واضح آرشیو وب فارسی:قدس: امير دريادار سياري : تنگه هرمز در اختيار ماست
فرمانده نيروي دريايي ارتش از انجام رزمايشهايي از سوي اين نيرو در آينده نزديك خبر داد و اعلام كرد كه به زودي تجهيزات جديدي به نيروي دريايي ارتش اضافه مي شود.
امير دريادار حبيب ا... سياري در گفتگو با ايسنا با انتقاد از اين كه «چندان به نقش نيروي دريايي ارتش در جنگ تحميلي پرداخته نشده است» اشكال اين امر را ابتدا متوجه اطلاع رساني اين نيرو و سپس رسانه ها دانست و گفت: يكي ديگر از دلايل پرداخته نشدن به اين بحث، نبودن شناخت نسبت به كاري است كه در دريا انجام مي شود و به همين علت اين بخش از جنگ ناشناخته مانده است.
خفگي ژئوپلتيكي عراق
وي درباره دلايل مربوط به دريا در حمله عراق به ايران اظهار كرد: يكي از دلايل حمله عراق به ايران رفع خفگي ژئوپلتيكي عراق بود كه در تاريخ با اين مسأله مواجه بوده است.سياري در تشريح اين مطلب، افزود: عراق در شمال خليج فارس و در منطقه «خور عبدا...» چهل كيلومتر ساحل دارد. اين ساحل به گونه اي است كه بايد كيلومترها در «خور عبدا...»راه رفت تا به دريا راه پيدا كرد. علاوه بر اين عراق 80 كيلومتر مرز در اروندرود دارد. عراق هميشه، يعني از زمان تشكيل اين كشور پس از سقوط امپراطوري عثماني به دنبال رسيدن به خواسته اساسي خود يعني راه پيدا كردن به درياي آزاد بوده است كه ما از آن به عنوان «خفگي ژئوپلتيكي»ياد مي كنيم.
وي تصريح كرد: هر كشوري به ميزاني كه به درياي آزاد راه دارد، به همان ميزان بيشتر نفس مي كشد. به عبارت ديگر راه داشتن به درياي آزاد به عنوان شش كشور حساب مي كنيم كه در تنفس بدن تأثير دارد.
فرمانده نيروي دريايي ارتش، به حدود سه هزار كيلومتر مرز آبي ايران اشاره كرد و افزود: از اين مقدار، 1000 كيلومتر به درياي آزاد راه دارد و مربوط به درياي عمان است. اين شرايط ويژه ژئوپلتيكي هر كشوري با توجه به ميزان دسترسي آن به آبهاي آزاد مي تواند در همه ابعاد حيات آن كشور تأثير داشته باشد.
تجارت دريايي
وي تجارت دريايي را يكي از دلايل حياتي بودن ارتباط يك كشور با آبهاي آزاد عنوان كرد و افزود: بهترين تجارت در دنيا تجارت دريايي است. ميزان باري كه از طريق دريا حمل مي شود، با ميزان باري كه از راه زمين يا هوا جابجا مي شود قابل مقايسه نيست. مثلاً يك كشتي 500 هزار تن را يكجا جابجا مي كند كه براي انجام اين كار از راههاي ديگر، چندين قطار، هواپيما يا كاميون لازم است.
سياري استفاده از منابع كف دريا، منابع غني غذايي، انرژيهاي فسيلي زير بستر دريا و حتي انرژي ايجاد شده توسط جزر و مد دريا را از جمله موارد مثبت راه داشتن به درياي آزاد برشمرد و گفت: زماني كه عراق به كويت حمله كرد فردي به نام «پريما كوف» از روسيه به عراق رفت تا در اين مورد ميانجيگري كند كه عراق كويت را ترك كند. وقتي اين مسأله را به صدام گفت، صدام پاسخ داد «من در آگوست 1990 از تمامي نتايج جنگ هشت ساله با ايران صرفنظر كردم و اوضاع را به شرايط قبل از شروع جنگ برگرداندم ولي اگر نيروهاي خود را از كويت عقب برانم، مردم عراق اين گناه مرا نخواهند بخشيد و از من سؤال خواهند كرد براي گشودن دريچه اي به سوي دريا چه كرده اي؟» اين مطلب نشان مي دهد كه از همان ابتداي تهاجم يكي از اهداف اصلي همين مسأله بوده است.
