واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گزارش سيزدهم البرادعي درباره برنامه هستهاي ايران
اشاره:
گزارش سيزدهم محمد البرادعي نيز به تعبير دكتر علي اصغرسلطانيه نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي، اذعان و اعتراف كرد كه تهران در برنامههاي هستهاي خود انحرافي نداشته و آنچه را كه بازرسان اين نهاد مشاهده كردهاند با آنچه كه اين گزارش ارائه كرده بود، كاملا منطبق با يكديگر است.
به هرحال به نظر ميرسد اين آخرين گزارش محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي از فعاليتهاي هستهاي ايران باشد، چرا كه پيش از اين اعلام شده بود كه وي از سال 2009 ديگر در اين سمت نخواهد بود. به هرحال عصر دوشنبه گذشته در وين تازهترين گزارش البرادعي درباره ايران دراختيار اعضاي شوراي حكام آژانس قرار گرفت تا پيش از برگزاري اجلاس فصلي اين شورا در وين، اعضا آن را مطالعه كرده و ديدگاههاي خود را ارائه دهند. درباره محتواي اين گزارش ديدگاهها و تحليلهاي متفاوتي وجود دارد و كشورهاي غربي سعي ميكنند با اشاره به برخي نكات منفي گزارش ارائه شده از سوي البرادعي، از آن به عنوان ابزاري براي فشار برايران استفاده كنند.
روزنامه اطلاعات به اقتضاي وظيفه خبررساني، متن اين گزارش را در پي از نظر خوانندگان ارجمند ميگذراند:
***
اين گزارش روز 26 شهريور در اختيار 35 عضو شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي در مقر اين آژانس در وين اتريش قرار گرفت.
اجراي توافقات پادمانهاي معاهده منع گسترش تسليحات هستهاي و شرايط مندرج در قطعنامههاي 1737(2006)، 1747 (2007) و 1803 (2008) در جمهوري اسلامي ايران
1- مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در 26 مي 2008 به شوراي حكام درباره توافق پادمان پيمان منع گسترش سلاح اتمي و شرايط مربوط به قطعنامههاي 1737، 1747 و 1803 شوراي امنيت سازمان ملل متحد درباره جمهوري اسلامي ايران گزارش داد. اين گزارش تحولات مرتبط را از آن زمان پوشش ميدهد.
.A فعاليتهاي جاري مرتبط با غنيسازي
2- از زمان گزارش پيشين ، ايران به راهاندازي 3 هزار سانتريفيوژ اوليه واحد 1-IR در نيروگاه غنيسازي سوخت ادامه دادهاست؛ علاوه براين، كار نصب در 4 واحد ديگر ادامه داشته است. پنج آبشار 164 سانتريفيوژي واحد 26A با 6 UFتغذيه ميشود و آبشار ديگر از همان واحد در خلا بدون 6UF بود.1 همچنين نصب 12 آبشار در آن واحد ادامه دارد. تمامي مواد هستهاي در نيروگاه غنيسازي سوخت همچنين تمامي آبشارهاي نصبشده تحت بررسي و نظارت آژانس قرار دارند. از تاريخ 30 آگوست 2008 ميزان 5 هزار و 930 كيلوگرم 6UF به آبشارهايي كه از 12 دسامبر 2007 فعاليت ميكردند، تغذيه شدند و در تاريخ اخير، آخرين راستيآزمايي موجودي فيزيكي توسط آژانس درباره نيروگاه غنيسازي سوخت انجام شد. مقادير كلي 6 UFتغذيه شده به آبشارها از آغاز كار در فوريه 2007 به 7 هزار و 600 كيلوگرم رسيد. بر اساس سوابق راهاندازي روزانه ايران از 30 آگوست 2008، اين كشور تقريبا 480 كيلوگرم از 6UF با غناي پايين توليد كرده است.
3- ايران در نيروگاه غنيسازي سوخت آزمايشي ميان 16 مي و 25 آگوست 2008 به طور كل تقريبا 30 كيلوگرم 6UF در 10 سانتريفيوژ آبشار 2IR- و يك سانتريفيوژ 1IR-، 3 IR-،2 IR-تغذيه كرد.
139 سانتريفيوژ ديگر در يك مجموعه 162 دستگاهي 1-IR در خلا هستند اما با 6 UFتغذيه نشدند. تمامي مواد هستهاي در نيروگاه غنيسازي سوخت آزمايشي همچنين محيط آبشاري تحت نظارت و احاطه آژانس قرار دارند.2
4- نتايج نمونههاي محيطي در نيروگاه غنيسازي سوخت و نيروگاه آزمايشي غنيسازي سوخت تا اين تاريخ گرفته شدند و مقادير فعاليت نيروگاه غنيسازي سوخت از آخرين گزارش البرادعي نشان ميدهد كه اين نيروگاهها بر اساس شرايط اعلام شده فعاليت ميكردهاند. از مارس 2007 نيز 17 بازرسي بدون اطلاع قبلي در نيروگاه غنيسازي سوخت انجام شد.
B.فعاليتهاي پردازش
5- آژانس به نظارت بر استفاده و ساخت اتاقكهاي داغ در رآكتور تحقيقاتي تهران، همچنين تاسيسات توليد راديواكتيو فلز ديرگداز، يد و گاز گزنون، و رآكتور تحقيقات هستهاي ايران از طريق راستيآزمايي اطلاعات طراحي و بازرسيهاي خود ادامه ميدهد. هيچ نشانهاي از پردازش مجدد در حال انجام مرتبط با فعاليتهاي مرتبط در اين تاسيسات وجود ندارد در حالي كه ايران اعلام كرده است كه هيچ پردازش مجدد مرتبط با فعاليتهاي تحقيق و توسعه نداشته است و آژانس فقط ميتواند اين موضوع را با توجه به اين 3 تاسيسات تاييد كند زيرا اقدامات مربوط به پروتكل الحاقي موجود نيست.
