واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: حضور كمرنگ ايران در نمايشگاه جيتكس
جا دارد مديران و مسوولاني كه هميشه و در مراسمهاي مختلف خبر از برنامههاي رويايي همچون صادرات چند ده ميليون دلاري نرمافزار سر ميدهند فكري هم براي حضور در نمايشگاههاي بينالمللي اين چنيني داشته باشند تا علاوه بر حضور نام كشورمان در كنار ساير كشورها زمينه فعاليت و صادرات فعالان اين صنعت در كشور بيشتر فراهم شود.
حضور كمرنگ ايران در نمايشگاه جيتكس
م.ر. بهنام رئوف- دنياي اقتصاد
كمتر از يك ماه ديگر به برپايي نمايشگاه جيتكس زمان باقي مانده است. نمايشگاهي كه به گفته بسياري از كارشناسان اهل فن، بزرگترين نمايشگاه تخصصي در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات خاورميانه است. امسال قرار است بيست و هفتمين دوره برپايي اين نمايشگاه از 27 مهرماه تا 3 آبان ماه در محل دائمي نمايشگاههاي دبي همانند سالهاي گذشته برپا شود. ايران اما براي نخستين بار در سال 1372 و با حضور يك شركت اولين حضورش در اين رخداد بينالمللي را به ثبت رساند. شركتي كه عمده فعاليتهايش ارائه نرمافزارهاي اسلامي بود. هر چند كه از سال 1373 به بعد آن شركت تنها در بخش Gitexshopper حاضر بود، اما همين حضور آغازگر حركتي جدي براي معرفي و نمايش پتانسيلهاي شركتهاي ايراني در اين نمايشگاه شد. اولين حضور شركتهاي ايراني در قالب غرفه ايران در سال 2003 و توسط شركت ثناراي رقم خورد و از آن پس هر ساله شركتهاي فعال ايراني با حمايتهاي دولتي براي معرفي توانمنديهاي خود و نيز ايجاد يك بازار بينالمللي در اين نمايشگاه حاضر ميشدند.
ايران و جيتكس
طي سالهاي گذشته ثناراي با كمك مركز صنايع نوين از زير مجموعههاي وزارت صنايع و معادن چندين بار در جيتكس و برخي ديگر از نمايشگاههاي بينالمللي همچون سبيت آلمان شركت كرده است. در حقيقت طي دورههاي گذشته مركز صنايع نوين با هدف حمايت از حضور بينالمللي شركتهاي ايراني و نيز حمايت از شركتهاي كوچك با ارائه سوبسيد، زمينه را براي حضور تعدادي از اين شركتها در نمايشگاههاي بينالمللي فراهم كرده است. همانطور كه گفته شد حضور ايران در نمايشگاه جيتكس از سال 2003 و در قالب كنسرسيوم ثناراي آغاز شد كه در آن زمان در فضايي به مساحت 90مترمربع 12 شركت داخلي پرچم ايران را در جيتكس به اهتزاز درآوردند. يكسال بعد از آن 14 شركت در فضاي 84 متر دستاوردهاي داخلي را به معرض ديد عموم قرار دادند و در جيتكس 2005 ركورد حضور شركتهاي ايراني در غرفه ثناراي با 17 شركت شكسته شد.
اما ايران، جيتكس 2006 را تنها با 12 شركت برگزار كرد و سال گذشته نيز تنها 7 شركت ميهمان ثناراي بودند. به اين ترتيب دوران افول حضور شركتهاي ايراني در قالب غرفه كشور ايران طي دو سال گذشته رقم خورد. افولي كه به دنبال قطع حمايتهاي دولتي از ثناراي آغاز شد اين روزها باعث شده تا اين كنسرسيوم كه در حقيقت براي كمك به صادرات شركتهاي كوچك تشكيل شده بود با مشكلات مالي بيشماري روبهرو شود. مشكلاتي كه باعث شد تا اين شركت عطاي حضور خود در نمايشگاه سبيت و جيتكس 2008 را به لقايش ببخشد. عدم حمايتهاي دولتي از ثناراي كه سال گذشته آغاز شده است، باعث شد تا به باور شاهدان حضور سال گذشته ايران در اين نمايشگاه ضعيفترين حضور تاريخ شركتهاي ايراني در جيتكس باشد. امسال اما هيچ نهاد دولتي پيگير حضور شركتهاي ايراني در جيتكس نيست.
اما و اگرهاي حضور ايران در جيتكس 2008
اميراشكان تربيت جويي، مديرعامل يك شركت خصوصي كه پيگير حضور چند شركت ايراني در جيتكس امسال است در اين باره ميگويد: از آنجايي كه باخبر شديم ثناراي امسال توان حضور در جيتكس را ندارد تصميم گرفتيم تا با برپايي غرفه ايران مانع پاره شدن زنجيره حضور كشورمان در جيتكس شويم.
او ميگويد: غرفه ايران امسال در مساحت 66 متر مربع، در سالن 6 و در كنار كشورهايي همچون ايتاليا، انگلستان، پاكستان، روماني و آلمان قرار دارد كه همين امر باعث ميشود تا علاوه بر افزايش تعاملات طرفين تعاملات درون شركتي هم افزايش يابد.
او اما به ظرفيت حضور 8 شركت در غرفه ايران اشاره ميكند و ميگويد: با توجه به فضايي كه در اختيار داريم امسال ميتوانيم ميزبان هشت شركت داخلي باشيم. تربيت جويي با اشاره به توافق به عمل آمده با پنج شركت داخلي ميگويد: در حالي كه پنج شركت براي حضور در جيتكس توافق خود را اعلام كرده بودند، اما متاسفانه هم اكنون دو شركت انصراف خود را اعلام كرده و در نتيجه تا به اين لحظه تنها سه شركت حاضر به شركت در قالب غرفه ايران شدهاند.
او عدم توانايي مالي شركتها را مهمترين عامل در عدم استقبال ميداند و ميگويد: امسال بهرغم سالهاي گذشته هيچگونه حمايتهاي دولتي از حضور در جيتكس به عمل نيامده است و در نتيجه شركتهاي حاضر خود بايد تمام هزينه حضور را متقبل بشوند كه شايد همين امر يكي از دلايل عدم حضور آنها شده است. امسال هزينه حضور هر شركت در جيتكس 2008 بين پنج ميليون و پانصد هزار تومان تا 6ميليون تومان تخمين زده شده است كه علاوه بر اين مبلغ هزينه سفر و اقامت نيز بايد به آن اضافه شود. اما حضور شركتهاي ايراني در جيتكس تنها منحصر به غرفه ايران نميشود. طي سالهاي گذشته شركتهاي مطرح ايراني نيز در اين نمايشگاه حضور داشتهاند كه از آن جمله ميتوان به فراسو اشاره كرد.
اما با توجه به اطلاعات به دست آمده امسال بسياري از شركتهايي كه سالهاي گذشته به شكل مستقل در نمايشگاه حضور داشتهاند با اسامي ديگري در نمايشگاه حضور پيدا كردهاند. تحريمهاي اقتصادي از مهمترين دلايلي است كه باعث شده برخي از شركتهاي ايراني با ثبت يك شركت در كانادا يا آمريكا با يك نام خارجي در جيتكس امسال حاضر شوند. به هر حال اين روزها شمارش معكوس براي بازگشايي نمايشگاه جيتكس 2008 آغاز شده و آنچه مسلم است آن است كه برخلاف سالهاي گذشته، امسال از نامهاي ايراني در اين نمايشگاه زياد خبري نيست.
شايد بتوان همين موضوع را به عنوان سير نزولي صنعت آيتي كشور به حساب آورد. جا دارد مديران و مسوولاني كه هميشه و در مراسمهاي مختلف خبر از برنامههاي رويايي همچون صادرات چند ده ميليون دلاري نرمافزار سر ميدهند فكري هم براي حضور در نمايشگاههاي بينالمللي اين چنيني داشته باشند تا علاوه بر حضور نام كشورمان در كنار ساير كشورها زمينه فعاليت و صادرات فعالان اين صنعت در كشور بيشتر فراهم شود.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]