واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: وزير نفت در «همايش بينالمللى صادرات گاز» عنوان كردحذف واسطهها از مذاكرات معامله گاز
گروه اقتصادي- دومين همايش بينالمللى صادرات گاز ايران با حضور بيش از 100 شركت كننده خارجى و مديران ارشد صنعت نفت از روز گذشته آغاز به كار كرد و امروز به كار خود پايان مىدهد. اين مراسم با سخنرانى سيد رضا كسايى زاده، مديرعامل شركت ملى گاز ايران و پرويز داوودى معاون اول رئيس جمهورى و حضور غلامحسين نوذري، وزير نفت در مركز همايشهاى بينالمللى صدا و سيما افتتاح شد. بررسى امور راهبردى صادرات گاز در زمينه نقش گاز در تامين انرژى آتى جهان، عوامل سياسى و استراتژيك تاثيرگذار در تجارت گاز جهان، استراتژىهاى تجارى شركتهاى بزرگ در صنعت گاز جهان و همچنين امور سرمايهگذارى و قراردادها در زمينههاى مديريت ريسك قراردادهاى صادرات گاز، مدلهاى سرمايهگذارى و ارزيابى اقتصادى طرحهاى اين صنعت، قوانين جديد براى پويايى بازار صادرات گاز و نيز تامين مالى طرحهاى صادرات اين محصول از محورهاى دومين كنفرانس بينالمللى صادرات گاز به شمار مىروند. نوذرى در حاشيه اين همايش با اشاره به قرارداد كرسنت گفت: آخرين بحثهاى انجام شده در قرارداد كرسنت كه در آن مبلغ گاز، مورد مذاكره قرار گرفته مورد پذيرش وزارت نفت نيست و اين مبلغ را براى صادرات گاز ايران مناسب نمىدانيم. اين درحالى است كه مديرعامل كرسنت، قرارداد صادرات گاز ايران به امارات را اولين قرارداد ميان ايران و كشورهاى حاشيه خليج فارس مىداند و اين قرارداد را براى امارات استراتژيك مىداند. در مقابل وزير نفت كشورمان معتقد است كه در صورت اصلاح قيمت، مشكلى براى اجراى قرارداد كرسنت وجود ندارد.
مذاكره بدون واسطه
به گفته نوذري، هيچ شركتى نمىتواند براى خريد گاز از ايران با واسطهاى به جز شركت ملى صادرات گاز ايران وارد مذاكره شود. نوذرى در جمع خبرنگاران تصريح كرد: شركتها و دولتها بايد شفاف و بدون واسطه صادرات گاز را انجام دهند و هيچ شركتى تصور نكند از راه ديگرى مىتواند از ايران گاز خريدارى كند. وزير نفت يادآور شد: به دليل نزديكى و ارتقاى سطح همكارى با كشورهاى منطقه، اولويت كشور صدور گاز به كشورهاى همسايه است. وى درباره صادرات گاز ايران به كشورهاى مختلف گفت: با برخى از كشورها مانند تركيه و آذربايجان مذاكرات انجام شده يا در حال انجام است و با برخى كشورها از جمله سوئيس در حال مذاكره هستيم. وى ادامه داد: موضوع انتقال گاز ايران به اروپا نيز در حال مذاكره است و به طور حتم اجراى خط لوله نوباكو بدون ايران قابل اجرا نيست. وى تاكيد كرد: براى اجراى اين خط لوله حضور ايران بايد حتمى باشد كه شواهدى نيز در اين خصوص وجود دارد. وزير نفت با اشاره به اينكه ايران در نظر دارد سالانه 75 ميليون تن صادرات گاز به صورت ال.ان.جى داشته باشد، افزود: از اين ميزان 5/35 ميليون تن از فازهاى ميدان گازى پارس جنوبى و مابقى از ميدانهاى گلشن، فردوسي، پارس شمالى تامين خواهد شد.
سهم ايران از بازار جهاني
وى سهم كنونى صادرات گاز ايران را كمتر از يك درصد بازار جهانى اعلام كرد و گفت: اين ميزان بايد به 8 تا 10 درصد افزايش يابد. به گفته نوذرى در صورت مصرف بهينه، ايران قادر به دراختيار گرفتن 10 درصد بازار گاز دنيا خواهد بود. وزير نفت درباره مذاكرات اخير هيئت پاكستانى با ايران، گفت: اين مذاكرات به منظور ادامه مذاكرات پيشين صورت گرفت و در اين دوره از مذاكرات 4، 5 بند مطرح و نهايى شد.
