واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: استفاده از فرصت ديجيتالي، پلي برروي شكاف الكترونيكي؛ كارشناسان تاكيد كردند: الكترونيكي شدن فرآيند اداري ابزار توسعهي فرصتهاي ديجيتالي است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: جامعه اطلاعاتي -فناوري اطلاعات
فرصتهاي ديجيتالي در بخشهاي تجهيز سيستم شبكهي مخابرات به فيبر نوري، بهرهگيري از نرمافزارهاي وارداتي براي الگوبرداري و مدلسازهاي مشابه و ايجاد مشاغل اينترنتي توسط نيروي انساني در سطح كلان قابل بررسي است؛ به اين معنا كه فرصتهاي ديجيتالي دسترسي و استفاده هرچه بيشتر جامعهي اطلاعاتي از تمام منابع فرهنگي، تجاري و علمي موجود در جهان براي ثبات جامعه بوده و شكاف ديجيتالي به تفاوت جامعهي باسواد با جامعهي بيسواد در بهرهبرداري از امكانات ديجيتالي اطلاق ميشود و هرچه مردم به فرهنگ بهرهبرداري از يك شبكهي الكترونيكي تسلط بيشتري داشته باشند آن جامعه داراي پايههاي قويتري است.
به گزارش خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رشد گسترده كشورهايي همچون كره جنوبي و تايوان طي 15 تا20 سال گذشته، تاكيد برنامهريزي در اجراي اين برنامهها براي توسعه فنآوري و اجزاي آن است، به طوري كه امروزه دولتهاي در حال توسعه كه در ابتداي روند ديجيتالي شدن قرار گرفتهاند توانستند 90 درصد حجم تراكنش را به خود اختصاص دهند و مابقي كشورها 10 درصد باقي مانده را در اختيار دارند.
سرمايهگذاري در بخش IT شايسته اين صـنـعـت نبوده است
سعادت پورمظفري ـ استاد دانشگاه - در اين باره اظهار كرد: فرصتهاي ديجيتالي به منظور جبران شكاف و ابزاري براي استفاده از فنآوري اطلاعات در جهت توليد كار و سرمايه است كه اين مهم در صورت بررسي و رشد زيرساختها قابل دسترسي است.
وي افزود: ايجاد زيرساختها در زمينهي دستيابي به فرهنگ استفاده از كاربردهاي IT به دسترسي همه سطوح جامعه به امكانات فنآوري اطلاعات به صورت آسان و با قيمت مناسب بستگي خواهد داشت چرا كه كشورهاي در حال توسعه با فهم اين مساله و در اختيار قرار دادن اين امكانات براي همه توانستهاند زيرساختها را تا سطوح استاندارد پيش ببرند.
به گفتهي او با وجود پتانسيل سرمايهي انساني موجود در كشور و هوش بالاي جوانان، با نگاه مثبت از سوي دولت و حتي سرمايهگذاري براي تشكيل فرصتهاي ديجيتالي قطعا از وضع فعلي رها ميشويم.
الكترونيكي شدن فرآيندهاي اداري ابزار توسعه فرصتهاي ديجيتالي است
اميد ميربهاء نيز معتقد است: ايجاد محيطهاي آموزشي الكترونيكي و ارايهي فرآيندهاي اداري به صورت الكترونيكي ابزار مورد نياز براي توسعهي فرصتهاي ديجيتالي است.
اين كارشناس فنآوري اطلاعات افزود: در بخش مربوط به سيستمهاي پردازشي سختافزاري، ICT بهترين راهحل براي ايجاد فرصتهاي ديجيتالي تجهيز شبكه مخابراتي بر فيبر نوري است.
او تصريح كرد: با پايه گذاري سيستم مدرن ارتباطي متكي بر فيبر نوري در تمام نقاط كشور بايد كاري كرد تا همهي سطوح جامعه (حتي مناطق محروم) در جريان نقل و انتقالات اطلاعاتي قرار بگيرند.
ميربها شاخص نهايي را نيروي انساني متنوع و متعهد در زمينهي ديجيتالي و الكترونيكي دانست و افزود: اين نيروها به دليل آشنايي با مساله نابرابريها و استفاده از روشهاي علمي در سوق دادن جامعه به سوي فرصتها و توسعهي مشاغل اينترنتي از جمله آموزش الكترونيكي مسايل مربوط به فرهنگ، تجارت و غيره قطعا در اجراي صحيح فرصتهاي ديجيتالي چارهساز خواهند بود.
