واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: محسود ، سرسختترين جنگسالار طالبان پاكستان بود
مرگ امير طالبان
جام جم آنلاين: بامداد چهارشنبه 5 آگوست (14 مرداد) بود كه يك فروند هواپيماي بدون سرنشين آمريكايي با كاستن از ارتفاع خود در نزديكي يكي از مراكز جمعيتي ايالت وزيرستانجنوبي پاكستان يك فروند موشك هلفاير به سمت اقامتگاه پدر زن بيتالله محسود، برجستهترين فرمانده طالبان پاكستان شليك كرد.
كمتر از 5 دقيقه بعد تعدادي از بازماندگان اين حمله سعي كردند با فرار از منزلي كه هدف قرار گرفته بود با يك دستگاه وانت پيكآپ محل را ترك كنند كه با شليك يك فروند موشك ديگر از اين هواپيما پرونده زندگيشان براي هميشه بسته شد.
صبح روز بعد خبري روي خروجي تلكس خبرگزاريها قرار گرفت كه از مرگ پدر زن محسود، همسر دوم او و 26 نفر ديگر در اين 2 حمله موشكي حكايت داشت ليكن طالبان پاكستان با انتشار بيانيهاي اعلام كرد بيتالله در سلامت كامل به سر ميبرد و به او آسيبي وارد نيامده است.
با اين حال تنها 2 روز بعد يعني جمعه گذشته (16 مرداد) منابع خبري پاكستان از مرگ بيتالله در همان حملهاي پرده برداشتند كه پدر زن و همسر دوم او را به كام مرگ كشانده بود. شاه محمود قريشي، وزير امور خارجه پاكستان عصر همانروز در حاشيه نشستي تشريفاتي در اسلامآباد، در برابر خبرنگاران حاضر شد و با استناد به اطلاعات به دست آمده از شنود مكالمات راديويي واحدهاي شبهنظامي طالبان پاكستان و شاهدان عيني حمله به اقامتگاه پدر زن بيتالله به صراحت مرگ او را تاييد كرد.
او در واقع قرباني بيستوهشتمين حمله هواپيماهاي بدونسرنشين ارتش آمريكا به خاك پاكستان پس از روي كار آمدن باراك اوباما، رئيسجمهور آمريكا در ماه ژانويه سال جاري ميلادي شد. اين حمله به ظاهر با هماهنگي سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) و با اطلاعاتي كه يكي از نزديكان بيتالله احتمالا براي انتقامگيري يا به طمع دريافت جايزه 5 ميليون دلار تعيين شده از سوي وزارت امور خارجه آمريكا در قالب برنامه «پاداش براي عدالت» براي زنده يا مرده او به سيا داده بود به مرحله اجرا در آمد.
محسود را كه براساس پارهاي گمانهزنيها 34 ساله و برپايه برخي اطلاعات 39 ساله بود تا قبل از مرگ نيكمحمد، از جنگسالاران ارشد قبيله محسود در يكي از حملات هواپيماهاي بدونسرنشين آمريكا در سال 2004 ميلادي حتي در داخل وزيرستانجنوبي به سختي ميشناختند.
با اين حال محسود بهواسطه رويكردهاي قهرآميز، قلع و قمع ريشسفيدهاي قبايلي براي مرعوب كردن قبايل كوچكتر و به متابعت واداشتن آنها و گرد آوردن نزديك به 30 هزار جنگجوي محلي تحت لواي پرچمي واحد خيلي زود به چهرهاي شناخته شده براي پاكستانيها و البته كمي ديرتر براي آمريكاييها تبديل شد.
رسانهها اولين بار زماني نام بيتالله محسود را شنيدند كه مقامات ارشد دولت پاكستان پس از ترور بينظير بوتو، نخستوزير فقيد پاكستان در دسامبر سال 2007 ميلادي انگشت اتهام را به سوي او نشانه رفتند. بيتالله اندكي بعد آمريكاييها را به اقدامات خصمانه تهديد كرد تا شهرت خود را با تكرار نامش در رسانههاي غرب تكميل كند.