67 روز ابتداي جنگ
فرمانده نيروي دريايي ارتش، جنگ تحميلي در دريا را به سه مقطع 67 روز ابتدايي جنگ، از آن زمان تا پايان عمليات بيت المقدس و از اين عمليات تا پايان جنگ تقسيم كرد و افزود: نيروي دريايي ارتش ايران ظرف 67 روز يعني از ابتداي جنگ تا هفت آذر 1359 توانمندي مناسبي را در خور ديد و با استفاده از تاكتيك و تكنيك مناسب و ايثارگري كاركنان اين نيرو توانست كمر نيروي دريايي عراق را بشكند و نتايج مناسبي را به دست بياورد از جمله اين كه ما مدعي هستيم كه بيش از دو سوم نيروي دريايي عراق منهدم شد و مابقي نيز به بندر «رام القصر» فرار كردند و تا پايان دفاع مقدس هم اجازه بيرون آمدن پيدا نكردند؛ چرا كه ما ورودي «خور عبدا...» را بسته بوديم.
صادرات نفت ايران حتي يك روز قطع نشد
سياري بر اهميت مسائل اقتصادي در همه جنگها و نيز حفظ چرخه اقتصادي كشور در زمان جنگ تحميلي تأكيد كرد و يادآور شد: صادرات نفت ايران در زمان جنگ حتي براي يك روز هم قطع نشد. جنگ حدود 2800 روز طول كشيد و عراق در اين مدت 2800 بار به جزيره خارك حمله كرد؛ به طور متوسط در هر روز يكبار به اين جزيره حمله ور شد. با اين وجود توانستيم ترمينال نفتي خود را در جزيره خارك حفظ كنيم كه بخشي از اين مسؤوليت به عهده نيروي دريايي ارتش بود.
امروزه همه تهديدات در دنيا «دريا پايه» است
فرمانده نيروي دريايي ارتش با بيان اين كه «اگر در دريا دشمن از فناوري روز بهتر استفاده كرده باشد تسلط خواهد يافت» به نقش نبردهاي دريايي در جنگهاي امروز اشاره كرد و گفت: امروزه همه تهديدات در همه جاي دنيا «دريا پايه»است يعني استكبار جهاني براي حفظ منافع نامشروع خود در همه جا با انواع و اقسام ناوهاي هواپيمابر، زيردرياييهاي اتمي و امثالهم حضور پيدا مي كند.
وي ادامه داد: امروز اهميت نبردهاي دريايي براي هر كشوري كه به دريا راه دارد حرف اول را مي زند و مطمئناً براي ما هم كه تمام استراتژي و راهبردمان دفاع و بازدارندگي است، با توجه شناخت از دشمن كه فرامنطقه اي و با تهديدات «دريا پايه» است، نبردهاي دريايي نقش بسيار مهمي دارد.
توانمنديهاي نيروي دريايي ارتش
وي درباره سيستم موشكي نيروي دريايي ارتش، با بيان اين كه «هم اكنون به سيستم موشك مجهز هستيم» خاطرنشان كرد: چند نوع موشك را در جنگها استفاده مي كنيم كه يا موشك هوا به سطح يا ساحل به دريا و يا سطح به سطح هستند، امروزه توانمندي موشكي جمهوري اسلامي ايران به جايي رسيده است كه حتي موشك با برد 300 كيلومتر هم داشته باشد و الآن جزو ناوگان موشكي ما محسوب مي شود.سياري همچنين به ساخت زيردريايي سبك كلاس غدير در داخل كشور اشاره كرد و گفت: ما در دوران دفاع مقدس از توان زيردريايي و زير سطح برخوردار نبوديم و تقريباً 15 يا 16 سال است كه علم زيردريايي را داريم كه اين هم به همت انقلاب و مردم ما بوده است.