وي با بيان اينكه امروزه با رشد مشاغل اينترنتي، كشورهاي توسعه يافته زماني كه با كمبود كار در حوزه فيزيكي مواجه ميشوند، در حوزهي مجازي ايجاد كار ميكنند، تصريح كرد: كشورهاي توسعه يافته با رشد مشاغل اينترنتي توانستهاند خلاء موجود كمبود كار در حوزه فيزيكي را به وسيله كار در حوزهي مجازي جبران كنند.
او پايهگذاري در اين مشاغل را بهرهگيري از نيروي جوان پرورش يافته هماهنگ با فضاي اطلاعات و ارتباطات دانست و در ادامه با تاكيد بر اينكه در حال حاضر بزرگترين شكاف ديجيتالي در مدارس متبلور است؛افزود: براي پرورش و بهرهگيري از نيروي متخصص بايد كودكان را از همان ابتدا با صنعت ديجيتالي آشنا كرد.
اين كارشناس سرمايهگذاري در بخش توليد نرمافزار را يكي ديگر از فرصتهاي ديجيتالي ممكن دانست و گفت: يكي از شاخههاي مربوط به ICT در مورد توليد نرمافزار است كه كشورهايي همچون چين و مالزي با تكيه بر توسعهي اين فنآوري توانستهاند فرصتهاي ديجيتالي خوبي را ايجاد كنند.
او نقطهي اصلي در تمام زمينههاي ICT را توافق دولت و بخش خصوصي دانست و گفت: تبيين قرارداد تعامل اجتماعي و توافقنامه عملياتي ميان دولت و بخش خصوصي اولين قدم در تعيين وظايف و تعيين خطوط سبز و قرمز ميان دو بخش براي پايبندي و پيوند آنها است.
دولتي بودن امكانات باعث عقبافتادگي خدمات الكترونيكي شد
همچنين جواد صالحي - عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف - با بيان اينكه معناي واقعي فرصتهاي ديجيتالي دسترسي و استفاده هرچه بيشتر جامعهي اطلاعاتي از تمام منابع فرهنگي، تجاري و علمي موجود در جهان براي ثبات جامعه است، اظهار كرد: شكاف ديجيتالي به تفاوت جامعهي باسواد با جامعهي بيسواد در بهرهبرداري از امكانات ديجيتالي اطلاق ميشود و به اين معناست كه هرچه مردم به فرهنگ بهرهبرداري از يك شبكه الكترونيكي تسلط بيشتري داشته باشند آن جامعه داراي پايه هاي قويتري است.
به گفتهي اين كارشناس مهمترين ابزار جامعهي اطلاعاتي و ديجيتالي دسترسي سريع به منابع اقتصادي با هزينه هاي پايين است كه دسترسي سريع به امكانات الكترونيكي را نه تنها نبايد ساده و لوكس درنظر گرفت بلكه بايد بر فهم حياتي و استراتژيك آن نيز تاكيد كرد.
وي درخصوص اهميت دسترسي سريع به اطلاعات خاطرنشان كرد: امروزه در جوامع بينالملل ديگر ملاك مقدار توليد نيست بلكه ملاك دسترسي جامعه به اطلاعات كافي براي توليدات است.
صالحي مشكل اصلي كه باعث عقبافتادگي در عرضهي خدمات الكترونيك شده است را دولتي بودن امكانات دانست و گفت: با توجه به نياز جامعه بر سرمايهگذاري عميق براي رسيدن به سطحي قابل قبول، تشكيلات دولتي با سرمايهگذاري محدود و اقدام درصورت نياز باعث شدهاند تا در ارايهي تنوع تكنولوژي و قيمتگذاري نسبت به جوامع درحال توسعه عقب بمانيم.
به گفتهي او به دليل دولتي بودن اختيارات، در زمينهي فرصتهاي ديجيتالي علاوه بر عملكرد ضعيف در بخش سرمايهگذاري، نبود رقابت ميان ارگانهاي دولتي نيز باعث ارايه محصولات با كيفيت نامطلوب و قيمت نامناسب شده است.
اين استاد دانشگاه گفت: يكي از بهترين راهحلها براي اتصال واقعي جامعه به ديجيتال، خارج كردن تشكيلات مخابراتي، الكترونيكي و ديجيتالي از قبضهي ارگانهاي دولتي و واگذاري تكنولوژي كل برنامهها به بخش خصوصي است.