ظهور امير طالباناواخر سال 2007 ميلادي بيتالله اعلام كرد قصد دارد استقبالي شايسته از بوتو در بدو ورودش به پاكستان به عمل آورد. وقتي بوتو 2 ماه بعد از طريق كراچي به كشور بازگشت، در مسير عبور كاروان او از فرودگاه به سمت مركز شهر 2 بمب منفجر شد كه 135 نفر را به كام مرگ كشاند.
وزارت امور خارجه آمريكا در ماه مارس سال جاري ميلادي براي تحويل بيتالله يا ارائه اطلاعاتي كه به بازداشت او منجر شود 5 ميليون دلار جايزه تعيين كرد
بيتالله در واپسين روزهاي سال 2007 ميلادي خود را امير تحريك طالبان يا به عبارت سادهتر رهبر اين گروه ناميد. او با تلاش براي متحد كردن قبايل مختلف وزيرستان و گردآوري آنها در قالب يك گروه منسجم اندكاندك به عنوان نيرويي تاثيرگذار در مناطق قبايلينشين اين كشور مطرح شد. اجراي اين برنامه كه با كشتار ريشسفيدهاي مخالف بيتالله همراه شد دشمني برخي همقطاران محلي را برانگيخت. قاري زينالدين محسود، از هم قبيلهايهاي بيتالله يكي از آنها بود كه پس از قتل عمويش به دست نيروهاي بيتالله قسم خورده بود او را بكشد. با اين حال بيتالله پيشدستي كرد و يكي از نيروهاي وفادارش كه به جمع محافظان قاري زينالدين رسوخ كرده بود كمتر از يك ماه قبل او را ترور كرد تا روياي دولت پاكستان براي مهار بيتالله با نيرويي بومي نقش بر آب شود.
برچسب 5 ميليون دلاريوزارت امور خارجه آمريكا در ماه مارس سال جاري ميلادي براي تحويل بيتالله يا ارائه اطلاعاتي كه به بازداشت او منجر شود 5 ميليون دلار جايزه تعيين كرد تا احتمال خيانت به او در درون قبيلهاش را افزايش دهد.
هرچند هنوز هيچكس به درستي نميداند آمريكاييها چطور از محل اتراق بيتالله اطلاع يافته بودند اما تا اين مقطع محتملترين گزينه كسب اطلاعات از رقباي او در درون قبيلهاش است كه با مرگ او دو نشان را با يك تيز زدند؛ «هم جايزه 5 ميليون دلاري را صاحب شدند و هم از شر سرسختترين جنگسالار قبيله، محسود خلاصي يافتند.»
قيمت واقعي محسود با احتساب جايزه 600 هزار دلاري تعيين شده از سوي دولت پاكستان براي دستگيري او يا تحويل جسدش بيش از6/5 ميليون دلار بود كه رقمي وسوسهانگيز است.
پس از بيتاللههنوز جسد بيتالله به خاك سپرده نشده بود كه جانشينهاي احتمالي او براي جدي گرفتن كنترل نظاميان تحت امرش به تكاپو افتادند.
قاري حسين، معاون بيتالله بخت اول بر عهده گرفتن سكان هدايت شاخه نظامي تحريك طالبان پاكستان است. علاوه بر او واليالرحمن، سخنگوي بيتالله و برادرانش حكيمالله و عظمتالله هم در صف جانشيني او قرار دارند.
اگر اين 4 نفر نتوانند بر سر جانشيني بيتالله به توافق برسند تصميمگيري به حبيب گل و فقيه محمد، از مولويهاي محلي و اعضاي شوراي تحريك طالبان سپرده خواهد شد. ملاعمر، رهبر طالبان در صدر اين شورا قرار دارد كه دست بر قضا اين اواخر رابطه چندان خوبي با بيتالله نداشت و احتمالا از مرگ او چندان هم دلزده و عزادار نيست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]