واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: باهشدار نسبت به رشد مصرف داروهاي نيروزا درورزشكاران؛ متخصصان خبر دادند: مصرف آمفتامينها «مد» شده است بسياري از مرگهاي دوپينگي مخفي ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: اجتماعي - شهري
يك متخصص پزشكي ورزشي با بيان اينكه مصرف داروهاي نيروزا، احتمال مصرف مواد مخدر و داروهاي غيرمجاز را به شدت افزايش ميدهد، گفت: شايعترين ماده غيرمجاز مصرفي در ورزشكاران مصرفكننده داروهاي نيروزا آمفتامينهاست كه مصرف آنها حتي مرگ به همراه دارد.
به گزارش خبرنگار «اجتماعي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، هومن انگوراني صبح چهارشنبه در نشست هم انديشي ستاد مبارزه با مواد مخدر كه به بررسي پژوهش وي تحت عنوان «برسي وضعيت سوء مصرف داروهاي استروييدي آنابوليك و تركيبات اعتياد آور در ورزشكاران مرد رشته بدنسازي در باشگاههاي بدنسازي شهر تهران» اختصاص داشت و در مجموعه فرهنگي شقايق برگزار شد، با بيان اينكه ورزشكاران با هدف پوشاندن برخي كاستيهاي تواناييهاي شخصي، به مصرف مواد نيروزا يا دوپينگ روي ميآورند، گفت: در ايران، توسعه باشگاههاي بدنسازي، جوانان و نوجوانان بسياري را درمعرض خطر استفاده از مواد غيرقانوني و تركيبات نيروزا از قبيل استروييدهاي آنابوليك قرار داده است كه اين مواد عوارض جسمي و رواني برگشتناپذيري به همراه دارد.
وي با اشاره به پژوهش مذكور كه با توجه به اهميت پرهيز فضاهاي ورزشي از بهرهگيري داروهاي نيروزا و مخدر در سال 86 انجام شده است، جمعيت نمونه اين پژوهش را شامل 930 ورزشكار مرد رشته بدنسازي تهران انتخاب شده با روش نمونه گيري تصادفي از باشگاههاي بدن سازي برشمرد.
اين پژوهشگر محدوده سني نمونههاي اين پژوهش را نيز بين 14 تا 56 سال با ميانگين 7/25 سال خواند و اعلام كرد: مصرف استروييد آنابوليكها در 155 نفر از نمونهها معادل 7/16 درصد، مصرف مكملهاي مجاز در 4/58 درصد، مصرف مواد غيرقانوني در 5/26 درصد كه شايعترين آن آمفتامينها بود، مصرف سيگار در 17/9 درصد و مصرف الكل در 3/14 از نمونه ها گزارش شد و البته اين پژوهش زير نظر ستاد مبارزه با مواد مخدر و مركز تحقيقات و سوء مصرف و وابستگي مواد (موسسه داريوش) به انجام رسيد.
وي با تاكيد بر اينكه مصرف استروييد آنابوليكها ميزان ناباروري و عميقي در مردان را به شدت افزايش ميدهد، خاطرنشان كرد: در اين پژوهش، مصرف مواد اعتيادآور با سطح تحصيلات و انگيزههاي ورزشي ارتباط همبستگي معناداري نشان داد اما با سن، طول مدت سابقه ورزشي، تعداد مربي، خصوصيات باشگاه (مساحت، هزينه)، درآمد، سلامت عمومي، شغل، وضعيت مسكن و وضعيت تاهل همبستگي معناداري نشان نداد.
انگوراني برخي انگيزههاي ورزشي و مصرف داروهاي نيروزا را با مصرف مواد غيرقانوني مرتبط دانست و گفت: پيش از اين، شايعترين ماده غيرمجاز مصرفي در ميان مصرفكنندگان داروهاي نيروزا، حشيش بود كه امروز اين ماده جاي خود را به آمفتامينها به بهانه چربيسوزي و البته با عوارض مرگبار بسيار كه شايد بيشتر از مصرف حشيش باشد، داده است.
اين متخصص پزشكي استروييد آنابوليكها را از مشتقات تستسترون و داشتن گونههاي برجسته، صورتهاي استخواني، عضلات طنابي شكل و پوست خشك را از مشخصات ظاهري مصرفكنندگان اين داروها با دوز بالا و با هدف نيروزايي برشمرد و يادآور شد: مصرف اين داروها شايد باعث افزايش حجم عضلات شود اما لزوما افزايش قدرت به همراه ندارد.
وي در ادامه عقيمي شديد، سكتههاي مغزي و قلبي، عوارض عصبي،خوني و رواني، اعمال بزهكارانه و اعتياد به مواد غيرمجاز را نيز از عوارض مصرف آنابوليك استروييدها يا داروهاي نيروزا ذكر كرد و گفت: اين داروها به سه شكل خوراكي كه بيشترين تاثير را دارد و تا مدتها در خون و ادرار باقي ميماند، تزريقي و تركيبي از اين دو مصرف ميشود.
گفتني است برخي پژوهشگران حاضر در اين نشست نسبت به فقدان نظارت سازمان تربيت بدني بر باشگاههاي بدنسازي توزيع كننده داروهاي نيروزا بين ورزشكاران، وجود خطر مصرف داروهاي نيروزا حتي در تيمهاي ملي ورزشي، رشد شديد مصرف داروهاي نيروزا و دوپينگي در بين ورزشكاران كشور عليرغم قطع مصرف اين داروها در كشورهاي اروپايي، فقدان اطلاعرساني كافي در مورد عوارض داروهاي نيروزا هشدار دادند.
به گزارش ايسنا، دكتر مسعود حاجي رسولي، فيزيولوژيست ورزش نيز در اين نشست با بيان اينكه متاسفانه علي رغم هشدارهاي متخصصان پاي دوپينگ از حدود 20 سال پيش به ايران باز شد، اذعان كرد: اين در حالي بود كه آن زمان به راحتي و با گفتن اين كه «مهمان ناخوانده را بايد پذيرفت»، به قضيه بيتوجهي شد و باز هم اين در حالي بود كه همان زمان بسياري از كشورهاي دنيا، اين مهمان ناخوانده را نپذيرفتند.
وي درمان ناتواني جنسي افزايش رشد، درمان كمخوني و در برخي موارد سرطان را از جنبههاي دارويي آنابوليك استروييدها برشمرد و گفت: متاسفانه اين داروها با بيش از 10 برابر دوز مجاز توسط بسياري از بدنسازان و ورزشكاران رشتههاي سنگين ورزشي مصرف ميشود كه اين موضوع اعتياد ناشي از مصرف اين داروها را به همراه دارد.
اين متخصص همچنين با اذعان به اينكه هماكنون متاسفانه بسياري از مرگ و ميرهاي ناشي از دوپينگ در كشور مخفي ميشود، اظهار كرد: من به مسؤولان هشدار ميدهم كه در سالهاي آينده شاهد مرگ و ميرهاي وحشتناكي ناشي از دوپينگ در كشور خواهيم بود.
انتهاي پيام
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]