واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ ميرزا ابوالقاسم قميمرجعيت ميرزاي قمي تحتالشعاع مرجعيت آيتالله حائري يزدي قرار گرفت
گروه انديشه: آيتالله شيخ «ابوالقاسم كبير قمي» رساله خود را براي چاپ به چاپخانه داده بود، اما با ورود آيتالله حايري يزدي به قم و براي پرهيز از تعدد مرجعيت، رسالهاش را از چاپخانه باز پس گرفت.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 74 سال پيش، سوم مهرماه سال 1313 آيتالله شيخ «ابوالقاسم كبير قمي» از فقهاي برجسته شيعه، ديده از جهان فروبست. وي در سال 1262 شمسي برابر با 1280 قمري متولد شد.
وي پس از اتمام دروس مقدماتي و سطوح از محضر آيات عظام ميرزا جليل تهراني نجفي، آخوند ملا محمدكاظم خراساني در قم و سيدمحمدكاظم يزدي در نجف و ميرزا محمدحسن آشتياني در تهران بهرههاي وافر جست و به سطوح و مراتب بالاي علمي دست يافت.
با اين حال خضوع و فروتني ايشان زبانزد خاص و عام بود. آيتالله قمي پس از آن، از نظر علمي در مرتبهاي قرار گرفت كه برخي وي را بر آيتالله العظمي حائري يزدي، مؤسس حوزه علميه قم، ترجيح ميدادند. با اين حال ايشان فداكاري عجيبي نسبت به آيتالله حائري از خود نشان ميداد، به گونهاي كه ميفرمود: «نظر به منزل ايشان ثواب دارد.»
شخصيتهاي برجستهاي همچون آيات عظام حضرت امام خميني(ره)، سيدمحمدرضا گلپايگاني، آخوند ملا علي همداني، سيدمصطفي صفايي خوانساري و دهها عالم ديگر از وجود پر فيض ايشان استفاده كردند.
از آن فقيه سترگ، به دليل كثرت مشاغل اجتماعي و مراجعات مردمي، تأليف بسيار بر جاي نماند. اما برخي از آثارش در فقه و اصول و تفسير عبارتند از: حاشيه بر كفايةالاصول استادش محقق خراساني، حاشيه بر تفسير صافي ملا محسن فيض كاشاني، رساله عمليه (وي رساله خود را براي چاپ به چاپخانه داده بود، اما با ورود آيتالله حايري به قم و براي پرهيز از تعدد مرجع تقليد، رسالهاش را از چاپخانه باز پس گرفت.) و تصحيح و مقدمه بر جمال الاسبوع سيدبن طاوس (چاپ 1330 ق).
هنگامي كه مرحوم آيتالله حاج شيخ عبدالكريم حايري در سال 1340 قمري به قصد زيارت حرم حضرت معصومه(س) به قم آمدند، علماي قم همراه با طلاب و تجار و عموم مردم، همگي به استقبال وي شتافتند و با اصرار بسيار، از او درخواست اقامت دائم و تأسيس حوزه را كردند. از جمله كساني كه در اين راه، كوشش فراوان كرد آيتالله حاج شيخ ابوالقاسم كبير قمي است.
از مرحوم آيتالله سيدمصطفي صفايي خوانساري نقل شده است كه: زماني كه آقاي حاج شيخ ابوالقاسم و آقاي حاج ميرزا محمد ارباب به ديدن حاج شيخ عبدالكريم آمده بودند، بحثي فقهي بين اين سه بزرگوار در ميگيرد. در بازگشت، آقاي ارباب به حاج شيخ ابوالقاسم ميفرمايد: حاج شيخ با ما فرق ميكند، هر كجا كه باشد حوزه تشكيل ميدهد، پس چه بهتر كه در قم تشكيل شود و ما قميها هم در آن سهيم باشيم. آقاي كبير ميفرمايد: من هم ميخواستم همين را بگويم و لذا بنا ميگذارند كه برگردند و از حضور آقاي حايري، در خواست اقامت بنمايند و اين كار را هم ميكنند.
آيتالله شبيري زنجاني از امام خميني(ره) نقل ميكند كه ميفرمود: علت موفقيت، مرحوم حاج شيخ عبدالكريم اين بود كه علماي قم، افرادي متقي و پرهيزگار بودند و الا اگر ايشان جاي ديگر ميرفت، ممكن بود از معظمله استقبالي كه در خور شخصيتشان باشد، به عمل نميآمد و قهراً ايشان در كار خود موفق نميشد.
از همين رو آن فقيه بزرگ و خدا ترس، به هنگام ورود مرحوم آيتالله حايري، رساله خود را از چاپخانه پس گرفت و از چاپ آن منصرف شد و مكرر ميفرمود: «خدا طول عمر به آقاي حاج شيخ بدهد، آمد شهر ما را آباد كرد.» نيز آيتاللّه شبيري زنجاني ميفرمودند: از يكي از آقايان شنيدم كه ميگفت: روز عيدي براي ديدن آقاي حاج شيخ ابوالقاسم به منزل ايشان رفتم و تشريف نداشت. پس از مدتي كه آقا تشريف آوردند معلوم شد كه براي تبريك عيد به خانه حاج شيخ عبدالكريم تشريف برده بود و هم اينكه معظمله، در روز عيد غديري، پس از آنكه به بيروني تشريف آوردند و كثرت جمعيت را مشاهده كرد، فرمود: مردم! بياييد جايي كه من ميروم، برويم و عصايش را بلند كرد و فرمود: ما يك علم داريم و همگي بايد دور او بچرخيم (كه آيتالله حاج شيخ عبدالكريم حايري مقصودش بود).
اين فقيه جليل و عالم برجسته سرانجام در سوم مهر 1313 شمسي برابر با پانزدهم جمادي الثاني 1353 قمري در 73 سالگي به ديدار حق شتافت و پيكر ايشان در مسجد بالاي سر حرم حضرت معصومه (س) به خاك سپرده شد.*
*منابع: يادداشت «بدرود با استاد برجسته علوم اسلامي» برگرفته از http://www2.irib.ir، پايگاه اطلاعرساني حوزه نت.
سه شنبه 2 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]