واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: به اعتقاد مردم«طنز» بهترين قالب براي آثار مناسبتي رمضان است
گروه هنر: به اعتقاد عدهاي از مخاطبان سريالهاي رمضاني كه در گفتوگوهايي اجمالي نظر آنها را درباره اين سريالها جويا شديم، قالب طنز بهترين ساختار براي سريالهاي رمضاني و انتقال پيامهاي ديني و قرآني است.
هر ساله با شروع ماه رمضان، مردم روزهدار پس از مراسم افطار، وقت استراحت خود را پاي تلويزيون صرف ميكنند، چراكه جعبه جادويي در اين ايام بيشترين حجم از سريالهاي مناسبتي را تقديم مخاطبان خود ميكند.
البته در ساخت سريالهاي مناسبتي ماه رمضان سعي ميشود كه سلايق مختلف مورد توجه قرار گيرد به همين دليل شاهديم كه معمولاً هر سريال در گونهاي خاص توليد ميشود.
امسال نيز «روز حسرت»، «مثل هيچكس»، «بزنگاه» و «مامور بدرقه» سريالهايي هستند كه هر شب ساعاتي روزهداران را سرگرم ميكنند، آثاري كه هر كدام به نحوي براي خود علاقمند كسب كرده است.
خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) در راستاي نقد و بررسي آثار ديني سيما، گزارشي مردمي تهيه كرده كه در آن از نظرات اقشار مختلف اجتماع سود برده شده است تا بتوان بررسي كرد كه سريالهاي مناسبتي تا چه حد توانستهاند در جذب مخاطب موفق عمل كنند.
«حسين شافهي» 42 ساله به عنوان اولين مصاحبه شونده اين گزارش درباره سريالهاي ماه رمضان معتقد است: بيانصافي است اگر بگوييم آثار مناسبتي در جذب مخاطبان سيما موفق عمل نكرده است، چراكه در واقعيت شاهديم كه اكثر اين توليدات براي خود مخاطبان كثيري دارد، اما موضوع مورد نظر ما كيفيت توليدات است كه ميتوان در مورد آن بحث كرد.
وي افزود: به عقيده من امسال، سريال «بزنگاه» توانسته در جذب مخاطب از ديگر آثار موفقتر عمل كند، چراكه «عطاران» پس از چندين تجربه موفق، ديگر به وضوح سليقه مخاطبان خود را ميشناسد.
وي در تكميل توضيح فوق گفت: البته بايد هر اثري را متناسب با هدف ساخت آن سريال، كنكاش كرد به همين دليل است كه من «بزنگاه» را از ديگر آثار موفقتر ميدانم، چراكه حداقل توانسته براي دقايقي لبخند را به روي لبان مخاطبان بياورد.
اين فروشنده لوازم خانگي در پايان توضيحات خود اعلام كرد: نظر شخصي من اين است كه سريالهاي طنز ميتوانند در انتقال مفاهيم ديني يا قرآني از ديگر گونهها موفقتر عمل كنند، زيرا اين واقعيت را نميتوان كتمان كرد كه مخاطبان سيما با پيامهاي شاد، بيشتر ارتباط برقرار ميكنند.
«ليلا سبحاني» 34 ساله نيز طي سخناني اظهار كرد: سريالهاي ماه رمضان توانسته، لحظات خوشي را براي مخاطبان فراهم آورد، البته در كنار سرگرمي اينگونه توليدات پيامهاي ارزشمندي نيز به مخاطبان ارائه ميكنند.
وي ادامه داد: براي نمونه سريال «روز حسرت» در ابتداي تيتراژ خود آيهاي از قرآن را به تصوير ميكشد و همين تاكيد سبب ميشود كه بيننده بيشتر درباره پيام اثر فكر كند، هر چند كه معتقدم اين سريال در مقايسه با كار قبلي فيلمسازاش (اغما) از كيفيت پايينتري برخوردار است.
اين معلم به مطلب خود اضافه كرد: سريال «مثل هيچكس» به عقيده من اثر خوبي است، اما زمان پخش چنين اثري بايد 15 سال قبل ميبود، چراكه كيفيت اين سريال توليدات اوايل دهه هفتاد را در خاطرهها زنده ميكند، كاري كه تنها ميتوان از آن به عنوان نمونه بارز يك سريال دمدستي نام برد.
وي در خاتمه تصريح كرد: اما دو سريال «بزنگاه» و «مامور بدرقه» تا حدودي توانسته در جذب مخاطب موفق عمل كند، چراكه زبان پيامرساني در اينگونه توليدات به شعار آغشته نشده است.
«شهروز پارسايي» 27 ساله در جواب به سوالات خبرنگار ايكنا درباره سريالهاي ماه رمضان اظهار كرد: من در طول ايام سال كمتر به تماشاي تلويزيون مينشينم، اما در ماه رمضان، مهمترين سرگرمي من پس از افطار تماشاي سريالهاي مناسبتي است، آثاري كه هر كدام به نحوي در جذب مخاطب موفق عمل كرده است.
وي افزود: به عقيده من موفقترين سريالها در بين آثار مناسبتي تلويزيون سريال «بزنگاه» و «مامور بدرقه» هستند، زيرا اين توليدات سعي دارند به دور از كليشههاي رايج براي دقايقي مردم را شاد كرده و در كنار آن نيز پيامي ديني و ارزشي به مخاطبان منتقل كنند.
