واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: انتخابات آمريكا: حس، هويت و نقش
در مورد انتخابات آمريكا، سخنها و بحثهاي فراواني هست. انتخابات رياست جمهوري در آمريكا، پديدهاي است كه هر چهار سال يك بار تكرار ميشود، لذا در حيات سياسي آمريكا پديده انتخابات، تكراري و فرهنگ آن نسبتا جا افتاده است، اما اين انتخابات با نمونههاي پيشين تفاوت دارد. تفاوت مبارزات انتخابات رياست جمهوري كنوني با موارد گذشته بهگونهاي است كه عدهاي اين انتخابات را مهمترين انتخابات بعد از جنگ دوم جهاني در آمريكا ميدانند، چرا؟ دليل متمايز بودن اين انتخابات را بايد در پيوند بسيار متفاوت سياست داخلي و خارجي آمريكا در مقطع كنوني و مخصوصا در تمايزات بين دو نامزد اصلي، يعني سناتور مككين و سناتور اوباما دانست.
براساس آنچه كه در رسانههاي گروهي آمريكا منتشر ميشود، مردم آمريكا حس مثبت و روشني در مورد دستاوردهاي دوران هشت ساله بوش ندارند. اوضاع اقتصادي آمريكا مطلوب نيست و از نظر بينالمللي آمريكا با چالشهاي سترگي در تعيين و تعريف جايگاه خود در جهان روبروست. كارنامه بوش در سياست خارجي نه فقط درخشان نيست، بلكه بزرگترين بحران نرمافزاري تاريخ سياست خارجي آمريكا، يعني مخالفت جدي با سياستهاي اين كشور در سرتاسر جهان را به وجود آورده و پروندههاي ناتمامي چون عراق را براي سلف خود بجا ميگذارد. حس عمومي مردم آمريكا اين است كه سياستها بايد تغيير كند و نياز به تغيير حسن همگاني در آمريكا وجود دارد.
اما فقط اين حس نيست كه به اين انتخابات اهميت ميدهد. اين انتخابات درباره هويت است. برآمدن اوباما كه از نظر نژادي، خانوادگي و ريشه اجتماعي، با مككين كاملا متفاوت است. اهميت پديدهاي هويتي را روشن ميكند. اين انتخابات نشان ميدهد كه پاسخ به سوال ديگر يك جواب ساده ندارد. جواب كلاسيك و سنتي، آمريكايي را سفيد پوست، آنگلو ساكسون و پروتستان مذهب معرفي ميكرد. اوباما هيچكدام از اينها نيست. دو رگه با گرايش به سياهپوست معرفي كردن خود است. عناصري از زندگي مسلمانان را در هويت خود داراست و نام ميانه وي حسين است. سابقه نظامي نداشته و به ريشه آفريقايي و مهاجرتي خود مفتخر است.
، دانشمند علوم سياسي آمريكا، چند سال قبل كتابي با عنوان منتشر كرد كه در آن به تحول هويتي در آمريكا پرداخت و از افزايش آن دسته از مردم آمريكا كه ريشه لاتين دارند سخن گفت و در اين ميان، دستهبنديهاي گوناگوني از آمريكا عرضه كرد: 1- آمريكايي كه محدود در مرزهاي ملي است 2- آمريكايي كه امپراتورگرا و متمايل به گرفتن و تسلط يافتن بر ديگر سرزمينهاست و 3- آمريكايي كه جهان وطن است و ديگر ملتها را به راحتي از طريق مهاجرت در خود جاي ميدهد.
[مككين منعكسكننده هويت امپراتورگراي آمريكا و اوباما مظهر هويت جهان وطنگرايانه آمريكاست. واقعيت آن است كه طي دهههاي اخير، امواج مهاجرتي معاصر به آمريكا، بهگونهاي ساختاري با امواج مهاجرتهاي قرنهاي پيشين كه عمدتا از اروپا روانه آمريكا شدند، فرق دارد. مهاجرتهاي نوين از قارههاي ديگر است. اين مهاجرتها، بافت اجتماعي و هويتي آمريكا را دگرگون كردهاند. علاوه بر مهاجرت، بايد در نظر داشت كه مسائل مربوط به زنان، طبقات اقتصادي، گروههاي نژادي و گرايشهاي مذهبي، به زايش خرده هويتهايي در جامعه آمريكا انجاميده كه نميتوان صرفا با نگاههاي سنتي به آنها نگريست.
اما در وراي حس و نياز به تغيير و تحول ماهيتي، انتخابات كنوني آمريكا در مورد نقش آمريكا در عرصه جهاني نيز هست. ، استاد آمريكايي و عرب تبار دانشگاه كه مروج ايدههاي نئو محافظهكارانه است، در مقالهاي كه در 10 سپتامبر 2008 (20 شهريور) در روزنامه دست راستي به چاپ رساند، در دفاع از سابقه اداري و نظامي مككين و در حمله به اوباما نوشت كه مككين نماينده آمريكاي امپراتورگراست و اوباما نماينده آمريكاي جهان وطن و آمريكا به تعبير عجمي، هنوز امپراتورگرا بوده و اداره اين امپراتوري جهاني، بدون درك قدرت نظامي و سابقه نظامي، امكانپذير نيست. لذا مككين با سوابق گسترده نظامي در مقايسه با اوباماي فاقد پيشينه نظامي، براي مديريت كلان اين امپراتوري بهتر است. مقايسه وي بين دو نامزد اصلي درست، ولي نتيجهگيري وي عميقا ناصواب است. آمريكاي نظاميگرا در دوران بوش، نقش مخرب و ناهنجاري را در سيستم بينالمللي ايفا كرد و مك كين ادامه همان نقش را بازي خواهد كرد. هرچند كه در توانايي اوباما در ايفاي نقش نويني در عرصه بينالمللي براي آمريكا ترديد وجود دارد، اما او از تغيير نقش آمريكا سخن ميگويد.هرچه هست، انتخابات كنوني آمريكا، برگردان جامعه آمريكا به تغيير و دگرگونيها، تحولات هويتي و تعريف نقش نويني براي ايالات متحده در عرصه جهاني است. نتايج انتخابات هرچه باشد، از روند انتخابات آمريكا، ميتوان تلاطم و فراز و فرود در سياست خارجي و بينالمللي آمريكا را به تصوير كشيد.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]