وي تصريح كرد: بخش خصوصي بر خلاف دولت كه براي انجام كار با موانع بسياري روبه رو است، به دليل انگيزههاي اقتصادي و كوشش در نهادينه كردن خدمات الكترونيك و بررسي روشها براي اتصال تك تك مشتركان به تشكيلات ديجيتالي عملكرد سريعتري خواهد داشت.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف گفت: ازجمله راهكارهاي بخش خصوصي سرمايهگذاري در موسسات مختلف از جمله آموزش و پرورش است؛ با سرمايهگذاري از درون آموزش و پرورش ميتوان نسل آينده را از رسيدن كودكي با تكنولوژي رشد داد تا در زمان لازم از آنان بهرهبرداري كرد.
وي پويايي و فعالي حركت بخش خصوصي براي رساندن بار تكنولوژي به تمام اقشار جامعه را جوابگوي تمام مسايل دانست و خاطرنشان كرد: همواره يكي از اثرگذاريهاي شبكه همراه و اينترنت براي طبقه محروم بوده تا در زماني كه امكان دسترسي به منابع ديگر براي آنها وجود ندارد از اين طريق بتوانند نيازهاي خود را تامين كنند.
او عملكرد ايران در رساندن اين امكانات به مناطق محروم را خوب ارزيابي كرد و گفت: در سالهاي بعد از انقلاب نسبت به امكانات موجود توانستهايم به موفقيتهاي خوبي دست يابيم كه با واگذاري امور به بخش خصوصي قطعاً شاهد توسعه بيشتري خواهيم بود.
عضو هيات علمي دانشگاه در پايان خاطرنشان كرد: نقش اصلي دولت در سياستگذاري و نظارت است و نقش عمده دولت سرمايهگذاري و ايجاد امكانات رقابتي است كه درصورت اجرايي شدن اين دو مهم، مابقي امور آموزش پژوهش و پيشرفت به وجود خواهد آمد.
بررسي راهكار رفع نابرابري ديجيتالي به موشكافي نيازمند است
محمد مصلايي - كارشناس فنآوري اطلاعات - هم در رابطه با فرصتهاي ديجيتالي اظهار كرد: با وجود اين كه راه براي كار در اين مسير همواره باز است اما اگر اقدامات در يك بازه زماني كوتاه انجام شود، اين نابرابريهاي ديجيتالي (شكاف ديجيتالي) را بيش از پيش احساس خواهيم كرد.
وي با اشاره به اين كه غالبا تصور ميشود كه نابرابري ديجيتالي تنها در كشورهاي جهان سوم وجود دارد افزود: اين مسالهايست كه دقيقا در كشورهاي پيشرفته نيز رخ ميدهد اما با موضوعي متفاوت مانند هماهنگ نبودن گروههاي سني در استفاده از امكانات ديجيتالي خود را نشان ميدهد.
او با بيان اينكه بررسي راهكار رفع نابرابري ديجيتالي به موشكافي نيازمند است، درخصوص رفع چالشهاي موجود افزود: كليگويي و برداشت كلي در رابطه با نابرابريهاي ديجيتالي به دليل عقبماندگي بيش از 50 سال از كشورهاي توسعهيافته، بيش از پيش ما را به عقب برمي گرداند و بيشتر به معضلات دامن خواهد زد.
مصلايي در رابطه با راهكارهاي فراهم شدن فرصتهاي ICT در كشور گفت: در بخش اجتماعي نخستين و بزرگترين مساله بحث فرهنگسازي است تا جامعه توانايي استفاده از ابزار را داشته باشد و سرمايهگذاري و صرف بودجه و هزينه به عنوان بخش ديگر چارهساز خواهد بود.
مصلايي اظهار كرد: با وجود اين كه بخش نرمافزار پيچيدهتر بوده و به سختي بهدست ميآيد، اما از لحاظ رقابتي قابل برنامهريزي و سرمايهگذاري است چرا كه سرمايهگذاري در بخش سختافزار اقتصادي و مقرون به صرفه نيست.
وي ادامه داد: هماكنون از لحاظ كمي حركتي كه از چند سال قبل در حال پيگيري است، سعي شده تا بتوان دنياي ديجيتالي را در مناطق محروم نيز در اختيار عموم قرار داد و اكنون بحث كيفي ميتواند در اجراي برنامههاي ما تاثيرگذار باشد.
او افزود: مي توان در تمام بخشها هزينههاي خريد را پايين آورد تا به همه سطوح جامعه اين تجهيزات رسانده شود و اين كاري است كه اگر هدف ايجاد فرصتهاي ديجيتالي و فنآوري اطلاعات و ارتباطات براي همه در سطوح كلان باشد، دولتمردان بايد در سطح كشور اعمال كنند.
