واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاورقي آشتي اسلام ، دموكراسي و غرب
آنها تصور ميكردند كه با شكست دادن يك ابرقدرت ميتوانند ابرقدرت ديگري را نيز شكست دهند. از فراموشي آنان شگفت زده شدم، چون اين جامعة بينالملل بود كه از ISI كنوني به عنوان جانشينهاي خود استفاده كرد تا با شوروي عليه اشغال افغانستان بجنگد. جامعة بينالملل تصاوير ماهواره اي، تسليحات، اطلاعات، و حمايت سياسي و ديپلماتيك و همچنين مقادير زياد پول نقد براي آنان تأمين كرده بود.
اين مقامات ISI پس از باز نشستگي در ارتش تلاش كردند تا كنترل خود را بر حكومت با تضعيف دموكراسي و طراحي دوبارة ساختار سياسي پاكستان با تأسيس ادارة پاسخگويي ملي (NAB) حفظ كنند. در ظاهر، كار NAB ريشهكن كردن فساد بود. اما از قوانين آن براي ريشهكن كردن اپوزوسيون سياسي ميانهرو استفاده ميشد. با توجه به سركوبي اپوزوسيون سياسي، تعجبآور نبود كه وقتي سازمان حسابرسي بين الملل ـ سازماني غيردولتي (NGO) كه مقر آن در برلين است و سازمان كليدي جامعة مدني در جهان قلمداد ميشود كه در مبارزه با فساد سرآمد است ـ در گزارش خود در سال 2006، اعلام كرد كه فساد در زمان حكومت ژنرال مشرف بالاتر از متصديان غيرنظامي پيش از وي بوده است.
با تضعيف دموكراسي در سال 1996 افراط گرايي در پاكستان با رشد هر دولت متوالي افزايش يافته است. تحت دولت موقت رئيس جمهور فاروق لقاري (Farooq Leghari) طالبان اقدام سازمان ملل را براي تشكيل دولتي فراگير كه دولت من نيز از آن حمايت كرده بود و قرار بود در 6 نوامبر 1996 به امضا برسد، زير پا گذاشت. زمان نخست وزيري نواز شريف، اصلاحية قانوني كه هدف آن به كارگيري اصول طالباني در قانون پاكستان بود، اتخاذ شد. اما قبل از اين كه اين اصلاحيه به زور توسط سنا به اجرا درآيد، آقاي شريف با اقدام ارتش سقوط كرد و ژنرال مشرف طي يك كودتاي نظامي در اكتبر 1999 قدرت را به دست گرفت. اگر چه ژنرال مشرف اذعان داشت كه وي مصطفي كمال آتاتورك (Mustafa Kemal Ataturk)، اصلاحطلب سكولارترك را تحسين ميكند و با دو سگ در دستانش همانند آتاتورك عكس گرفت، رشد شبه نظاميان و مبارزه طلبان در پاكستان حيرت انگيز بوده است. آنها اكنون كنترل زمينهاي نواحي قبيله اي را در دست دارند و آمادگاههاي نظامي تأسيس كردند كه آنها را به نام مدرسه مخفي نگه ميدارند. شورش لعل مسجد در اسلام آباد در جولاي 2007، غليان تهديدي بود كه چنگالهاي خود را در شهرهاي پاكستان گسترانده است.
گرچه حكومت سرانجام بر مبارزهجويان لعل مسجد با كشته شدن يكصد نفر غلبه كرد، اما به شكل مخفيانه اي اجازه داد كه اين مبارزه طلبان از طريق حكم دادگاه پشتبياني شوند. دادگاه حكم كرد كه مجتمع لعل مسجد به مبارزهطلبان تحويل داده شود. اين در حالي بود كه ساختمان مدرسه به طور غيرقانوني و بدون مجوز ساختماني ساخته شده بود و زمين دولتي كه به شكل غيرقانوني اشغال شده بود، به وزارت آموزش براي ساخت كتابخانهاي براي بچهها تعلق داشت.
به نظر برخي افراطگراها در پاكستان كه با ميانهروي و مدرنگرايي مبازره ميكنند افراد طالبان ياران و برادرهاي ايدئولوژيك در نبرد عليه غرب به شمار ميروند. افغانستان تحت حكومت طالبان به ارتش پاكستان «ژرفاي استراتژيكي» را نيز ميدهد كه اسلامآباد مدتها خواستار آن بوده است. تصميم آمريكا به ترك افغانستان در سال 1989 به جاي ساخت دوبارة آن به مواج كردن نه تنها دورنماي آسياي مركزي ادامه ميدهد بلكه تمام دنيا را نيز تحت تأثير قرار ميدهد.
كومور
مجمع الجزاير كوچك كومور نمونهاي از يكي از مكانهاي كم اهميتتر دخالت ضددموكراسي غرب است. اين جزيره در سال 1886 مستعمرة فرانسه شد و در سال 1975 اعلام استقلال كرد. اين كشور يك دموكراسي سكولار سوسياليست را توسعه داد تا زماني كه كودتايي به پشتيباني فرانسويها و حمايت سربازان مزدور اروپايي صورت گرفت و دولت را سرنگون كرد و كومور را براي نسل بعدي به كشور ديكتاتوري تكحزبي تبديل كرد.
لبنان
لبنان نمونة مهم ديگري است. لبنان پس از پايان جنگ جهاني اول تحت سلطة فرانسه قرار گرفت. در طول جنگ جهاني دوم، دولت فرانسوي آزاد به اعلام استقلال براي لبنانيها كمك كرد، اما در حقيقت به آنها استقلال نداد. وقتي در سال 1943 مردم لبنان انتخابات برگزار كردند، فرانسويها اعضاي دولت منتخب جديد را دستگير كردند. سرانجام فرانسه در سال 1946 به لبنان استقلال داد، اما از آن زمان به بعد توسعة زيربناي دموكراتيك در لبنان تنها به طور جهشي با منافع و حمايت غربيها همراه با عوامل خارجي پيش رفته است. منافع ناگهاني دوبارة غرب به ايجاد دموكراسي در لبنان براي زير نظر گرفتن ميزان رشد نفوذ سوريه با دخالت و تأثير انتخاباتي اخير حزبالله مختل شد. با وجود حزبالله، تهديد رو به رشد عليه وحدت ملي لبنان و منافع غرب در بازداشتن سوريه، حمايت آمريكا و فرانسه از دموكراسي در لبنان، به طور فزايندهاي كاهش يافته است.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]