واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديركل منابع طبيعي گيلان: *در اجراي برنامههاي آبخيزداري پيشگيري مقدم بر درمان است *نبود بودجه كافي سبب ناتمام ماندن پروژههاي آبخيزداري ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - رشت
سرويس: كشاورزي و دامپروري
مديركل منابع طبيعي گيلان گفت: بايد ضمن جلوگيري از افزايش سيلابها، لغزش زمين، وضعيت نابسامان و تخريبي اكوسيستمها احيا شود و همزمان با اين حركت در نقاط ديگري كه شرايط مناسبتر و مساعدتري دارند كار پيشگيري صورت پذيرد.
مهندس رسول محمدي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به اينكه اقدامات بيولوژيكي قادر به تامين نيازهاي عملياتي زراعي مدرن نخواهد بود، اظهار كرد: بايد توجه داشت بسياري از كشورهاي در حال توسعه در مناطق مرطوب و گرمسيري قرار دارند ولي پوشش گياهي به تنهايي نتوانسته مشكل آنان را حل كند و روشهاي بيولوژيك در آبخيزداري به عنوان روشهاي موقت مطرح بوده و همواره با اقدامات مكانيكي براي استقرار اوليه موفقيت خواهد داشت.
وي افزود: وقتي در يك حوضه شيب بالا ميرود، نقش فعاليتهاي مكانيكي بيشتر خواهد شد ولي انتخاب يك اقدام خاص آبخيزداري به عواملي همچون سيستم كشاورزي، منابع موجود در آبخيز، علايق و فرهنگ ساكنين حوضه و شرايط فيزيكي، اقليمي و اقتصادي آبخيز بستگي دارد، بنابراين نميشود به صراحت يك راه حل مكانيكي يا بيولوژيكي براي حل بحران يك آبخيز ارائه كرد.
محمدي تاكيد كرد: در اجراي اهداف برنامههاي آبخيزداري پيشگيري مقدم بر درمان و احياست، مشروط به اين امر كه اكوسيستم هاي طبيعي در وضعيت مناسب باشند. اما واقعيت اين است كه بررسيها و مطالعات انجام گرفته بر روي شرايط اكوسيستمهاي جنگلي و مرتعي و زراعي مبين افزايش جمعيت و فشار بيش از حد آن به اكوسيستمهاست.
وي درباره طراحي برنامههاي آبخيزداري در سطح مزارع يا حوضه آبخيز تصريح كرد: از آنجاييكه حوزه آبخيز يك واحد جغرافيايي است حتي اگر با مزرعه نيز منطبق نباشد بازهم يك حوضه آبخيز يك واحد عملياتي بوده كه بالا دست و پايين دست آن به هم ربط پيدا ميكند و انجام هر اقدامي در بالا دست داراي نمود عيني در پايين دست آبخيز خواهد بود.
محمدي متذكر شد: براي حفاظت كامل يك حوضه آبخيز بايد هر قطعه از اراضي اعم از جنگلي، مرتعي، زراعي و حتي جادهها، رودخانهها و مناطق مسكوني در يك برنامه كلي مدنظر قرار گيرد و به نظر ميرسد چنانچه طرح آبخيزداري در هر سطح بين مزرعه و آبخيز كه لازم و ملزوم يكديگرند انجام گيرد، بهتر است.
وي تاكيد كرد: در اصل مديريت در سطح مزرعه، بخشي از مديريت مربوط به آبخيز بوده و بدون توجه به مديريت ساير اراضي نميتوان مديريت مطلوبي در سطح آبخيز اعمال كرد.
محمدي با اشاره به اهداف مديريت جامع آبخيزداري كشور يادآور شد: هدف از مديريت جامع آبخيز، توسعه و نگهداري منابع طبيعي يك حوضه آبخيز با تاكيد به منابع انساني و حفظ محيط زيست است كه البته در اجراي مديريت جامعه مشكلات عديدهاي وجود دارد.
وي ادامه داد: كليه دستگاههاي اجرايي كه فعاليتهايشان به نوعي مرتبط بر عرصههاي منابع طبيعي است بايد در اين امر مشاركت فعال داشته باشند. در اين عرصه ايجاد هماهنگي لازم بين دستگاهها بسيار حائز اهميت است كه البته اين امر كاري مشكل و وقت گير خواهد بود.
محمدي تاكيد كرد: فقدان بودجه كافي براي اجراي برنامههاي آبخيزداري به سبب ناقص شدن يا ناتمام ماندن پروژهها ميشود و ايجاد تعامل و علاقهمندي ساكنين بالا دست و پايين دست حوزههاي آبخيز از جمله ساير مشكلات اين حوزه به شمار ميآيد.
مديركل منابع طبيعي گيلان در پايان خاطرنشان كرد: اميدواريم با حمايت معاونت توسعه و برنامهريزي كشور و به تبع آن در سطح استان با توجه به اهميت و جايگاه آبخيزداري كه بستر توسعه پايدار است با تخصيص بخشي از بودجه، سازمانهاي دولتي را نيز در اجرايي و عملي شدن طرح جامع آبخيزداري دخيل كند تا ما شاهد شكوفايي و سرسبزي ايران اسلامي بيش از گذشته باشيم.
انتهاي پيام
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]