ايجاد فرصتهاي ديجيتالي نيازمند ترميم زيرساختهاست
علاوه بر اين فرامرز فتحنژاد - كارشناس فنآوري اطلاعات - گفت: حركت به سوي ايجاد فرصتهاي ديجيتالي به منظور جلوگيري از شكافها، تدوين زيرساختهاي مناسب در تمامي سطوح را ميطلبد تا اين فعاليتها بتوانند در مسير اصلي خود حركت كرده و به نتيجه برسند.
وي در ادامه اظهار كرد: نظر به ارتباط مستقيم توسعهي فنآوري اطلاعات با توسعهي اقتصادي باعث شده تا كشورهاي توسعه نيافته فعلي بتوانند با بهرهگيري از تجارب كشورهاي توسعه يافته و بومي كردن فنآوريهاي آنها از يك سو در رسيدن به رشد مطلوب در زمينه IT سريعتر گام بردارند و از ديگر سوي از مزيتهاي آن به عنوان يك شاخص جايگزين كمبودهاي منابع طبيعي استفاده كنند.
وي افزود: امروزه با توجه به فرهنگ و داشتههاي غني پيشين نميتوان همه مطالب را كپي كرد بلكه آن چيزي كه چارهساز است و به رشد جاماندهها از عرصهي فرآيندهاي تكنولوزي كمك ميكند، سرمايهگذاري كلان، درازمدت و دقيق براي ترميم زيرساختهاست.
وي با اشاره به گسترش شكاف ديجيتالي گفت: از جمله مهمترين زيرساختهاي ايجاد فرصت ديجيتالي مجهز كردن سيستم ارتباطي به فيبر نوري، روانسازي پروژههاي در حال واگذاري به بخش خصوصي و سرمايهگذاري كلان در سطوح مختلف است.
وي با تاكيد به نقش متوليان متعهد براي به انجام رسيدن پروژهها گفت: حركت به سوي اصلاح زيرساختها و در نتيجه جامعه دانا محور نيازمند وجود متولياني است كه بتوانند فرصتهاي ديجيتالي را با استفاده از نيروي متخصص و بر طبق معماري ساختاري طراحي كنند و در مرحله بعد اين بررسيها و نتايج به دست آمده را در غالب برنامههاي چشم انداز چند ساله و با كمك سازمانهاي اجرايي به اتمام برسانند.
به گفتهي تحليلگران يكي از مزيتهاي رشد فنآوري اطلاعات در ايجاد فرصتهاي ديجيتالي، شفافسازي اطلاعات است و شفافي و بهروز بودن اطلاعات باعث آگاهي عمومي مردم از فضاي ديجيتالي و آگاهي جامعه از حقوق بشر ميشود.
ايجاد بستر براي حضور سرمايه گذاران خارجي در اركان داخلي كشور از جمله نقاط مثبتي است كه در پيشبرد اهداف بهبود بخشيدن به فرصت هاي ديجيتالي نقش به سزايي را ايفا خواهد كرد، به اين معنا كه در اين صورت يكي از مسيرهاي تبادل اطلاعات به مفهوم انتقال تكنولوژي و دانش، پژوهش افراد متخصص و ايجاد اشتغال قطعا هموارتر خواهد بود.
درصورت برقراري عدالت اجتماعي در زمينهي ديجيتالي براي دسترسي سريع به اطلاعات علاوه بر برخوردار بودن از يك شبكهي مخابراتي مجهز به فيبر نوري، جامعه را در پايينترين بخشها از آسيبها حفظ ميكند و امكان توسعه مشاغل الكترونيكي و جذب نيروهاي با استعداد را نيز به همراه خواهد داشت.
تامين امكانات براي مناطق محروم يك بحث جهاني است. اين وظيفه دولتهاست كه امكانات را به نحوي ايجاد كنند كه همه از تكنولوژيها استفاده كنند؛ زيرا اولين پايه اطلاعات، ارتباطات است؛ وقتي كه اينترنت، فكس، موبايل و تلفن روستايي داشته باشيم، 50 درصد مساله آموزشي حل شده است و ديگر شاهد اشباع شهرهاي بزرگ بر اثر مهاجرتها نخواهيم بود؛ براي بررسي راهكارهاي دفع نابرابريها بايد در نگاه به اين مساله واضحتر و ريزبينانهتر عمل كرد چراكه اين مسائل بايد از ابتداييترين سطوح جامعه و از پايه بررسي شود.
انتهاي پيام
جمعه 5 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]