنندگان و عرضه كنندگان نفت مناسب نيست. وزير نفت گفت: هم اكنون بازار نفت با 400 هزار بشكه نفت مازاد رو به رو است و در صورتي كه تا سه ماهه اول سال 2009 ميلادي، روند عرضه و تقاضا مشابه شرايط فعلي ادامه يابد 2/1 ميليون بشكه عرضه اضافي در بازار نفت ايجاد خواهد شد. وي تصريح كرد: وزيران نفت اوپك در اجلاس آذر ماه در الجزاير منحصرا با توجه دقيق و نوسانات قيمت و چشم انداز آتي آن روند توليد نفت خود را مورد بررسي كارشناسي قرار خواهند داد و در صورتي كه نياز كاهش توليد باشد قطعا انجام خواهد شد.
جغرافياي ايران
تامين كننده امنيت انرژي
مطابق برنامههاي تنظيم شده، يكي از سياستهاي راهبردي وزارت نفت تا سال 2020 ميلادي استفاده از موقعيت ژئوپليتيكي كشور براي تامين امنيت عرضه گاز در دنيا عنوان ميشود. سيدرضا كسايي زاده، در نخستين سخنراني خود به عنوان مديرعامل شركت ملي صادرات گاز ايران، در اين باره با بيان اينكه بر اساس پيش بيني موسسه بين المللي تقاضا براي گاز طبيعي از 18 درصد در سال 1970 به 28 درصد از سال 2030 ميلادي افزايش پيدا خواهد كرد، گفت: اين افزايش تقاضا براي گاز طبيعي به ناگزير نگرانيهاي جدي را براي عرضه اين حامل انرژي در دنيا ايجاد كرده به طوري كه هم اكنون ايدههاي جديد براي مديريت و سازمان دهي بازار گاز در دنيا مطرح شده است.
وي با تاكيد بر اينكه استراژي ايران كسب سهم شايسته اي از تجارت جهاني گاز بعنوان يكي از كشورهاي غني و دارنده ذخاير اين انرژي فسيلي است، تصريح كرد: از اين رو علاوه بر صادرات گاز از طريق خطوط لوله طرحهاي همچون LNG GTL ، BME تعريف شده است. مديرعامل شركت ملي صادرات گاز از پروژههاي ايران ال ان جي با ظرفيت 5/10 ميليون تن، پارس ال ان جي با ظرفيت 10 ميليون تن و پرشين ال ان جي با ظرفيت 2/16 ميليون تن در سال از طرحهاي اجراي ال ان جي كشور ياد كرد و افزود: همچنين توليد ال ان جي در ميدانهاي گلشن، فردوس، پارس شمالي، قشم نيز از طرحهاي آتي توليد گاز مايع در كشور خواهد بود. وي با امضاي قراردادهاي صادرات گاز به تركيه، جمهوري آذربايجان و ارمنستان اشاره كرد و گفت: همچنين مذاكرههايي با كشورهاي پاكستان و هند(خط لوله صلح) آلمان، سوئيس، اروپا، كويت، عمان، بحرين، امارات، سوريه، ايتاليا نيز در دست اقدام و مذاكره است.
وي به تهيه سياستهاي راهبردي صادرات گاز تا سال 2020 ميلادي اشاره كرد و اظهار داشت: استفاده از جغرافياي كشور براي تامين امنيت عرضه گاز، همكاري با كشورهاي روسيه و چين، تركيه و اتحاديه اروپا، آسياي مركزي و كشورهاي حاشيه خليج فارس از مهمترين برنامههاي راهبردي ايران براي حضور موثرتر در بازار تجارت جهاني گاز است. وي افزود: از تمامي شركتهاي فعال در بازار گاز براي همكاري و مشاركت در توليد و طرحهاي بالادستي، ميان دستي (ال ان جي)، توسعه شبكههاي توزيع، انتقال و پالايش، تاسيس شركتهاي كشتيراني حمل ال.ان.جي و توسعه صنايع پايين دستي همچون سي ان جي، نهايي كردن قراردادهاي سوآپ و ترانزيت و ساخت مناطق آزاد انرژي دعوت به عمل ميآوريم.
لازم به ذكر است كه بررسي امور راهبردي صادرات گاز در زمينه نقش گاز در تامين انرژي آتي جهان، عوامل سياسي و استراتژيك تاثير گذار در تجارت گاز جهان، استراتژيهاي تجاري شركتهاي بزرگ در صنعت گاز جهان و همچنين امور سرمايه گذاري و قراردادها در زمينههاي مديريت ريسك قراردادهاي صادرات گاز، مدلهاي سرمايه گذاري و ارزيابي اقتصادي طرحهاي اين صنعت، قوانين جديد براي پويايي بازار صادرات گاز و نيز تامين مالي طرحهاي صادرات اين محصول از محورهاي دومين كنفرانس بين المللي صادرات گاز عنوان شده است.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]