6- ايران در 14 آگوست 2008، پرسشنامه اطلاعات طراحي به روز شده را براي تاسيسات توليد راديواكتيو فلز ديرگداز، يد و گاز گزنون، همچنين اطلاعات آزمايشگاههاي چندمنظوره جابربن حيان كه هر دو در مركز تحقيقات هستهاي تهران واقع هستند، دادههايي درباره طرحهاي ايران براي ساخت اورانيوم غناي پايين در آزمايشگاههاي جابربن حيان به منظور توليد فلز ديرگداز در زمينه پزشكي از طريق پرتوافكني اين اهداف در رآكتور تحقيقاتي ايران و جداسازي آنها در تاسيسات توليد راديواكتيو فلز ديرگداز، يد و گاز گزنون ارائه ميكند.
C.پروژههاي مرتبط با رآكتور آب سنگين
7- آژانس در 13 آگوست 2008 يك راستيآزمايي موجودي فيزيكي در نيروگاه توليد سوخت انجام داد و نتايج آن هنوز آماده نشده است. هيچ تغيير خاصي در شرايط ساخت نيروگاه توليد سوخت ذكر نشده است.
8- آژانس در 27 آگوست يك راستيآزمايي اطلاعات طراحي در 40IR- انجام داد و خاطرنشان كرد كه ساخت اين تاسيسات ادامه دارد و همچنين با استفاده از تصاوير ماهوارهاي به نظارت بر روند ساخت نيروگاه توليد آب سنگين كه ظاهرا در شرايط اجرايي قرار دارد، ادامه ميدهد.
-D ديگر موضوعات مربوط به اجرا
1- -Dتبديل اورانيوم
9- تا تاريخ سوم اوت 2008، حدود 28 تن اورانيوم به شكل 6UF در تاسيسات تبديل اورانيوم(UCF) از 8 مارس 2008 ، يعني آخرين راستيآزمايي درباره موجودي فيزيكي صورت گرفته توسط آژانس درUCF ، توليد شد. اين توليدات جمع كل اورانيوم توليد شده به صورت 6UF در تاسيسات تبديل اورانيوم را از مارس 2004 تاكنون به 342 تن رساند كه همه آنها تحت نظارت و محدويت آژانس قرار دارند.3 در پرسشنامههاي بازبيني شده مربوط به اطلاعات طراحي(DIQ) و آزمايشگاههاي چندمنظوره جابربنحيان(JHL) كه در پاراگراف 6 به آن پرداخته شده، ايران همچنين عنوان كرد كه تبديل مرتبط با فعاليتهاي تحقيق و توسعه در آزمايشگاههاي چندمنظوره جابربنحيان انجام خواهد شد. (15/2008cf.GOV/ پاراگراف 9)
2-D- اطلاعات مربوط به طراحي
10- همانگونه كه در گزارشهاي قبلي در تاريخ 30مارس 2007 به شوراي حكام اعلام شد (22/2007GOV/ پاراگرافهاي 12 الي 14)، آژانس از ايران خواست كه در تصميم خود در تعليق به كارگيري متن اصلاحشده از بخش عمومي ترتيبات تابعه كد 1- 3 تجديدنظر كند. هيچ پيشرفتي در اين مورد وجود نداشته است.
11- آژانس در دسامبر 2007 درخواست خود را مطرح كرد، اما هنوز اطلاعات اوليه مربوط به طراحي براي نيروگاهي را كه قرار است در ساخته شود، را دريافت نكرده است.
3--D ديگر مسائل
12- در دوم آوريل 2008، آژانس از ايران خواست كه در راستاي اقدامي شفافساز، در كنار مسائل ديگر، امكان دسترسي به ديگر اماكن مرتبط با ساخت سانتريفيوژها، تحقيق و توسعه درباره غنيسازي اورانيوم و استخراج و آسياب اورانيوم را در اختيار قرار دهد (15/2008GOV/، پاراگراف 13). ايران تاكنون با درخواست آژانس موافقت نكرده است.
13- در 3 سپتامبر 2008، آژانس بازرسيهايي در نيروگاه هستهاي بوشهر انجام داد. همه قطعات سوختي كه از سوي فدراسيون روسيه براي استفاده در نيروگاه ارائه شده، همچنان تحت مهر و موم آژانس قرار دارد.
ادامه دارد
پي نويس :
1 - دو سالن آبشار به نامهاي سالن توليد A و سالن توليد B در نيروگاه غنيسازي سوخت طراحي شد. براساس اطلاعات طراحي ارائه شده از سوي ايران، 3 هزار دستگاه اصلي به 214Unit A باز ميگردد كه يكي از 8 واحد طراحيشده براي سالن توليد A محسوب ميشود. چهار واحد ديگر سالن A كه در آن كار نصب در حال پيشروي است، واحدهاي 28A52, A62, A72, A قرار دارند.
2 - نتايج نمونههاي گرفته شده تا 5 آوريل 2008 در زمينه نيروگاه غنيسازي سوخت و تا 20 آوريل 2008 براي نيروگاه آزمايشي غنيسازي سوخت موجود هستند. اين نتايج اجزاي كوچك اورانيوم با غناي پايين (تا حداكثر 4 درصد از 235--(U ، اورانيوم طبيعي و اورانيوم تهيشده (تا حداقل چهار دهم درصد از غنيسازي235-(U را نشان دادهاند.
ادامه دارد
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]