تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين سخن، كتاب خدا و بهترين روش، روش پيامبر صلى‏لله‏ عليه ‏و ‏آله و بدترين ام...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1799091738




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

رمضان در شعر فارسي/3حسيني ژرفا:نگاه سمبوليك به رمضان و روزه در شعر فارسي موفق‌تر از نگاه آشكار است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: رمضان در شعر فارسي/3حسيني ژرفا:نگاه سمبوليك به رمضان و روزه در شعر فارسي موفق‌تر از نگاه آشكار است
گروه ادب: در ادبيات فارسي دربرخورد با مفاهيم ديني، دو نوع نگاه وجود دارد، يك نوع نگاه آييني آشكار و ديگري نگاه سمبوليك و پنهان كه بسيار موفق‌تر از نگاه آييني آشكار است. بزرگان ادب فارسي نيز، مانند حافظ و عطار كه با نگاه دوم به مسائل ديني پرداخته‌اند، در ذهن‌ها اثرگذار‌تر بودند و كار آن‌ها را بييشتر مي‌توان هنر ناميد.
حجت‌الاسلام والمسلمين «سيد‌ابوالقاسم حسيني ژرفا» شاعر و عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در گفت‌وگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: نگاه آييني صريح، روشن و آشكار است و از عناصر و المان‌هاي مذهبي به طور مشخص و روشن استفاده مي‌كند، مانند شعر كسايي‌مروزي و سنايي.

او ادامه داد: نگاه آييني روشن و آشكار، از صفويه به بعد در شعر فارسي بسيار رواج يافت، زيرا كه شاهان و علما به شاعران هديه‌هايي براي پرداختن به اين امور مي‌دادند، تا جاييكه حتي صائب‌تبريزي و بيدل‌دهلوي در غزل‌هاي كه حالت تصوير‌انگيزانه را دنبال مي‌كند، دو الي سه بيت از شعر خود را به صورت صريح و آشكار به رمضان و روزه اختصاص‌ داده‌اند و حتي جنبه‌هاي وعظي و تبليغي هم در ابياتشان كاملاً آشكارست.

ژرفا افزود: اما نگاه دوم كه در مجموع خط سير ادبيات ايران داريم و برخي به آن نگاه سمبوليك گفته‌اند، بر خلاف نگاه اول، به مفاهيم ديني با ماهيت ظاهري نمي‌پردازد، بلكه پرداخت ادبي و هنري را در باطن مفاهيم ديني انجام مي‌دهد، براي مثال باطن روزه، چيزي جداي عطش، تشنگي و آداب و مناسك خاص است، باطن آن نوعي صبر، بردباري، گذشت و ايثار است، شاعر در نگاه دوم، اين باطن را با رمزها، استعاره‌ها و سمبول‌ها پرداخته مي‌كند، اوج اين نوع نگاه را در اشعار حافظ مشاهده مي‌كنيم و اصلا رمز ماندگاري حافظ در كل تاريخ و بين همه گروه‌ها همين است.

نويسنده «مباني نظري قصه‌هاي قرآني» در رابطه با اين دو نگاه در شعر معاصر گفت: در شعر امروز، نگاه اول طبعاً بسيار ضعيف شده است، شعر امروز از سپيد و نو گرفته تا قالب‌هاي ديگر، تحليل هنري‌تري از شعر دارد، چه در ساختار و چه در نوع زبان بيشتر سعي مي‌كنند، به صورت پنهان و هنري به باطن‌ مفاهيمي چون روزه و رمضان بپردازند و در واقع نگاه خود را از سطح اين مفاهيم به عمق ‌آن‌ها حركت دهد. در اشعار مرحوم «قيصر امين‌پور»، مرحوم «سيد‌حسن حسيني» و ديگر بزرگان شعرامروز، مفاهيم مرتبط با رمضان و روزه وجود دارد، اما اين مفاهيم را نمي‌توان به صورت خيلي مشخص يافت، بلكه در خيلي از بند‌هاي اشعار امروز المان‌هاي باطني مفهوم رمضان و روزه نمود يافته، بدون اينكه تعبير صريح رمضاني وجود داشته باشد.

حسيني (ژرفا) عضو هيئت علمي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي است كه تا كنون كتاب‌هايي مانند «بر ساحل سخن (آداب نويسندگي)»، «بر بال قلم (متن درسي ادبيات در حوزه‌هاي علميه)»، «مباني نظري قصه‌هاي قرآني»، «زخم پرواز ديدار (مجموعه متون ادبي درباره جانبازان كربلا)» از وي منتشر شده است. از ترجمه‌هاي وي مي‌توان به «ارتباط صهيونيستي» (آلفرد لينيلتال) و «بهشت ارغوان» (كمال السيد) اشاره كرد.
 جمعه 5 مهر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن