واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي ابعاد فني سبك استاد «محمود خليلالحصري» در تلاوت قرآن كريممحمدرضا پورزرگري:تلاوتهاي «حصري» از نظر قدرت انتقال مفاهيم و فصاحت بسيار ممتاز است
گروه فعاليتهاي قرآني: استاد خليل الحصري از صدايي بم و بسيار زيبا برخوردار بود و هرچند در زمينه تنغيم الحان در تلاوت خود سادگي را رعايت ميكردند اما تلاوتهاي وي از نظر قدرت انتقال مفاهيم و فصاحت در بين بقيه قراء بسيار ممتاز است.
«محمدرضا پورزرگري» كارشناس و قاري بينالمللي جمهوري اسلامي ايران در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: مرحوم استاد «محمود خليل الحصري» يكي از استادان بهنام قرائت جهان اسلام است كه آثار پر بركت و ماندگاري از وي در باب قرائت قرآن به روش تدوير يا به عبارتي ترتيل بهجاي مانده است.
وي افزود: آثار بهجاي مانده از استاد حصري در روايتهاي مختلف مانند «ورش از قالون» و «حفص از عاصم» تلاوت شده و اين استاد يك دوره ترتيل كل قرآن كريم كه حالت معلم و آموزشي دارد نيز از خود بهيادگار گذاشته است.
پورزرگري تصريح كرد: از ويژگيهاي بارز مرحوم خليل الحصري جايگاه استادي وي در دانشگاه الازهر و همچنين تأليف كتابي بهنام «معالم الاهتداء الي معرفه الوقف و الابتداء» است كه يكي از آثار گرانبها در زمينه وقف و ابتداء است.
وي ادامه داد: استاد خليل الحصري در اين كتاب با ارائه نظرات سودمند و بسيار خوب و با طرح ادله علمي به مسائل صرف و نحوي اشاره كرده و راهنماي جامع و كاملي را براي قاريان جوان كه در قرائت خود در چه مواقعي وقف كرده و از چه مكانيهايي تلاوت خود را آغاز كنند را ارائه ميكند.
اين كارشناس قرآني عنوان كرد: استاد خليل الحصري از صدايي بم و بسيار زيبا برخوردار بود و هرچند در زمينه تنغيم الحان در تلاوت خود سادگي را رعايت ميكردند اما تلاوتهاي وي از نظر قدرت انتقال مفاهيم و فصاحت در بين بقيه قراء بسيار ممتاز است.
پورزرگري تأكيد كرد: اينكه تلاوتهاي مرحوم خليل الحصري از بار لحني بسيار ممتازي برخوردار نيست شايد معلول ويژگيهاي صداي وي است كه قدرت مانور را براي استفاده از الحان مختلف به اين استاد نميدهد، البته بايد به اين نكته نيز اشاره كرد كه تقواي استاد حصري در باب تلاوت قرآن كريم وي را از استفاده از الحان مختلف در قرائت بازداشته است.
اين قاري بينالمللي تصريح كرد: سبك تلاوت استاد حصري، سبكي آموزشي است و ميتوان گفت كه نوع تلاوتهاي اين استاد نسبت به تلاوتهاي قارياني مانند «مصطفي اسماعيل»، «عبدالباسط محمد عبدالصمد» و «محمد صديق منشاوي» به علت عدم استخدام از الحان گوناگون عامهپسند نيست.
وي در پايان گفت: ويژگيهاي صدايي استاد خليل الحصري دست وي را در استفاده از تحريرهاي ريز در قرائت بسته است اما بايد توجه كرد سبك تلاوت استاد حصري سبكي تجويدي است و در باب تجويد و صحت قرائت وي قاري بسيار توانا و بينظيري است.
يادآوري ميشود، استاد «محمود خليلالحصري» در 17 سپتامبر سال 1917 ميلادي در شبرالنعله از توابع طنطاي مصر به دنيا آمد، وي اولين كسي بود كه فكر قرائت قرآن را همراه با صداي خوش در سر پروراند و پس از آن راديوي مصر، صوت دلنشين قرآن او را از قاهره پخش كرد. اين استاد علاوه بر گنجينههاي بيشماري كه در علم قرائت قرآن از خود به يادگار گذاشته است داراي تأليفات بسيار ارزنده در زمينههاي مختلف علم قرائت است.
با استاد «محمد رضا پورزرگري» بيشتر آشنا شويد
«محمدرضا پورزرگرى»، در 28 شهريور سال 1349 هجري شمسي در شهر تهران و در خانوادهاى مذهبى ديده به جهان گشود، محيط مذهبى خانواده و اشتياق پدر براى تربيت معنوى فرزندش، از همان آغاز زمينه مناسبى براى فراگيرى قرآن، فراهم كرد و زمزمه تلاوت قرآن پدر در سحرگاهان، اشتياق محمدرضا را براى تلاوت قرآن دو چندان ساخت.
البته جدّه مكرمه او، اولين و مؤثرترين عامل در گرايش پورزرگرى به اين راه بود، از ديگر عوامل تأثيرگذار در حيات قرآنى محمدرضا پورزرگرى، بايد به استادان و مربيان دوره دبستان، بهويژه «مصطفى اسلامى» اشاره كرد.
استاد پورزرگرى از خاطرات خوش نخستين سالهايى كه در ايام كودكى در جوار حرم مقدس رضوى تلاوت آيات وحى را شنيده بود بسيار ياد مىكند و يكى از عوامل علاقهمندى خود به تلاوت قرآن را حال و هواى آن لحظات مقدس مىداند، وي از كلاس دوم ابتدايى در ساعات درس قرآن اشتياق بسياري از خود نشان مىداد.
محمدرضا پورزرگرى آموزش روخوانى قرآن كريم را در كلاس چهارم دبستان و زير نظر «فتحعلى» و آموزش مقدماتى تجويد و صوت و لحن را، زير نظر «مصطفى اسلامى» در كلاس پنجم ابتدايى به پايان رساند و پس از آن با حضور در جلسات استاد سيد «محسن موسوى بلده»، نكات تجويدى و صوت و لحن را در سطح بالاتر همراه با مفاهيم قرآنى فرا گرفت.
او همزمان با فراگيرى تجويد و صوت و لحن در جلسات درس آيت الله «ضياء آبادى» و حجتالاسلاموالمسلمين «قرائتى» به فراگيرى مفاهيم آيات قرآن كريم نيز پرداخت.
محمدرضا پورزرگرى در ابتداى كار تلاوت خود همچون ساير قاريان به تقليد از قاريان مشهور مصرى نظير «عبدالباسط»، «شعبان عبدالعزيز صياد»، «على البنّاء» و «مصطفى اسماعيل» پرداخت، او معتقد است كه مؤثرترين مسئله در زمينه تلاوت قرآن براى تمامى قاريان در ابتداى كار تقليد از استادان برجسته مصرى است.
وي توانست در سال 73 مقام اول رشته قرائت مسابقات بينالمللي جمهوري اسلامي ايران را به خود اختصاص دهد، وي همچنين براي تلاوت قرآن كريم به كشورهاي هندوستان، پاكستان، تركيه، چين، امارات، آفريقاي جنوبي، غنا، ماداگاسكار، اتيوپي، انگليس، اتريش، كرواسي، بوسني و هرزگوين، اردن، سوريه، لبنان و عربستان سعودي سفر كرده است.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1204]