تمامي حركات دشمن را رصد مي كنيم
سياري درباره مقابله با دشمنان فرامنطقه اي با بيان اين كه «ما هميشه احساس مي كنيم كه دشمن ما دشمن فرامنطقه اي است» اظهار داشت: ما در حوزه مسؤوليتمان در دريا مطمئناً هم به صورت همطراز و هم ناهمطراز مي توانيم مقابله كنيم و فعاليتي كه همواره داشته و داريم اين است كه تمامي حركات دشمن را در حوزه مأموريتمان رصد مي كنيم و به طور كامل مي دانيم كه اينها مشغول چه فعاليتهايي هستند.
منطقه استراتژيك تنگه هرمز
سياري همچنين به ويژگيهاي چهار نقطه آبي استراتژيك ايران؛ درياي خزر، درياي عمان، تنگه هرمز و خليج فارس اشاره و بيان كرد: هر كدام ازاين نقاط شرايط ويژه اي دارد. درياي خزر يك درياي بسته در شمال كشور است و ما هم مثل ديگران آن جا را درياي صلح و دوستي مي دانيم. خليج فارس هم درياي نيمه بسته اي است كه كنترل آن به دست ماست و ما توانمندي دفاع از منطقه را داريم.وي با بيان اين كه «منطقه استراتژيك تنگه هرمز كاملاً در اختيار ماست و بر آن تسلط كامل داريم» افزود: اين مسأله كاملاً عيني و مشهود است و چيزي نيست كه بشود انكار كرد. درياي عمان هم كه درياي باز ماست به همين ترتيب است وما تسلط كافي و كامل را درحوزه مأموريت خود داريم. ما براي دفاع در هر كدام از اين نقاط تدابير خاصي انديشيده ايم و عقل سليم هم حكم مي كند كه براي هر منطقه تاكتيك جداگانه اي ترسيم شود.فرمانده نيروي دريايي ارتش با اشاره به ويژگيهاي خاص تنگه هرمز تصريح كرد: تنگه هرمز يك شاهراه استراتژيكي است كه خليج فارس را به درياي عمان وصل مي كند و صادرات نفت بسياري از كشورها از اين تنگه صادر و تعداد زيادي از كشتيهاي تجاري به آن وارد و از آن خارج مي شود. بدين ترتيب چرخه اقتصادي بزرگي در جنوب خليج فارس به وجود آمده است و همه از اين تنگه استفاده مي كنند، ولي براي جمهوري اسلامي ايران مهم اين است كه ما تسلط كامل بر اين تنگه داريم.
ضرر بسته شدن تنگه هرمز
سياري درباره بحثهاي مطرح شده مبني بر بستن تنگه هرمز از سوي ايران در شرايط خاص اظهار كرد: ان شاءا... كه چنين شرايطي پيش نيايد، كسي هم كه چنين مسأله اي را عنوان مي كند در واقع اعلام مي كند كه ما اين توانمندي را داريم، ما بر تنگه هرمز تسلط داريم و وقتي تسلط داريم مي توانيم آن را ببنديم، ولي اگر تنگه هرمز بسته شد خيلي ها ضرر مي كنند و اين ضرر متوجه همه خواهد بود.وي با بيان اين كه «توان اين كار را چه كوتاه مدت و چه بلند مدت داريم» درباره احتمال بستن تنگه هرمز در شرايط خيلي خاص تصريح كرد: وقتي شرايطي پيش بيايد كه ممكن است مملكت منافع خود را از دست بدهد، ما موظفيم از منافع خود دفاع كنيم و تدبير هرچه باشد همان اجرا مي شود.
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]