نوذرى ادامه داد: از جمله اين موارد موضوع باز كردن LC است. همچنين در مورد اصلاح قيمت پيشنهاد ايران اين بود كه يك سال قبل از تحويل گاز، قيمت را نهايى كنيم و مقرر شد طرف پاكستانى اين موضوع را در فرصتى ديگر بررسى كند .
اولويت با قرارداد سه جانبه
وزير نفت با تاكيد بر اينكه اولويت آن است كه قرارداد خط لوله صلح سه جانبه امضا شود گفت: در صورتى كه كشور هند وارد مذاكرات نشود اين قرارداد دو جانبه امضا خواهد شد. نوذرى افزود: مذاكراتى كه هم اكنون با پاكستان طى شده است ادامه مىيابد و درصورت حضور كشور هند، اين مذاكرات به عقب برنمى گردد بلكه ادامه مذاكرات در دستور كار قرار مىگيرد. وى با اشاره به امنيت خط لوله صلح گفت: چهارچوبهايى براى تامين امنيت اين خط لوله تعريف مىكنيم و پاكستان نيز بايد تعهدهايى در اين خصوص بدهد.
تامين گاز زمستاني
وزير نفت در بخش ديگرى از اين مصاحبه در خصوص تامين گاز زمستانى تصريح كرد: فعاليتهاى بسيارى براى تامين گاز زمستان در سال جارى صورت گرفته است كه از جمله آنها تعمير برخى پالايشگاهها و احداث خطوط انتقال گاز است. وى با اشاره به اينكه تا چند ماه آينده فازهاى 9 و 10 پارس جنوبى با ظرفيت 50 ميليون مترمكعب به توليد مىرسد تصريح كرد: همچنين شركت نفت مناطق مركزى ايران قرار است 20 تا 25 ميليون متر مكعب در توليد گاز خود بيفزايد از سوى ديگر تلاش مىكنيم قرارداد تركمنستان را نيز اجرايى كنيم و به اين ترتيب در سال جارى 100 ميليون مترمكعب به ظرفيت عرضه گاز كشور افزوده خواهد شد. وزير نفت توليد كنونى گاز كشور را روزانه 500 ميليون متر مكعب برآورد كرد و افزود: چرا بايد با اين ميزان توليد هنوز نگرانى براى كمبود گاز زمستان وجود داشته باشد؟ اين مسئله اساسىترين مسئله پيشروى صنعت گاز است.
وى با بيان اينكه امسال ظرفيت توليد گاز كشور به 700 ميليون متر مكعب در روز مىرسد، خاطر نشان كرد: 50 ميليون مترمكعب از اين ميزان از طريق فازهاى 9 و 10 پارس جنوبى و 20 تا 25 ميليون متر مكعب آن از مناطق مركزى بر ظرفيت توليد افزوده خواهد شد، بنا بر اين چرا با اين ميزان توليد بايد نگران تامين گاز در زمستان باشيم. به گفته نوذرى تا پايان برنامه پنجم توليد گاز به 950 ميليون مترمكعب افزايش خواهد يافت. نوذرى تاكيد كرد: طرح تحول اقتصادى دولت نهم با محور هدفمند كردن يارانهها بهترين مسير براى اصلاح ساختار اقتصادى كشور بويژه در بخش انرژى است.
تلاطم قيمت جهانى نفت
وزير نفت درخصوص بازار نفت گفت: تلاطم بازار نفت به حدى است كه به طور مداوم قيمتها در بى سابقه ترين شكل خود حدود 5 دلار بالا و پايين مىشود كه اين موضوع قابل تحمل نيست. به گفته نوذري، قيمت 100 دلارى نفت نيز مناسب نيست. وزير نفت گفت: هم اكنون بازار نفت با 400 هزار بشكه نفت مازاد رو به رو است و درصورتى كه تا سه ماهه اول سال 2009 ميلادي، روند عرضه و تقاضا مشابه شرايط فعلى ادامه يابد 2/1 ميليون بشكه عرضه اضافى در بازار نفت ايجاد خواهد شد. وى تصريح كرد: هم اكنون وزيران نفت اوپك در اجلاس آذر ماه در الجزاير منحصرا با توجه دقيق و نوسانات قيمت و چشم انداز آتى آن روند توليد نفت خود را مورد بررسى كارشناسى قرار خواهند داد و در صورتى كه نياز كاهش توليد باشد قطعا انجام خواهد شد.