اين دانشجو در تكميل توضيحات خود اعلام كرد: اما آثاري همچون «روز حسرت» و يا «مثل هيچكس» با وجود اينكه در جذب عدهاي خاص از مخاطبان موفق عمل كردهاند، اما نتوانستهاند همانند آثار سالهاي گذشته موفق باشند. براي نمونه ميتوان از «اغما» و «ميوه ممنوعه» نام برد كه توانسته بودند در مقايسه با آثار مشابه خود (روز حسرت و مثل هيچكس) موفقتر عمل كنند.
«جمشيد طوس» 38 ساله به عنوان ديگر مصاحبه شونده در اين گزارش معتقد است: سريالهاي مناسبتي هر كدام به نحوي سعي دارند، جامعه پيرامون خود را به شكلي واقعي به تصوير كشند در همين راستا به عقيده من سريال «بزنگاه» توانسته بهتر از ديگر همتايان خود عمل كند، البته ميتوان «مامور بدرقه» را نيز، جزو آثار موفق قلمداد كرد.
وي دلايل خود را براي موفق خواندن آثار فوق چنين برشمرد: سريالهايي همچون بزنگاه و مامور بدرقه توانستهاند واقعيتهاي جامعه را به شكلي حقيقي به تصوير كشند و اگر هم ضد ارزشي در اينگونه توليدات نشان داده ميشود در جهت نكوهش آن رفتار است، اما آيا سريالهاي نظير «روز حسرت» و يا «مثل هيچكس» با واقعيتهاي روز همخواني دارد.
اين دانشجوي جامعهشناسي به نكته ديگري در توضيحات خود اشاره كرد و گفت: در روز حسرت يا مثل هيچكس ما حتي در استفاده از حجاب نيز شاهديم كه پرداختي حرفهاي صورت نگرفته بهنحويكه سفارشي بودن آن به وضوح عيان است، درصورتيكه فيلمساز اين سريال در تجربه سال پيش خود (اغما) بسيار موفق عمل كرده بود.
«كاظم سروري» 40 به عنوان آخرين فرد مصاحبهشونده در اين گزارش تصريح كرد: سريالهاي مناسبتي امسال در مقايسه با سال گذشته از كيفيت پايينتري برخوردار هستند. اين مسئله را تنها به يك سريال نميتوان خلاصه كرد، بلكه هر چهار اثر نتوانسته در مقايسه با همتايان خود در گذشته، موفق عمل كند.
وي ادامه داد: در ابتدا بايد از سريال روز حسرت نام برد كه به عقيده من بسيار كوشيده تا همانند «اغما» موفق عمل كند، اما نتوانسته موفقيت لازم را كسب كند.
اين دانشجو توضيح داد: «مهمترين ايراد اين سريال، انتخاب بازيگرانش است كه بههيچوجه با نقشهاي سريال همخواني ندارد و تنها مهراوه شريفينياست كه به تنهايي بار كار را به دوش ميكشد. همچنين پيامهاي ديني و قرآني اين سريال به شكلي ناشيانه مورد توجه قرار گرفته است.
سريال «مثل هيچكس» نيز به نحوي ديگر ضعف خود را عيان كرده است، زيرا گاهي فكر ميكنم كه شايد اين اثر 20 سال قبل توليد شده، چون به هيچ وجه با واقعيات امروزه همخواني لازم را ندارد به نحويكه كه در آن زنان به شكلي عوامانه و دور از شأن يك بانوي فعال مسلمان به تصوير كشيده شدهاند.»
وي در خاتمه تصريح كرد: تنها ميتوان از دو سريال «بزنگاه» و «مامور بدرقه» به عنوان دو اثر تا حدودي موفق نام برد، چراكه در سريالهاي طنر معمولاً پيام به شعار آلوده نميشود و واقعيتهاي اجتماع نيز به شكلي درست تصوير ميشود. هرچند كه معتقدم اين دو اثر نيز در مقايسه با توليدات سالهاي قبل در زمينه طنز از كيفيت پايينتري برخوردار هستند.
البته در اين نظرخواهي از نظرات عدهاي ديگر نيز سود برده شده بود كه به دليل مشابهت با ديگر نظرها از ذكر آن خوداري به عمل آمد.
آنچه ميتوان از اين گزارش استنباط كرد، اين است كه مخاطبان تلويزيون امروزه ديگر با آثاري كه سعي دارند به شكلي شعاري مفاهيم ديني را به بيننده منتقل كند، ارتباط مناسب برقرار نميكنند، اما از سريالهايي كه سعي دارند واقعيات جامعه را آنچنان كه هست به تصوير كشند استقبال ميكنند، ولي نميتوان منكر اين مطلب شد كه سريالهاي طنز هر ساله با استقبال بيشتري مواجه ميشوند كه اين ويژگي نشاندهنده اين است كه مردم به شادي بيش از هر چيزي مشتاق هستند.
البته نكتهاي كه به عنوان يك ضعف آشكار در توليدات مناسبتي از آن نبايد غافل ماند اين است كه در اينگونه آثار معمولاً نوعي شتابزدگي به چشم ميخورد، رويكردي منفي كه هر سال در توليدات مناسبتي عيان است.
در پايان اين گزارش نبايد از ياد برد با تمام ضعفهاي آشكار و نهان اين گونه سريالها باز هم در مجموع اينگونه توليدات توانسته فضاي معنوياي را براي مخاطبان در ماه رمضان فراهم آورد.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 250]