واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: ديدگاه معجزه شب هاى قدر
[آيت الله جوادى آملى/ بخش پايانى ]
مرغ باغ جان
مطلب ديگر اين كه آيا ما ابزارى داريم كه با آن ابزار به خوبى بفهميم يك شبه مى شود ره صدسال را رفت آيا در درون ما اين وسيله هست يا نه در درون جان ما بسيارى از اين مرغ هاى ملكوتى پر بسته اند. انبياى الهى عموماً، وجود مبارك رسول گرامى (عليهم آلاف التحيّه والثناء) خصوصاً، آمدند كه پر و بال اين مرغ ملكوت را باز كنند، تا انسان بفهمد و ببيند چه خبر است، آنگاه خود پرواز كند. البته يك چيزهايى هست كه كار عقل نيست. همانطورى كه دست نمى تواند ببيند، كار چشم است. عقل هم نمى تواند بفهمد كه«يك شبه مى شود ره صد ساله رفت .» عقل با مفهوم و برهان و استدلال كار دارد. از عميق ترين برهان تا سطحى ترين دليل، همه را عقل مى تواند درك كند . اما پر كشيدن، ديدن، همين جا كه نشسته است بهشت را ببيند؛ همين جا كه نشسته است جهنم را ببيند، ناله جهنمى ها را بشنود، اين نه كار دست و پاست، نه كار چشم و گوش است ، نه كار عقل؛ اين كار دل است. اين كار در درون انسان ها تعبيه شده است. هيچ كسى با دانايى به جايى نرسيد كه عليّ بن أبيطالب (سلام الله عليه) درباره او بفرمايد : اين كه در دنيا نشسته است، دارد بهشت را مى بيند؛ هُمْ وَالجَنَّه كَمَنْ قَدْ رَآها (۷)/ هركسى به اين مقام رسيد از دارايى كه خواجه انصارى مى گويد رسيده است، نه از دانايى. يعنى با مفهوم نمى شود بهشت را ديد. با دل مى شود بهشت را ديد. در ديار دل اين معارف فراوان است. و ليلةالقدر براى آن است كه انسان، اين دلى كه خوابيده را بيدار كند. اين بند را از دست و پاى دل بر دارد. اين مرغ باغ ملكوت را آزاد كند تا آنگاه يك شبه ره صد ساله را طى كند.
معجزه شب هاى قدر
ما با بار گناه و با بار خيال و وَهم توان اين پَرش را نداريم، بايد شست وشو كنيم. آنچه كه به عنوان توبه، به عنوان نيايش در اين شب ها مطرح است براى اين شست وشو و رفت و رُو و گردگيرى است. منتها شست وشوى ملكوتى، گردگيرى ملكوتى، غبار روبى ملكوت ، خانه تَكانى ملكوتى و مانند آن. ما مشكل مان در گردگيرى ها، در رفت و رُوها، در جارو كردن هاى مُلكى نقل اين آلودگى هاست. اگر كسى گردگيرى مى كند، اينطور نيست كه گرد آئينه را از بين ببرد. بالاخره اين گرد از صفحه آئينه زدوده شد، لكن به اين پارچه چسبيد. اگر كسى جايى را جارو مى كند، اين گردها از اين لباس يا از اين فرش به اين جاروى برقى يا جاروى سنتى رسيده است. اينطور نيست كه اين گردها از بين رفته باشد اين را نمى گويند: شست وشو. اما با كيمياگرى مى شود كه مَحو و اثبات كه كار ملكوتى ذات أقدس إله است و لِيلةالقدر هم شب كيمياگرى و شب مَحو و اثبات است. ما اگر مى خواهيم گناهمان را با توبه شست وشو كنيم، مثل جارو كردن نيست كه اين آلودگى را از خود منتقل كنيم به جاى ديگر. ما تبديل مى كنيم به مَحو و اثبات. اين كه ذات أقدس إله سيّئات را به حسنات تبديل مى كند، كيمياگرى است ديگر! كيمياگر يك مس را طلا مى كند.
اگر وجود مبارك فِضّه (سلام الله عليها) به تعبير شيخ مشايخ ما مرحوم آيت الله اصفهانى كه فرمود: مفتقرا مَتاب رو از دَر او به هيچ سو / زان كه مس وجود را فضه او طلا كند (۸)
اگر خدمتگزار بى بى، خادمه بى بى اين هنر كيمياگرى را دارد كه مِس را طلا كند ، خود آنها چه خواهند كرد ! در كيمياگرى اين نيست كه اين نقص را منتقل كند به جاى ديگر. در كيمياگرى يُبَدِّلُ اللهُ سَيِّئاتِهِمْ حَسَنات (۹)/ يك طَرّارى را طيّار كردن، يك مِس وجود را طلا كردن . يك گنهكارى را تائب كردن، كيمياگرى مى طلبد و ديگر سخن از نقل و انتقال نيست.
كار ليلةالقدر اين است كه يا ما رأساً از همه اينها به عنوان مَحو و اثبات، از چيزى بگذريم و چيزى را ثابت كنيم يا به صورت كيمياگرى آن سيّئات را به حسنات تبديل كنيم. اين راه شدنى است به دليل اين كه گفتند. راه شدنى است، به دليل اين كه بسيارى از بزرگان رفتند. راه شدنى است به دليل اينكه اصرار دارند شما در ليالى قدر اينچنين باشيد. و اگر به اندازه همت ما مراسم احياء را انجام داديم و به استقبالش رفتيم، به اندازه همت ما هم ذات أقدس إله استجابت مى كند. اين كه فرمود: اُدعُونِى اَستَجِب لَكُمْ (۱۰)، يعنى هم ظرف بخواهيد، هم ظرفيت طلب بكنيد، هم مظروف بخواهيد. به اندازه همتتان كه دعا كرديد، ما هم به همان اندازه به شما پاسخ مى دهيم.//
منابع در دفتر روزنامه موجود است
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 596]