واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گزارش از : دفتر مسكو گام هاي روسيه و ونزوئلا براي تقويت مناسبات
مسكو- مناسبات و روابط ميان روسيه و ونزوئلا كه در سالهاي اخير روند رو به توسعه داشته ، به تازگي بويژه پس از مناقشه اوستياي جنوبي همواره در حال گسترش است .
سفرروز پنجشنبه "هوگو چاوز" رييس جمهوري ونزوئلا به روسيه دومين ديدار وي ازاين كشور در سه ماه اخيراست كه به اعتقاد اگاهان مسايل سياسي نشانگر تعميق مناسبات دوجانبه و نيزگواهي بر توسعه همكاريهاي فني و نظامي ميان دو كشور مي باشد.
انتظار مي رود در جريان سفر "هوگو چاوز" رييس جمهوري ونزوئلا به روسيه همكاريهاي دو كشور در زمينه انرژي و فني و نظامي در مركز توجه قرار گرفته و چند موافقت نامه و قرارداد در زمينه هاي انرژي، علمي و فناوري ميان دو كشور به امضا برسد.
به دنبال مناقشه اوستياي جنوبي (در اواسط مرداد ماه امسال ) و به رسميت شناختن استقلال مناطق اوستياي جنوبي و آبخازيا از طرف روسيه، واشنگتن اعمال فشار بر مسكو براي تجديد نظر در موضع خود در قبال اين مناطق و پذيرفتن تماميت ارضي گرجستان را در سرلوحه سياست خارجي خود قرار داده است.
در حال حاضر هشت ناو ناتو ازجمله چهار ناو آمريكايي در درياي سياه براي حمايت از گرجستان در برابر روسيه مستقر شده اند و روسيه بدفعات خواهان خروج اين ناوها از منطقه مذكور شده است.
پس از مناقشات اخير در گرجستان، روسيه براي مقابله با اين سياست آمريكا و متحدان غربي اش، ديپلماسي خارجي خود در آمريكاي لاتين را بشدت فعال كرده است.
هدف مسكو از اجراي اين سياست در شرايط كنوني، افزايش حضور در كشورهاي آمريكاي لاتين و حياط خلوت آمريكا است و در ميان اين كشورها ونزوئلا، كوبا، نيكاراگوئه و بوليوي باتوجه به نوع حكومت هاي حاكم در اين كشورها كه مخالف سياست هاي واشنگتن هستند و نيز عواملي همچون اقتصادي و نظامي براي روسيه از اهميت بيشتري برخوردارند.
كارشناسان ترديدي ندارند كه فعال شدن تماسها با كشورهاي آمريكاي لاتين براي روسيه ،تلاشي در جهت يافتن متحديني در رويارويي ژئوپليتيكي با آمريكا است كه آن را مي توان در واقع پاسخي به واشنگتن تلقي كرد كه قطعا در ايالات متحده نيز احساس مي شود.
روسيه اوايل ماه سپتامبر جاري دو بمب افكن راهبردي توپولف-160 به ونزوئلا اعزام كرد كه به مدت يك هفته در حريم هوايي اين كشور ،درياي كاراييب و اقيانوس اطلس به گشت زني هوايي پرداختند.
كارشناسان سياسي، اين اقدام روسيه را پاسخ اين كشور به حضور ناوهاي آمريكايي و ناتو در گرجستان دانستند.
گفتني است "كاندوليزا رايس" وزير امور خارجه آمريكا پيش تر از پرواز بمب افكن هاي راهبردي روسيه در نزديكي مرزهاي آمريكا كه از شش ماه پيش بطور منظم انجام مي گيرد ابراز ناخرسندي كرده بود.
روسيه در راستاي تقويت همكاريهاي نظامي خود با ونزوئلا از 20 تا 24 آبان ماه رزمايش مشتركي با اين كشور در درياي كاراييب انجام خواهد داد.
براي اين منظور سه روز پيش گروه دريايي ناوگان شمال روسيه شامل رزمناو اتمي "پطر كبير" و ناوشكن "آدميرال چاباننكو" و دو كشتي پشتيباني به همراه يكهزار ملوان، روسيه را به مقصد ونزوئلا ترك كردند.
"هوگو چاوز" رييس جمهوري ونزوئلا همكاريهاي فني و نظامي با روسيه را براي كشورش بسيار با اهميت دانسته كه به گفته وي مي تواند براي ايجاد نظام چند قطبي جهان و مقابله با امپرياليسم آمريكا سودمند باشد. مقامهاي روسيه نيز با اين ديدگاه موافق هستند.
همكاريهاي اقتصادي روسيه و ونزوئلا نيز در اين شرايط روند رو به توسعه دارد.
"ايگور سچين" معاون نخست وزير روسيه در سفر اخير خود به كاراكاس، همكاريهاي روسيه و ونزوئلا در زمينه اقتصادي بويژه انرژي را در كنار ساير موضوعات مورد بحث قرار داد.
مهمترين طرحهاي همكاري روسيه و ونزوئلا را شركت گازپروم روسيه در ونزوئلا اجرا مي كند كه از آن جمله اكتشاف و فعاليت هاي مقدماتي براي بهره برداري از چند حوزه گازي در ونزوئلا مي باشد. روسيه و وونزوئلا قصد ايجاد كنسرسيوم مشترك گازي دارند.
حجم مبادلات بازرگاني دو كشور نيز در چند سال اخير به هفت برابر افزايش يافته و در سال 2007 ميلادي به 517 ميليون دلار رسيد.
به عقيده "آلكساندر ژوكوف" معاون نخست وزير روسيه، با توجه به سطح روابط روسيه و ونزوئلا، حجم مبادلات تجاري ميان دو كشور بايد تا سطح چهار ميليارد دلار افزايش بيابد.
وي با تاكيد بر ضرورت فعال سازي روابط تجاري با اين كشور گفت:زمينه هاي اصلي رشد همكاريهاي دو كشور،شامل همكاريهاي فني و نظامي، بخش نفت و گاز، توليد برق و ماشين سازي است.
گفتني است ونزوئلا در سالهاي اخير هواپيماهاي جنگي" سوخو" و" ميگ " و بالگردهاي نظامي و ترابري و نيز يكصد هزار قبضه اسلحه كلاشينكوف از روسيه خريداري كرده است.
دريك سال اخير مذاكره براي فروش انواع ديگر هواپيماهاي نظامي و ترابري و نيز زيردريايي بين دو كشور جريان داشته است. روسيه اخيرا اعلام كرد كه يك ميليادر دلار براي خريد تسليحات نظامي به ونزوئلا وام پرداخت مي كند.
كارشناسان معتقدند با تشديد اختلافات روسيه با غرب و در راس آن آمريكا، مسكو، ونزوئلا را در مركز توجه خود براي حضور در قاره آمريكا قرار خواهد داد و به تقويت بنيه دفاعي اين كشور مي پردازد.
اين وضعيت تداعي گر دوره جنگ سرد ميان شوروي سابق و آمريكا مي باشد كه مسكو در آن زمان از كوبا براي اعمال فشار بر آمريكا استفاده كرد.
اروپام**2242**1773
جمعه 5 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]