واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به تحولات اخير پاكستان ( بخش ( ۳
كليات. پاكستان . تحولات سياسي
- ارزيابي
انفجار مقابل هتل ماريوت اسلام آباد بطور قطع هشداري خونين و جدي به رييس جمهوري و دولت جديد پاكستان است .
آصف علي زرداري رييس جمهوري قبل از انفجار در پارلمان خضور يافته بود و در سخناني بر مبارزه با تروريسم و افراط گرايي تاكيد كرده بود اما چند ساعت بعد ؟ زماني كه وي در مراسم افطاري يوسف رضا گيلاني نخست وزير حضور داشت ؟ اسلام آباد به شدت لرزيد.
در واقع اين انفجار هشداري شديد الحن به زرداري و سياستهاي جديد حزب مردم در پاكستان بود سياستي كه به نارضايتي فزاينده در اين كشور منجر شده است .
اين نارضايتي در بخشهاي اجتماعي و اقتصادي بيشتر نمود داشته و روز به روز نيز اين نارضايتيها در حوزههاي نخبگان حاكم تاثير بيشتري را از خود نشان ميدهد.
عبدالغفار عزيز مشاور قاضي حسين احمد رهبر جماعت اسلامي پاكستان در اين خصوص در گفت و گو با ايرنا گفت كه مردم اميدوار بودند كه دولت منتخب نماينده مردم باشد و به خواسته مردم عمل كند اما شنبه پس از نخستين سخنراني رييس جمهور ي اين حادثه رخ داد و باعث افزايش نگراني و ياس و نااميدي مردم از اين دولت شد .
البته اين مساله بخشي از واقعيتهاي موجود در عرصه سياست پاكستان است و بخش ديگر به اقدامها و اظهارات جديد دولت گيلاني و در مجموع رهبران حزب مردم در حوزه داخلي و خارجي بر ميگردد.
رهبران حزب مردم بعد از انتخابات ۱۸فوريه تلاش كرده اولويتهاي سياسي بي نظير بوتو رهبر فقيد اين حزب را با اشكال محتلف عملي كند؟ سياستهايي كه تعامل نزديك تر با آمريكا محور اصلي آن بوده است .
جريانهاي مختلف سياسي و امنيتي در پاكستان اعم از مذهبي و غير مذهبي با اين نوع نگاه در عرصههاي مختلف به انحاي مختلف مخالفت خود را نشان داده اند .
اين مخالفتها به ويژه بعد از افزايش حملات موشكي آمريكاييها به مناطق قبايلي پاكستان شكل حادتري به خود گرفت بطوريكه باعث شد تا رهبران جديد با وجود گرايشهاي آمريكايي از سياستها و عملياتهاي غير مشروع نظاميان آمريكايي به خاك پاكستان انتقاد كردند.
نزديكي بيش از اندازه دولت جديد اسلام آباد به سياستهاي آمريكا بطور قطع دير يا زود نتايج كوتاه مدت خود را نشان ميداد.
همزمان با استقرار دولت جديد و همچنين انتخاب زرداري به عنوان رييس جمهوري جديد پاكستان تحليل گران مسايل اين كشور پيش بيني ميكردند كه وي كار سادهاي پيش رو نخواهد داشت و مسايل متعدد امنيتي و اقتصادي وي را دچار مشكلات عديدهاي خواهد كرد.
افكار عمومي در اين كشور بعد از استقرار دولت جديد كه با شعار دمكراسي همراه بود اميدوار بودند معضلات اجتماعي ؟اقتصادي ؟ سياسي و امنيتي كشورشان كاهش يابد اما ابتداي مسير موجود نشان ميدهد كه بعيد است مشكلات پاكستان در اين بخشها حل شود.
انفجار شنبه شب مقابل هتل ماريوت - هتلي كه مامن و محل استقرار گردشگران و ديپلماتهاي خارجي است - هشداري است به زرداري و گيلاني كه با احتيطاط بيشتري مسير خود را ادامه دهند.
نكته مهم ديگري كه ميتواند اين پيام را تقويت كند نفوذ عاملان اين حمله به هتلي است كه داراي بيشترين تجهيزات امنيتي و حفاظتي است .
انفجار اسلام آباد نشان داد عاملان انفجار قدرت بيشتري از سرويسهاي امنيتي پاكستان دارند و ميتوانند زمان خود را براي انفجار انتخاب كنند.
