واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: «قفسه باز» ابتكاري براي جذب مردم به كتابخانه هاي عمومي
آيا فرصتي شده است تا به كتابخانه هاي عمومي براي مطالعه يا امانت گرفتن كتاب سر بزنيد؟ نظرتان راجع به كتابخانه هاي عمومي چيست؟ چه قدر مراجعه كننده دارند؟ آيا كتاب هايي كه در آن جا وجود دارد نياز شما را برآورده مي كند؟ در كتابخانه عمومي بجنورد به سراغ چند شهروند رفتيم.يك دانشجو مي گويد: در دوران تحصيلم بيشتر از كتابخانه هاي عمومي براي مطالعه درس هايم استفاده مي كردم و گاه گاهي كتاب هم به امانت مي گرفتم ولي تا جايي كه يادم است هيچ وقت كتاب هاي كتابخانه هاي عمومي نياز روز مراجعان را پاسخ نمي داد.
عادل تقي پور مي افزايد: بايد كتابخانه هاي ما به روز باشند يعني آخرين كتابي كه در ايران چاپ مي شود حداقل يك ماه بعد چند نسخه از آن در كتابخانه هاي عمومي وجود داشته باشد.
يكي از معلمان قرآن مي گويد: گاه گاهي نياز است برخي از كتاب هاي كتابخانه هاي عمومي از كتابخانه ها خارج شود و به جاي آن ها كتاب هاي جديد گذاشته شود.
يكي از مراجعان كه دانش آموز سال اول دبيرستان است مي گويد: بهتر است در كتابخانه هاي عمومي كتاب هاي مناسب سن ما، بيشتر باشد تا به همان نسبت مراجعه كننده هم زياد شود.هما حسيني مي افزايد: چه اشكالي دارد غرفه اي هم به كتاب هاي كودكان اختصاص يابد والدين زيادي را ديدم كه با فرزندشان براي به امانت گرفتن كتاب مي آيند ولي با تمام اشتياقي كه كودكان براي دريافت كتاب دارند كتاب مناسب آن ها وجود ندارد.خانم خانه داري مي گويد: مدتي است كه كتابخانه عمومي به صورت قفسه باز ارائه خدمت مي كند كه جاي قدرداني دارد. ابوالفضلي ادامه مي دهد: گاهي كتابي در كتابخانه وجود دارد كه به مصداق هر آن چه ديده بيند دل كند ياد چشم انسان به آن مي افتد و انگار گم شده اش را پيدا مي كند و به امانت مي گيرد ولي لابه لاي فيش هاي كتابخانه ممكن است ماه ها بگردد و كتاب موردنظرش را پيدا نكند.
وي اظهار مي دارد: مدتي است كه تحولاتي در كتابخانه عمومي اتفاق افتاده كه در جذب كتاب خوان موثر است خريد كتاب هاي جديد، برخوردهاي مناسب، معرفي كتاب هاي جديد و ... از آن جمله است.
كارمند بازنشسته اي مي گويد: اي كاش كتابخانه هاي عمومي در قسمت هاي مختلف شهر وجود داشت در حال حاضر گاهي براي امانت گرفتن يك كتاب بايد مبلغ زيادي خرج تاكسي و خط واحد كنم.
احسان قنبري مي افزايد: يكي از مكان هايي كه مي شود تبديل به كتابخانه هاي عمومي كوچك شود مساجد محلات است چه اشكالي دارد از كتاب هايي كه در كتابخانه هاي عمومي چندين جلد از آن ها وجود دارد تعدادي به مساجد منتقل شود مردم امانتي را كه متعلق به مسجد باشد بيشتر حفظ و نگهداري مي كنند.
دانشجوي رشته فيزيك كه در تابستان به كتابخانه عمومي مراجعه مي كند از به روز نبودن كتابخانه ها گلايه مند است و مي گويد: جهان امروز، جهان ديجيتال است اين كه مي گويند مردم كتاب نمي خوانند يا كم مي خوانند درست نيست چرا كه الان وقت بسياري از جوانان ما در خواندن مطالب وبلاگ ها مي گذرد و فكر مي كنيم مطالعه كتاب كم شده است. بهروز فخار مي افزايد: صدها سايت وجود دارد كه كتاب هاي ديجيتالي را به رايگان عرضه مي كنند چه اشكالي دارد اين كتاب ها دانلود و روي CD كپي شود در اختيار مراجعان قرار گيرد و حتي اجازه بدهند كتاب را روي هارد رايانه خود بريزند و CD را برگردانند.يك مراجعه كننده به كتابخانه مي گويد: در سال هاي اخير مرسوم شده است كه در سوم يا هفتم كسي كه فوت كرده است هزينه اي صرف مهماني دادن نمي شود و آن پول را صرف امور خيريه مي كنند چه اشكالي دارد فرهنگ سازي شود تا بخشي از اين هزينه ها صرف خريد كتاب براي كتابخانه عمومي شود.
ياسمن الهامي مي افزايد: حتي من چند خانم را سراغ دارم كه به مسئول كتابخانه عمومي بجنورد گفته اند هر كسي هزينه پرداخت حق عضويت كتابخانه را نداشت به من زنگ بزنيد من حق عضويت آن ها را پرداخت خواهم كرد.
يكي از استادان دانشگاه مي گويد: بايد براي كتابخانه هاي عمومي طرحي نو درانداخت تا در جذب كتاب خوان ها موفق باشند.دكتر حجي آبادي مي افزايد: يكي از برنامه هايي كه مي شود اجرا كرد اين است كه مردم فهرست كتاب هاي موردنياز خود را اعلام كنند و نيمي از پول آن را فرد بپردازد و نيم ديگر را كتابخانه عمومي شهر تا كتاب مورد نياز خريداري شود و در اختيار متقاضي قرار گيرد و به رسم امانت با نام وي، در اختيار علاقه مندان قرار گيرد.مديركل كتابخانه هاي عمومي خراسان شمالي با اشاره به اين كه چندي است در كتابخانه هاي عمومي استان دفتري براي ثبت كتب درخواستي تعيين شده است، مي گويد: مراجعه كنندگان مي توانند مشخصات كتاب هايي را كه نياز دارند و در مخازن كتابخانه هاي عمومي وجود ندارد، در آن بنويسند تا بعد از تهيه شدن، توسط مسئول كتابخانه در اختيار آن ها قرار گيرد. سيدعبد الله ارجائي درباره نوبت بندي كتابخانه هايي كه مورد استقبال مراجعه كنندگان به خصوص نوجوانان و دانش آموزان قرار گرفته است، مي افزايد: كتابخانه علامه دهخدا اقدام به جداسازي تالار مطالعه برادران از محيط اصلي كتابخانه كرده كه با استقبال خوب مراجعه كنندگان روبه رو شده است.وي خاطرنشان مي كند: مدتي است كه كتابخانه هاي عمومي استان به صورت قفسه باز اداره مي شود و اين موضوع احتياج به فرهنگ سازي براي جلوگيري از بروز پديده كتب پروازي دارد.وي ادامه مي دهد: مسئولان كتابخانه و مراجعه كنندگان براين باورند كه اين سيستم ارائه خدمات به دلايل مختلف از جمله در دسترس بودن و در معرض ديد بودن كتب در بالا بردن نرخ امانت كتاب تاثير به سزايي دارد.
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 757]