ايران به دنبال كسب سهم مناسب
مديرعامل شركت ملى صادرات گاز ايران نيز گفت: استراتژى ايران به عنوان يكى از غنىترين كشورهاى جهان از نظر ذخاير گاز طبيعي، كسب سهمى شايسته از صادرات گاز از جمله به صورت ال.ان.جي، جي.تي.ال و دي.ام.يى است. سيدرضا كسايىزاده در دومين كنفرانس بينالمللى صادرات گاز ايران تاكيد كرد: در طول سالهاى 2000 تا 2030 با درنظر گرفتن رشد 4/2 درصدى در سال، مصرف گاز طبيعى در جهان به بيش از دو برابر خواهد رسيد. وى با بيان اينكه آينده انرژى جهان متعلق به گاز طبيعى خواهد بود، افزود: ارزش واقعى گاز طبيعى هنگامى آشكارتر مىشود كه بدانيم كاربرد حرارتي، تنها بخشى از كاربردهاى متنوع اين ماده حياتى است؛ به گونهاى كه ارزش افزوده و قابليت تبديل گاز طبيعى به انواع مواد گرانبها در صنعت مويد اين واقعيت است. كسايى زاده قرن حاضر را قرن انرژىهاى پاك و سازگار با توسعه توصيف كرد و گفت: همگام با افزايش سطح توسعه جهاني، حجم استفاده از انرژى نيز افزايش يافته است و در اين ميان با توجه به وابستگى متقابل و پيچيدگى كنشگران فروملي، ملي، فراملى و جهانى عرصه توسعه، حاملهاى انرژى شرط بهرهمندى از پيشرفت پايدار هستند تا ضمن به حركت درآوردن چرخهاى صنعت و فناوري، محيط زيست و انسانى را با چالشهاى عمده روبهرونسازند. وى نگاه به گذشته و مرور نحوه استفاده كشورها از منابع نفتى را نااميدكننده خواند و يادآورى كرد: ولى در آينده با استفاده از گازطبيعى به عنوان پيشروترين مؤلفه انرژى پاك در جهان شاهد خواهيم بود كه پنجره فرصتى براى همكارى همه كنشگران، تامين نيازهاى جهان و حفظ محيط زيست گشوده مىشود.
پروژههاى گازى درحال اجرا
كسايىزاده طرحها و پروژههاى در دست اجراى اين شركت را طرح ايران ال.ان.جى با ظرفيت توليد 10 ميليون و 500 هزار تن در سال و با سرمايه گذارى 4350 ميليون دلار، طرح پارس ال.ان.جى با ظرفيت توليد 10ميليون تن در سال و سرمايه گذارى حدود 11600 ميليون دلار و طرح پرشين ال.ان.جى با ظرفيت توليد 16 ميليون و 200 هزار تن در سال و سرمايه گذارى 9500 ميليون دلار اعلام كرد. وى همچنين پروژههاى ال.ان.جى گلشن و فردوس، پارس شمالى و قشم را از جمله طرحهاى آتى ال.ان.جى اين شركت خواند و گفت: شركت ملى صادرات گاز، پروژههاى مختلفى را در زمينه صادرات گاز طبيعى از طريق خط لوله دنبال مىكند كه به تفكيك مناطق؛ منطقه شرق (كشورهاى پاكستان و هند)، منطقه جنوب (كشورهاى امارات متحده عربي، كويت، عمان و بحرين)، منطقه شمال و شمال غربى (كشورهاى آذربايجان، ارمنستان، اوكراين، تركيه، يونان، روماني، بلغارستان و كشورهاى اروپايي) و طرحهاى داخل ايران هستند. مديرعامل شركت ملى صادرات گاز ايران با بيان اينكه قرارداد برخى از اين طرحها امضا و فعاليتهاى گازرسانى برخى ديگر از آنها نيز آغاز شده است، اظهار كرد: از جمله اين پروژهها مىتوان به خط لوله تركيه، آذربايجان و ارمنستان اشاره كرد.
پروژههاى صادرات گاز
كسايى زاده طرحهاى صادرات گاز به پاكستان و هندوستان (IPI)، صادرات گاز به آلمان، سوئيس، اروپا، آذربايجان، كويت، عمان، امارات، بحرين، سوريه و ايتاليا را از جمله پروژههايى خواند كه مذاكرات آنها نهايى نشده است. وى در تبيين اهداف چشم انداز 20 ساله شركت ملى صادرات گاز ايران يادآورى كرد: راهبرد استفاده از جغرافياى ايران براى امنيت عرضه گاز، همكارى با روسيه و چين، همكارى در حوزه آسياى مركزي، همكارى با تركيه و اتحاديه اروپا و راهبرد توسعه همكارى با كشورهاى همسايه و حوزه خليجفارس از مهم ترين اين اهداف هستند.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]