روشن است كساني كه در اين انفجار دست دارند گروههاي داخلي تندرو هستند كه با جنبش طالبان در پاكستان همكاري ميكنند.
نگاه ديگري نيز وجود دارد مبني بر اينكه اين انفجار پيامي براي طرفهاي داخلي پاكستان به شمار ميرود و هدف از اين عمليات انتقال نبرد از داخل افغانستان به شهرهاي پاكستان از جمله اسلام آباد است .
در صورت قبول اين ديدگاه بايد تصريح كرد كه همانطور كه كشته شدن بينظير بوتو در ۲۷دسامبر ۲۰۰۷به تحولات عميق سياسي در پاكستان منجر شد ، بطور قطع انفجار مقابل هتل ماريوت نيز نقطه عطفي در تحولات اين كشور محسوب خواهد شد.
زرداري و گيلاني اكنون مسووليت بسيار دشواري براي سامان دهي اوضاع امنيتي مواجه است و بطور قطع بايد در سياستهاي آتي خود تجديد نظر نمايند.
از نگاه ديگر دولت جديد پاكستان هم اكنون ميتواند از اين حادثه براي تقويت ديدگاههاي خود در مبارزه با تروريسم بهره برداري كند.
اظهارات اخير حسين حقاني سفير پاكستان در آمريكا مويد همين برداشت است .
وي بعد از اين حادثه در گفتو گو با خبرنگاران گفت كه انفجار اسلام آباد ثابت ميكند جهان نميخواهد به سادگي پاكستان را درك كند. آنچه كه ما در پاكستان شاهديم مبارزه جدي بين حاميان تروريستها و مخالفان آنهاست.
ضروريست از تضعيف پاكستان جلوگيري كنيم و به دولت و سران اين كشور در مبارزه با تروريسم ياري رسانيم.
وي تصريح كرد كه كمكهايي كه پاكستان دريافت كرده به اندازه نيازهاي واقعي اين كشور نيست. به نظر من بايد توانايي نظامي پاكستان در زمينه مبارزه به ستيزه گري و توانايي اطلاعاتي اين كشور تقويت شود.
حقاني در اين گفت و گو به حقيقتي ديگر نيز اشاره كرده است : برخي از پاكستاني ها، آمريكا را دوست ندارند و برخي ديگر هنگامي كه آمريكا حاكميت پاكستان را نقض ميكند نگران ميشوند و دليل آنها منطقي است.
سخنان حقاني در واقع عصاره ديدگاه حزب مردم است كه در حال حاضر منويات آن در عرصههاي مختلف پاكستان ساري و جاري است.
در مجموع زرداري براي سامان دهي وضعيت موجود دو راه بيشتر ندارد : اول :
تشديد سياستهاي امنيتي عليه گروههاي افراطي و طالبان محلي : اين سياست داراي نتايج معكوس خواهد بود چرا كه در پاكستان هر زمان اين سياست اعمال شده حملات انتحاري نيز گسترش يافته است .
ضمن آنكه پاكستان براي تقويت موضع خود در مقابل افراط گريان دريافت يبشتر كمك مالي از سوي آميركا را خواستار است و اين مساله به واقع به تقويت مواضع گروههاي مذهبي و مخالف دولت منجر خواهد شد.
دوم : ادامه سياست تساهل و مدارا
اين سياست به دليل شعارهاي داده شده توسط حزب مردم خيلي زود ؟ اين حزب را مقابل گروهها و جريانات سياسي داخلي قرار خواهد داد و ميتواند ادامه استمرا ر كار دولت جديد را با مشكلات حادي مواجه كند.
در شرايط موجود دولت جديد تلاش ميكند راه ميانهاي را انتخاب كند؟ راهي كه ضمن حفظ وضعيت موجود ميتواند گيلاني و حزب مردم را در پيشبرد راهبرد خود ياري دهد.
برجستهسازي حادثه هتل ماريوت با محوريت مظلوميت دولت و حزب مردم - با تاكيد بر اينكه دولت هدف اصلي حمله انتحاري بوده است - و استفاده از وضعيت ايجاد شده براي تغيير در اولويتهاي كاري دولت از جمله مواردي است كه زمينه پيشبرد راهبردهاي كوتاه مدت و ميان مدت دولت گيلاني را در حوزه داخلي و خارجي تسهيل ميكند.
ادامه دارد ...
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]