واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: آيا فلسطينيها به خانه بازميگردند - ترجمه: نگين ملك
اوايل رياستجمهوري بيل كلينتون پيشرفتي در روند صلح خاورميانه حاصل شد كه ارتباط زيادي با ديپلماسي آمريكا نداشت. در حاشيه مذاكراتي كه به پيشنهاد جورج بوش پدر و جيم بيكر وزير خارجه در مادريد در اكتبر 1991 ترتيب داده شده بود، اسرائيل با فلسطينيهاي غيروابسته به ساف و همينطور اردنيها، لبنانيها و سوريها، ملاقاتهايي در واشنگتن انجام داد. چارچوب كلي براي دستيابي به صلحي گسترده مورد بحث قرار گرفت اما اسرائيليها متوجه شدند كه از طريق مذاكرات رسمي پيشرفتي حاصل نميشود، به همين جهت با كمك دولت نروژ مسيري ديگر براي مذاكرات صلح ايجاد كردند و از طريق آن اسرائيليها با مذاكرهكنندگان ساف ملاقات كرده و به توافقاتي رسيدند كه در 13 سپتامبر سال 1993 در كاخ سفيد امضا شد.
اكنون با گذشت 15 سال از پيمان اسلو رابطه با اسرائيل پيشرفتي نكرده و در اين مدت چندين طرح صلح مطرح شده كه نتيجهاي در بر نداشته است.
با وجود اينكه تاكنون رهبران آمريكا، فلسطين و اسرائيل تغيير كردهاند، هيچ تغييري در مشكلات اساسي حاصل نشده است.
انفجار خونين انتقاضه دوم كشوري كه هنوز شكل نگرفته و پناهندگان فلسطيني كه به خانههايشان باز نگشتهاند - چون كشوري نيست كه به آن بازگردند- و يهودياني كه در سرزمين آنها سكني گزيدهاند همه مشكلات فلسطين هستند. اكنون مشكل ديگري هم اضافه شده، فلسطينيها با خود رقابت ميكنند، حماس و فتح نيز رقيب يكديگرند.
نقطه روشني كه در اين ماجرا به چشم ميخورد خروج نيروهاي اسرائيلي از غزه به دنبال محاصره سخت سالهاي گذشته است. محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين گفته است اكثر مردم ميدانند اين موافقتنامه تا پايان امسال به نتيجه نميرسد. جورج بوش اعلام كرده بود ماه نوامبر براي منتفي كردن ضربالاجل به آناپوليس خواهد رفت.
براي جلوگيري از نابسامانيها و برخلاف انكار مقامات رسمي، مقامات فلسطيني و اسرائيلي مذاكرات توافقنامه بنيادي خود را به اميد اينكه از آن تا سال 2009 نتيجه بگيرند بنيان نهادهاند. به اين معني كه فلسطين قصد حفظ ميانهروي، در مذاكرات صلح تا زمانيكه به سوي پيشرفت و تغييرات نسبي حركت ميكند را دارد.
به بيان ديگر فلسطين تسليم عقيده آمريكا شده است. بايد مسير را بدون توجه به نتيجه ادامه داد. طي چند روز آينده محمودعباس به آمريكا سفر ميكند و بوش در جهت منافع اسرائيل با وي مذاكره خواهد كرد. بوش انتظار دارد عباس تا پايان دوره رياست خود، حتي زماني كه بوش از رياست بر كاخ سفيد كنار ميرود،كار خود را ادامه دهد. اكثر فلسطينيها نيز از وي انتظار دارند خواستههاي آنان را برآورده كند، گرچه ميدانند تا زماني كه اسرائيل سياست سلطهجويانه خود را تحت حمايت آمريكا ادامه ميدهد، مذاكرات نتيجهاي براي آنها نخواهد داشت.
در ضمن همه منتظر نتيجه انتخابات حزب كاديما هستند تا ببينند آيا جانشين ايهود اولمرت ميتواند حكومت ائتلافي را حفظ كند؟ بهعلاوه خاورميانه مانند ديگر نقاط دنيا چشم به انتخابات آمريكا دوخته است.
جالب است، هر عملي كه احزاب مختلف انجام ميدهند مانند يك مانور تاكتيكي است كه آنها با توجه به نتايج اسرائيل و آمريكا در انتخابات موقعيت خود را در صفحه شطرنج خاورميانه پيدا ميكنند.
هرچند پيمان اسلو از نظر تاريخي اميدواريهايي بهوجود آورد و در مدت 15 سال هنوز استوار مانده است، با اين وصف آخر هفته سربازان اسرائيلي در نزديكي بيتاللحم به نوجوانان فلسطيني تيراندازي كردند و صهيونيستها نيز با حمله به روستايي در كرانه باختري 6 نفر را مجروح كردند. شايان ذكر است كه روند صلح بين فلسطين و اسرائيل با وجود 9 ماه بحث و مذاكراه هنوز به نتيجه نرسيده است و انتظار هم نميرود در طول چند ماه باقيمانده تا رياستجمهوري آمريكا به نتيجه مشخصي برسد.
دوره رياست عباس بر تشكيلات خودگردان فلسطين نيز در ماه ژانويه 2009 به پايان ميرسد و اين عليرغم آن است كه وي گفته قصد دارد تا سال 2010 در قدرت بماند؛ امري كه به شدت با مخالفت طرفهاي فلسطيني بهخصوص حماس مواجه شده است.
منبع: Alarab
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]